Lackfi János a „lila ködről” és a luxusról

Csepel.hu

“A költőt ne úgy képzeljék el, hogy egy komor szobában üldögélve és „lila ködök” közepette megszállja az ihlet, majd papírra veti fajsúlyos gondolatait. A költő lényegében ugyanolyan ember, mint más, legfeljebb az a megkülönböztető jele, hogy verseket farag” – mondta Lackfi János, József Attila-díjas költő a Csepel Galériában november 27-én megrendezett irodalmi kávéház műsorában.

A költőt Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke mutatta be. Lackfi Jánosnak eddig 22 kötete jelent meg, köztük versek, novellák, regények, drámák, műfordítások. Fényképei számos folyóiratban láttak napvilágot. A sokoldalú és termékeny költő a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít szépírást. De ez még nem minden! Otthon öt gyereke és a felesége várja.

„Más luxusautókra költi a pénzét; az én luxusom azonban a gyermekeim – mindent rájuk költök.” A bölcsész végzettségű költő nemcsak a könyveket bújja és írja, hanem építkezik, barkácsol, festi a kerítést, végzi a kétkezi munkákat is. Azt mondta, eredetileg nem is irodalmár akart lenni, hanem „tenorista”, ebből azonban egyfajta „terrorista” lett, aki verseivel bombázza a közönségét. A szépírás bizonyos elemeit meg lehet tanulni, a képességek pedig fejleszthetők, ám úgy vélte, „ez nem szakma”, hanem „szent hivatás”.

Az irodalmi kávéház műsorában Török Máté, a Misztrál zenekar tagja vett részt közreműködőként.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !