Brezsnyev elvtárs, a csepeli törzsgárda-tag meghatott levele

Csepel.info, Múlt-kor.hu

Brezsnyev, aki köztudottan gyűjtötte a babérokat, még a Vörös Csepel érdemes veterán (Почётный ветеран комбината «Красный Чепель») kitüntetést is megkapta

Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulója alkalmából intézett levelet a Csepel Vas- és Fémművek dolgozóihoz. A Múlt-kor.hu szerint a levél mintegy tárháza a korabeli propagandafordulatoknak, így mindenképpen érdekes olvasmány.

A korhű csepeli kommunista környezet elképzeléséhez egy kis adalék, hogy a munkásgyűléseken maga V. Pavlov elvtárs, a nagy Szovjetunió nagykövete olvasta fel és nyújtotta át a levelet, a műszakváltáskor pedig a gyár 250 részlegében ugyancsak gyűléseket tartottak. A levélben is fellelhető szófordulatokat Tóth Mihály elvtárs, a Csepel Vas- és Fémművek Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetsége bizottságának agitprop. titkáraként már bizonyára jól ismerte, mint ahogy nagy valószínűséggel Podolák György elvtárs is el tudott volna hadarni közülük néhányat. Akár álmából felébresztve is, hiszen Podolák elvtárs ekkoriban már szintén bőven pártvonalon “dolgozott”. Tóth Mihály elvtárs egyébként önéletrajza szerint a levél megírásakor éppen a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Főiskoláján ismerkedett a propaganda kommunista fortélyainak magasiskolájával, a nagy Szovjetunióban pedig biztosan jól estek számára a csepeli elvtársakat dicsérő főtitkár-elvtársi szavak. (A kommunista párt csepeli utódszervezetében, a csepeli MSZP-nél ma is dukál az “elvtárs” megszólítás.) De ne kalandozzunk tovább lássuk a levelet:

Kedves csepeli Elvtársak!

Nagy örömmel és nagy meghatottsággal olvastam a hírt az Önök nemes kezdeményezéséről, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulója tiszteletére szocialista munkaversenyt indítottak. A munkásosztályhoz, a kommunistákhoz, a leninistákhoz méltó módon a forradalmi évfordulókról a szocialista építésben elért konkrét eredményekkel, munkasikerekkel emlékeznek meg. Vörös Csepel munkáskollektívája nemcsak szakmájának mestere, de régóta ismert magas fokú osztályöntudatáról is. Igen nagyra becsülöm azt a megtiszteltetést, hogy Önök Csepel tiszteletbeli törzsgárdatagjává választottak. És különösen örvendetes számomra új kezdeményezésük mélységes hazafisága és internacionalizmusa.

Az Önök kezdeményezése, kedves Elvtársak, visszhangra lel a szovjet emberek lelkes tevékenységében.

Külön szeretnék rámutatni: Önök gondját viselik annak, hogy a szovjet megrendeléseket határidőre és kiváló minőségben teljesítsék. Ez teljes összhangban van a mi munkáskollektíváink céljaival, hogy a testvéri Magyarországnak és a többi szocialista országnak minőségi árut és idejében szállítsanak. Ezt igényli a munkásbecsület, s nagymértékben függ ettől a szocializmus és a kommunizmus útján való közös előbbre jutásunk ügye. Sok sikert Önöknek, kedves Barátaim, sok sikert dicső kezdeményezésükhöz, amely a szocialista internacionalizmus legszebb hagyományait tükrözi, és a szocialista országok népei közötti testvéri barátság gyümölcseit sokszorozza meg.

Elvtársi üdvözlettel:

Leonyid Brezsnyev

Forrás: Múlt-kor.hu

37 hozzászólás “Brezsnyev elvtárs, a csepeli törzsgárda-tag meghatott levele” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Köszi a magas labdát.
    Orbán sokkal jobb tanuló volt KISZ-es, korában, mint Tóth Mihály.
    Az ő hasonló céllal, de a kornak megfelelő demagóg tartalommal íródott leveleit, a birodalom minden polgára megkapja évente többször is.
    Brezsnyev és Tóth Mihály kifutófiú hozzá képest.

  2. Pompomgyerek szerint:

    Kicsit más az egyetemen kötelező KISZ-tagnak lenni vagy KISZ káderként kommunista főiskolára járni. Tóth kinevelt kommunista volt, kétségtelen pozitívum benne, hogy nem szállt a fejébe a “dicsőség” (nem úgy mint pl. Podoláknak). Viszont Csepelen sajnos azzal a káderpolitikával, amit a SZU-ban tanult, nem tudott jó csapatot építeni. Lásd Deme és Szenteczky…

    Akár lehetett volna Tóthból, mint szerény emberből jó vezető, akár nem, jó vezető végül nem lett belőle, és ennek Csepel látta a kárát.

  3. Pompomgyerek szerint:

    Egyébként a KISZ-vezetős MSZMP-tagos fideszes listákban pont annyira hiszek, mint a zsidózós listákban, melyek szerint minden politikus zsidó, aki nem Jobbikos, meg persze azok is, akik kiléptek a Jobbikból.

    Bizonyíték egyikhez sincs, pl. Orbánról huszonvalahány éve mondják, hogy KISZ-titkár volt, csak éppen minden létező és nyilvánosságra került dokumentum szerint ellenzékiként éppen vele szemben lépett fel a rendőrség meg az MSZMP. Minden dokumentum, ami eddig nyilvánosságra került, az ellentétét bizonyítja az ilyen híreszteléseknek. Ha igaz lenne, hol a bizonyíték?

  4. felix szerint:

    Nem a KISZ -en, hanem a levélen van a hangsúly.
    A KISZ csak a szemét mellékzönge miatt került szóba.
    Nem is igen értem, hogy mi értelme rugdosni ma már Tóth Mihályt.

  5. 2013.03.19. 16:45
    “Hóhelyzet: kitüntetéseket adott át Pintér Sándor
    A múlt heti rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított helytállásért, kiemelkedő teljesítményért elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) éves tiszti értekezletén kedden Budapesten.”
    No comment!
    http://atv.hu/belfold/20130319_hohelyzet_kitunteteseket_adott_at_pinter_sandor

  6. ebihal szerint:

    Pompom!
    Nem volt kötelező a KISZ tagság, én 1975-ben diplomáztam, és nem voltam tag.
    Más kérdés, hogy 1977-ben a Mélyéptervnél beléptem, de 1978-ban ki is rúgtak.

  7. Pompomgyerek szerint:

    Tarkónlövés nem járt, ha valaki nem volt KISZ-tag, és nem volt kötelező, csak aki nem jelentkezett a KISZ-be, és nem volt tag se, az nem mehetett főiskolára vagy egyetemre. Aki nem töltötte ki utolsó esélyként a KISZ-jelentkezést a felvételi jelentkezéssel együtt, az olyan jellemzést kapott, amivel sehova sem vették fel. Más kérdés, hogy utána ki lehetett belőle sunnyogni, aki akart, vagy kihasználni az építőtáborok és más lehetőségek tárházát, ahol lehetett csajozni/fiúzni. Mert a főiskolai-egyetemi KISZ ez is volt. Ellentétben a gyárival, ami keményen a kommunista mozgalomhoz kapcsolódott – Csepelen ezek szerint Tóth elvtárssal az élen.

    Azt el tudom képzelni, hogy volt néhány renitens szakközépiskola, ahol a jelentkezéshez nem kellett a KISZ-tagság, de ebből kevés volt. Ennyit a nem kötelezőről. Nehogy már itt valami csodakorszak legyen meg mintademokrácia az a rendszer, ahol négyszer annyi embert gyilkoltak meg, mint a nácik. Még akkor is, ha Magyarországon “gulyáskomunizmus” volt 1970 után.

  8. felix szerint:

    Pompomgyerek!
    Nem tudod, hogy miről beszélsz.
    Még a Csepel Művekben sem úgy volt ahogy mondod.
    A hetvenes években biztosan nem.

  9. John Doe szerint:

    Ezeken azok rágódnak, akik akkor vagy nem éltek, vagy nagyon ostobák. Akkor ez volt és választási lehetőség sok helyen nem volt. Én is voltam KISZ-tag, mint a hozzám hasonló, legalább 5 millio magyar ember. Volt rengeteg előnye. És akkor most mi a gond? A Tóth Mihály? Így értem az összefüggést. A mai kormányban is lehetne neveket keresni. Az nem baj? Szaniszló – neonáci – Ferenc az nem szúr szemet?

  10. felix szerint:

    Jogerősen felmentette fideszes vádak alól Kazincbarcika szocialista polgármesterét a bíróság.
    Hamis volt a hűtlen kezelés vád.
    Köszönjük fidesz.

  11. nagyapó szerint:

    Azután megszüntették a motorkerékpár gyártást.
    Igen , voltak KISZ tagok, mint “legalább 5 millio magyar ember”. Lopott is “legalább 5 millio magyar ember”. De nem ez az erkölcsös. ’66-ban velem felvételizett egy piarista. A maximumot érte el – nem vették fel, csak estire – félévkor átvették nappalira.
    Az ETE-re meg csak kisztagokat vettek fel, olyan is lett az oktatás.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. John Doe szerint:

    nagyapo, ne magából induljon ki. Honnan a gőg és a bátorság, hogy kijelenti azt, – ami a mondataiból kihallik – hogy minden KISZ tag lopott?

  13. felix szerint:

    Az előtt meg volt motorkerékpár gyártás.

  14. felix szerint:

    John Doe!
    Lehet, hogy Ő szervezett egy lopós brigádot és abból általánosít most.
    Leginkább arra emlékszem, hogy KISZ tag ként, a még használható samot téglákat válogattuk a gyár hulladék telepén munka után, amivel aztán több csepeli melós kibéleltette a cserépkályháját.

  15. John Doe szerint:

    Ahogy itt felfedték a kilétét, gondolom, hogy ő is valamilyen pályát befutott? Mi a parkokat építettük, akkor még Angyalföldön. Semmi kivetnivalót nem látok benne.

  16. felix szerint:

    Az én koromban a KISZ-be,n az ideológia volt a” legkevesebb”.

  17. John Doe szerint:

    Bevallom Neked felix, hogy nekem ideológiai emlékeim nem maradtak, mert ha próbálták is az emberbe verni a tutit, valahogy egyik fülön be, a másikon meg ki. Volt az iskola után építőtábor, nagyon jó zsebpénz volt. Voltak társadalmi munkák, voltak vállalati nyári bulik, táborok. Ennyi maradt meg belőle. Manapság ugyanúgy – csak mást és többet – nyomják az embernek a hülyeséget.

  18. gyalog szerint:

    Legyünk aktuálisak!

    Drága Véreim, Szombathelyiek!
    Nagy örömmel és nagy meghatottsággal olvastam a hírt az Önök nemes kezdeményezéséről, hogy a Nagy Márciusi Rezsicsökkentés tiszteletére gyűjtést indítottak főtéri lovasszobrom felállítására. Véreimhez, a magyar emberekhez, horthystákhoz méltó módon a fülke-forradalmi évfordulókról az unortodox építésben elért konkrét eredményekkel, hósikerekkel emlékeznek meg. Fehér Szombathely közmunkáskollektívája nemcsak szakmájának mestere, de régóta ismert magas fokú magyar öntudatáról is. Igen nagyra becsülöm azt a megtiszteltetést, hogy Önök Szombathely tiszteletbeli főtáltosává választottak. És különösen örvendetes számomra új kezdeményezésük mélységes hazafisága és Békemenettel felérő magasztossága.
    Az Önök kezdeményezése, kedves Véreim, visszhangra lel az Európai Unió polgárainak lelkes közvélekedésében.
    Külön szeretnék rámutatni: Önök ott Szombathelyen, gondját viselik annak, hogy a magyar kormány-megrendeléseket határidőre és kiváló minőségben teljesítsék. Ez teljes összhangban van a mi sámánközözösségünk céljaival, hogy a testvéri Magyarország minőségi lovat s lovast megfelelő méretben, anyagban és idejében szállítsanak. Ezt igényli a magyar becsület, s nagymértékben függ ettől az Önök hűséges városának, Szombathelynek előbbre jutásának ügye. Sok sikert Önöknek, kedves Barátaim, sok sikert dicső kezdeményezésükhöz, amely a nacionalizmus legszebb hagyományait tükrözi, és az Európai Unió népei közötti testvéri barátság gyümölcseit sokszorozza meg.
    magyar üdvözlettel:
    Orbán Viktor

  19. felix szerint:

    Nekem vannak, mert tanultam és a mai napig vallom, hogy a gyakorlatban meggyalázott elmélet vállalható.

  20. joságos szerint:

    Pompongyerek!
    Nem gulyás kommunizmus hanem frizsider szocializmus volt és nem 1970 után hanem 1960-at követően. Magyarországon soha semmiféle kommunizmus nem volt! Persze ehhez tudni kéne magának azt is, hogy miért. Mielőtt vitatkozni kezdene, az itt fórrumozók egy része akkor volt fiatal és benne élt. Én is!

  21. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. március 19., kedd – 20:36

    Azután megszüntették a motorkerékpár gyártást.
    Igen , voltak KISZ tagok, mint “legalább 5 millio magyar ember”. Lopott is “legalább 5 millio magyar ember”
    -Azon elgondolkodott, hogy a “Lopott is” körülbelül mit takar?
    -Csepeli úttörő tábor (tudja, ahol most a disznó pecsenyétől zsíros a szája)
    -Csepeli ifjúsági park (tudja ahol most a Rákóczi kert van)
    -Csepeli posztó pálya
    -játszó terek, járdák…és lehetne sorolni, de ez már történelem…nagyon sok fiatal áldozta önzetlenül a szabadidejét és értékes munkát végzett…
    Drága jó kedves öreg korú nagyapó le kéne már venni azt az ellenzős szűk látókört okozó fejfedőt. Had táguljon a látótér…nem kéne ennyire erőlködni, attól csak más tágul a tudat meg beszűkül…

    Ceterum censeo…Az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór…

    “Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”…ezt mindig írja le, hogy tudja, mit nem szabad…

  22. felix szerint:

    Aztán 1975-.ben.

  23. nagyapó szerint:

    lolka! Még gyártanak motorkerékpárt Csepelen?
    lolka! Mikor élt? Ki nem lopott? A háztáji művelése tsz gépekkel, a VGMK-k munkaidő alatti tevékenysége? A KISZ táborok, amik többe kerültek, mint amennyi hasznot hoztak?
    Hol volt a “Csepeli úttörő tábor”?
    lolka! A Csepeli ifjúsági park a Rákóczi tér egy részén volt, a lakosság nagy “örömére”. A tér most is ott van. Mi a gond?
    A levélégetés kérdésével forduljon szakemberhez!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. nagyapó szerint:

    gyalog et.! Tud még nagyobb hülyeségeket is írni? Esetleg segítség kell, hogy elérje Török et. szintjét? 1/2eszü1/2x majd segít.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. felix szerint:

    1917+60=1977

  26. John Doe szerint:

    nagyapó, azt az Ifjúsági Parkot írja, akit egy ott élő “jó kommunista” (mostanság ismert) záratott be?

  27. felix szerint:

    /1977 /” Azután/ 1975.ben,/ megszüntették a motorkerékpár gyártást”.

  28. bélabá szerint:

    Nagyfatertől idézet:

    “lolka! Mikor élt? Ki nem lopott?” ezek a csúnya elszólások 🙂 , ej-ej nagyfater még maga is?! mik ki nem derülnek. 😉
    Azért tud ennyit a régi “megoldjuk okosba” dolgokról, hogy is mondják ezt manapság finoman 🙂 megvan, szóval belülről bomlasztotta a rendszert, mint “jóelvtárs”, azután fordított egyet a köpönyegén és hirtelen díszmagyarba csomagolta magát. 😀

  29. robi szerint:

    A komcsik egy Motorkerékpárgyárat zártak be. Ez igaz.

    Az utódok, a rendszerváltók azonban egy ország iparát és mezőgazdaságát dobták oda Nyugatnak.
    Lebombázták gyárainkat, földönfutóvá tettek több millió melóst, hogy idegen érdekeket szolgáljanak ki.
    Ők ma hazafiaknak neveztetik magukat a szolgáikkal.

  30. Pompomgyerek szerint:

    Robi: Podolák elvtársai tették tönkre a gyárat. Ugyanazok, akik a motorkerékpárgyárat is bezárták. Ha bemész a gyárba, még most is ugyanazok a tulajdonosok, akik anno a párt- és vállalati vezetők voltak. Podolák meg hadd ne monduk ki mit tett a kerékpárgyárral, kiknek a pénzét mosták ott át.

  31. gyalog szerint:

    Kedves nagyapó! Örülök, hogy tetszett!
    Hogyne tudnék! De azért Önnel és az Önhöz hasonlókkal nem vehetem fel a versenyt, ezt belátom.

    Ceterum censeo… nagyapó, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop. 🙂

  32. csaba péter szerint:

    A cikkírónak az fel sem tűnik, hogy mikor egy Tóth Mihály a Szovjetúnióban tanulhatott munkáskáderként mint kiemelt káder .
    Akkor Orbán Viktor MSZMP KB ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban gondolom büntetésül ezt miért nem írja ide?
    Az én kommunistám jó kommunista a te kommunistád pedig hazaáruló szemét
    Ez a fidesz

  33. magyar szerint:

    Nagyapó! A Lolka a Bolkát keresi?de már nem tart veje! Ne foglalkozz demagóg liberál komcsikkal!Szarj a fejükre,attól hülyét kapnak!!!

  34. csevi szerint:

    Csaba Péter: lehet, hogy Orbán Viktor volt a párt főtitkára?
    Ez a párt, ez a párt… mindig csak Oxfordba küldte tanulni a kádereit 🙂

  35. királyerdei szerint:

    http://index.hu/fortepan/2017/03/26/ontottak_a_magyar_gyarak_a_hajokat_csak_nem_nekunk/

    Élfogadták kárpőtlásként.Fizetés nyistapista. 🙂

  36. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    Tóth, Podolák, Avarkeszi, retkes komcsi őskövületek!

Itt lehet hozzászólni !