Tovább csökkentjük a rezsit

MTI/orbanviktor.hu

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Azt mondta, minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen csütörtökön az MVM közgyűlése meghozta a döntést.

A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben – az E.ON helyett – Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért. Hozzátette, elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést – amely a magyar gazdaság működése szempontjából az egyik legfontosabb – egy olyan szerződés szabályozza, amelyben nincs magyar szereplő. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: “nem irreális, amit ön mond”.

Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg – jelezte Orbán Viktor, hiszen – mint fogalmazott – “minél több eszközünk van – erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések” -, annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit – jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag.

Magyarország pénzügyi védőhálót kért az IMF-től, de nem kapta meg – ellentétben például Lengyelországgal és Mexikóval -, holott “ha akarták volna, adhatták volna” – kommentálta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban.

Jelezte ugyanakkor, hogy a tárgyalásoknak nincs vége, mert Magyarország még vár egy végső válaszra a szervezettől, és továbbra is szeretné megkapni a pénzügyi védőhálót. Az idő múlása azonban Magyarországon oldalán áll – folytatta -, mert az elmúlt egy évben jelentősen javult a magyar pénzügyek helyzete. Ezért azt várta, hogy az IMF is látni fogja: van lehetőség a rugalmas hitelkeretre. “Végül is holló a hollónak nem vájja ki a szemét. (…) Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, ez pedig az, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg. Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank” – fejtette ki véleményét Orbán Viktor, hozzátéve: ezen a ponton úgy látja, kicsi esély van arra, hogy zöld ágra vergődjön a két fél. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tavaly Magyarország képes volt forintból, vagyis a magyar emberek megtakarításaiból visszafizetni a korábbi adósságát. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: csaknem a kétszeresére növekedett a magyar magánszemélyek kezében lévő magyar állampapír.

A következő jegybankelnök szerepkörét firtató kérdésre a miniszterelnök megerősítette: “offshore-lovagokat nem fogok a jegybank élére jelölni”, mert bár mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, kivéve, ha közmegbízatást vállal, mert abban az esetben vannak bizonyos betartandó szabályok. Hozzátette, a nemzeti bank kötelezettségeit, lehetőségeit, politikájának kereteit törvény jelöli ki, amelyet mindenkinek be kell tartania. Amit a jogszabály előír, az fog történni – jelentette ki. Azzal kapcsolatban, hogy csak a határidő előtti napon jelöl majd új jegybankelnököt, azt mondta: nem akarja kitenni feleslegesen az országot egy spekulációnak, ezért gondolja azt, hogy a lehető legsimább váltásnak kell végbemennie.

Szerdai brüsszeli és csütörtöki moszkvai látogatását értékelve a kormányfő azt mondta: Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része, de húsbavágó érdeke a lehető legjobb viszony Oroszországgal.

A José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés részleteiről szólva kifejtette: áttekintették a vitás kérdések állását, és lényegében mindet lezárták, továbbá értékelték a magyar gazdaság helyzetét, majd a jövő is szóba került, mégpedig az a kérdés – utalt a túlzottdeficit-eljárásra -, hogy “van-e még értelme fenntartani Magyarországgal szemben olyan fenyegetettséget”, amelyet a magyar gazdaság helyzete már nem indokol. A magyarok nem különleges, hanem csak tisztességes és kettős mérce nélküli elbánást kérnek, “azt kérjük, hogy kapjuk meg azt a tiszteletet, amelyet Magyarország az elmúlt két, két és fél év teljesítménye alapján megérdemel” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ki fogunk-e kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, azt válaszolta: “jó esélyünk van, érdemes harcolnunk”. “Semmit nem lehet felhozni Magyarország ellen a tényvilágból, hiszen mindent, amit vállaltunk, teljesítettünk” – fogalmazott.

A moszkvai vizittel kapcsolatban kitért az energetikai együttműködés kérdésére, jelezve: Magyarország egyszerre akarja visszaszerezni az energetikai függetlenségét – ami azt jelenti, hogy nem egyetlen helyről szerzi be az energiahordozókat – és fenntartani az ellátásbiztonságot Oroszország segítségével.

Az interjú végén a pártelnök-miniszterelnök szólt a jövő heti gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülésről, amelyről azt mondta: a magyar emberek felé tett vállalások végrehajtásának állásáról kell majd tárgyalni. Szerinte egyébként tartják azt az irányt, amelyről 2010-ben megállapodtak. “Magabiztos és a jövőre vonatkozó komoly terveket tárgyaló” frakcióülés lesz a gyulai – összegezte.

Forrás: orbanviktor.hu

19 hozzászólás “Tovább csökkentjük a rezsit” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Csak így tovább.

    Orbán Úr!

    Láttam a zászlós jelenetet, HÁT IGEN ELSŐ A HAZA, AZTÁN CSAK EURÓPA! REMEK VOLT!

  2. Szélkakas Viktor!
    „Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!” – 2007. január.
    .
    http://www.168ora.hu/itthon/szelkakas-viktor-109828.html

  3. vitéz bihari Grün szerint:

    Putyin új kiscicája, Orbán Viktor
    “Orbán Viktor tegnapi moszkvai látogatásán olyanokat talált mondani, mint hogy Magyarországnak „elementáris érdeke„ a „hatalmas Oroszországgal” való „jó és szoros„ viszony, illetve az orosz „nagyszerű szakmai felkészültséget” ajnározta, az orosz technológiát pedig „világszínvonalúnak” nevezte. Nem túl nehéz észrevenni, hogy a magyar miniszterelnök rendkívüli módon igyekezett túllépni a szokásos diplomáciai udvariasságon, hogy teljesen egyértelművé tegye: ő bizony nagyon meg akarja mutatni, mennyire jóban is akar lenni Putyin elnökkel.”
    A nagy orosz medve majd rájön seggtörléskor, hogy hullik a szőröd kismacska! ))) 😛 (((
    http://www.168ora.hu/blogblokk/putyin-uj-kiscicaja-orban-viktor-109863.html

  4. vitéz bihari Grün szerint:

    “Meggyűlt a baja Orbán Viktornak a magyar zászlóval. A kormányfőnek Brüsszelben nem tetszett a piros-fehér-zöld lobogó, ezért nekiállt megigazítani.”
    .
    Egyúttal a padlót is feltörülhette volna, ahogy szokta! ))) 😛 (((
    http://www.borsonline.hu/20130201_orban_szerint_protokollbaki_tortent_brusszelben

  5. Perspektíva? szerint:

    Bezzeg arról senki nem ír, hogy a média biztos, a Tanács Brüsszelben teljes vereséget szenvedett a Miniszterelnök hathatós érvelése kapcsán. (szavazás eredménye) A lényeg MO.-gon rendben vannak a tájékoztatás lehetőségei, nincsen szükség beavatkozásra.
    Fel is háborodott ezen alaposan, Örsi Mátyás, aki kapitulációnak nevezte a Tanács ezen irányú döntését. Ugyanakkor diadalmasnak ítélte O.V. sikerét. Az egésznek az a lényege, hogy a Klub rádió és mások kifutottak, na hova? A sakktábláról és most már nem tudnak hova, merre meddig.

  6. nagyapó szerint:

    Eetásak!
    A nyugdíjemelés 2013-ra 5,5 %, a várható infláció 3,6 %.
    Januárban elmaradt a szokásos, a kormány által ellenörzött, energia, víz, stb. árának emelése. A NEM emelt árakból megy le a 10 %.
    Az év folyamán további csökkentés várható!
    Eetásak! Hát nem szörnyű?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Narancsvírus szerint:

    Nagyapó majd május 1-én menjél ki integetni a vezérednek!

  8. nagyapó szerint:

    Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin: az orosz cégek részt vennének a magyar energiaipari beruházásokban. MTI

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Mi az, hogy várható? Hozomra a zsidó sem ad! Mennyi lesz az élelmiszerek inflációja?
    De most ne úgy hazudjon mint a múltkor!

  10. joságos szerint:

    A nyugdíjat nem 5,5 hanem 5,2%-al emelték.

  11. nagyapó szerint:

    joságos Talált. Viszont 5,2-3,6= 2,4 azért jó, vagy nem?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Az infláció – más néven a pénzromlás mértéke – azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.
    csecsemő béka! Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.
    Az élelmiszerek inflácija 2012-ben 6%. volt, az aszály ellenére. Jósoljon 2013-ra! Tudom komcsi, így 30%-kal riogat.
    csecsemő béka! Az éves inflációt az offsore lovag 3,6 % -ra teszi.
    Fő kééne má nőni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. lb szerint:

    Szerény vélemény szerint nem propaganda célú rezsi csökkentésre lenne szükség, hanem arra, hogy tisztességes NYUGAT-EURÓPAI színvonalú bérek legyenek, amiből minden gond nélkül meg lehet élni!

    Már korábban kérdeztem:
    Ha az oroszok drágábban adják a gázt, kőolajat, villamosenergiát, akkor ki fogja megfizetni a különbözetet? Vagy a FIDESZ vezérkar már az esetleges vereségre készül? Hogy újjal mutogathasson az új kormányra, amikor az kénytelen lesz újra a világpiaci energiaárakat bevezetni?

  14. joságos szerint:

    nagyapó! A 19:29 es írását 2013. XII. 31.-n beszéljük meg. Mit szól hozzá?

  15. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Mondtam, hogy ne úgy mint a múltkor! Azt kérdeztem, hogy mi az, hogy várható!
    A számítást én is ismerem. Nem az érdekel, hogy a Simor szerint az átlagos mennyi,
    hanem az alapvető élelmiszerek. Azok tavaly sem 6%-al emelkedtek!

  16. nagyapó szerint:

    lb! Remek kezdés, hogy “nem propaganda célú rezsi csökkentésre lenne szükség, hanem arra, hogy tisztességes NYUGAT-EURÓPAI színvonalú bérek legyenek”.
    Mit gondol, mit célozott a minimálbéremelés? De szólítsa fel az MSZOSZ-t, követeljen 200 % béremelést a multiknál. Több lenne az adó, lenne mit osztani. Na?
    Az oroszok drágábban adják a gázt neknk, mint Ny- Eu-nak. Ezt a szerződést nem a polgári kormány kötötte. 2015-ben jár le. Orbán azért vásárolta vissza a gázüzletágat, hogy mi és ne a német E-ON tárgyaljon a gázárról. A világpiaci gázár alacsonyabb, mint amit mi, sőt szocik is fizetnek (csak a szociknak könnyebb)
    Írása többi része werberi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. nagyapó szerint:

    csecsemő béka!
    vasarlocsapat.hu/_hirek/_inflacio/inflacio.shtml

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. lb szerint:

    nagyapó!

    Nyilvánvalóan ezért fagyasztották be a közalkalmazottak, köztisztviselők bérét sok-sok évvel ezelőtt, és ezért van most is a bányászbéka feneke alatt! Szégyen és gyalázat, amennyi fizetést egy orvos vagy egy tanár kap! Amennyiben a közszférában normális bérek lesznek, akkor a legjobb munkaerők akarnak majd ott dolgozni és a multik is kénytelenek lesznek normális fizetést adni. Egyébként a termelő üzemek között most is a multik fizetik meg legjobban a dolgozóikat.
    A legnagyobb bűn, amit az összes eddigi kormány elkövetett a magyar nép ellen, a magyar munkaerő leértékelése!

  19. ebihal szerint:

    Igen, nagyapó!
    Tojás 26,1%, zsír 16,0%, liszt 14,8%, olaj 13,7%, zöldség-gyümölcs 12,9%,
    szalámi, kolbász, sonka 12,8% !!! Mondtam, hogy ne úgy hazudjon mint a múltkor!

Itt lehet hozzászólni !