Németh Szilárd válasza a csepeli lakásfenntartók levelére

Csepel.info

Távhő

Lapunk szerdán számolt be a csepeli lakásfenntartó szövetkezetek leveléről, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a csepeli és a pesterzsébeti távhő-árak akár a jelenlegi ár felébe is kerülhetnének.  Az alábbiakban Németh Szilárd, a csepeli Fidesz-KDNP frakció vezetőjének válaszlevelét olvashatják.Tisztelt Elnök Asszony/Úr!

Köszönettel és megtiszteltetéssel vettem, hogy szövetkezeti kollégáival Polgármester úrnak írt közös levelük másolatát részemre is megküldték.

Bizonyára Önök is tisztában vannak azzal, hiszen erről többször személyesen is szót váltottunk a lakószövetkezeti elnökök megbeszélésein, hogy jelenleg a kerületet irányító MSZP frakció önmagában is elég akár egyszerű, akár minősített döntések meghozatalára. Talán éppen ezért, ők soha egyetlen javaslatunkat eddig el nem fogadták, vagy egyszerűen egy következő alkalommal saját előterjesztésükként, általában a lényeget az eredeti elképzelésből eltávolítva, hozták a testület elé. (A fenti állításomat bizonyítják azok a testületi jegyzőkönyvek, amelyek közül például a legutóbbi a következő honlap címen érhető el:
http://www.csepel.hu/static/e-dok/file/JEGYZOKONYVEK/2008.09.18.Kt.jkv.pdf )

Tisztelt Elnök Asszony/Úr!

Mivel Önök ma tartják a lakószövetkezetek távhő-fórumát, ezért az azzal kapcsolatos álláspontunkat fejtem ki ebben a levélben.

A csepeli távfűtött lakások számláinak csökkentésére két utat látok, egyet rövidebb távon, egyet középtávon. Megjegyzem, mindkettőhöz el kell fogadnunk, hogy a csepelieknek ez jogos igényük, s ennek megfelelő politikai akarat szükséges a döntések meghozatalához. A jogos kerületi igény alapjának én a Csepelen megtermelt és a FŐTÁV-nak átadott illetve a FŐTÁV által a lakosságnak kiszámlázott hőmennyiség egységárának aránytalan – más fővárosi kerületben nem tapasztalható – különbségét látom. Továbbá teljesen egyetértek az Önök levelében megfogalmazottakkal, mármint, hogy a távhő problémáját egyéni segélyekkel nem lehet megoldani.

A rövidtávú megoldás:

1. A kerületnek vissza kell kapnia a 10%-os kedvezményt, amit néhány év alatt nálunk is 2,5%-ra olvasztottak, úgy, hogy közben a FŐTÁV és a csepeli erőmű szerződése nem változott! (Ehhez fővárosi és FŐTÁV szintű döntés szükséges. A kerület felterjesztéssel élhet!)
2. Hőerőműveink rendkívül nagy arányban a drága földgázból állítják elő az elektromos áramot és a hőt. A távhő megtermelésnek versenyhátránya az egyedi gázfűtéssel szemben csaknem 25%. (És akkor még nem szóltunk a folyamatosan és drasztikusan növekvő gázárakról!) Ezért lenne szükség az ún. nagyfogyasztói gáztarifára, ami olcsóbbá tenné a termelést, s ezt adminisztratív eszközökkel, kötelezően a lakosoknak kiszámlázott hőmennyiség egységárában is érvényesíteni kellene. (Kormányzati és országgyűlési szintű döntést igényel. A kerület felterjesztéssel élhet!)
3. A leggyorsabb és a lakosság körében azonnal érezhető intézkedés a távhő ÁFÁ-jának azonnali 15%-os (20%-ról 5%-ra) csökkentése lehetne. Ezt a megoldást alkalmazzák az Európai Unió hozzánk hasonló problémával küszködő országai is. (Kormányzati és országgyűlési szintű döntést igényel. A kerület felterjesztéssel élhet!)

A fentiekkel párhuzamosan továbbra is államilag (EU, hazai kormány) és önkormányzatilag támogatni kell az ún. ÖKO-PLUSZ Program keretében a lakások fűtési rendszerének szabályozhatóvá, a fogyasztott hőmennyiség mérhetővé tételét, illetve a hőszigetelések kivitelezését. Olcsóbbá teheti a rendszert a szolgáltató FŐTÁV Zrt. belső hatékonyságának növelése és műszaki korszerűsítése is.

A középtávú lehetőség:

A FŐTÁV Zrt. monopóliumának megtörése, ami Csepelen egy kerületi, több kerületi, dél-pesti, kistérségi (???) távhő-szolgáltató megalakítását jelentheti.
Ez nyilván nem egyik napról a másikra képzelhető el, de ez a legerősebb „ütőkártyánk”, amit mindenképen meg kell vizsgálni a benne rejlő lehetőségek és veszélyek szempontjából. Ma úgy látom, hogy a legnagyobb kockázatot a távhő-szállítás kérdése, illetve a csepeli erőmű és a FŐTÁV húszéves megállapodása jelenti.

Amennyiben Önök támogatják elképzeléseinket, azokat a kerületi Képviselő-testület elé visszük, de csakis a pártatlan összefogás, a közös akarat teremthet pozitív döntést. Más részről, természetesen mi is várjuk az Önök javaslatait, kiegészítéseit, módosításait.

Eredményes tanácskozást kívánok a mai fórumra!

Budapest, 2008. október 09.

Tisztelettel:

Németh Szilárd s.k.
Frakcióvezető

6 hozzászólás “Németh Szilárd válasza a csepeli lakásfenntartók levelére” bejegyzésre

  1. Wass Albert barátja szerint:

    Lexon!
    Ebben a témában 18-án azt írod, hogy Mityka bácsi kis hal és semmit sem tehet. Szilárd leveléből nekem úgy tünik, hogy tévedsz!

  2. Lexon szerint:

    “A kerület felterjesztéssel élhet” – erre gondolsz?
    Szerinted egy-egy felterjesztésnek mi lenne a hatása egy ilyen nagy pénztárcákat megmozgató ügyben? Szerinted van annak realitása, hogy Misi bá felterjeszti, a döntéshozók meg inkább lemondanak a zsebükbe (cégükbe) visszajuttatott suskáról? És azt mondják: oké, oké, a csepelieknek is legyen kicsit jobb, még akkor is, ha nekem sokkal rosszabb lesz, mert milliókat veszítek?
    Én erre gondoltam.

  3. én szerint:

    Lexonnak igaza van. Egy fillérről sem fognak lemondani a pór nép javára.

    Ezek segítsenek? Még gondolatban sem.

  4. asdf szerint:

    Misi is biztos ebből indul ki, és ezért inkább nem is csinál semmit az ügy érdekében.
    Ez az érdekképviselet legalja, amikor Tóth Mihály már válaszra sem méltatja azokat, akik megválasztották, nemhogy még tegyen is valamit értük. Elfáradt már az öreg, ideje pihennie egy kicsit.

  5. Wass Albert barátja szerint:

    Igen Lexon arra gondoltam. Azt nem állítottam, hogy a fővárosban egyből vigyázzban állva olvasnák a felterjesztést és esetleg történne valami. De ezt fel sem vetni az vagy gyávaság, vagy az emberek problémáinak figyelembe nem vétele. Én az utobbira voksolok. Remélem az érintettek is így gondolják és 2010 őszén ennek megfelelően fognak szavazni.

  6. Politikamentesen szerint:

    Én úgy tudom, hogy amikor átadták itt Csepelen közép-Európa legnagyobb gázturbinás erőművét, azt az igéretet tették, hogy a Csepeliek és az Erzsébetiek kedvezményesen kapják majd a távhőt. Ekkor cserélték ki, illetve építettek új távhővezetékeket is. (az erőművet az elsőszámú angol uralkodójelölt avatta)

Itt lehet hozzászólni !