Antal: Úgy tervezték a 4-es metrót, mint egy családi házat

MTI, Index

Amikor 2007-ben a BKV vezérigazgatójává kinevezték, a 4-es metró beruházásának előkészítése kétségbeejtő helyzetben volt, ezért kényszerűségből kötött külső céggel szerződést a projekt szervezésével és irányításával kapcsolatos feladatok elvégzésére, mondta Antal Attila, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. volt vezérigazgatója a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó büntetőper csütörtöki napján a Kecskeméti Törvényszéken.

Egy családi ház tervezési, kivitelezési szintjén volt az ország akkori legnagyobb beruházása, mondta a per harmadrendű vádlottja, aki leírt vallomását olvasta fel. Állítása szerint a vádiratban leírtakkal szemben nem Hagyó Miklós utasította arra, hogy az AAM Zrt.-vel szerződést kössön, hanem a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett metróbiztos, Becker László ajánlotta a figyelmébe a céget. Azt mondta, hogy az AAM Zrt.-vel kötött szerződés megkötésére “a fővárosi lakosok érdekében került sor, hogy minél előbb be tudjuk fejezni a projektet”.

Antal Attila elmondta, vezérigazgatói kinevezésekor a BKV átalakítására kapott megbízást. “Nem sikerült a 4-es metrót megúsznom, foglalkozni kellett vele” – tette hozzá. Emlékezetett arra, hogy amikor 2007 elején a BKV vezérigazgatója lett, a metróprojekt előkészítésén 14-en dolgoztak, közülük érdemi munkát hat-nyolc ember végzett. Szerinte ekkora létszám nagyon kevés volt az ország legnagyobb, 500 milliárd forintos beruházásának végrehajtására.

Vallomása szerint 2010-ben már 40 fővel dolgozott a metróberuházást végző csapat 920 millió forintos éves költségvetéssel, az általa kötött szerződések értéke ennek töredéke volt. “Ha ezeket a szerződéseket nem kötöm meg, akkor követtem volna el hűtlen kezelést” – tette hozzá.

A vádirat szerint a BKV Zrt. a cégnek szükségtelen szolgáltatásokra 2007-től 2008. április 22-ig, a szerződés felmondásáig több mint 133 millió forintot fizetett ki az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek. A volt vezérigazgató hosszasan beszélt a BKV-nak a C.C. Soft Kft.-vel a szentendrei HÉV utastájékoztatási rendszerének kiépítésére kötött szerződésről, mely 99 millió forint nettó összegűre emelkedett. A vádirat szerint eredményes próbaüzem a mai napig nem volt.

Vallomásában kitért arra, hogy nem érkezett hozzá olyan információ, amely szerint a projekt közbeszerzésével probléma lett volna. Hangsúlyozta, megbízott a kollégáiban, nem vett részt az eljárásban, nem ő írta alá a szerződést, de ő engedélyezte. Helyszíni bejáráson nem volt, de szerinte a BKV-nál egy 90 millió forintos beruházás nem volt különleges.

A vádirat szerint a negyedrendű vádlott Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes nem akarta igazolni a beruházás teljesítést, ezért Hagyó Miklós behívatta a Főpolgármesteri Hivatalba, és utasította, hogy a kifizetés 2007 karácsonya előtt történjen meg. Végül 118 millió forintot utaltak át a cégnek.

Antal Attila a szünet után folytatja vallomásának felolvasását. A BKV volt vezérigazgatóját folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest.

Forrás: MTI, Index

8 hozzászólás “Antal: Úgy tervezték a 4-es metrót, mint egy családi házat” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    25 forinttal lett drágább a szeletelt félkilós kenyér!
    Ez valahogy ma jobban megérintett.
    A szemét komcsik, meg Gyurcsány meg Bajnai………és még Athénban is spanyolcsizmából lövöldöznek.

  2. jojo szerint:

    Ezek a szarháziak osztják az észt, takaróznak, visszavonnak, s a végén még megússzák. ha a szándékosság nem bizonyítható, akkor a hanyagságot is számon lehet kérni, annak is van büntetési tétel! nehogy már egy főpolgármester-helyettes vagy egy vezérigazgató kibújhasson a felelősség aló! Ha mégis így lesz, akkor – hatalommegosztás ide, hatalommegosztás oda – ez a Fidesz szégyene lesz!

  3. Erik szerint:

    Ha van valami, ami erkölcsileg iszonyatos rombolást tud véghezvinni, az az, amikor bűnözők, maffiózók jönnek ki röhögve a bíróságról, ártatlanságukról pedig ódákat zeng a sajtó.

    Jól látható, hogy a számonkérés lepattan a bíróságokról, és úgy érzi magát az egyszerű halandó, mintha egy maffiafilmet nézne, ahol Al Capone vagy az ügyeletes gengszter fotósok gyűrűjében ünnepelteti magát, aztán megy vissza lopni, csalni, gyilkolni.

  4. Dr. grün szerint:

    Erik!
    Ezt nevezzük politikai váltógazdálkodásnak!
    Átlag négy évente a vádló helyt cserél a vádlóval, az őrzöttek az őrzővel, mivel a zország pénzügyi helyzete nem tesz lehetővé két maffiát egyszerre!
    Nekünk zembereknek is meg kell élni!
    “Leben und leben lassen!” ahogy a finnek mondják! 🙂

  5. jojo szerint:

    Dr. grün elvtárs szerint élni és élni hagyni” a jelszó, ami náluk a “lopni és lopni hagyni” szinonimája.

  6. Zoli049 szerint:

    A képen azt hittem, hogy valami épülő rakétasilo látható?! 🙂

  7. Gordon szerint:

    Anno a kommunisták atomfegyvereket is hoztak hazánkba (persze titokban mert ők már akkor is hazudtak és titkolóztak – nem csak a csepeliek előtt és nem csak Csepelen). Ezt ne felejtsük el!

  8. felix szerint:

    Dr Grün!
    Lében und lében hagyni.

Itt lehet hozzászólni !