Az idén elmarad a tavasz

Origo

Víz borítja a tájat a Bodrogközben, Olaszliszka határában

Még nem tudni, mekkora károkat okoz a rengeteg eső az őszi és a tavaszi vetésnek, de az már biztos, hogy tavaly ilyenkor jóval előbbre tartott a természet. Két száraz hét kellene a földeken, csakhogy a középtávú előrejelzések szerint április közepéig még nem lesz klasszikus értelemben vett tavasz.

“Meglehetősen ritka, nem minden évben ismétlődő jelenség” – így jellemezte az utóbbi hetek időjárását Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési osztályának vezetője. Száztíz éve nem hullt januártól április elejéig ennyi csapadék Magyarországon. Ez jórészt annak a következménye, hogy sűrűn követték egymást a sok esőt és havat hozó földközi-tengeri ciklonok, amelyekből a hétvégén újabb érkezik.

Jól jellemzi a mennyiségeket, hogy Kékestetőn 341 milliméter csapadék esett 90 nap alatt, ami 224 milliméterrel több, mint a sokévi átlag. A Kékesen a hó vastagsága március 30-án elérte a 106 centimétert, ami rekord – egy méternél vastagabb hóréteg utoljára 1970 márciusában volt az ország legmagasabb pontján.

Az érdekességeken túlmutató tény, hogy januártól áprilisig a legszárazabb délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel több volt a hó és az eső a sokévi átlagnál. A legcsapadékosabb helyeken több mint 200 milliméterrel több eső és hó hullott.

Az egymást követő ciklonok, majd az enyhülés miatt szerte az országban 158 ezer hektárt öntött el a belvíz, ebből 72 ezer hektár a vetés és a szántó. A belvíz Csongrád megyében a legnagyobb probléma, ahol több mint 30 ezer hektárt borít az Országos Vízügyi Főigazgatóság összefoglalója szerint. Ahol nem alakul ki belvíz, ott is járhatatlanok a földek a sár miatt – mondta Vadász Vilmos, az OMSZ munkatársa. Varga László azt tette hozzá, hogy a 2010-es árvizek is az erős mediterrán ciklonok miatt következtek be, csak akkor május-júniusban esett rekordmennyiségű eső.

Még nem tudni, mekkora a kár

A földeken mintegy két-három hetes késésben vannak a gazdálkodók a tavaszi munkálatokkal a csapadék és a hideg miatt – tájékoztatta az [origo]-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Földművelésügyi Igazgatósága. A Nébih adatai szerint közel 2,3 millió hektárra terveznek tavaszi vetést, viszont a talaj előkészítését csak a terület tizedén tudták elvégezni. 2012-ben ugyanebben az időszakban 45 százalékban sikerült felszántani a földeket.

A tavaszi vetésből márciusban valamivel több, mint 40 ezer hektáron került mag a talajba, míg tavaly közel 240 ezer hektáron voltunk túl április elején. Eddig a tavaszi árpa negyedét vetették el, míg az elmúlt évben ilyentájt vége is volt ennek a műveletnek. Magborsót 20 ezer hektáron terveznek a gazdálkodók, ebből mindössze 3 ezer hektárt sikerült bevetni. Tavaly ilyenkor már a földben volt a borsó 97 százaléka.

Jóval kevesebbet sütött a nap az utóbbi három hónapban

A kedvezőtlen időjárás az őszi kalászosoknál még nem okozott nagyobb problémát a Nébih tájékoztatása szerint. A kalászosokat optimális időben vetették, jól teleltek a folyamatos csapadék és az enyhe tél miatt, és a nagyobb hidegben jól jött a fagytól védő hótakaró.

Megerősödve ment a télbe az őszi káposztarepce. Ez a növény aránylag jól tűri az elhúzódó telet, de szükség lenne a kedvező időjárásra, különben nem indul meg a vegetáció. A vízzel borított területeken a repce kipusztulásától tartanak a Nébih szakemberei.

Még nem állapítható meg, hogy a terjeszkedő belvíz mekkora kárt okoz az őszi és a tavaszi vetéseknél. A növények szempontjából az a meghatározó, hogy meddig marad a víz a földeken, de a hosszan tartó hideg, havas, csapadékos idő garantáltan hátráltatja a fejlődésüket.

A következő hetek időjárásától függ, hogyan alakulnak a termésátlagok a Nébih szerint. Annyi biztos: körülbelül kéthetes csapadékmentes idő kellene, hogy a teljesen telített talajok valamennyire kiszáradjanak. Ezután lehetne folytatni a március első hetében elkezdett talaj-előkészítési és vetési munkálatokat.

Április közepéig nem lesz semmi

Nem lesz igazi tavasz április első felében sem. Pénteken újabb mediterrán ciklon éri el az országot, és napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Szombaton délelőtt még országszerte esni fog, majd délután már csak a középső és a keleti területeken valószínű eső, zápor. A vasárnap sem lesz teljesen száraz, néhol lehetnek záporok, a hegyekben hózáporok. Hétfőn, kedden és szerdán egyaránt kisebb esőre, záporokra kell számítani

Az átlagosnál 6-10 Celsius-fokkal hűvösebb marad az idő Közép-Európában április közepéig, de Franciaországban és Spanyolországban is 3 fokkal hidegebb lesz a sokévi átlagnál. Vasárnapig nemcsak Magyarországon lesz több csapadék az ilyenkor szokásosnál, hanem a Balkán-félszigeten és a Kelet-európai-síkság déli felén is.

A lehűlés és a havazás egyértelműen jól jött azoknak, akik allergiásak a virágporra, mert március utolsó hetében alig volt pollen a levegőben. Az allergén növények pollenkoncentrációja nagyrészt csak alacsony, tüneteket nem okozó szintet ért el az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint.

A mérőhálózat legfrissebb adatai szerint kedden a ciprus- és tiszafafélék virágpora okozhatott tüneteket Miskolcon, Győrben és Budapesten, a nyáré Győrött és Pesten, az égeré Miskolcon. A sok eső miatt sehol sincs szmog vagy erősebb légszennyezés, és ez csütörtökön is így marad, derül ki az OKI előrejelzéséből.

Forrás: Origo

22 hozzászólás “Az idén elmarad a tavasz” bejegyzésre

  1. kritikus szerint:

    khmm.. ne maradjon el a tavasz… én kiegyezek azzal is, ha később jön, de legyen! Pl. eltekinthetünk a nyáron lévő tikkasztó hőségtől, és helyette legyen több tavaszi nap. 😉
    komolyan, megnéztem a 30 napos előrejelzést és necces, mert tizen fok és eső lesz végig, pedig május elsején régen már nyitottak a strandok.
    és most? na jó, Szilárd már előre tervezett és hamarabb megnyitotta, de így ki jár oda? Senki!
    “a nap is másképp süt” – mi lesz így????

  2. Mégsem jelent teljhatalmat a kétharmad?!
    “Április négyről szóljon a zének
    Felszabadulva zengje a nép……!” ))) 😛 (((

  3. Gordon szerint:

    A hülyeség láncai alól is felszabadulhatnátok…

  4. Perspektíva? szerint:

    Zöldség, gyümölcs stb. árak várható alakulása, mind amelyek még nehezebbé tehetik az életkörülményeinket. Már előre lehet hallani az időjárás viszont tagságaira való hivatkozást, az egész évi termések és árak esetében is.

  5. J szerint:

    És nem beszéltünk még a fagyról. Március végén már látszottak a gyümölcsfák virágai, amikor volt az a fincsi -10.

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    MH-ból
    “Német lap a magyarok félelmeiről

    A Die Welt című német konzervatív lap A magyarok félelme címmel közölt kommentárt csütörtöki számában.

    A szerző, Jennifer Wilton személyes budapesti tapasztalataira épített írásában arról írt, hogy Magyarországon “nagyon sokan” nem beszélnek a jelenről. Megjegyezte, “a szolgaság akkor kezdődik, amikor az emberek félni kezdenek”, vagy “elhagyják az országot, mert félnek”, vagy amikor “félnek a válaszoktól”, amelyek azokra a kérdésekre vonatkoznak, amelyeket “már nem tesznek fel”.

  7. nagyapó szerint:

    Ápr. 4. az ország nagy részének megszállás (okkupácia), vagy felszabadúlás. Egy kisebbségnek felszabadulás (megszabadulás a gettóból).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. nagyapó szerint:

    J szerint! Nézem a fákat, a mandula még nem virágzik, a sárgabarack nagyon duzzadt, de nem találtam megfekedett virágrügyet. Remélem lesz termés.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kitől kinek kell, kellene félnie e hazában?
    Megmondom!
    A szervezett MAFFIÁTÓL, amely behálózza a működés színterét, nem kis részét.
    Amely látszólag a törvényesség talaján működik, miközben az összejátszás, kacsintás, a háttérben való előre történő megegyezések folynak, már Önköri szinteken is. (tisztelet a kivétel)
    Igen, ettől kellene félni, de kinek, hiszen ez egy következmények nélküli ország!
    A jogkövető magatartást tanúsítóaknak mitől kellene félniük?
    Féljenek a súlyos bűncselekményeket elkövetők!
    De hát nem nagyon kell nekik sem félniük, mert hiszen a törvények Űberelése folyik Parlamenti szinten, azok végrehajtásától meg nem kell, hiszen marad a presszió szintjén, szinte minden!

  10. Perspektíva? szerint:

    link: http://www.youtube.com/watch?v=KlBqUX04aoY

    Cseh Tamás:

    Megyek utcámon, lefelé,
    nyitott kabátban hazafalé,
    megyek egy fényes ház felé,
    jó lesz majd ottan hét felé.

    Jó lesz a kedvem majd,
    rántom az ajtókat,
    bútorok ott majd bent
    mind elém térdelnek,

    és azt kell éreznem,
    hogy célba érkeztem,
    és talán lefekszem,
    végre is lefekszem.

    És talán lefekszem,
    a földön elfekszem,
    és azt kell éreznem,
    nincs már mit végeznem.

    Hát ilyen az utcán, lefelé,
    nyitott kabátban, hazafelé,
    érezve, hogy minden csak az övé,
    aki ezt ígyen rendelé.

  11. Perspektíva? szerint:

    Cseh Tamás:

    Megyek utcámon, lefelé,
    nyitott kabátban hazafalé,
    megyek egy fényes ház felé,
    jó lesz majd ottan hét felé.

    Jó lesz a kedvem majd,
    rántom az ajtókat,
    bútorok ott majd bent
    mind elém térdelnek,

    és azt kell éreznem,
    hogy célba érkeztem,
    és talán lefekszem,
    végre is lefekszem.

    És talán lefekszem,
    a földön elfekszem,
    és azt kell éreznem,
    nincs már mit végeznem.

    Hát ilyen az utcán, lefelé,
    nyitott kabátban, hazafelé,
    érezve, hogy minden csak az övé,
    aki ezt ígyen rendelé.

  12. csöves szerint:

    ITT A TAVASZ DAGAD A F…..

  13. felix szerint:

    A jogkövetőknek a visszamenőleges törvénykezéstől kell félniük.
    Ami ma jogost azt holnap meg lehet büntetni.
    Hogy lehet így jogkövetőnek lenni?

  14. bigyó szerint:

    “Az idén elmarad a tavasz” Na, fogadjunk, hogy erről is a Fidesz tehet!

  15. Vátesz szerint:

    A fenti képen a Bodrog árterülete látható, minden tavasszal víz alatt áll, mert a területen nincsenek gátak, ez a kép a jelenlegi helyzetről nem mond semmit.

  16. John Doe szerint:

    Érdeklődés hiányában? 🙂

  17. Princess szerint:

    “Érdeklődés hiányában?” – 😀 😀 😀

  18. John Doe szerint:

    Vátesz, a Bodrogközben lehet megszokott a “tócsa”, de az ország felén meg nem jellemző.

  19. Vátesz szerint:

    Én jártam elégszer arra, Bodrogkeresztúrt elhagyva a 37-es útról pazarul belátható a Bodrog és a Tisza által közrezárt ártér, amely minden tavasszal víz alatt áll.

  20. bonifác szerint:

    Belegondolni is rossz, milyen lesz az idei termés. Persze a Természet nagy csodatévő,
    ránk is férne a csoda . De jó nagy!
    A hivatásos rettegőkről annyit: rettegnek a mocskok, ahelyett, hogy Berlinben dőzsölnének
    valamelyik nyilvános homokostanyán.De ehelyett mocskolják hazájukat(?). Feljelentéseket
    írogatnak az EU ba . Ezek a rettegők nem érdemlik meg a magyar nevet. Hazaárulók.
    Egész Európában gyalázzák a magyart.Időjárástól függetlenül.

  21. ebihal szerint:

    Bonifác, te szegény!

  22. lucifer szerint:

    A lomtalanítás is elmaradt.

Itt lehet hozzászólni !