Csepel 300 éves jubileumát ünnepelték a Kék Általános Iskolában: fotókiállítás nyílt a galériában

Csepel.hu

Csepel újjáépítése 300. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat záró rendezvényét tartották a Kék Általános Iskolában december 13-án. Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Samna Gábor kabinetfőnök, Kecskés Ágnes oktatási ágazatvezető és Tóth János tankerületi igazgató. A diákok hegedűjátékkal és verssel nyitották meg az ünnepi műsort, majd az iskola igazgatója, Tikosné Turi Erzsébet szólt az egybegyűltekhez.

Fontosnak tartják – mint mondta, hogy az ünnepi évforduló jegyében rendezett projekthét keretében az iskola tanulói megismerjék Csepel múltját és jelenét. Annál is inkább, mivel „tantestületünk vallja, hogy a múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él” – hangsúlyozta az igazgató. Beszédében felidézte a projekthét eseményeit, melyből kiderült, hogy a diákok megtekintették a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait, kirándulást szerveztek a Kis-Dunához s a Tamariska-dombhoz, nyomon követték Weiss Manfréd munkásságát, meglátogatták az egykori Csepel Művek területét, a csepeli sportélet élményeiről kisfilmet készítettek, felkeresték a kerület múltat idéző emlékhelyeit, történelmi nevezetességeit. A nagyobbak elidőztek az újonnan felavatott országzászlónál, szobrokat, emléktáblákat fényképeztek, a kisebbek városnéző sétán ismerkedtek lakóhelyükkel. Tikosné Turi Erzsébet ünnepi köszöntőjében kiemelte: „Iskolánk legfontosabb pedagógiai célja a személyiség sokoldalú kibontakoztatása, fejlesztése, ezért előtérbe helyezzük a művészeti nevelést, a művészetek pártolását, a kreatív, alkotó cselekvést. Bízom benne, hogy a 33 éve megkezdett művészetpártoló tevékenységet töretlenül folytatja a jövőben is a Kék Iskola Galéria”.

A köszöntőbeszéd után Samna Gábor, a csepeli önkormányzat kabinetfőnöke méltatta a kerek évfordulót, mely a kerület történelmében különös jelentőséggel bír. „1712. július 18-án kötötték meg azt az úrbéri szerződést, aminek köszönhetően a török pusztítás után újjáépítették, újratelepítették Csepelt. Ez a szép évforduló arra sarkallta Németh Szilárd polgármestert, hogy a 2012-es évet emlékévvé nyilvánítsa, melyhez később számos kiváló rendezvény, program párosult” – tette hozzá a kabinetfőnök, majd átadta Csepel új díszzászlóját Juhász Istvánné zászlóanyának. Samna Gábor előtte az ünneplő diákokhoz intézte szavait: „A zászló az idők kezdete óta szimbólum. Mindegy, hogy selyemből készítik el vagy kender az anyaga. Kifejezi az összetartozást, az együttgondolkodást és a közös cselekvést. Legyetek büszkék Csepel zászlójára, mely a mai naptól már a Kék iskola aulájában kiemelt helyen áll. Adjon hitet és erőt számotokra, mert az iskola zászlóját megőrizni és megóvni becsület és tisztesség dolga” – emelte ki zárszavában a kabinetfőnök.

A zászlót új otthonában kürtszó köszöntötte, amit a „Csepel 300” fotókiállításának megnyitója követett. Illyés Gábor galériavezető beszédében példaértékű munkának nevezte, hogy bár a kiállítási képek pár hete készültek, mégis ünnepélyes emlékké léptek elő az iskola belső történelmében. Majd hozzátette: „Nem szabad megfeledkeznünk a múltról, hiszen a jövő a múltból gyökerezik. Mi sem lehetnénk itt, ha 300 évvel ezelőtt ezen a területen nem kap letelepedési engedélyt néhány család. Többek között rájuk is emlékeztünk a projekthét programjain”. A továbbiakban a galériavezető elmondta, hogy több mint 700 kép közül válogatták ki azt a 36 fotót, melyeket a kiállítás végén összefűznek egy nagy könyvbe. Ezután Samna Gábor jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával megnyitotta az iskolások fotókiállítását.

Az ünnepélyes pillanatokat követően az érdeklődők megtekintették a 2013. január 15-ig nyitva tartó tárlatot (Kék Iskola Galéria, Szent László u. 84.).

Antal Zsuzsa- csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !