Tízezrek az ünnepi szentmisén: megkezdte péteri szolgálatát Ferenc pápa

Magyarul köszönte meg Magyarország üdvözletét

Magyar Hírlap

Az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete alkalmából tartott ünnepi szentmisén tízezrek vettek részt. Áder János üdvözletében jó egészséget és erőt kívánt Szent Péter szolgálatához Ferenc pápának Magyarország nevében, amire az új egyházfő magyar nyelven, az “Isten éltesse!” köszöntéssel válaszolt.

Véget ért kedd délelőtt a Vatikánban az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete alkalmából tartott szabadtéri mise.

Ferenc pápa megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert, majd kíséretével fél tizenkettő körül visszavonult a Szent Péter-bazilikába, ahol fogadja a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt.

A pápaválasztó bíborosi gyűlés hat napja választotta meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutatta be a Szent Péter-bazilika előtt tartott ünnepi szentmisét.

A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát “beiktathatná”. Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a lateráni bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepi szentmisét fog bemutatni.

A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival, Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először vett részt a pápa beiktatásán az ortodox keresztény hívők szimbolikus vezetője, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka. Ott volt a szertartáson a római főrabbi is. Ferenc pápa szerdán több mint 30 egyházi küldöttséget fogad, köztük református, evangélikus, zsidó, muszlim, buddhista és szikh vezetőket.

Elővették a még hétfőn az apostol sírjánál elhelyezett pápai jelvényeket, a palliumot és a halászgyűrűt.

A Szent Péter-bazilika teljesen üres volt, csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonulnak a Szent Péter térre, a bazilika előtti szabadtéri oltárnál tartanak misét.

Ferenc pápa Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt homíliájában

Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdésekor, a Szent Péter-bazilika előtt tartott szentmisén elhangzott beszédében.

Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett rá, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) neve napja is e napon van, és kérte, hogy a hívek övezzék imádsággal, szeretettel.

Beszédében az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt – mondta -, hogy “kusztosz” (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

Szent József alázattal, csendben, teljes hűséggel gyakorolta a rá bízott feladatot, Mária és Jézus védelmezését akkor is, amikor nem értett meg mindent – hangsúlyozta a pápa. Törődéssel és szeretettel kísérte őket a betlehemi születés, a zaklatások, az egyiptomi menekülés idején, Jézus eltűnésekor és megtalálásakor a jeruzsálemi templomban, a názáreti házban eltöltött évek alatt, amikor fiát az ácsmesterségre megtanította. Szent Józsefben azt a példát kell látni, hogy miként válaszolhatunk Isten hívására: készségesen, nyitottsággal – mondta.

“Nem ember által épített házat akar az Úr, hanem maga építi a házat élő kövekből, a Szentlélek segítségével” – jelentette ki tapssal többször megszakított szentbeszédében.

“Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre” – folytatta.

A hatalom mindig szolgálat, a pápa szolgálata, hogy megőrizze Isten népét – mondta a katolikus egyházfő.

Arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

“Mindent az ember őrzésére bíztak. Ha az ember nélkülözi ezt a felelősséget, nem törődik a teremtett világgal és testvéreivel, akkor a pusztítás kerül előtérbe. Sajnos minden korszakban vannak olyan emberek, mint Heródes, akik az ember arcát lerombolják, eltorzítják. Nem szabad megengedni, hogy a pusztítás és a halál erői fenyegessék a világot. De ahhoz, hogy az ember a világot megoltalmazza, saját szívét is meg kell tisztítania. A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet” – mondta a pápa.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől. Hozzátette: csak aki szeretettel és gyöngédséggel szolgál, az tud megőrizni. Hangsúlyozta, hogy a gyengédség nem a gyengeség, éppen ellenkezőleg, az erős lélek jele.

“Csak aki szeretettel szolgál, az tud védelmezni” – hangsúlyozta péteri szolgálatának megkezdésekor elmondott szentbeszédében Ferenc pápa.

Magyarul köszönte meg Magyarország üdvözletét

Ferenc pápa magyar nyelven köszönte meg Magyarország üdvözletét, amelyet Áder János államfő mondott az új egyházfőnek a beiktatási szertartást követő audiencián – tudatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel kedden. Áder János köztársasági elnök részt vett Rómában a pápa beiktatási ceremóniáján, majd audiencián találkozott a katolikus egyház új vezetőjével. Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar köztárasági elnök üdvözletében jó egészséget és erőt kívánt Szent Péter szolgálatához Ferenc pápának Magyarország nevében, amire az új egyházfő az “Isten éltesse!” szavakkal válaszolt, magyar nyelven.

A szertartáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett, megrendítőnek nevezte a keddi római szentmisét. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: különösen kedves gesztus volt a Szentatyától, hogy Áder János államfőnek magyarul köszönt.

Semjén Zsolt a szertartás után nyilatkozva kiemelte: Ferenc pápának nagyon jó kapcsolata volt és van a Buenos Aires-i magyarsággal. Hozzátette: nagyon jó és büszke érzés most Rómában magyarnak lenni. Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek megnyilatkozásai nagy megbecsülést szereztek Magyarországnak – tette hozzá.

A keddi vatikáni ünnepi szertartáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök és felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházügyi államtitkár képviselte.

