Fővárosi Közgyűlés: elfogadták az idei költségvetés fő számait

Budapest.hu

Mintegy hatvan előterjesztést tárgyalhat meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Első körben elfogadták a városatyák az idei fővárosi költségvetés fő számait, a büdzséről második körben délután tárgyalnak a képviselők. Megállapodást kötöttek az idei Sziget Fesztiválra a Sziget Kft-vel, és döntöttek arról, hogy Puskás Öcsi tiszteletére szoborcsoportot emelnek Óbudán.

Elfogadta a 2013-as fővárosi költségvetés fő számait a Fővárosi Közgyűlés 18 igen, 14 nem szavazattal. A büdzsé 323 milliárd forintos kiadási és 258,9 milliárd forintos bevételi főösszeggel számol.

A 64 milliárd forintnyi hiányból 41,4 milliárd forintot az előző évek pénzmaradványaiból finanszíroznak. A fennmaradó részt pedig a fejlesztési célú, 30,2 milliárd forint összegű hosszú lejáratú hitellel fedezik, és 7,5 milliárd forint szolgál majd a hitelek tőketörlesztésére. A költségvetést második körben délután tárgyalja a közgyűlés.

Egyhangúlag elfogadta a közgyűlés az idei Sziget Fesztivállal kapcsolatos megállapodást a Sziget Kft-vel. A fesztivál rendezője idén 55 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat fizethet Budapestnek. A Sziget Fesztivál 2011 előtt ingyenesen használta a közterületet, tavalyelőtt 51,8 millió, 2012-ben pedig 50 millió forint plusz áfát kellett fizetni ezért. Az idei tíz százalékos emelést a főváros előterjesztése szerint az infláció indokolta. A szervezőknek garanciális kötelezést ír elő a főváros a helyszín eredeti állapotba történő helyreállítására. Mivel a főváros jelentős többletterheket vállalt a fesztivál ideje alatt megnövekvő tömegközlekedési és egyéb közösségi igények kielégítésére. Az idén – hasonlóan az elmúlt két évhez – emiatt a főváros és a tulajdonában lévő cégeket legalább 100 millió forint összegben kompenzálja.

Szoborcsoport épül Puskás Öcsi tiszteletére Óbudán

Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy Puskás Öcsi tiszteletére szoborcsoportot emelnek az óbudai promenád területén, a Bécsi út és a Dereglye utca találkozásánál. A műalkotás az öltönyt viselő Puskás Öcsit jeleníti meg, amint az utcán gyerekektől körülvéve egyikük labdájával dekázik. A szobor Pauer Gyula és Tóth Dávid szobrászművészek tervei alapján készül el, és 2013. március 28-án oldják fel.

Elfogadta a közgyűlés a Főpolgármesteri Hivatal létszámának csökkentésére és a feladatellátás racionalizálására vonatkozó javaslatot 18 igen, 14 nem szavazattal. Sárádi Kálmánné főjegyző hangsúlyozta: 208 álláshely ütemezett módon történő csökkentéséről szól a javaslat, főként az önkormányzat feladatainak csökkenése miatt. Hozzátette: elsőként a betöltetlen álláshelyeket szüntetik meg, és nem fűnyíróelvet alkalmaznak.

Radics Béláról is elneveznek utcát

Újabb hat közterület átnevezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés: Kazahsztán és Grúzia fővárosai, valamint Radics Béla zenész neve is megjelenhet a budapesti utcatáblákon. A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész nevét vette fel, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselők döntöttek arról is, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen, a körút és a Nagyfuvaros utca közé eső rész pedig változatlan maradjon.

A VIII. kerületben a jövőben a kazah főváros, Asztana nevét viseli majd a Nap utca és a Leonardo da Vinci utca találkozásánál található eddig névtelen közterület. Tarlós István a kerület javaslatára tett előterjesztésében a két ország között elmúlt években megélénkült együttműködéssel indokolta a változtatást, hangsúlyozva: Asztana gazdasági válság ellenére történő fejlődése példaértékű lehet minden nagyvárosnak. Ugyancsak a Józsefvárost érintő módosítás a Vagon tér átnevezése Tbiliszi térre, amit a főpolgármester szerint az is indokol, hogy a grúz fővárosban egy jelentős útszakasz őrzi Budapest nevét, sőt Petőfi Sándorról és Zichy Mihályról is neveztek el közterületet.

A IX. kerület kezdeményezésére Bartoniek Géza, az Eötvös József Collegium első, nemzetközi tekintélyű igazgatója nevét viselheti az intézményhez vezető Kollégium lépcső. A XIII. kerületben Radics Béla, a magyar rockzene legendás alakja nevét veheti fel egy a József Attila tér melletti névtelen közterület. A XXIII. kerületben pedig az Alsó-Duna-part elnevezését cserélik Forster János Jakab utcára, a soroksári svábok török kiűzését követő betelepítését segítő munkájára emlékezve.

Bővülhet a vakok gyermekotthona

Bővülhet a vakok Batthyány László gyermekotthona, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megadta a hozzájárulást az új, ötszintes épületrész felépítéséhez. A fővárosi tulajdonban álló, a XII. kerületi Mátyás király úton lévő ingatlant 1989 óta használja a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola nevű intézmény. Az otthon azoknak a sajátos nevelési igényű, látássérült, illetve látás- és mozgássérült gyerekeknek az óvodai, általános iskolai nevelését, oktatását, valamint teljes körű ellátását végzi, akik a többi gyermekkel nem foglalkoztathatók együtt. Az ott tanulók közül többen betöltötték a 18. életévüket, de más intézménybe szinte lehetetlen őket elhelyezni. Az új épületben az érintettek teljes körű ellátásban részesülnek, az állapotuknak megfelelő fejlesztést kapnak, és védett munkalehetőségük is lesz. A tervezett ingatlan összeköttetésben lesz a főépülettel, ahonnan meg tudják oldani az étkeztetést és a terápiás feladatok ellátását.

Forrás: Budapest.hu

19 hozzászólás “Fővárosi Közgyűlés: elfogadták az idei költségvetés fő számait” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Jó a háttér. Elegáns.

  2. Fütty Imre szerint:

    Na végre!
    A főszám után jöhet az alszám is.
    Aztán a házszám.

  3. csapajev szerint:

    Talán nem Óbudán lenne a helye! Tudjátok…..”Ahol ferdén nőnek a fák” című könyvben
    találóan le van írva életútja. Vagy ez csak Tarlós úr privilégiuma?! Óbuda??? Ész megáll!

  4. "?!" szerint:

    A KÖLTSÉGVETÉS FŐ SZÁMAI:

    A 2013-as fővárosi büdzsé 323 milliárd forintos kiadási és 258,9 milliárd forintos bevételi főösszeggel számol. A tervezett hiány 64 milliárd Ft.

    MEGVÉDIK A MUNKAHELYEKET: (A dolgozóktól.)

    Elfogadta a közgyűlés a Főpolgármesteri Hivatal létszámának csökkentésére vonatkozó javaslatot is.
    208 álláshely ütemezett módon történő csökkentéséről szól a javaslat.

  5. felix szerint:

    “?!”
    Magyarország teljesít.

  6. Nagyapó szerint:

    http://jobbanteljesit.magyarorszag.hu/

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  7. felix szerint:

    A szomszédomnak jobb autója van. jobban öltöznek nincs adóssága, tehát jobban teljesít.
    Egyébként betörő és mások megtakarításaiból él.

  8. John Doe szerint:

    Nem igen érdekel a politika egyik oldala sem, csak a körülötte zajló dolgok, de Nagyapó, ez a link Kubába, Venezuelába való. Hasonszőrű propagandát a 70-es és 80-as években láttam. Ez Önnek tetszik?

  9. Vátesz szerint:

    Mégis a zsidók kezére juttatják az idősotthont: a Fidesz Chabad-szektája lesz a befutó Arany Alkony-ügyben

    A budapesti kormányhivatal határozatban kötelezte a Kálvin János Presbiteri Missziót, hogy 2013. március 31-vel hagyjon fel a szociális szolgáltatásokkal az ezerháromszáz idős embert ellátó Arany Alkony otthonokban. Az új fenntartóról külön végzésben rendelkeznek majd.
    A működési engedély visszavonása miatt “ellátatlanul maradó idősek helyzetének rendezése érdekében” engedélyezési eljárást folytatnak a feladatellátásra jelentkező – a fővárosi önkormányzat által is támogatott – egyházi fenntartóval, amely az ellátottakat és a dolgozókat is átvenné. Ez aligha lehet más, mint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által létrehozott Olajág Otthonok.

  10. John Doe szerint:

    Vátesz, Ön ollózott egy szövegrészletet, mert Arany alkony ügyben nem ez a teljes képlet és a fele nem igaz. Amennyiben tárgyilagos kívánt volna lenni, akkor nem ír le egy részletet a történetből, mert így semmi értelme. Egyet “zsidózni” meg nem kell semmihez és semmilyen alap, lehet anélkül is.

  11. felix szerint:

    Neki lehet, mert ö egyszer nyert egy tanulmányi versenyt gimnazista korában. Ezért eztán rendkívüli jelenség lett Csepelen.

  12. Vátesz szerint:

    Persze hogy ollóztam, az MTI-től, a Népszabadságtól, a HVG-től! Amit ollóztam az teljesen igaz, nem az én dolgom leírni a teljes történetet, főként azt hogy miért kerültek az otthonok ebbe a helyzetbe, másrészt meg azt is vizsgálhatta volna a média, kik a négy cég tulajdonosai, akik birtokolják az otthonokat, miért láttak jó üzletet a magas belépő díjat és plusz a havi jövedelmük 80%-át fizető öregekben. Az eddigi keresztény üzemeltető arra volt jó, hogy felvegye az állami fejkvótát, s abból plusz az öregek befizetéseiből úgy-ahogy tartsa a kisöregeket. Ugye itt volt divat a gyógyszerezés megváltoztatása, hogy minél előbb cserélődjenek a delikvensek? Valahogy ki kellett gazdálkodni a négy tulajdonos cégnek a bérleti díjban jelentkező hasznot, amelyeknek a tulajdonosai feltehetően nem is keresztények! De most majd tisztul a kép, a Köves Slomó-féle Egységes Magyar Izraelita Hitközség át veszi az üzemeltetést, így jó dolguk lesz a keresztény kisöregeknek, biztosítva lesz nekik a kóser étkezés meg a rabbi! Hála Orbán Viktornak, hogy ilyen jó kapcsolatban van Köves Slomóval! Meg hála Simon Peresznek, aki elintézte hogy a zsidók felvásárolják Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát, így az Arany Alkony Otthonokat is! Reméljük a kisöregek otthonait is ők vásárolták fel, ahonnan az otthonokba beköltöztek!

    Az még külön öröm az államkasszának és Budapest költségvetésének, hogy miután lakóparkot építettek a Római-part hullámterének egy szakaszán, kiadták Tarlósnak az utasítást, építtessen mobilgátat eléje, nehogy károsodjon a tulajdonuk árvíz esetén.
    A kedves Julius Ofer vezette Autóker Holding is messze túllépte a Népszigetnél épített házainál a víztől elfelé haladva házanként megállapított 6-8-10 szintes beépíthetőséget, csupa 10 szintessel teleszarta a partot, s nem ők buktak meg, hanem Schneller István budapesti főépítész, aki kénytelen volt lemondani, mert nem bírt a zsidóval! Most fényképes hirdetésekben keresik a vevőket Izraelben, na ezért van szükség a kemény antiszemitizmusra, hogy azok ne jöjjenek ide mégtöbben! Nem azokkal van baj, akik itthon zsidónak születtek, hanem akik közülük tolják a cionizmus szekerét! Én sem tehetek róla, hogy magyarnak születtem, s nekem Trianon fáj! De a maradékot nem adjuk senkinek, még Simon Peresznek sem!

    Amúgy meg az eszes parasztgyerek nem arra büszke, hogy fizikából versenyeket nyert, hanem arra hogy részese volt a romániai forradalomnak, szerzője a 2002-es gázár-kampánynak és aki Csepelnek megspórolt 3.8Milliárdot, azzal hogy megbuktatta a Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződést.

  13. "?!" szerint:

    Érdekesnek találom, hogy miközben a fenti bejegyzés a Fővárosi költségvetés idei fő számainak az elfogadásáról szól, egyesek véletlenül vagy szándékosan egészen más témákra terelték a figyelmet, holott a ma 17:00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülésen lesz megtárgyalva és jóváhagyva Csepel 2013. évi költségvetése.

    A 2013. évi költségvetést olyan szabálytalan eljárási rendben fogják a fideszes képviselők elfogadni, hogy előzetesen azt a képviselő-testület egyik bizottsága sem tárgyalta meg, és ezért nem is javasolhatta megtárgyalásra és jóváhagyásra.

    Az előterjesztők mindössze azzal igyekeztek a költségvetés tervezetét legalizálni, hogy tegnap hozzá csatolták az ú.n. Kerületi Érdekegyeztető Tanács tegnap 11 órától tartott ülésén készült kettő és fél soros alábbi véleményét:
    “A Kerületi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzatának 2013. évi költségvetését megismerte, az ülésen megvitatta és a benne foglaltakat elfogadja.”
    Ezt a véleményt aláírta a Pedagógusok Szakszervezete, a Zene és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Bölcsődei dolgozók Szakszervezete részéről 1-1 fő!

