Szent Erzsébet ismét segített

Csepel.hu

„Mindenki maga ismeri legjobban a saját közösségét” – kezdi Kispál György, a Csepeli Lelkészi Kör elnöke, akivel arról beszélgettünk, hogy hogyan használták fel azt az egymillió forintot, ami a november 17-én megrendezett I. Szent Erzsébet Jótékonysági Bál keretében gyűlt össze.

A plébános elmondja: a Lelkészi Kör minden tagja egyetértett abban, hogy a felajánlott összeget kilenc egyenlő részre osztva, minden egyházközség, gyülekezet a saját belátása szerint segítse a rászorulókat. Volt, ahol pénzbeli támogatással, volt, ahol élelmiszerrel vagy vásárlási utalvánnyal támogatták a   nehézsorsú csepelieket.

„Ilyenkor mindig borzasztóan nehéz a döntés. Lehet, hogy ez önzés, de elsőként azt néztem, hogy a templomba járók közül ki mennyire rászoruló” – mondja a Jézus Szíve-plébánia vezetője, aki a kerületére eső 111 ezer forinttal két, nehéz körülmények között élő családot és a Balogh Ernő önkormányzati képőviselő által kezdeményezett karácsonyi akciót támogatta.

Decemberben 14, szociálisan hátrányos helyzetű, gyerekeket nevelő hárosi család kapott az ünnepet szebbé, könnyebbé tevő élelmiszercsomagot. A nemes kezdeményezést kiemelten támogatta az Egressy Béni Református Oktatási Központ, a Vienna Konservatorium Budapest Zeneművészeti Főiskola és Csepel önkormányzata is, hozzájuk csatlakozott a Jézus Szíve-plébánia: a december 12-ei jótékonysági hangversenyen összegyűjtött 81 ezer forintot a Szent Erzsébet bál keretéből egészítették ki további 31 ezer forinttal. Kispál György elmondja: nehéz döntés volt, hogy több családot segítsenek kisebb összegekkel vagy a leginkább rászorulókat támogassák nagyobb mértékben.

„Mindkét családnál nagyobb segítségre volt szükség, hogy levegőt tudjanak venni. Balogh Ernő ötletét pedig azért is támogattuk, mert Háros is az én területemhez tartozik.” A Szent Erzsébet-bál, bár első alkalommal rendezték meg, megmozgatta a csepelieket, az összegyűlt egymillió forint túlszárnyalta a Lelkészi Kör tagjainak elvárásait. Az atya szerint a bál sikere az összefogás fontosságának ékes példája. S még hozzáteszi: “sokan kérnek segítséget, sokan kopogtatnak a plébánia ajtaján, de „az igazi rászorulóink a legtöbbször nem keresnek meg bennünket, inkább nekünk kell észrevennünk őket.”

A Budapesti Zsidó Hitközség a 111 ezer forinton kívül egy gyógymatracot is felajánlott a kerület leginkább rászoruló lakosának. „Mondtam az asztaltársaságnak, akikkel a bálon ültem, hogy nem kell nézni a tombolám sorszámát, mert úgyis csak a levégén lesz esedékes. Akkor nevettek egy kicsit, de amikor kihúzták a számomat, azt mondták: ilyen nincs. Nagyon örülök, hogy megnyertem a fődíjat, és örülök annak is, hogy felajánlhatom egy valóban rászoruló embernek” – mondja Kerényi András, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnöke, aki a helyszínen elhatározta: nyereményét jótékony célra fordítja. A szerencsés nyertes a Humán Szolgáltatások Irodájától kért segítséget, hogy a gyógyászati eszköz a legjobb helyre kerüljön.

A február 7-ei átadáson jó egészséget kívánva adta át a 85 ezer forint értékű ajándékot a kerekes székkel közlekedő fiatalembernek. „Nem csak kényelmi funkciókról van szó: a betegsége miatt nagyon kell egy ilyen matrac, hogy tudjon forogni, megfelelően alá legyen támasztva a gerince. Tényleg a legjobb helyre került” – mondta a fiatalember ápolója.

Forrás: csepel.hu

Egy hozzászólás “Szent Erzsébet ismét segített” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Annak idején amikor lehetőségem volt véleményt nyílvánítani az önkormányzat által az egyházaknak adott támogatás elosztásáról, kifejtettem hogy egyáltalán nem demokratikus a támogatás egyenlő elosztása, mert például a római katolikus egyház képviseli a lakosság 64%-át, míg az izraeliták max. 1%-át. Ha nagyon politikai korrektek szeretnének lenni, akkor a felét osztanák el egyenlően, mondván hogy minden felekezetnek fenn kell tartania az infrastruktúráját, a másik felét a népszámlálási nyilatkozatok arányszáma szerint kellene elosztani. Arról nem is beszélve, hogy az iskolák, egyetemek, kórházak alapítását is az egyházak finanszírozták annak idején az emberek által befizetett egyházi adóból, tizedből.
    Remélem jövőre lesz Szent Ábrahám-bál is, s annak a bevételét is egyenlően osztják el a felekezetek között!

Itt lehet hozzászólni !