Ilyen még nem volt! Lakossági rezsicsökkentés! Villáminterjú Németh Szilárd polgármesterrel

Csepel.hu

A Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely a lakossági villamos-energia, földgáz és távhő árak 2013. január 1-jével történő 10 százalékos csökkentését rendeli el.

Az alábbiakban villáminterjút olvashatnak Németh Szilárd országgyűlési képviselővel, Csepel polgármesterével.

Miért született meg ez a döntés?

A kormány most először kizárólag a lakosság érdekeinek szempontjából vizsgálta meg a hazai energiapolitikát. Három dolgot állapítottak meg. Először: a magyar családok jövedelmüknek átlagosan 30 százalékát fordítják rezsiköltségekre. (Ez az arány Csepelen még nagyobb!)

Másodszor: Európában – a vásárlóerő-paritást figyelembe véve – nálunk a legdrágább a gáz- és a villanyár, másfélszerese az EU átlagának.

És végül: a Horn-kormány idején hat nap alatt privatizált energiaszolgáltatók eddig 350 százalékos színtiszta haszonra tettek szert, amit a magyar háztartások fizettek meg. Összegezve azt mondhatjuk, hogy az energiaárak veszélybe sodorták a családokat, a magyar embereket.

Ez eddig is tudható volt: Mégis minden évben csak emelték az árakat.

Eddig csak azt lehetett hallani, hogy „a piaci viszonyok nem engedik, hogy a lakossági energiaárakban ne legyen benne a szolgáltató cégek profitja”. Az ilyen, kizárólag a privatizált cégek érdekeit kiszolgáló gondolkodás mindig csak áremeléshez vezetett. Na, ennek kell megálljt parancsolni! Az mégiscsak tarthatatlan, hogy míg az EU-ban sereghajtók vagyunk a keresetek, jövedelmek tekintetében, addig mi fizessük a legmagasabb számlákat. Nekünk a magyar emberek érdekeit kell érvényesítenünk ebben a kérdésben is.

Mit fognak érezni ebből a lakosok?

2013-tól 10 százalékos árcsökkentést hajtunk végre a lakossági gáz-, a villamos áram- és távfűtés díjainak tekintetében. Például egy csepeli panelben élő kétgyermekes család több, mint 40 ezer forinttal fog kevesebbet fizetni, mint idén. De egy egyedülálló nyugdíjas, aki egy királyerdei házban él, hasonló nagyságrendben spórol majd az energiaszámlái kifizetésekor.

Forrás: Csepel.hu

25 hozzászólás “Ilyen még nem volt! Lakossági rezsicsökkentés! Villáminterjú Németh Szilárd polgármesterrel” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “A járási hivatalok vezetőinek a polgárok államát kell megtestesíteniük, ők lesznek “az állam emberei” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők hétfői kinevezési ünnepségén, Budapesten”
    Jó, jó!
    De velünk nem “póógár”-okkal mi lesz?!
    Akik csak zembernek születtünk?! ))) 😛 (((
    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/12/17/10/Orban_ok_lesznek_az_allam_emberei_.aspx

  2. "?!" szerint:

    Három megjegyzés:

    1.) Nem igaz az a kijelentés, hogy “a Horn-kormány idején hat nap alatt privatizálták az energiaszolgáltatókat”!
    A privatizációs szerződések aláírása alig egy óra alatt megtörtént!
    A privatizáció előkészítése és a privatizációs tárgyalások azonban több mint egy évig tartottak!

    2.) Az Orbán kormány majdnem három éve van hivatalban!
    Ha eddig is tudták, hogy a magyar emberek érdekeit kell érvényesíteni az energiaárak megállapításakor, akkor miért emelgették eddig ebben a ciklusban ezeket az állami ármegállapítási hatáskörbe tartozó árakat?
    Miért kellett 3 év ahhoz, hogy leessen a tantusz? Vagy ez már a kampány kezdete?

    3.) Egy héttel ezelőtt Lézer János még háztartásonként 100 ezer Ft évenkénti megtakarításról beszélt!
    Mitől ment össze ez a megtakarítás 40 ezer Ft-ra?
    Talán kimosták, vagy valaki nem mondott igazat?

  3. abcd szerint:

    Könnyen jött , könnyen megy…..

    ” Posta a sárga csekk 22 százalékos díjemelését a napokban jelentette be a Posta. “

  4. Umlaut szerint:

    Vagy mi van, ha ők tényleg az ország érdekét tartják szem előtt? Persze a nép egy részének ez is iszonyú csapás lenne, mert nem takarózhatna többé a politikai helyzettel, meg kellene tanulnia a demokráciát, amivel így is több, mint 20 év lemaradásban van.

    A pénzt pedig nem úgy húzzák elő, mint nyuszi a kalapból (ha csak nem IMF hitel), hanem valamiből ki kell gazdálkodni.

  5. hajós szerint:

    “a Horn-kormány idején hat nap alatt privatizált energiaszolgáltatók eddig 350 százalékos színtiszta haszonra tettek szert”

    Ez természetesen egy demagóg hazugság. Ez csak úgy jöhetett ki, hogy azt feltételezték, hogy az energiaszolgáltatók csak a privatizációkor fizették ki a vállalatok árát, de utána egy fillért nem költöttek semmiféle beruházásra. Ez azonban nyilvánvalóan nem így van, hiszen az erőművek, hálózatok fejlesztése, karbantartása évről évre sok milliárdos beruházást igényel.

    Olyannyira nincs profit a lakossági energiaszolgáltatáson, hogy az valójában vastagon veszteséges a nyomott hatósági árak miatt. A veszteséget a vállalatoknak nyújtott szolgáltatásból befolyó haszonból keresztfinanszírozzák, ezáltal a magyar ipart terhelik vele.

    Az energiaszolgáltatók további sajtolása azt fogja eredményezni, hogy elmaradnak a beruházások, a hálózatfejlesztések, karbantartások. Aminek a következménye: egyre gyakoribb áramszünetek, akadozó szolgáltatás, csődbe menő szolgáltatók.

  6. nemahaverod szerint:

    És holnaptól elrendelte a főnökség a kanálhajlítást szemmel. Lehet gyakorolni.

  7. felix szerint:

    A vissza vett vízműveknél, már a felére visszavették a cafetériát és az ügyelet pénzt.

  8. Bugi szerint:

    Felix, akkor azt már nem tudjátok támadni.

  9. Bugi szerint:

    Nagyon helyes, hogy nem külföldi államok kezében van a magyar vízmű, nagyon helyes, hogy csökken a rezsi.

  10. felix szerint:

    Bugi!
    A dolgozók jövedelme csökkent.
    A multi nem volt annyira kizsákmányoló mint most a főváros.

  11. Bugi szerint:

    Legalább nem tudsz tiltakozni, mint a minimálbér esetében.

  12. felix szerint:

    Bugi!
    Nem szoktál te ennyire hazudni.
    Idézd már a tiltakozásomat a minimálbérrel kapcsolatosan.
    Légy szi.

  13. "?!" szerint:

    Memória frissítés a bugris “Bugi”-nak!

    Orbán Viktor mondta, amikor még a Liberális Internacionálé alelnöke volt:

    “Csak egy liberális kormány látszik alkalmasnak arra, hogy megértesse a polgárokkal, hogy a privatizáció lehetőség, hogy meggyőzze őket arról, hogy minden olyannyira várt intézkedés – legyen szó nyugdíjról, gyedről, családi pótlékról, munkanélküli-segélyről – csak akkor lehetséges, ha előteremtjük hozzá a szükséges pénzt.

    Márpedig pénz csak piacgazdaságban terem, pénz és piac pedig nincs a pénzforgatáshoz értő vállalkozók, tőkések nélkül…

    Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen…

    Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az… idegengyűlölettel…[1]”

    Emlékezz Viktor fenti véleményére húgyagyú bugris “Bugi”! !

  14. hajós szerint:

    Ja és még valami:

    “a Horn-kormány idején hat nap alatt privatizált energiaszolgáltatók eddig 350 százalékos színtiszta haszonra tettek szert”

    Nos, 1995 óta az infláció több mint 360% volt.
    Eszerint tehát az energiaszolgáltatók reálértéken még veszítettek is.

  15. felix szerint:

    A vesztességet is el kell venni tőlük.
    Semmit a multiknak!

  16. Lakó1214 szerint:

    Ki a faszom hiszi ezt el? Itt ezeknek még semmi nem jött össze.

  17. Szikla Edit szerint:

    Tisztelt Németh Szilárd! Milyen nagy tetteket tesznek??? Mi Ön szerint az a 10 %, talán ezt a lépést már nagyon is régen kellett volna megtenni!!! Ez a sok multi cég mind csak a saját pecsenyéjét sütögeti, saját érdekeit tartja szem előtt, semmi más! A mai világ csak a pénz lehúzásról szól, semmi másról! Azt, hogy annak fejében valóságos szolgáltatást nyújtson, az csak tabu dolog!!!!! Senkit, de senkit nem érdekel!!!!! Unalmas már ebben az országban, hogy minden csak a dumáról szól, semmi másról! Csak az unalmas beszédnek van itt ebben az országban helye, melyre mondja is a közmondás, hogy sok szónak híg a leve!!! Milyen igaz!!!!!!!! El kellene már ezen igazán gondolkodni!!!!!!!….Továbbá szeretném megjegyezni, hogy mint üzenetében küldte, hogy az időseket megbecsülik!!! Hol, mert ebben az országban biztosan nem!!!!! Sőt, az idős ember már odáig jutott, hogy nem tudja, hogy miért dolgozott egy életen át ebben az országban!!!!!!!!!!!!! Semmi értelmét nem látja, mindent azoknak kell megfizetni, akik nem rafináltak, nem játszák ki a törvényeket, nem hazudnak, csak becsületesen, betegen dolgoznak, mert a mai világban még betegszabadságra sem tud menni egy idős ember, mert a táppénz max. az éhenhalásra elég!!!!! Ezt Önök mind tudják, csak egy a nagy probléma, hogy egyáltalán nem akarják tudomásul venni!!!!!!! Ez az igazság, a nagyon, nagy igazság!!!! Meg kell nézni, hogy ebben az országban kik aratják le a babérokat, kik azok, akiknek semmi sem elég, minden a pénzhajszászásról szól, semmi másról!!!!! Valóságról beszéljünk, és ne mellé!!!!!!! Az egészségügy is egyre rosszabb, már igen meg kell gondolni egy idős embernek, hogy menjen orvoshoz, mert ott is csak az a tapasztalat, hogy nem törődömség van, az orvos úgy áll a kérdéshez, hogy egyáltalán nem érdeke a gyógyítás!!!!! Miről beszélünk????? Tanulták biztosan, hogy egy országban alapvető dolog, hogy minden ember számára megfelelő munkát biztosítani a társadalom feladata, ha ebbe a társadalomba születtünk, sőt az alapvető létfenntartását tudja biztosítani, ezt nem az emberekre kell Önök részéről áthárítani!!!!!! Sőt elmondanám, hogy egy átlag nyugdíjas, szomorú, hogy olyan országban él, ahol még egy lakás rezsijét sem tudja fizetni, amikor egy életen át dolgozott!!!!!!! MIRŐL BESZÉLÜNK?????? Más országban ez nem így működik, talán ezt kéne szem előtt tartaniuk, de nagyon!!!!!!!!! Ezzel kellene foglalkozniuk, mivel az emberek érdekeit kellene nézniük, annak jobb feltételét biztosítani, nem a saját érdeküket, saját fizetésük megszavazását, mert csak ez megy a Parlamentben, semmi más, nem ezért kerültek be a Parlamentbe, szerintem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vegyék már tudomásul, hogy nem buta emberek élnek ebben az országban, mindent látnak, tudnak!!!!!!!!!!! Az intézkedésük, megszorításuk, mind csak az átlag emberekre vonatkoznak, pedig nem csak az átlag emberek élnek ebben az országban!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ennyi a véleményem!!!!!

  18. "?!" szerint:

    Kedves Szikla Edit!

    Német Szilárd fogadatlan prókátoraként arra hívom fel a figyelmét, hogy a fenti bejegyzés három rövid mondata közül, van azért igazság abban a rövid kijelentő mondatban, hogy “Ilyen még nem volt!”

    A fenti állításomat az alábbiakkal próbálom meg igazolni Önnek és az itt fórumozóknak:

    1.) Ilyen még nem volt a korábbi kormányok idején, hogy 27 % legyen az ÁFA a víz-, a gáz-, és a távhő fogyasztás után! Látja, ezt is a Fidesznek köszönhetjük?!

    2.) Olyan sem volt még, hogy miközben a kormány és Szilárdunk bejelentette, hogy január 1-től 10 %-kal csökken az áram ára, az ELMŰ változatlan árral és 27 % ÁFA-val megküldte a január és február hónapokban befizetendő áramdíjak számláit!
    Valószínűleg csak azért cselekedtek így, hogy könnyítsenek a téli hónapok miatt magasabb rezsiköltséget fizető kispénzű fogyasztók téli terhein, vagy a pénztárcáján!

    3.) Olyan sem volt még (más normális helyen, csal Csepelen), hogy Csepel kamuból kitalált 300 éves jubileumának a ZÁRÓ ünnepségét szalagátvágással nyitották meg, mint az a néhány bejegyzéssel korábbi egyik bejegyzéshez feltett fotón látható!
    Ez is azt bizonyítja, hogy ilyen sok átvágás sem volt még soha Csepelen!

    Remélem kedves Szikla Edit, hogy az általam fentebb leírtakkal sikerült megvédenem Szilárdunkat és fideszes csapatnak azt a kijelentését, hogy “Ilyen még nem volt”?!

  19. Bugi szerint:

    Aki igazságtalannak tartja, hogy a válság ellenére nő a minimálbér és csökken a rezsi, hogy Csepelen milliárdokkal kevesebből jobban működik az önkormányzat és végre fejlődik a kerület, az szavazzon az MSZP-re. Akkor majd tovább csökkentet a reálbér, a nyugdíj, nőhet a rezsi és évi kétmilliárdot lophatnak el fejlesztések helyett a kommancsok.

  20. Dr. grün szerint:

    Bugi!
    És megszűntek a pártonbelüli gyilkosságok!
    Nem figyelsz?! ))) 😛 (((

  21. felix szerint:

    Öregszik.

  22. "?!" szerint:

    Bugris “Bugi”!

    Nem szeretném ha megfelelő információk hiánya miatt nem tudnál elaludni, ezért a 07:42-kor írt kijelentésére reagálva küldök részedre néhány hiteles információt, amelyből megtudhatod, hogy hogyan spórol meg most évente kétmilliárd forintot a csepeli fideszes önkormányzat, és hogy mi is a valós helyzet az általad emlegetett lopásokkal kapcsolatban!

    Az alábbiak szerint néz ki a költségvetés Fidesz által történt rendbetétele, és az évenkénti 2 milliárd Ft megtakarításról szóló hazudozásotok:

    2011. évi kerületi felújítások és beruházások:
    Terv: 2.667.531 eFt.
    Teljesítés: 598.191 eFt. (22,4 %).
    2011-ben elért megtakarítás: 2.069.340 eFt. (Azaz: 2 milliárd 69 millió 340 ezer Ft.)!

    2012. évi kerületi felújítások és beruházások:
    Terv: 2.457.860 eFt.
    Teljesítés (2012. IX. 30-ig): 457.993 eFt. (18,6 %).
    Megtakarítás (2012. IX. 30-ig): 1.999.867 eFt. (Azaz: 1 milliárd 999 millió 867 ezer Ft.)

    Tehát fenti adatok egyértelműen bizonyítják, hogy az évenkénti kb. 2 milliárd Ft megtakarítást 2011-ben is és 2012-ben is olyan semmittevéssel (a fiktív tételként betervezett kerületi hatáskörű felújítások és beruházások megvalósításának az elmulasztásával) értétek el, amely megtakarítások nem a kerület felvirágoztatását, hanem a kerület állapotának a leromlását eredményezik!!!

    Azért beszélek betervezett fiktív tételekről, mert az ez év szeptember 30-ig megtakarított 1 milliárd 999 millió Ft-on belül olyan tételek szerepelnek, mint az, hogy a költségvetés “Közutak fejlesztése” rovatának 21. tételeként a Csepel-sziget Észak-déli Regionális Főközlekedési út csepeli szakaszának az előkészítésére beterveztek 541 millió Ft-ot, pedig már a tervezéskor is nagyon jól tudták, hogy ugyanúgy nem fognak erre egyetlen Ft-ot sem költeni, mint ahogy 2011-ben sem költöttek egyetlen Ft-ot sem az ugyanerre a fiktív célra betervezett 396 millió Ft-ból!

    Hasonló jellegű fiktív tétel a 2012. évi költségvetésben a “Felhalmozás célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre” című fejezet utolsó sorában “Társasházak panelpályázatára” előirányzott 338.099.000,- Ft.
    Amikor ezt az összeget betervezték akkor is tudták, hogy ebben az évben nem működteti az állam a panelprogramot, ezért ezen a címen ezt a 338 millió Ft-ot sem lehet elkölteni ebben az évben!
    Ezzel a panelpályázatnál “megtakarított” 338 millió Ft-os fiktív tétellel együtt, az ez év szeptember 30-ig “megtakarított” 1 milliárd 999 millió 867 ezer Ft “bunda” felújítási és beruházási megtakarítással máris 2 milliárd 338 millió Ft megtakarításról hazudozhattok!

    A megtakarításról szóló hazugságok igazolása mellett azért dugdossák a főnökeitek két óta az észak-csepeli bevételből megörökölt, de két éven keresztül eltűntnek hazudott pénzeket, mert ezeket a pénzeket a választási kampányévben kívánják elkölteni!

    Mivel nagy előszeretettel szerettek hazudozni Csepel eladósításáról, ezért felhívom a figyelmedet az alábbiakra is:
    2012-ben a fideszes képviselők márciusban 2 milliárd Ft hitel, majd szeptembern 2,5 milliárd Ft hitel felvételét szavazták meg!
    Azaz: 2012-ben összesen 4,5 milliárd Ft hitel felvételére jogosították fel a fideszes vezetőket.
    A december 13-án megtartott testületi ülésen pedig már a 2013. évre is megszavazták a fideszes képviselők 2 milliárd forint forgóeszköz-hitel felvételét!!!

    Látod-e Te bugris, hogy ki az aki folyamatosan csal és hazudik, és ki az aki Csepel adósságállományát folyamatosan növeli, miközben egyebet sem csinál mint visszafelé mutogatva az elődeit rágalmazza?!

  23. robi szerint:

    Semmibe sem nézett gerinctelen Bugi!

    Ritka nagy tahó vagy, akár honnan szalajtottak Csepelre szolgálni.

    Egy tragédiát folyamatosan felemlegetni és párt gyilkosságként feltüntetni – hitvány jellemtelen szolgára vall.
    Mivel nem tudod, hogy milyen sötét feka vagy, nem tűnik fel, hogy micsoda bárdolatlanság családok tragédiáját párt politikai célokra használni.
    Nem akarom elhinni, hogy abban az akolban, ahonnan téged jellemtelen megnyilvánulásokra cukkolnak, ilyen nagy a baj.

    Arról nem is szólva, hogy a bíróságon párt kapcsolatokról szó sem volt, hivatalos dokumentációk nem támasztják alá. Ezt a gerinctelen senki helyi bérfirkászok találták ki.

    Lesz mit meggyónnod az ünnepek előtt, a többi álságos mű kersztény haveroddal együtt.

  24. lacika szerint:

    Tóth Mihály egykori polgármester elintézte a csepeli papírgyár dolgozóinak sorsát. Nem engedte meg,hogy lebontsák a régi gyárat, és helyette egy vadonat új, Úniónak megfelelő korszerű gyárat építsenek a helyére. Kellett volna neki a terület. Kellett volna lagúnának, jaght kikötőnek. /Ennek a látványterve a népszabadságban jelent meg/.Az óta ez a gyár fel épült dunaújvárosban, és az ott lakók ülve nyalják a holdat örömükben. Ez a tetűrágó lerendezte nagyon sok csepeli család sorsát. Amikor látta hogy a befektető komolyan gondolja a vidéki beruházást, nyüszögött mint a pincsi kutya, de már késő volt. A gyár nem került bizonyos izraeliták kezébe, és ő meg a helyettese/Orosz/ nem jutottak extra milliókhoz. Ezek után ki is ártott csepelnek nagyon sokat?

  25. Bugi szerint:

    Az elmúlt harminc évben nem volt olyan esztendő, amikor annyit fejlődött volna a kerület, mint 2012-ben. Értem én, hogy nem tetszik az elvtársaknak a helyzet, mert ők ezt a pénzt mindig ellopták. De ez van, tessék tudomásul venni.

    És nekem ez jobban is tetszik.

    🙂 🙂 🙂

Itt lehet hozzászólni !