    A 93 oldal terjedelmű költségvetés megismerése tegnap 11 órakor valószínűleg úgy történt, hogy a 3 résztvevő egyike felkiáltott, “Jé, ez meg itt a 2013. évi költségvetés!”
    A másik két résztvevő is közölte, hogy “mi is megismertük, mert rá van írva a címoldalra, hogy ez 2013. évi költségvetés”! A megvitatás ezzel le is zárult és máris írhatták a fentebb idézett két és fél soros elfogadó nyilatkozatot.

    Ez az elfogadó nyilatkozat olyan dolgokat szentesít a költségvetésben, mint azt, hogy a 2013. évre csak 48 millió Ft értékű kerületi felújítás, és csak 308 millió Ft értékű kerületi beruházás megvalósítását irányozták elő, de a nehéz pénzügyi helyzet emlegetése ellenére, a költségvetésbe betervezték egy Teller Ede szobor felállítását, és néhány hasonló értelmetlen pótcselekvést!

    Én a fentek miatt tartom érdekesnek (mi több, furcsának), hogy senkit nem érdekel Csepel 2013. évi költségvetése, és az ezt jóváhagyó képviselő-testületi ülés sem!

  14. felix szerint:

    A keresztény szerinted ölte a nyuggereket, a zsidó meg rabbit meg kóser kosztot ad /szerinted/.
    A zsidó nem kell, mert nem öli a nyuggert?
    Nem vagy egy kicsit eszement?

  15. "?!" szerint:

    Még egy figyelemfelhívás a mai képviselő-testületi üléshez:

    A 22. napirendi pontként fogják megszavazni a fideszes képviselők a 48. számú előterjesztést, amely 4 db önkormányzati tulajdonban lévő beépítetlen belterületi ingatlan eladását teszi lehetővé!!!

    Ezt az előterjesztést sem tárgyalta meg a képviselő-testület egyik bizottsága sem, ezért a döntéshozatalra ebben az esetben is teljesen szabálytalanul kerül sor, pedig ez abba a kényes kérdéskörbe tartozik, hogy ki, mikor, és milyen vagyonvesztést okozott a csepeli önkormányzatnak!

    Vajon most miért nem acsarkodnak a mélyponton lévő ingatlanárak időszakában történő – ezért a vagyonvesztést súlyosbító – önkormányzati ingatlaneladás (az Ő szóhasználatukkal: “dobra-verés”) ellen azok a nagypofájú bértollnokok, akik évek óta az észak-csepeli terület eladása miatt bekövetkezett vagyonvesztés miatt hőbörögtek annak ellenére, hogy az észak-csepeli terület eladását az akkori teljes csepeli Fidesz- frakció is megszavazta?!

  16. Vátesz szerint:

    Persze, a négy tulajdonos cég még véletlenül sem zsidóké, ugye? Kik üzemeltették az Arany Alkony Otthonokat? A szervezet teljes neve: Kálvin János Presbiteri Misszió, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Missziója.
    Hány református van Horvátországban hogy még Magyarországon is missziót tudott létesíteni? Magyar is alig van! Talán Szeva bácsi-féle többes-állampolgárokról van szó, akiknek a magyar és a horvát mellett még legalább két állampolgárságuk van?
    Na ezért hozták létre az új egyházi törvényt, hogy a bizniszegyházakat kiküszöböljék! Persze az meg kiütötte a biztosítékot az amerikai “keresztényeknél”! Vannak akik nyugdíjasokban utaznak, mások meg a hajléktalanokban, mint például Iványi Gábor és teljes rokonsága (Evangéliumi Testvéri Közösség). Megvan a haszon, ha jól osztják be az állami fejkvótát! Ugye a Horthy-rendszerben a nem annyira keresztény Róbert bácsi is meggazdagodott az ingyenkonyhákon!

    ?!, tévedsz az észak-csepeli terület eladását illetően! 2000. november 7-én (sic!) a Fidesz teljes frakciója megszavazta a Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződést az MSZP-vel és másokkal együtt. Ellene Szavazott Lenkei László és Füleki Rudolf (SZDSZ), Zelenyánszky Gábor (FKGP) és Samu Ferenc (MIÉP). A szerződés nagyon egyoldalú volt Csepel kárára.
    Az ügylet ellen tevékenyen csak én léptem fel, minden fórumon ott voltam, ahol az üggyel kapcsolatban tárgyaltak, még egy Manhattanes plakátot is készítettem, amit Orosz Ferenc valahonnan lekapartatott, s fénymásolva 80 példányban osztogatta azon a hirtelen összerántott tárgyaláson, mondván hogy beleköptek a levesbe! A Wallis jogtanácsosai persze fenyegetőztek, egyébként üvegzseb ide vagy oda, az egész ügylet szigorúan titkosítva volt!
    A végső kegyelemdöfést is én adtam meg a 2003. március 13-i Városfejlesztési bizottsági ülésen, ahol kifejtettem mekkora vagyonvesztéssel jár az üzlet, ha továbbra is fenntartják. Egy ellenszavazatommal, négy tartózkodással (2 Fidesz, 1 MSZP, 1 Centrum) sikerült a négy igenes MSZP mellett a Wallis 128Millió forintos számláját leszavaztatnom. A két hét múlva következett testületi ülésről Tóth Mihály már visszavonta az előterjesztését, és nyáron felmondta a szerződést. Ősszel a testületi ülésnek kellett jóváhgynia a felmondást, Orosz Ferenc az én szavaimat előadta saját ötleteként, így azok az mszp-sek is megszavazták a felmondást, akik tavasszal nekem támadtak! Láss csodát, a Fidesz mind a hat képviselőjével a szerződés felmondása ellen szavazott!!! Elképesztő következetlenség ahhoz képest, hogy tavasszal a tartózkodásukkal még segítettek megbuktatni a Wallis ingatlan óriásbizniszt! Amikor 2005-ben a terület egy része, 86 hektár eladásra került a Fadesa-nak 11.3Milliárd forintért, szántóföld (még mindig az jogilag!) több mint 10ezer/négyzetméter áron. Németh Szilárd íratott egy “pártatlan szakértői véleményt” Wachsler Tamással HID Rt., Wallis leányvállalat, Klapka u. 11., hogy milyen hatalmas veszteség érte Csepelt, mert az a szántóföld megért volna 25ezer/négyzetmétert is. Wachsler Tamás Orbán ellenjelöltje volt 1994-ben a Fidesz elnöki székért. Arról persze nem nyilatkoztak, miért fogadták el a szindikátusi szerződés indításakor kezdőértékként a terület értékét 1000Forint/négyzetméteráron. A Wallis saját, “teljesen független”, ingatlanbecslő cége becsülte 1Milliárd129Millióra a 128hektár értékét. Ez alapján számították volna a Wallis “ingatlanfejlesztő tevékenysége” (a nagy semmi) után járó értéknövekedés 60/40%-os arányú osztozkodás folytán a Wallist megillető részt. Ezért kaphatott volna 4Milliárdot a 11.3Milliárdból, ha még a Fadesa-nak történt eladásakor a szindikátusi szerződés élt volna! Ehelyett elballagott 200Millió készpénz kártalanítással, holott ingatlanban nagyobb értéket kaphatott volna (a fedezeti ingatlan a Fekete Cukrászdával szemközti kisduna-parti üres telek volt, amit a Wallis “teljesen független” ingatlanbecslő cége is 300Millió értékűnek ismert el, amikor sürgőssé vált a 300Milliós csepeli apport biztosítása!).

  17. felix szerint:

    Szóval már a horvátországi reformátusok is zsidók.
    Gyógyításra szorúlnál, ha már nem lenne késő.

  18. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Én úgy tudom, már az övéké az Arany Alkony, mert az előző tulaj évekkel ezelőtt becsődölt. De milyen sztorikat hallok ami a falakon belül zajlik?? Nem bizonyított semmi, de már a felvetés is ijesztő.

    Kár hogy az állam nem vállal több szerepet Idősek Otthon teremtésben.
    Lenne nagyon sok pénzes magyar, aki 50-50%-ban beszállna és üzemeltetné, mert az időskori ellátások egyre inkább gazdasági érdekeket szolgálnak ki, mintsem magát az időseket utolsó életszakaszukban. Az is ember, és joga van méltó körülmények közt élnie.

  19. John Doe szerint:

    Vátesz szerint:
    2013. február 28., csütörtök – 09:33
    Ön most az alkalmat kihasználta egy jóízű zsidózásra. Mesélje már el, hogy a horvát fenntartónak miért kell(ene) már végre elkotródnia?! Annyira okosnak és mindentudónak tartja magát, akkor írja meg a teljes történetet, mert Önnel ellentétben én tudom is.

    Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:
    Az ingatlanok tulajdonjoga az övéké! Amit jogosan pénzért vettek meg a Medicatus Zrt-től. A Kálvin János az teljesen más történet ebben az ügyben. Tartozásukról ne is írjak.

Itt lehet hozzászólni !