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a múlt szerdán választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta.

Forrás: Magyar Hírlap

32 hozzászólás “Tízezrek az ünnepi szentmisén: megkezdte péteri szolgálatát Ferenc pápa” bejegyzésre

  1. túróscsusza szerint:

    Ferenc pápa Szent Ferenc útját követve bizonyára a rezsicsökkentés pártján áll. Aki nem ért egyet a rezsicsökkentéssel, a szegényebbek megsegítésével, az nem igaz keresztény!

  2. John Doe szerint:

    Az élő közvetítést milyen érdekes, hogy csak az ATV adta?!

  3. felix szerint:

    az ATV. az egyetlen közszolgálati csatorna.

  4. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ferenc pápa első pápai szentmiséjét az MTV1 is végig közvetítette (mert van 2/3 aki azt nézi).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Éva szerint:

    Az ATV sosem volt közszolgálati csatorna, csak Pártszolgálati.

  6. John Doe szerint:

    mint hírtv, kedves Éva?

  7. felix szerint:

    Éva!
    Minden viszonylagos.
    A közszolgálatinak hazudott csatornáknál tombol a cenzúra.

  8. Éva szerint:

    Főcenzor asszonyotokat kérdezd erről.

  9. felix szerint:

    Gondolod, hogy Ő dolgozik most a fidesznek.
    Erről eddig fogalmam sem volt, de a fideszes volt kollégája még üzemel.

  10. "?!" szerint:

    Reformátusnak keresztelt magyar emberként, sok sikert kívánok Ferenc pápának a szolgálatához, különösen az elesettek és a szegények segítése, valamint a béke megőrzése érdekében végzendő erőfeszítéseihez!

  11. Éva szerint:

    Médiaszabadság: az ötödik legszabadabb Magyarország

    http://csepel.info/?p=22044

  12. John Doe szerint:

    nagyapó, az mtv-t a társadalom 66,67%-a nézi? Ne marhítsa már magát! 🙂

  13. felix szerint:

    Még 20% sincs a nézettsége Az MTV.-ek.

  14. John Doe szerint:

    Nem túlzás? 🙂

  15. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ez nem Szálin temetése volt! !!
    John Doe, 1/2eszű1/2x úgy hazudnak, mint Burány et., aki nem tudja ( hazudik), hogy a 137 % emelés 100+37%.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. felix szerint:

    Nézd meg a Facebookon.
    MTV nézettsége.

  17. felix szerint:

    A grafikonról ezt olvastam le.

  18. John Doe szerint:

    nagyapó, fejtse ki nekem, hogy min vitázik önmagával.
    felix, nincs facebookom, de sehol nincs erről hivatalos adat. Az AGB Hungary 2010 óta nem úgy “mér”, ahogy előtte. Más meg nincs.

  19. felix szerint:

    Szemétláda!
    Várom a te adatodat.
    Addig csend legyen.

  20. felix szerint:

    Nekem olyan címszavak jöttek be, hogy “Rohamosan csökken az MTV nézettsége”.

  21. felix szerint:

    Pld. INDEX

  22. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ha, ha , ha…!
    Mit hazudott Burány et.?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. John Doe szerint:

    felix, nagyban lehet reális az adat, nem is tudom, mert akad aki nem tud kábelre előfizetni, így marad a mtv és a két hulladék.

  24. felix szerint:

    Szemétláda!
    Ne kínlódj.
    Itt és most te vagy hazugságban.
    Még javíthatsz.
    Várom az adatodat.

  25. felix szerint:

    John Doe!
    Az általam talált legjobb adatot tettem fel.
    A hírműsorok nézettsége az összlakosságra vetítve.
    A korcsoportos adatok rosszabbak.

  26. John Doe szerint:

    Értelek felix. Keresgettem közben, nem mintha nem lenne mindegy. 🙂 Más egy lakótelepen és más lehet egy vidéki faluban, mert más a programválaszték, hozzáférés.

  27. felix szerint:

    Majd Szemétláda !nagyapó/ korrigál, ha valami elkerülte a figyelmemet.
    Remélem, hogy a forrást is megjelöli.

  28. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ha, ha , ha…!
    Mit hazudott Burány et.?
    Eetásak! “Hány halottja volt a II. világháborúban a szovjeteknek?
    12 millió.
    És név szerint?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. felix szerint:

    Szemétláda!
    Lehazugoztál akkor amikor mindenki előtt világossá vált, hogy te vagy a hazug.
    Látom, hogy erkölcsileg olyan mélyponton vagy, hogy szégyenérzet helyett, kényszeredett hahotázásba kezdtél.
    Szerintem égett rongyszagod van.

  30. felix szerint:

    Szemétláda csukott szájjal hazudik és zsebre dugott kézzel lop.

  31. nagyapó szerint:

    1/2eszü1/2x! A mondat fő elemei: alany , állítmány, tárgy. Valahogy össze kőne hozni őket! A kötőszavakból, töltelék szavakból nem áll össze értelmes írás!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. felix szerint:

    Gyenge vagy, mint az égett rongy.
    Hazudtál ismét egy oltárit, de most benne is ragadtál..
    A többi mese.
    A szemétláda csukott szájjal hazudik és zsebre dugott kézzel lop.

Itt lehet hozzászólni !