Szigorúbban büntetnék a közveszély helyszínén lopást

Mandiner, MTI

Kolontári pillanatok: aki katasztrófahelyzetben lop, azt keményebben büntetnék

Kocsis Máté a javaslatot azzal magyarázta, hogy vannak, akiknek még katasztrófahelyzetben is azon jár az eszük, hogyan tudnának lopni. Vétség helyett bűncselekmény lesz a katasztrófa- vagy vészhelyzet, illetve természeti csapás helyszínén elkövetett lopás.

Benyújtotta szerdán az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó javaslatát a Fidesz annak érdekében, hogy a jövőben szigorúbban lehessen szankcionálni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a parlament rendészeti bizottságának elnöke frakciótársával, Gulyás Gergellyel közösen terjesztette indítványát a Ház elé. Tervük szerint a Btk.-módosítás legkésőbb május 1-jén lépne hatályba, így akár már a tavaszi időszak árvízvédelmével kapcsolatosan is alkalmazni lehetne.

Kocsis Máté a javaslatot budapesti sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy vannak, akiknek még katasztrófahelyzetben is azon jár az eszük, hogyan tudnának lopni. Az elmúlt időszakban is voltak olyan helyek az országban, ahol tolvajok nehezítették a hóhelyzet utáni helyreállítás vagy az ár- és belvízvédelem munkálatait. A Közép-Tisza vidékén például a zsilipekről vitték el az alkatrészeket – hozta fel példaként.

Mindezek miatt a jövőben vétség helyett bűncselekmény lesz a katasztrófa- vagy vészhelyzet, illetve természeti csapás helyszínén elkövetett lopás, így az ilyen tolvajoknak – a javaslat szerint – minimum három, maximum tíz év börtönbüntetés járhat majd – részletezte a fideszes politikus, aki szerint ez kellően elrettentő szankció lesz. Kérdésre megjegyezte, az új szabályozás a köz- és a magántulajdonra egyaránt vonatkozik majd.

Forrás: MTI, Mandiner.hu

6 hozzászólás “Szigorúbban büntetnék a közveszély helyszínén lopást” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    A hatvanas években volt egy szörnyű árvíz a Jászságban. A gimink tornaterme tele volt menekültekkel. Ők mondták, hogy három fosztogatót egyszerűen falhoz állították a
    rendvédelmisek..Hogy így volt e ? De meggondolásra érdemes .Akkor kihirdették a
    statáriumot.Most csak tíz évnél kellene kezdeni…

  2. Vátesz szerint:

    A 70-es tiszai árvíznél fegyverrel kellett őrizni a gátakat, a szovjet katonák is ki voltak rendelve őrizni. Éjszaka egy csónakkal három cigány jött át, s kapákkal estek neki a töltésnek, hogy az átszakadás ne az ő oldalukon következzen be. Észrevette az orosz kiskatona, persze ők is a katonát, s beugráltak a csónakba, elkezdtek visszaevezni. Iván lekapta a kalasnyikovot, s belelőtte őket a Tiszába.

    A vasúti berendezések megrongálását nem lopásnak, hanem terrorcselekménynek kellene minősíteni!

  3. 1 cerkofmajom egyenlo 10 mszp szavazo szerint:

    az ilyet halállal szokás büntetni jobb helyeken.

  4. túróscsusza szerint:

    Katasztrófahelyzet esetén rendkívüli állapotot kellene kihirdetni. Aki ilyenkor lop, rongál, hadbíróság elé állítani terrorcselekmény vádjával!

  5. vermes szerint:

    Na, aztán jönne a TASZ meg az amnesztiinternácsiónál, kaffogna Ferge Zsuzsa meg az antifaszisták.

  6. “Szigorúbban büntetnék a közveszély helyszínén lopást”
    Ha jól emlékszek a katolikus tízparancsolat hetedik pontja nemes egyszerűséggel így szól:
    Ne lopj!
    Ha csak át nem faragták a kőtáblát azóta! 😛

Itt lehet hozzászólni !