Rendhagyó művészeti óra a Csepel Galériában

Csepel.hu

A Csepeli Művészeti Hét első programja rendhagyó művészettörténeti órával kezdődött a Csepel Galériában november 27-én. A szervező Csepeli Városkép Kft. ügyvezetője, Vida István köszöntötte a Jedlik Ányos Gimnázium tanulóit, majd elmondta, nem titkolt céljuk, hogy a fiatalabb korosztály is betekintést nyerjen a művészetek világába, mégpedig nem az iskolapadban ülve, hanem testközelből, a képzőművészeti alkotások között.

A rendhagyó művészeti óra előadói Csepel díszpolgárai, Lacza Márta Munkácsy-díjas festőművész és Dékány Ágoston grafikusművész voltak. A művészházaspár nem egy szokványos tanóra keretében közelítette meg az alkotók által elképzelt, sokféle módon megformált és ábrázolt műveket, hanem saját munkájukon keresztül adtak ízelítőt a képi kultúra megjelenítéséből. Dékány Ágoston a képzőművészet, a rajz és a festéssel kapcsolatos alapvető fogalmakat tisztázta bevezetőjében, majd kitért a grafikai munka technikai kivitelezésére. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogyan ismerjék fel a műalkotások létrejöttét és miként nézzenek egy képzőművészeti kiállítást, különösen akkor, ha vásárolni is szeretnének valamit. „A rajz a legmodernebb technikai életünknek alapja. Mindennapi létünkben igen nagy szerepet játszik, sőt az esztétikában, a designban is megjelenik. A rajztudás az alapja minden művészeti munkának, legyen az grafika, festmény vagy kerámia” – emelte ki művészeti ismertetőjében a grafikus.

Lacza Márta előadásában férjével készített közös munkájukat, a Történelmi lapozó című könyvet mutatta be a diákoknak, mely az őskőkortól a XIII. századig tárja fel a régészeti tárgyrajzokat. A művésznő selyemfestményein, aquarelljein szemléltette, hogy milyen festői effektusok léteznek. Elmondta, hogy perspektíva nélkül nehéz bármilyen rajzot készíteni, majd a grafikai nyomás technikáit a rézkarc, a litográfia és linóleummetszet különbözőségein magyarázta a diákoknak. „Önmagában a festészet nehéz megélhetési forrást jelent. A férjemmel éveken át könyveket illusztráltunk a gyermekirodalomtól kezdve a tudományos munkákig. Ez arra késztetett minket, hogy jól meg tanultunk rajzolni” – tette hozzá beszédében a festőművész.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a legnehezebb műfaj az emberábrázolás, ahol a kéz és arc arányai, érzelmi kifejezései döntően meghatározóak úgy a festészetben, mint a grafikában.

Végül a művészházaspár kérte a diákokat, ha idejük engedi, bátran látogassák a galériákat, és töltekezzenek a képzőművészek által megjelenített ezerarcú világ értékeiből.

A tartalmas alkalmi művészeti óra után a hétfőn nyílt Tisztelet Csepelnek című tárlatot tekintették meg a fiatalok.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Rendhagyó művészeti óra a Csepel Galériában” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Szegény gyerekeken nagyon látszik, hogy baromian nem érdekelte őket a bemutató.
    A testbeszéd mindent elárul.
    Ülnek ott búskomoran, meggörnyedve, füzetecskét lapozgatva, üres tekintettel stb. — szóval jó a fotó.

  2. parapappa szerint:

    Én ott voltam, személy szerint élveztem, a könyveket meg azért kaptuk, hogy megnézzük, úgy gondolom 🙂

  3. szigetország szerint:

    Elnézést, ha bárkit megbántottam. Ha hasznos volt az előadás, akkor megérte!

  4. Kürtöskalács szerint:

    Az előadás jó volt, csak sajnos nem maradt elég idő az alkotásokat megnézni. Személy szerint az jobban érdekelt volna.

Itt lehet hozzászólni !