A Csepeli Csőgyártól az Oscar-jelölésig

ittlakunk.hu

Kevesen tudják, hogy Magyarország egyik legsikeresebb filmes szakembere, a – többek  között – Balázs Béla-, Ezüst Medve-, Fehér György- és többszörös Magyar Filmszemle-díjas Muhi András producer, rendező, az Európai Filmakadémia tagja a Csepel Művekben kezdte a pályafutását.

Muhi András édesapja is csepeli kötődésű volt: a Csepeli Vas- és Fémművekben dolgozott kohómérnökként. Az ifjabb Muhi 1980-ban friss diplomával helyezkedett el a Csepeli Csőgyárban jogi előadóként, majd tanácsosként dolgozott 1991-ig, a gyárkomplexum megszűnéséig. Azt követően a Csepeli Kovácsológyár jogi osztályát vezette, majd 1993-tól 2001-ig a gyár igazgatója volt. Egy interjúban úgy fogalmazott: ,,Kis túlzással azt mondhatom, hogy végigigazgattam a klasszikus csepeli gyáróriás szétesését. A vgmk-ból (vállalati gazdasági munkaközösség) a mérnökök lassan elszivárogtak, maradt a név meg én.”

Már akkoriban is érdekelte a filmezés, tőle származik a Zenés műszak ötlete (2000), de végül is Oláh Lehel forgatta le a filmet, mert ,,az nem vette volna jól ki magát, ha az igazgató ott szaladgál egy kamerával”.

A filmkészítéshez 1989-ben került közelebb a felesége, Muhi Klára filmkritikus, rendező-szerkesztő és barátjuk, Hartai László rendező-operatőr révén. Először a Négy, hat, nyolc (1990) című kisfilmet készítették el, majd az  A hír nyomában (1993)  című dokumentumfilmet, amelyet sorban követett a többi – nem is visszhangtalanul. De András csak a 2000-es hazai filmszemlétől, illetve Fliegauf Benedek Rengeteg című filmjének 2003-as berlini különdíjától számítja, hogy nem „a Muhi Klára férje”-ként tisztelik a filmszakmában.

1993-ban Hartaival és Klárával, a feleségével megalapították az Inforg Stúdiót, több millió forintos beruházással vettek egy editáló felszerelést és egy betakamerát,  kibérelték a Tabán mozi hátsó helyiségét, és bedolgoztak a tévének. Onnan vezetett az út a nagy sikerekig.

Muhi András vallja, hogy a producerkedéshez szükséges tudás felét a gyárigazgatásban szerzett tapasztalatai adták. ,,Amikor producerkedni kezdtem, 42 éves voltam. Sok meglepetés már sem az emberi viszonyrendszerekben, sem a gyakorlati problémák halmazában nem érhetett. Korábbi tapasztalataimnak köszönhetően nem képedtem el soha a számoktól sem – nem kevesen vannak, akiket agyonnyom 150-200 millió forint súlya –, rám ez nem volt hatással. Nagyon nehéz forgatni, sok probléma merül föl menet közben, de nem hasonlítanám ahhoz, mint amikor, mondjuk, leáll a meleghengersor. Az arányokat mindig érdemes érezni. Jancsó Miklóssal szólva, az embernek negyven fölött már illik helyükön kezelnie a történéseket.”

2013-ban az Inforg jóvoltából forgatott Csak a szél című film képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelölésén.

Forrás: ittlakunk.hu

6 hozzászólás “A Csepeli Csőgyártól az Oscar-jelölésig” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Idézet a fenti bejegyzésből:

    “Muhi András 1980-ban friss diplomával helyezkedett el a Csepeli Csőgyárban jogi előadóként, majd tanácsosként dolgozott 1991-ig, a gyárkomplexum megszűnéséig.
    Azt követően a Csepeli Kovácsológyár jogi osztályát vezette, majd 1993-tól 2001-ig a gyár igazgatója volt.
    Egy interjúban úgy fogalmazott: ,,Kis túlzással azt mondhatom, hogy végigigazgattam a klasszikus csepeli gyáróriás szétesését.
    A vgmk-ból (vállalati gazdasági munkaközösség) a mérnökök lassan elszivárogtak, maradt a név meg én.”

    Tehát a CsM tönkretevőit és privatizálóit buzgón keresők, Muhi András önvallomása alapján rátalálhattak egy olyan személyre, akiket eddig bőszen kerestek!

  2. nagyapó szerint:

    A Csak a szél filmet, meg javaslom Magyar Örökség díjra.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Katka szerint:

    Láthatjuk a párttagkönyvét is, mert tuti, hogy jogi osztály vezető, gyár igazgató csak nagyon jó elvtárs lehetett.

  4. Vátesz szerint:

    A gyárban egyetlen pozíció volt amit mindig pártonkívüli töltött be, a szállítási osztályvezetőé, ezt a pozíciót is csak azért tartották fenn pártonkívülinek, hogy hívatkozhassanak rá, a Csepel Művekben nem kötelező párttagnak lenni egy vezetőnek! Az egy itt nem határozatlan névmás, hanem nagyon is határozott számnév!!! Egy, azaz egyetlen vezető lehetett pártonkívüli!

  5. felix szerint:

    Vátesz!
    Az és osztályvezetőm is pártom kívüli volt és a helyettese volt az alapszervezeti párttitkár.
    A legendák nem míndíg igazak.

  6. felix szerint:

    Jav: az én…….

Itt lehet hozzászólni !