Csepelről Párizsba?

Csepel.hu

Illusztráció

Az év első három hónapjában remekeltek az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanulói. A Szabadkán rendezett nemzetközi klarinét-, fuvola- és szaxofon versenyen, a VI. regionális zongoraversenyen, a saját rendezésű jazzversenyen és az országos gitár- és szaxofonversenyen az első három hely valamelyikét szerezték meg.

Különösen egy fiatalember, Klacsák Balázs kápráztatta el a zsűrik tagjait, hiszen több versenyen is az első helyet érdemelte ki teljesítményével.

Amíg a fiatal tehetségre várunk addig az iskola igazgatója Balogh Gábor meséli el, hogy Balázs óvodásként került hozzájuk és az általános iskolás éveiben is náluk tanulta a szakma fortélyait. „A nyolcadik után is itt maradt és mivel ismerem a szerénységét én mondom el, hogy Szlovéniában és Macedóniában megrendezett  európai szaxofon-versenyeken korcsoportjában a harmadik lett.

Győrben, az országos versenyen, figyeltem a zsűri tagjai: akik korábban jegyzeteltek az előadók produkciója alatt, Balázst hallgatva letették a tollukat”- teszi hozzá Balogh Gábor.

Közben megérkezik a tizenhat éves szaxofonvirtuóz, akitől az imént említett győri megmérettetésről érdeklődöm. „Huszonhét jelentkezőből hatan kerültünk a kétfordulós döntőbe. Volt egy kötelező és egy szabadon választott programom. Sorsolás szerint hallgattak meg minket; a többiek játékára nem igazán tudtam figyelni, mert nekem is gyakorolnom kellett. Uutolsónak fújtam, ami nem mindig jó, de most bejött” – mosolyodik el.

A verseny kétnapos volt, Balázsnak szóltak, hogy fellép a gálakoncerten. „Ott csak a győztesek játszhatnak.  Nagyon boldog voltam, azonnal telefonáltam a családomnak. Itt szeretném megköszönni a felkészítő tanárom, Puskás Levente segítségét, aki megkapta a legjobb felkészítő tanárnak járó díjat. A zongorán kísérő Mocsári Emma pedig a legjobb korrepetitori tanárnak járó díjat vehette át. Nélkülük biztosan nem nyertem volna„- teszi hozzá.

Balázs a középiskola elvégzése után is szeretne Csepelen maradni a Wienna Konservatoriumban. „A kerületben lakom, ide köt minden. Van egy húgom is, aki még csak 11 éves, de már ő is tehetséges zenész.”

Távozóban Balogh Gábor igazgató még megjegyezi:„Balázs számára nem elképzelhetetlen egy párizsi iskolai „kiruccanás” sem. A francia fővárosban van a klasszikus szaxofontanítás fellegvára. Egyértelmű cél, hogy sikeres szólista váljon belőle; később visszavárjuk az iskolába, zenetanárnak.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !