Rájuk is emlékezünk

Csepel.info, Youtube, Csepel-sziget.hu

Tragikus kimenetelű baleset történt 1978. április 13-án a Boráros téri HÉV-végállomáson. Délután, kevéssel öt óra után, a legnagyobb forgalomban a Csepel felől érkező szerelvény átszakította a vágánybakot, majd belerohant az állomásépületbe és a várócsarnokba. Tizenhatan meghaltak, négyen életveszélyes, tízen súlyos, tizenegyen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Idézet az Index egyik fórumából:
“A csepeli HÉV 1978-as Boráros téri balesetének elsődleges oka a szerelvény műszaki hibája volt, de ehhez hozzáadódott még, hogy a délutáni csúcsban a hibás szerelvényt nem akarták kiállítani a forgalomból, illetve a motorvezető nagyobb gyakorlattal rendelkező, szabadnapos kollégájának jó szándékú – de végül is tragédiába torkolló – segítsége is.”

Ebben az időben még a vágányok végében volt a várócsarnok.

12 hozzászólás “Rájuk is emlékezünk” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    Akkor ráadásul esett az eső és ezért voltak sokan a váróba. Úgy emlékszem, hogy a Szabadkikötő után már elfogyott a sűrített levegő, onnantól tudható volt, hogy nem tud majd lefékezni.

  2. csapajev szerint:

    …sajnos ott voltam….,mindent láttam…

  3. Bolemann Lajos szerint:

    A HÉV-en, vagy a Borároson?

  4. csapajev szerint:

    A Borároson…,pontosan szemben a befutó!!!Hévvel…

  5. Bolemann Lajos szerint:

    Borzalmas élmény lehetett. 🙁
    Emlékszem akkoriban csak egy pici ütköző volt a sín végén. Jó lenne tudni végül is hogy történhetett meg az a tragédia. Azt tudom, hogy utána hulltak a fejek a BKV vezetésében, legalábbis osztály- és üzemegység-vezetői szintig.
    Egyébként miért került ez ismét elő ( http://csepel.info/?p=13607 ), nincs most évfordulója.

  6. csp szerint:

    5 éves voltam, a hév már indult csepelről, anyuval futottunk, hogy elérjük. Elértük, beértünk a Borárosra, és a következővel történt a baleset. Ha akkor nem fututnk….

  7. Bolemann Lajos szerint:

    Valószínű nem lett volna nagyobb bajod. Az áldozatok a váróban voltak.

  8. csapajev szerint:

    Csütörtök volt,fél 5-5 között,ha jól emlékszem,szakadt az eső.Ami feltűnt nekem, az az volt,hogy ameddig máskor már lassítani szokott a Hév,most teljes erejéből jött,nem volt benne vezető….!!
    Az a bak nem volt kicsi,hatalmas volt,de a száguldó Hévnek meg sem kottyant,mint ahogyan az épület sem,amibe belerobbant.
    Hatalmas csend lett utána pár másodpercig,azután elkezdődött az őrület,teljes káosz volt,még az is menekült,akinek az ijedtségen túl semmi baja sem lett.
    Órák múlva taxival Erzsébet felé tudtam hazajutni,idegenekkel ültünk egy-egy kocsiban,mindenki haza akart érni,mindenki féltette a hozzátartozóját,bizonyosságot akartunk!!!
    Mobil telefon még az álmainkban sem létezett,itthon a családtagok már hallottak a hírekben a szörnyűségről,rettenetes volt!!!És főleg a sok értelmetlen halál!!!Fiatal,érettségi előtt álló lányok,családapák,anyák…
    Valóban méltón kell megemlékezni!!!

  9. krapulaxxx szerint:

    még szerencse hogy ez ma már nem fordulhat elő, maximum a buszokon éghetünk el elevenen.

  10. lolka szerint:

    “Városi legendák”: Akkoriban sok keringett a városban. Én azt a verziót ismerem, hogy csúcs idő volt a HÉV közlekedésben is az eső szemerkélt. A szerelvény hibás volt, de a forgalmista indította egy villanyszerelővel kiegészítve a személyzetet. A Tanácsház-térnél már a megállás is kétséges volt túl ment az állomáson. Babrálni kellett a kapcsolószekrényt. A kikötőnél is voltak gondok, de az igazi a VITUKI-nál csúcsosodott, a kanyarban volt aki leesett a padról. Az egyenesben derült ki, hogy nem lehet lassítani a szerelvényt és a vezető kiszólt a nyitott ajtón, hogy kapaszkodjon mindenki, mert nem tudja megállítani a járművet és ő is hátra ment…A másik nagy baj az volt, hogy esett az eső és sokan bementek a váróba és még az sem volt biztos melyik vágányra érkezik a szerelvény…A kerék zsámolyok leszakadtak és a szekrény csúszott be a váróba, másfél de talán kettő…Este mentem el arra motorral, de messziről is borzasztó látvány volt a sok mentő, nagy reflektorok és a szerelvény az épületben…
    A másik nagy baleset amikor a HÉV ment Boráros felé és a Határ út felől érkező teher szerelvény bele ütközött….A két kocsit láttam a végállomáson, hátul a tárolóban…

  11. csapajev szerint:

    Kedves lolka!
    Amiről én írtam sajnos nem legenda,hanem a valóság!De Te pontosan leírtad az egyik–első–verziódban a tényeket.Az eső és a hosszú várakozás miatt valóban nagyon sokan voltak a váróban és előtte.Akkoriban még nem voltak kijelzők,így sokan,köztük én is a két sínpár előtt várakoztunk,csak úgy és akkor láttuk,hogy melyikre fut be a HÉV.Amikor észleltük,hogy itt nagy baj lehet,nos akkor szó szerint futottunk a trafik felőli oldalra.Akik háttal álltak,vagy a váróban voltak,sajnos esélyük sem volt…..

  12. Zoli049 szerint:

    Én sajnos szemtanuja voltam az esetnek. 🙁

Itt lehet hozzászólni !