Szennyvízcsatornázás: Már lehet pályázni az önkormányzat rákötési támogatására

Csepel.hu

A legutóbbi lakossági fórum óta nagy érdeklődés övezi a csepeli önkormányzat kiemelt támogatási programját, melynek célja, hogy a rászoruló családok is csatlakozni tudjanak a korszerű szennyvízcsatornára. A pályázati lehetőség megnyílt, 2013. március 22-től Csepel több pontján már elérhető az igényléshez szükséges adatlap.

A rákötési támogatás a legújabb azoknak a jelentős intézkedéseknek a sorában, mellyel a kerület vezetése a beruházás kezdete óta a lakossági érdekeket képviseli – mondta el megkeresésünkre Németh Szilárd polgármester, aki a részletekről egy interjú keretében számolt be lapunknak.

  • Polgármester úr, célegyenesbe fordult a csepeli szennyvízcsatornázás, javában zajlanak az úthelyreállítások. Összefoglalná az eddigi eredményeket?
  • Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt az összefogást és kitartást, amit a csepeliek tanúsítottak és tanúsítanak jelenleg is a kerületünk jövőjét meghatározó projekttel kapcsolatban. A rekordgyors kivitelezésnek köszönhetően már a finisben vagyunk, a helyreállítási munkák befejezésével hamarosan – várhatóan április végéig – megszűnnek a beruházással járó átmeneti kényelmetlenségek is. Az Önkormányzat a projekt kezdete óta szervesen részt vesz a lebonyolításban, szorosan együttműködünk a beruházás ügyfélszolgálatával is, így minden beérkező kérdésről, igényről tudomásunk van. Ennek is köszönhető, hogy számos olyan intézkedést indítottunk el és hajtottunk végre, amelyekkel a lakossági érdekeket a legmesszebbmenőkig képviseljük.
  • A beruházás során, a lakossági visszajelzések alapján egy fontos probléma rajzolódott ki az osztatlan közös ingatlanokkal kapcsolatban, melyre gyors és hatékony megoldást kerestünk. A Fővárosi Önkormányzattal közösen sikerült elérnünk, hogy az a 250 közös tulajdonú telek, ahol ez műszakilag indokolt, teljesen ingyen, a projekt keretében külön ingatlanonkénti bekötési lehetőséget kapjon. Nagyon fontos eredmény az is, hogy több, az eredeti tervben nem szereplő utcaszakaszt is sikerült beemelnünk a beruházásba, így a legkésőbb novemberig befejeződő kiegészítő projekt keretében újabb közel 200 család fog csatornát kapni.
  • Sok család számára a csatornázáshoz kapcsolódó költségek is jelentős terhet jelentenek. Ebben hogyan tudnak segíteni?
  • Fontos intézkedéseink között szerepelnek olyanok is, amelyekkel a lakosság terheit igyekszünk enyhíteni. Egyrészt önmagában az jelentős pozitívum, hogy a mostani beruházás keretében a csepeliek teljesen ingyen kapnak csatornát, pedig sok kerületben és vidéken közműfejlesztési hozzájárulást kell fizetni az utcai vezeték, illetve a telken belüli bekötőcsonk kiépítéséért. Módosítottuk a talajterhelési díjról szóló kerületi rendeletet, így azok a családok, akiknél most épül csatorna 2013 év végégi mentesülnek az ivóvíz-köbméterenként 3600 Ft-os díj megfizetése alól. A legújabb támogatási programunk célja pedig az, hogy mindenki, így a nehéz anyagi helyzetben élők is, rá tudjanak kötni a csatornára, hiszen az nem lehet kérdés, hogy a korszerű szennyvízelvezetés komfortját mindenki megérdemli. Új programunk és a kapcsolódó pályázatunk segítségével a jövedelmi viszonyoktól függően akár 100%-ban finanszírozzuk a telken belüli vezeték kivitelezését.
  • Az eddig beérkezett kérdések, visszajelzések alapján a csepeliek már nagyon várták, hogy kiírásra kerüljön a támogatási pályázat. Mondana néhány szót a program részleteiről?
  • Az önkormányzat a nehéz gazdasági helyzet ellenére 50 millió forintot különített el a környezetvédelmi alapból a rákötések támogatására. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni, a nyomtatványok március 22-től Csepel több pontján elérhetők. A pályázatokat a Csepeli Városgazdához kell majd eljuttatni, a kész tervekkel, és egyéb szükséges dokumentumokkal egyetemben. Az elbírálást a Közműfejlesztési Bizottság végzi majd a beérkezés sorrendjében. Minden olyan családot bátorítani szeretnék, hogy pályázzon, akik a jövedelemhatárok alapján jogosultak a támogatásra. Hiszen azok, akik minden szükséges melléklettel rendelkeznek és időben beadják a pályázatot, biztosan meg fogják kapni a támogatást. Azt is kiemelném, hogy azokat a háztartásokat is tudjuk támogatni, akiknél korábbi projekt keretében épült ki csatorna, nekik viszont saját költségen vállalniuk kell, hogy kiépíttetik a csatlakozáshoz szükséges bekötőcsonkot, ha ez még nincs meg.
  • A csatornázás óriási előrelépés az egész kerület számára, hiszen Csepel szennyvize így már sem a talajt, környezetünket, sem a Duna vizét nem fogja szennyezni. Ezért is fontos, hogy mindenki még lehetőleg idén rákössön a hálózatra, és a támogatási programunknak köszönhetőn erre tényleg mindenkinek lehetősége nyílik.

A pályázat feltételei és részletei a Csepeli Hírmondó 18. és 19. oldalán olvashatók.

Hol és mikor vehető át a pályázati adatlap?

A pályázati nyomtatványok elérhetők:

–  A Polgármesteri Hivatal (1211 Budapest, Szent Imre tér 10.) recepcióján ügyfélfogadási időben: Hétfő 13.30-18.00, szerda 8.00-16.30, péntek 8.00-11.30

– A szennyvízberuházás személyes ügyfélszolgálati pontján, a Csepeli Piacon szombatonként 7.00 és 11.00 óra között

– A Királyerdei Művelődési Ház recepcióján nyitvatartási időben, hétköznaponként 10.00 és 18.00 óra között

– A Csepeli Városgazda Zrt. (1215 Budapest, Katona József utca 62-64.) ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben:

  • Hétfő: 7-16 óra között
  • Kedd: 8-16 óra között
  • Szerda: 7-18 óra között
  • Csütörtök: 8-16 óra között
  • Péntek: 7-12 óra között

Hol kaphatunk részletes tájékoztatást a rákötési pályázat kapcsán?

A csatornázási projekt ügyfélszolgálatán:

Személyesen a Királyerdei Művelődési Házban szerdánként 16.30-19.00 óra között, a csepeli piacon szombatonként 7.00-11.00 óra között.

Telefonon: a 06-80-296-830-as zöldszámon.

Interneten: a www.eloduna.hu oldalon, illetve az info@eloduna.hu email címen.

Továbbá a Csepeli Városgazda ügyfélszolgálatán, a fenti ügyfélfogadási időben.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !