Siralmas állapotok az egykori iskolában

Az önkormányzat folyamatosan bünteti a tulajdonost

Csepel.info

Csepel legmodernebb iskolájának épült (a fotó bal oldalán), itt volt az egyik legnagyobb tornacsarnok is

A szétvert, omladozó folyosókon látni, mennyire nem érdekelte az iskolát bezáró MSZP-s önkormányzati vezetést, hogy legalább az intézmény  emlékeit kimentsék

Tornacsarnok poszt-apokaliptikus környezetben: jól látható, hogy az életveszélyes termet a fiatalok rendszeresen használják (Ábel Attila alpolgármester a Védelmi Bizottság helyszíni szemléjén készített videó-felvételeit itt nézhetik meg)

Többéves elhanyagoltság és pusztulás után mára életveszélyessé vált a csepeli Görgey Artúr Általános Iskola, amely a kerület legkedveltebb lakótelepének közepén fekszik. Az önkormányzat többször felszólította a telek tulajdonosait a helyzet rendezésére, rendszeresen szab ki pénzbüntetést, és a polgármester még a Védelmi Bizottság ülését is összehívta az életveszély elhárítása érdekében.

A tulajdonosok ugyanakkor a parlagfű levágásán kívül eddig nem tettek semmit. Állításuk szerint a korábbi, MSZP-s önkormányzati vezetés hozta őket ilyen tehetetlen helyzetbe. Ezért bírósághoz fordultak: vélt káruk megtérítésére másfél milliárd forintot szeretnének most kiperelni a csepeli adófizetőktől.

Életveszélyes “kalandpark” lett a modern iskolából

Csepel egyik legmodernebb iskoláját a túlköltekezés miatt ingatlaneladásokba menekülő MSZP-s önkormányzat záratta be, hogy az értékes telek eladásával próbálják a költségvetést kiigazítani. A tulajdonjogot az Ibiza-Építő Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. szerezte meg 2006-ban. (Az Ibizának nem ez volt az egyetlen ingatlanszerzése a kerületben. A Kis-Duna parton “lakópartot” szerettek volna építeni: ennek körülményeiről a “Vörös Csepel” című könyv is részletesen beszámolt.) A Csikó sétányon álló épület állapota a legelemibb karbantartási munkálatok és az őrzés mellőzése miatt most már hat éve folyamatosan, egyre gyorsuló ütemben romlik, az egykor gyerekzsivajtól hangos, szebb napokat látott udvarokat pedig belepte a gaz és a parlagfű.

Németh Szilárd polgármester  – aki korábban az intézmény egyik igazgatója is volt – mutatja mit műveltek szeretett iskolájával: a 2006-ban elkótyavetyélt ingatlanon az önkormányzat ma már csak büntethet, de azt folyamatosan meg is teszi

Az iskola egykori galériája: néhány fiatal éppen filmet készített a lepusztult termekben

Folyosók, termek és a gyújtogatások nyomai: csak ebben az évben háromszor kellett a tűzoltóknak közbelépni (további videók itt)

A Csepel.info önkormányzati forrásból úgy értesült, hogy a fűkaszálás elmaradása és a parlagfű miatt idén közvetlenül a kényszerkaszálás megkezdése előtt sikerült csak elérni, hogy a tulajdonos maga tegyen viszonylagos rendet az udvaron. Az állapotok elképesztőek: az őrizetlen épületből mára minden mozdíthatót elloptak, az ajtók tárva-nyitva állnak, az ablakokat kitörték. A helyiségekbe ezeken keresztül bármelyik irányból, bárki könnyedén bejuthat. Márpedig az ilyen elhagyatott épületek nem csak a kíváncsiskodó fiataloknak, de a drogosoknak, hajléktalanoknak, sőt még a rágcsálóknak is kedvelt célpontjai.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az önkormányzat Védelmi Bizottságának az összehívását is az indokolta, hogy az egykori iskolába bárki könnyedén bemehet, miközben az üvegszilánkok, meglazult falak és a tűzveszély miatt életveszélyes az épület. Információink szerint csak ebben az évben háromszor kellett kihívni a tűzoltókat gyújtogatás miatt, és számos rendőri intézkedés volt az iskola épületében vagy környékén. Mindez természetesen az adófizetők pénzén történt, miközben a tulajdonos a kaszáláson túl semmilyen lépésre sem volt eddig hajlandó.

– Egy kamaszgyereknek hiába mondják, hogy veszélyes bemenni egy elhagyatott, tárva-nyitva álló épületbe. Neki ez izgalmas, különleges dolog. Mindenki ilyen volt gyerekként. Amikor a Védelmi Bizottság a helyszínen tekintette meg a körülményeket, azt is láthattuk, hogy az egykori tornaterembe gördeszkások, biciklisek járnak, néhány fiatal pedig filmet forgatott az épület másik felében. Számunkra éppen úgy elfogadhatatlan az olyan érv, hogy a tulajdonosok tehetetlenek ebben a helyzetben, mint ahogy egy szülőnek lenne elfogadhatatlan, ha baleset érné a gyerekét az épületben vagy a környékén. Ezért mindaddig büntetni fogjuk a tulajdonosokat, amíg lépéseket nem tesznek az életveszély megszüntetése érdekében. Ehhez a legminimálisabb lépés, hogy a bejárati ajtókat és nyílásokat zárják be, és akadályozzák meg az épületbe való bejutást. A statikai állapotra való tekintettel azonban a mielőbbi bontás és a terület új szerepének megtalálása lenne a mostani helyzetből a kiút – mondta lapunknak Németh Szilárd, a kerület polgármestere.

Csepel.info

73 hozzászólás “Siralmas állapotok az egykori iskolában” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Ha valaki elfelejtette volna, hogy milyenek a kommunisták, akkor most memorizáljon újra.

  2. kispajtás szerint:

    A tulajdomos perelje ki a pénzét az Orosz et.-ból, hiszen az adófizetők egy lyukas garast sem láttak az eladásból befolyt összegből.
    Aztán vehetjük sorra a többi “ügyletet”, már ha van olyan tökös legény, aki pellengérre állítja az elmúlt ciklusok haszonélvezőit. De szép is lenne…

  3. mind_the_gap szerint:

    Ez hol van helyileg?

  4. admin szerint:

    Nyisd meg a https://maps.google.com/ oldalt, majd írd a keresőbe:

    47.407513,19.073102

  5. földhözragadva szerint:

    Görgey Artúr Általános Iskola, Bp. XXI. Csikó sétány 2/a, hogy ne a bal kezünkkel vakarjuk a jobb fülünket…:)

  6. mind_the_gap szerint:

    Köszi,

    Ilyen nagy házak is vannak a sétányoknál? Na majd megnézem, csak 5 perc séta 🙂

  7. atata szerint:

    Az állapot eléggé siralmas, pontosan az történt az iskolával is mint Weiss báró gyárával. A helyzet előidézői úgyan azok voltak, lehet genetikailag erre vannak predesztinálva.
    Ügyes ügyvédek segítségével vissza lehet tán szerezni, és neki lehet állni némi bővités és revitalizálás után kórházzá alakítani, megfelelő megközelítési lehetőség biztosítása mellett. Én kettő ember szájából hallottam igéretett arra, hogy Csepelen újra működő kórház lesz, az egyik a főpolgi volt a másik OV. Hajrá itt az alakalom.

  8. Percsi szerint:

    Rengeteg hasonló épületeket, gyárakat látni. Ez a rendszerváltás gyümölcse, 23 év alatt leromboltuk, tönkre tettük azt, amit előtte évekig építettek. A rendszerváltás előtt építettek nem pedig romboltak. Akkor is volt rablás, de nem ilyen szinten. Rendszerváltás helyett a fejesek fejét a falba kellett volna verni, nem pedig nagyobb lehetőséget adni nekik a szabad rabláshoz. Elő venném a 23 éve garázdálkodó politikusainkat, végig kísérném az összes romos épületeken, mindegyikbe fele verném a fejüket, majd oda költöztetném Őket, mindet egytől egyik. Párt, kormányfő, miniszter, képviselő, barátjuk, családjuk stb. egy sem maradna ki. Egyik kutya, másik eb!! Egymást szidják az ország előtt, ez a megtévesztési hadművelet, közben egymás seggét nyaldossák és a jutalékukat elosztják.

  9. Percsi szerint:

    Annyi még, hogy a cigányokat szidjuk, köpködjük, utáljuk. Ezek az épületek mennyivel különbek a cigány putrinál? Ki lop többet a cigány vagy a politikusaink? Ki vesz több segélyt fel, ki veszi el az adófizetők pénzét a cigány vagy a politikusaink? A cigányok gyilkolnak, a politikusaink nem???

  10. Tibo szerint:

    A “Kalamár 170”-est is megemlíthetjük… tudom, magánkézbe van, de akkor is…:( Apáink, nagyapáink is jártak oda… 🙁

  11. Jeniszej szerint:

    Nem értem, hogy történhetett meg ilyen Csepelen egy iskolával?

  12. Gordon szerint:

    “Ez a rendszerváltás gyümölcse” – írja Percsi.

    Ez nem a rendszerváltás gyümölcse, hanem 16 évnyi szocialista kerültvezetés gyümölcse. Ők ezt hagyták maguk után. Ez alapján is kell majd megítélni őket, ha mégegyszer vissza akarnak pofátlankodni a hatalomba.

  13. Kreisz Ágota szerint:

    Az iskolának van most tulajdonosa nem? Nem lehet megbüntetni, hogy ilyen állapotban van az épület? Ha én vagy bárki más ilyen állapotban tartanék egy épületet tuti hogy kapnék, hogy a hajam is kihullana. Másik lehetőség, hogy az Önkormányzat rendbe hozatná, és kiszabnám bírságként. Még lehet bíróság útján érvényteleníteni a szerződést, és újraértékesíteni az ingatlant. Hatalmas területről van szó, amit hagynak csak úgy tönkre menni. Én ebbe a suliba jártam 84-92′ között kár érte.

  14. Varga Gábor Vilmos szerint:

    Sajnos ez az állapot végig kísér minket az egész országban.Azt6 amit eleikkel, no meg a megvezetett társadalommal felépítettek, az Csáky szénája módján lopták szét a második vonalbeli Elvtársak. Zsigereikbe oltották: “ők más tipusú emberek”Ők kommunisták. Felmenőik a háború után a magán vagyonokat a tetszetős villákat, gyárakat foglaltak el. Utódjaik megcsinálták a rendszerváltást. Maguknak. Azonban a mentalitásuktól nem tudtak megszabadulni. Cégtáblájuk átfestése után, szociáldemokrata mezt felvéve folytatták ott ahol eleik abba hagyták. Ezúttal még többet loptak, még alaposabban tették tönkre, nemcsak a jelent, hanem a jövőt is. Vajon mikor lesz itt is Nürnbergi per? Úgy tűnik, soha.
    pedig a megújulás alapfeltétele, az igazi igazságszolgáltatás. A meglopott és megalázott nemzet kárpótlása. Az igazságtétel életbe léptetése. Csak akkor mondhatjuk majd hogy megálljunk, mert lesz még itt Kánaán!

  15. Manitu szerint:

    Varga Gábor Vilmos: nem egy és nem kettő feljelentés történt az elvtársi mutyivilág bűncselekményei miatt. Az ötfős MSZP-frakcióból már kettőt meggyanúsítottak.

  16. csaba péter szerint:

    Mi van manitu unatkozol az irodádban? nézegesd a giccset az ablakodból az felvidít

  17. abelar szerint:

    A tulajdonosokat olyan magas büntetésben kell részesíteni hogy önként ingyen adják vissza az épületet a bontás vagy szükséges felújítás fejében, illetve állami tulajdonba kell vonni telekár mínusz bontási költségek közvetlen életveszély okozása miatt. Mindezt meg kell tenni minden hasonló sorsú építménynél. Törvényt kell hozni országos szinten a privatizált és elhanyagolt, a szerződésben foglaltak nem teljesítése esetén jószágelkobzásra vonatkozóan. Már régen felül kellett volna vizsgálni a rablóprivatizációt, nem teljesített véllalások szakcionálását megtenni.A korábbi mulasztó állami alkalmazottakat hanyag vagyonkezelés miatt bíróság elé kell állítani, és olyan jogi környezetet kell kialakítani sürgősen , hogy a bírók kötelesek legyenek szigorú itéleteket hozni a nép véres verejtékkel összehozott tulajdonának elherdálóival szemben. Akár magyar akár nemzetközi bíróság előtt kellene perelni a privatizációs tanácsadó cégeket sok esetben csalás, sikkasztás , megtévesztés, korrupció, jogtalan gazdagodásuk és egyebek miatt.Nemzetközi bíróság elé kellene vinni a deviza hitelezés miatt annak alkalmazóit ,ugyanis annak számos eleme vélhetően közönséges csalás
    mégha a magyar felső bíróság a bankszövetség magyarázatát kritika nélkül – szerintem szervilisen általam vélve egyéb csúnyaságokat is-elfogadva vérlázító sokak véleménye szerint hazaáruló és aljas módon lereagáltak. De ez messze vezet szegény elhunyt
    Pongrác Gergely jól mondta ” kimentek a tankok bejöttek a bankok”

  18. Percsi szerint:

    Gordon! 16 évig nem csak szocik ültek a parlamentben. A többi pártnak mi volt a feladatuk, miért kapták a fizetésüket, kocsit, különböző juttattatásokat? Mind meggazdagodott, a mai napig milliárdokat visznek ki hazánkból. Nem csak szocik privatizáltak állami tulajdonokat. Nem csak szociknak van több nyereséges nagyvállalkozása, bankja. Ébredjünk már fel!!! A fidesz az előző kormányzása alatt is a népet sanyargatta, meg most is. A parlamentben semmi elszámoltatás, elkobzás, elbocsájtás, fizetéscsökkentés nem történt, sőt, elintézte, hogy többet vigyenek haza. Így könnyi a kölyköt külföldön iskoláztatni. A szegény család okos gyermeke legfeljebb örülve lapátolhat, hogy éhen ne dögöljön, mert a szülei nem tudják megtenni, a továbbtanulásának 100%-os finanszírozását. A parlamenti gazdagék buta gyereke egyetemet fog végezni, mert mi, az adófizetők megtérítjük nekik. Ilyen sehol nincs a világon.

  19. lolka szerint:

    Igen ezt már én is megemlítettem (“Manitu” és a többieknek)…annak idején volt elég kemény ellenzék…hol voltak?- ja igen kivonultak, de mennyire nem kellett volna…
    -A másik ide pöccintek valamit:
    “Egy kamaszgyereknek hiába mondják, hogy veszélyes bemenni egy elhagyatott, tárva-nyitva álló épületbe. Neki ez izgalmas, különleges dolog. Mindenki ilyen volt gyerekként”…Talán valami figyelem felkeltő táblákat (feliratokat) nagyon ajánlatos lenne kihelyezni, ameddig nem történik valami komoly baleset tragédia! Mert mint olvashattuk minden mozdíthatót elvittek. Akkor most már a nem mozdítható, hanem épületelem következik…(azt megemlíteném, hogy nekem gyerekkoromban, ha azt mondták nem szabad az biztos nem volt szabad)…Ezt inkább a nagyobb gyerekek szüleinek gondoltam…

  20. CsepeliNo1 szerint:

    A szétvert, omladozó folyosókon látni, mennyire nem érdekelte az iskolát bezáró MSZP-s önkormányzati vezetést, hogy legalább az intézmény emlékeit kimentsék

    Ezt a FIDESZ csinálta! Nem vigyáztak a táblára! Hiszen, ez egy tabló! A tabló előtt üveg szokott lenni, üvegtörmeléket márpedig nem látok!
    Ha meg nincsen üveg, akkor sem fakul ki 99 óta így egy tabló. Akkor sérül meg ennyire, ha a bontásnál nem vigyáznak rá!

    DIK, künn volt Németh Szilárd?
    Vigyél mán ki a gerinc útra, aztán fényképezzen már párat, mert nagyon nem megy a munka.
    Ha ez megvan, elvihetitek neki megmutatni, hogy hogyan sikerült az Ady projekt keretében megcsinálni a járdákat 2-3 hete!
    Ha még ez sem elég neki, akkor meghallgathatná a lakosok véleményét a csatornázásokról!

    Ja, ezekben intézkedni kéne? Nem lehet zsarolni, megfélemlíteni? Sőt, még választók is?
    PECH.

  21. robi szerint:

    A fentiekhez hasonló fotók bármelyik lepusztult egykori gyárban is készíthetők.

    Oda lehet írni: mementó az egykor virágzó Csepelből, 22 évvel a rendszerváltás után.

  22. Té-Gé szerint:

    Érték volt-e már akkor ez az épület, mikor egyedi gázfűtéses hodály és vélhetően nem volt kihasználva ez sem, mint a Gombos téri, ahol a regnáló hatalom a nyáron lebontatta a kis épületet és a helyét bevetette kerttel. Itt a tulajdonost kell kötelezni, hogy az életveszélyes épületet rombolja le és hasznosítsa. Tudtommal akik anno eladták, azok és a jelenlegiek is keresztbe tettek neki, hogy az iskola helyén lakásokat építsen. Ez Szilárdnak emlék? Ideje, hogy eszébe jutott. 🙂 Nekik is ez az iskola biztos annyira kellene, mint kecskének a kés. 🙂

  23. ebihal szerint:

    Ez az iskola a lakótelep kiszolgálására épült, s miután a lakótelep elöregedett, gyerekek
    hiányában valamit kellett kezdeni vele. Ha megtartják, rengeteg az állagmegóvás és
    őrzés költsége. A kérdés, hogy az adásvételi szerződésben milyen kikötések vannak,
    ha vannak?! Az állapotokért egyértelműen az új tulajdonos a felelős.

  24. Géza szerint:

    Tudtommal a Fidesz akadályozta meg,- még ellenzékként, közigazgatási eljárásban – hogy az említett kft. lakóparkot építsen az iskola helyén.
    Lehet, hogy azóta már modern lakások lennének ott.
    Kíváncsi vagyok, hogy a Fidesz által bezáratott iskolák sorsa mi lesz. Az őrzésvédelem, és állagmegóvás is pénzbe kerül.
    Akkor inkább már hasznosítsák lakóparkként.

  25. Mari nénye szerint:

    Már akkor is le volt pusztulva, amikor az ADU tanulói ide jártak! Mesterséges leépítés folyt!!

  26. Té-Gé szerint:

    Mari nénye, az az épület már az adu előtt is lepusztult volt. Az amortizálódás nem egyenlő a mesterségességgel. Az épület 2000 előtt sem volt kihasználva, mint a volt “Kalamár 170”. Ami miatt nem pampog senki, hogy ott rohad?!

  27. Mari nénye szerint:

    Akkor ki tolja a biciklit?

  28. "?!" szerint:

    “Jeniszej” kérdezte 2012. augusztus 28.-án, kedden 14:26 órakor:
    “Nem értem, hogy történhetett meg ilyen Csepelen egy iskolával?”

    A válasz kiolvasható a Csepeli Önkormányzat 2007. január 23-i üléséről készült jegyzőkönyv alábbi kivonatából:

    Napirend 6. pontja: (19/1. sz. előterjesztés)
    Javaslat a 205803, a 213002/38, valamint a 205806/1 helyrajzi számú ingatlanok cseréjéről.
    Előterjesztő: Orosz Ferenc alpolgármester

    Orosz Ferenc elmondja, hogy a kis-Duna partra vonatkozóan elfogadtak egy szabályozási tervet, mely alapján a Fürdőigazgatóság értékesített egy tulajdonában lévő területet, ahol az új tulajdonos lakóparkot akar építeni.
    A választás időszakában ez az ügy a politika középpontjába került.
    Abban egyeztek meg, hogy megpróbálnak tárgyalni a tulajdonossal.
    A cég hajlandó a területet elcserélni.
    Elfogadta a cég a napközis tábor körényékén lévő területet, de ott nem minden az önkormányzat tulajdona.
    Mivel értékkülönbözet áll fenn, a tárgyalások alapján az alábbi álláspontot alakították ki: az önkormányzat megkapná a Fürdőigazgatóságtól megvásárolt területet.
    Az önkormányzat átadná az ettől déli irányban lévő területet.
    A Görgey iskolával kapcsolatban is van javaslat. Megjegyzi, hogy ennek a fenntartása évi 30-35 mFt.
    A partner cég az első telek tárgyában fizetne az önkormányzatnak. Jelzi, hogy sürgős ügyről van szó, mert a telek tulajdonosának engedélye van, bármikor építkezhet.

    Németh Szilárd megjegyzi, a Görgey iskola fenntartása 3 év alatt kb. 100 mFt. Megkérdezi, hogy ezt az összeget az önkormányzat az Oktatási Ágazatra terhelte?

    Orosz Ferenc válasza igen.

    Tóth Mihály a kérdéseket lezárja, megadja a szót válaszadásra az előterjesztőnek.

    Orosz Ferenc elmondja, hogy 2006. szeptember 19-én döntöttek arról, hogy az ingatlan forgalomképes.
    Megjegyzi, hogy üzleti ajánlatról van szó, melyről a testület dönthet úgy is, hogy nem szavazza meg, de ennek az alábbi következményei lehetnek:
    – az IBIZA Kft. elkezdi az építkezést,
    – csökkenne a wellness fejlesztési terület,
    – megmaradna a déli nyeles telek, így az önkrományzat fejlesztené a Napközis Tábor környékét,
    – megmaradna a Görgey iskola.
    A szerződés akkor lesz végleges, ha a testület a peremfeltételeket elfogadja.
    Elmondja, hogy csere csak ezzel a partnerrel lehetséges, továbbá, hogy jogszabály behatárolja a teendőket.

    Hozzászólások:
    Glavanov Miklós a telkek cseréjét támogatja, mert a királyerdei polgárok döntő többsége nem szívesen látott volna a kis-Duna partján lakóparkot.

    Németh Szilárd három módosító javaslatot fogalmaz meg a Görgey iskolával kapcsolatban.
    Felhívja a figyelmet arra, hogy a testület elfogadott egy határozat, mely szerint, ha az Oktatási Ágazatban értékesítésre kerül egy ingatlan, akkor a bevételt külön összegként visszaforgatják az ágazatba, melyet szakmai, tárgyi eszközök, ingatlanok fejlesztésére használhatnak.
    Ismerteti a módosító javaslatait:
    1. A képviselő-testületi elismeri, hogy a Görgey Artúr Általános Iskola bezárásával pénzügyileg kb. 100 mFt-os felesleges kiadást okozott az Oktatási Ágazatnak, ezért a 2007. évi költségvetés elfogadásakor ezt az összeget visszapótolja az ágazatba.

    2. A képviselő-testület a Görgey Artúr Általános Iskola értékesítéséből származó 358.536 eFt-ot elkülönítve az Oktatási Ágazat szakmai és tárgyi fejlesztésére fordítja a 2007. és 2008. évben.

    3. A képviselő-testület felkéri az OKIS Bizottságot, hogy készítsen előterjesztést az 1. és 2. határozatban foglaltak ütemezett végrehajtására.

    Tóth Mihály megadja a szót az előterjesztőnek.

    Orosz Ferenc
    Ha a javaslat aláírásra kerül, az IBIZA Kft. az alsó telken is lakónegyedet szeretne építeni.

    Tóth Mihály
    Elmondja, hogy a módosító javaslatokról és a határozati javaslatokról döntenek.

    18/2007.(I.23.)Kt H A T Á R O Z A T
    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete – Németh Szilárd módosító indítványára – úgy dönt, elismeri, hogy a Görgey Artúr Általános Iskola bezárásával pénzügyileg kb. 100 mFt-os felesleges kiadást okozott az Oktatási Ágazatnak, ezért a 2007. évi költségvetés elfogadásakor ezt az összeget visszapótolja az ágazatba.
    12 igen
    14 nem
    0 tartózkodás
    a javaslat e l u t a s í t v a.

    19/2007.(I.23.)Kt H A T Á R O Z A T
    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete – Németh Szilárd módosító indítványára – úgy dönt, hogy a Görgey Artúr Általános Iskola értékesítéséből származó 358.536 eFt-ot elkülönítve az Oktatási Ágazat szakmai és tárgyi fejlesztésére fordítja a 2007. és 2008. évben.
    10 igen
    14 nem
    2 tartózkodás
    a javaslat e l u t a s í t v a.

    Tóth Mihály jelzi, hogy Németh Szilárd harmadik módosító javaslat okafogyottá vált az előző két javaslat elutasítása miatt, ezért arról nem kell dönteni, majd szavazásra bocsátja az eredeti határozati javaslatot.

    20/2007.(I.23.)Kt H A T Á R O Z A T
    Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a tulajdonában lévő 205803 hrsz-ú forgalomképes, 344.175.000 Ft + 68.835.000 Ft (20% ÁFA) értékű és a 213002/38 hrsz-ú forgalomképes, 298.780.000 Ft + 59.756.000 Ft (20% ÁFA) értékű ingatlanokat elcseréli az IBIZA Kft. tulajdonában lévő 205806/1 hrsz-ú, 394.000.000 Ft (20% ÁFA) értékű ingatlannal úgy, hogy a cserében szereplő ingatlanok értékének különbözetét bruttó 298.746.000 Ft-ot az Önkormányzat részére az IBIZA Kft. készpénzben megfizeti.
    A Képviselő-testület egyben felhatalmazza Tóth Mihály polgármestert, hogy az ingatlancserével kapcsolatos szerződést készíttesse el és írja alá.

  29. Jeniszej szerint:

    Ez a jegyzőkönyv nem másról szól, mint a pöcsölésről. 🙂
    A Fater azt monya: Adu a kellett, új mentőállomás a kellett, esztéká átépítés – fullasztó levegőtlenségüre az kellett. Kellett az új mentőállomás? – amikor tokkal vonóval a II. kapu bejáratánál rendelkezésre ált a “dombon”.
    Sok átgondolatlan intézkedések sorozata.
    Ja!
    Királyerdőben lévő iskolát nagyon szívesen kivettem volna alapítványi iskola részére, – de olyan hatalmas összeget álmodtak meg, hogy inkább lemondtam.
    Most így jobb az önkormányzatnak, hogy pusztul szépen magában? )) 😀 ((

  30. "?!" szerint:

    Kedves “Jeniszej”!

    A fenti jegyzőkönyv-kivonat közzétételkor azt reméltem, hogy a leírtakból minden értelmes ember számára világossá válik, hogy a megépítése után 20 évvel megszüntetett, majd néhány évvel később a Kis-Duna partjára tervezett IBIZA lakópark építésének a megakadályozása érdekében feláldozott (elcserélt) Görgei Artúr Általános Iskola épületének a jelenlegi állapotáért minimum egyformán terheli a felelősség a szemben álló csepeli politikai erők korábbi és jelenlegi vezetőit.
    Ennek a tudatosításával szándékoztam megfékezni az olyan véres-szájú köpködőket akik, kizárólag “a másik oldalt” hibáztatják az iskola állapotáért, és nagy pofával a “másik oldal” vezetőinek a felelősségre vonását követelik, miközben a saját vezetőiket legalább azonos mértékben terheli a felelősség Csepel legfiatalabb-, legnagyobb-, és legkorszerűbb általános iskolájának az elkótyavetyélésért és tönkremenéséért.

  31. Jeniszej szerint:

    Akkor még egyszer!
    Ez a jegyzőkönyv nem másról szól, mint a pöcsölésről.
    Mi lett ettől jobb?
    Vagy valaminek mindenképen veszni kellett?
    Miért?
    Mert?
    Azért?
    Mi volt a serpenyőben? – és ami oda került, – ki rakta bele.
    Mi a helyzet azzal az úttal, amin a HÉV jár, – az nem elhanyagolt?
    Az utat derékig érő gaz és parlagfű szegélyezi.
    Kedves Polgármesterünk nem látja ezt az áldatlan állapotot, miközben a segélyeket meg osztja. 😉

  32. CsepeliNo1 szerint:

    Én tudok egy polgármestewrt is, aki egykor itt iskola igazgató volt!
    Őt nem terheli felelősség?

  33. Tóth Kati szerint:

    Ez az iskola pont olyan,mint a szoci jövőkép.Nihil és pusztulat.Ugye nem akarunk többet ilyet?

  34. Gustavo Thoeni szerint:

    Tóth Kati!
    Itt a magyarok jelenlegi “jövőképe”.

    Megsemmisítő ítélet több mint két év kormányzás után: százból egy magyar tartja jónak a gazdaság állapotát

    A Tárki felmérése szerint mind a helyzetértékelést, mind a közeli jövőt illetően ismét mélyponton van a magyarok gazdasági hangulata.

  35. Gustavo Thoeni szerint:

    Ezt érdemes még egyszer leírni:
    SZÁZBÓL EGY MAGYAR TARTJA JÓNAK A GAZDASÁG ÁLLAPOTÁT!
    (Szerintem a fideszes élősködők)

  36. Manitu szerint:

    Gusztáv: jelenleg százból egy közgazdász sem tartja jónak a világgazdaság vagy az EU gazdasági helyzetét. Vagy ez is Orbán hibája, vagy világgazdasági válság van még mindig. Örüljünk neki, hogy a Gyurcsány banda pusztítása ellenére ma már nem azon a veszélyességi szinten van az ország, mint Görögország, Spanyolország vagy az olaszok.

    Az iskola pedig pontosan annak a pazarló, mutyista politikának a következményeként néz így ki, mint amit az MSZP folytatott. Eladósították a kerületet, és ezért kellett mindent eladniuk. Az iskolát is, több más sorstársával, és Észak-Csepellel együtt.

  37. hajós szerint:

    Manitu, jelenleg százból egy közgazdász tartja jónak Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. Azt az egyet meg úgy hívják, hogy Matolcsy György.

  38. Gönczi Anikó szerint:

    Egy iskolánál csak kifogás, hogy kevés a gyerek. Egy jó iskola mindig tele van. Akkor kezd általában csökkenni a gyereklétszám, amikor megváltozik az iskola vezetése. Amikor egy dilettáns kerül az igazgatói székbe, és elkezdi erőltetni a saját rögeszméit.

  39. ebihal szerint:

    Ez a dilettáns csak nem a Szilárd volt???

  40. ice szerint:

    “Mostani idő szerint számított” politika-mentesen írok.
    Azoknak, akik szerint ez az iskola nem volt kihasználva a maga korában, s akik szerint csak kifogás, hogy kevés a gyerek.
    Ratkó korszakbéli szülők gyereke vagyok, 83-ban kezdtem az általános iskolát, itt, az akkor még Csikó sétányi Általános Iskolának nevezett intézményben.
    Ez az iskola ki volt használva. A Csikó, a Puli, a Nyuszi, a Cirmos sétány gyerekei majdnem mind ide jártak iskolába. Mi 30+ létszámmal kezdtünk 8-9 osztállyal.
    Akkoriban volt valami gond egy másik iskolával (talán süllyedt, de erre már nagy tételben nem fogadnék), és még kisiskolás voltam (3. vagy 4. osztályos), amikor 2 műszakban jártunk iskolába, akkora volt a kihasználtság.
    Tehát nem igaz, hogy nem volt kihasználva az iskola.
    Aztán mi felnőttünk.
    Csakhogy közülünk a nagy többség nem vállalt olyan korban gyereket, mint a mi szüleink.
    Valamikori osztálytársaim kb. 40%-ának van gyermeke, pedig túl vagyunk a 35. születésnapunkon… és ebből a rétegből is csak alig néhány % az, akinek iskolás korú a gyermeke.
    Magyarán az akkori első osztályosok alig 2-3 (mai létszámú) osztálynyi gyereket tudnak ma felmutatni.
    Ezzel tehát cáfolnám azt, hogy egy jó iskola mindig tele van.
    Nem, nincs.
    Akkor, amikor az iskolát gyermekek által fenntartani képes nemzedék nem produkál gyermeket, akkor nem lehet fenntartani egy iskolát.
    Ez persze nem indokolja, hogy egy iskolát teljes egészében az enyészetnek adjanak, de mint írtam, politika-mentes akarok maradni, nem tudom, miért zárt be az épület és ezt nem is akarom feszegetni.
    Csak szerettem volna némi tévhitet eloszlatni, mert ez az én valamikori szeretett iskolám.

  41. Mari nénye szerint:

    CsepeliNo1 szerint:
    2012. augusztus 29., szerda – 12:39
    Én tudok egy polgármestewrt is, aki egykor itt iskola igazgató volt!
    Őt nem terheli felelősség?

    Vajon mi a búbánatért lenne Ő a felelős?

  42. Gustavo Thoeni szerint:

    Én a mai napig nem értem, hogy ide miért nem épülhetett lakópark?
    Ma amikor áll a lakáspiac erre nagy esély nincs, de 2006-ban még lehetett volna!

  43. Vátesz szerint:

    Szerintem meg jól tették, hogy elcserélték a telkeket, mert másképp nem lehetett meggátolni a strand északi felére a lakópark építését! Apropó, seggbe rúgta már az új fővárosi vezetés a Fürdőigazgatóságnál azt a vezetőt, aki eladta az Elephant Holdingnak (Ibiza Kft) a strand tartalékterületét? Az már az Ibiza baja, hogy nem tud lakóparkot építeni a cseretelekre (Napközis Tábor északi fele), mert az ellenérdekelt felek perekkel akadályozták. Egyébként sem építene manapság, mert döglött az ingatlanpiac, inkább követelné az önkormányzattól az elmaradt hasznot. Ezért nem épít a Görgey helyére sem, mert nem tudná értékesíteni kereslet hiányában. Így van ez amikor valaki ide jön egy kajla sábeszdeklivel, s bankkölcsönből próbál lakásokat építeni. Mivel már előre ivott a medve bőrére, pontosabban már költötte a még meg sem keresett hasznot, nincs más választása, mint keresni egy palimadarat, aki helyette fizet a bankoknak. Hát az nem Csepel lesz, a bankok meg töröljék szemüket-szájukat, hogy egy hitsorsosuknak hitelt adtak, biztosíték nélkül.
    Egyébként Észak-Csepelen sem fog az ottani tulajdonos építeni, szintén a döglött ingatlanpiac miatt.

    Van egy jó ötletem az izraeli és a spanyol zsidóknak, intézzék el a nagyhatalmaknál pozícionált hitsorsosaik segítségével, hogy a nagyhatalmak állítsák helyre a Magyar Királyságot eredeti méretében, s akkor Észak-Csepel lehet az új állam igazgatási központja. Akkor aztán kereshetnének az ingatlanok fejlesztésével! Semmi kifogásom nem lenne, ha utánna fognák a hasznukat, s egész pereputtyukkal lelépve, végre a bőgatyánkkal és fütyülős barackpálinkánkkal magunkra maradva élhetnénk a saját szokásaink szerint.

  44. "?!" szerint:

    Gustáv Ó!

    23:43-kor írtad, hogy “Én a mai napig nem értem, hogy ide miért nem épülhetett lakópark?”

    Szerinted hová kellett volna lakóparkot építeni?
    A minimum 1 milliárd Ft-ot érő és kb. félmilliárd Ft-ért elbontható iskola helyére, vagy arra az önkormányzat által később építési tilalom alá sorolt üres telekre, amelyikért a jelenlegi vezetők egyetértésével elcserélték Csepel legújabb-, legnagyobb és legkorszerűbb általános iskoláját?
    Megfosztva ezzel a cserével a 2500 lakásos Erdősor úti lakótelepet az utolsó közösségi létesítményétől is, és potenciális lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy további néhány száz fővel növeljék az ellátatlan lakótelepen élő lakosság számát?

  45. Percsi szerint:

    Van miért sírnunk, sajnos még sokat fogunk sírni, amíg ezek vannak a parlamentben. Mindegy, hogy minek nevezzük: mszp-szdsz-fidesz, 22 éve koptatják a parlament lépcsőit, nagyon sokat ártottak ez idő alatt és még fognak is, mert tudják, hogy gyávák vagyunk szembeszállni velük. Az adósságunk nőt, munkanélküliek-szegények lettünk, lassan nincs iskolánk, nincs korházunk, mezőgazdaságunk, iparunk, biztonságunk, gyermekünk stb. KISEMMIZTEK! Anno 20 évet ígértek, azt mondták, hogy 20 év múlva a gyermekeiknek nagyon jó lesz. Nekem senki nem tudja bemagyarázni, hogy csak az mszp a ludas.

    Minden nagyobb elhanyagolt ingatlant el kellene venni a tulajdonosától, és ha nincs vállalkozó, aki eldolgozgatna benne, akkor 4-5 közmunkással rendbe rakatni, majd őriztetni addig, míg üres. Két közmunkás őr nem sokba kerül 94000 Ft/hó. Vagy oda adni a rászedett, kilakoltatott hiteleseknek. Festéket-ecsetet stb. a kezükbe adni és lakhatásért helyrepofoztatni velük. Amikor megoldódik a lakáshelyzetük, oda adni másik családnak. Ha már rendbe lett téve, szociális bérleti díjat kérni tőlük. Nem tudom, hogy hány tantermes az iskola, gondolom, jócskán kevesebben kerülnének az utcára és az épület is rendbe lenne. Nem kellene féltenünk a gyermekünket, hogy ráomlik a tető. Ideiglenes megoldásnak jobb, mint most. Nagyon sok család van, aki nem tehet arról, hogy nem tudja fizetni a hitelt, az elmúlt két évben megnőtt a munkanélküliek száma és a kilakoltatások is drasztikusan nőnek. Biztos léteznek szorgos, kilakoltatott családok.

    Na, ez csak egy ötlet, lehet, hogy badarság, de szerintem jobb, mint a jelenlegi helyzet. Sem ez, sem a többi nem érdekli a politikusainkat, tök mindegy, hogy mszp vagy fidesz. Sokkal fontosabb dolguk van, pl. hol nyaraljanak, síeljenek, bálozzanak, vagy hogyan osszák szét a bevételt.

  46. mamika szerint:

    sajnos amikor polgármesterünk itt iskolaigazgató volt, még nagyon szuper jól működő iskola volt, tele gyerekkel. Aztán egy év után jobb remények után nézve elment ,más lett az igazgató, és lassan az iskolából elfogytak a gyerekek. A végén 140 gyerekkel működött az iskola, igaz össze lehetett volna vonni más iskolával, de hogy miért nem igy történt nem tudni, a lényeg gazdátlanná vált iskolánk sajnos ebek sorsára jutott. Hát ennyi a szép csepeli reményekből, és ki tudja mikor hogy mi lesz még itt?

  47. Tóth Béla szerint:

    Bezárás előtt pár évvel egy tanító nénit neveztek ki igazgatónak. Lehet, hogy meg volt hozzá a végzettsége, de csapnivalóan vezette az iskolát. Volt olyan év vége, hogy kb. 30 gyerek ment át másik iskolába. A szülők sem szerették őt. Ezért volt az hogy a végén kb. 140 gyerek maradt. Pedig megtudta volna akadályozni, hogy ne hagyják el az iskolát a tanulók. Talán ő is tehet arról, hogy ez lett a Csikóból (Görgeyből)

  48. Vátesz szerint:

    Az ingatlanfejlesztésben utazó zsidók az országhódító zsidók áldozataivá váltak. Nem lehet egyszerre óriásit kaszálni az ingatlanpiacon, s a magyarok kipusztulására játszani.

  49. csaba péter szerint:

    Na megszólalt az álcsepeli díszkomcsifaló . Bravó!

  50. Vátesz szerint:

    Harminc éve lakom Csepelen, volt csepeli munkahelyem is, így csepeli vagyok, annak ellenére hogy nem itt születtem. Hát te magyar vagy-e, te orosz püspök-herceg ivadék?

  51. csaba péter szerint:

    Voltál t akárki csak nem csepeli . egy csepeli aki igaz magyar az nem ilyen szemét fasiszta

  52. csaba péter szerint:

    ettől még lakhat sz harminc éve Csepelen ez még nem jelenti azt hogy valaha is csepeli voltál . ahhoz édes fiam fel kéne nőnöd .

  53. csaba péter szerint:

    Örülök az ilyen vátesz féle barmoknak , mert javítják a fidesz esélyeit

  54. Katz Norbert szerint:

    sziasztok ! Én ebbe a suliba végeztem utánam még 1 osztály végzett mielött bezárták! Mint rajtam kivül még több száz vagy talán ezer embernek szerzett szép emlékeket ! Akárki akármit mond én azon a véleményen vagyok hogy a legjobb döntése volt a szüleimnek hogy ide irattak be!! Szerettem oda járni !!! S mikor bezárták akkor ott valami megszakadt… olyan dolgot is elvettek amit nem tudnak viszaadni . Sokszor jár a fejembe hogy milyen jo is lenne bemenni (régi szép állapotába) találkozni a tanárokkal . Annak az intézménynek szinte már lelke volt !!!!!! merem állitani … egy nagy család volt … hozzá még hasonlot se látni ! Rossz azzal szembesülni hogy már lassan olyan állapotba kerül hogy nem lehet rajta segiteni !! Mert ugy érzem még lehet !!!!!!! Akik engették hogy ilyen legyen a helyzet akik végignézték ugy hogy tehettek volna ellene , most mutassák meg hogy lehet másképp is ! én hiszek abba hogy a suli ujra megtellik diákokkal s abban is hogy majd 1x bemehetek régi diátásaimmal nosztalgiázni !!!! A miértre nem kérek választ mert ugy se fogom megkapni az igazat … Már akkor nem értette senki hogy miért kell bezárni miért kell rossz hirnevet adni a sulinak mikor “élete” utolsó percéig jó hangulatu iskola volt ! Remélem ezért megfizet mindenki akinek valami köze volt ehez ! Egy vigasztal az emlékeket senki nem tudja se lerombolni se elvenni !!!!! Csikó Sétány Általános Iskol <3 mindörökké !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  55. Mikka szerint:

    Most olvastam egy másik cikkben, miszerint a mostani tulajdonos pereskedik az önkormányzattal, mert vásárlás után derült ki, hogy lakóházat nem építhet helyette (amiért vásárolta) csak iskolát.
    Fidesz nyilván “ügyesen” az MSZP nyakába akasztja most ezt is, pedig akkor is ültek bőven fideszesek az önkormányzatban, ők miért szavasztak igennel az eladásra?! Gondolkodni is lehetne ilyeneken. Egyébként utálom mind a két pártot.

    Sajnálom az iskolát, ide jártam zongoraórákra, tényleg nagyon jó kis suli volt! :((( Ahogy nézem a képeket, már visszafordíthatatlan állapotok vannak sajnos. 🙁

  56. FELIX szerint:

    CSAK A JOBBIK, MERT FELÚJÍTANÁK A SULIT!!!

  57. nagyapó szerint:

    Talán a névválasztás nem volt szerencsés? Az iskola kicsiben ’48-’49.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  58. Tiktiri szerint:

    Én is ebbe az iskolába jártam, azok között akik elsőként járták ki elsőtől ezt az általánost. Nagyon szerettem miközben nézegettem a képeket feltódultak az emlékek. Láttam magam előtt ahogy rohangáltunk a folyóson, de az is a lelki szemeim előtt van amikor felkötötték a kisdobos majd az úttörő nyakkendőmet. Nagyon sajnálom és szent meggyőződésem, hogy ez egy direkt tönkretett intézmény!

  59. 5let szerint:

    Sok víz lefolyt a dunán és semmi nem változott. Ki vagy mi kell hozzá?

  60. admin szerint:

    Tulajdonos kell hozzá. Egyébként az önkormányzat lezárta a bejárást, tehát volt változás. Mivel a tulajdonjogot az MSZP-s önkormányzat eladta, a jelenlegi sem tehet semmi mást a területen.

  61. Kuku Benkó szerint:

    7 éve semmi láthatót nem tett at új hatalom. Ha nincs hatalma, hogy ledózeroltassa, és ígérete szerint parkot építsen, akkor olyat kell megválasztani, akinek van, lesz, és megteszi.

  62. Kalim Pal szerint:

    “az önkormányzat lezárta a bejárást, tehát volt változás”

    Szép teljesítmény 7 év alatt! Csak így tovább!

    Mi lett a táblákkal, amelyeken azok álltak, hogy 2014-ig rendbe teszik a lepukkantott épületeket? Betenném az olimpiai stadinokhoz.

  63. admin szerint:

    Még magántulajdonban van az iskola, az MSZP-s vezetés adta el. Az önkormányzat évek óta jelzi a vételi szándékot, van is rá pénz. Ha eladják, és nem lesz magántulajdonban, lehetőség lesz rendbe tenni a környéket.

    Nem kell nevet váltogatva írni.

  64. Letiltatni szerint:

    Kisajátítás, tekintettel arra, hogy köz- és életveszélyes állapotot tart fenn a “tulajdonos”.

  65. Nevem Nincs szerint:

    Így igaz! Nem kampányolni kell a semmire, aztán meg eltüntetni a sikertelenség tábláit, majd szurkolni, hogy nagy teljesítmény 7 év alatt bezáratni egy lerombolt iskolát, és a vételi szándékok jelzésr, és mondogatni, hogy MSZP, mert ebből már sokaknak elegük van, hanem cselekedni kell! Nem tenni! Ledózerolni, és fákat telepíteni a helyére. Ebbenn a lakók is segítenének, függetlenül a palotikai és kulturális véleménykülönbségektől. Mert például a kiserdő szép lett, tehát, ha a hatalom akar, akkor tud is cselekedni. Csak akarjon, és ne csak a szavazatokért! Hajrá, szurkolunk!

  66. Lovas szerint:

    Akkor menj és kezdd el.

  67. Letiltatni szerint:

    “Új” vezetés lett választva az mszp helyett, de érdemlegesen nem cselekednek, csak elmúlt nyolcéveznek. Sajnálatos a hozzáállás, ugyanis a polgári jog adta lehetőségek szerint már sokkal korábban pont kerülhetett volna az ügy végére.

  68. A. kárki szerint:

    A másikra mutogatás nem vezet eredményre. Az új vezetésnek is bőven volt, és még mindig van ideje érdemlegesen cselekednie. Majd a következő vezetés is a mostanit fogja hibáztatni? De jó lenne, mi? Az nem hoz eredményt, hogy “az MSZP…”. Az sem, hogy “2014-ig megcsinaljuk…”. Szívesebben olvasnánk a Cepein Infóban, hogy “… nézzétek, milyen szépen megcsinaltuk”!

  69. Nagyapó szerint:

    Letiltatni, Nevem Nincs! Értem, amit írtak. Tehát ki kell rendelni a Gárdát, az iskolát a nép nevében lefoglalni, a cég magyar tulajdonosát letartóztatni, elítélni, felakasztani! Így lehetővé válik az épület későbbi újra privatizálása.
    Ugyanezt kell tenni a CSSC, a Munkásotthon, az é-i terület, meg a CSM romos épületei esetében is!
    Ez a módszer valahonnan ismerős.
    Azért érdemes elolvasni admint „Még magántulajdonban van az iskola, az MSZP-s vezetés adta el. Az önkormányzat évek óta jelzi a vételi szándékot, van is rá pénz.” Ugyan a mi pénzünkből kell visszavásárolni (hol az elmetrózott pénz?)- mint a volt Úttörőtábor területét – de utána lehet cselekedni.
    Az új tulajdonosok bíztak a polgári kormány bukásában, ezért vártak, de nem jött/jön be, így lassan lépéskényszerbe kerülnek, mert egy bedöglött ingatlan veszteséges. Ezért az önkori meghosszabbította a CSSC területén az építési tilalmat.
    Nagyfokú beképzeltségnek tartom egyes beírók részéről, hogy feltételezik a jegyző, az aljegyző és a hivatal jogászai részéről azt a hülyeséget, hogy olyan triviális megoldásokra, melyeket javasolnak, nem jöttek rá.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  70. A.karki szerint:

    Hogy áll az iskola ügye? Mi változott az elmúlt években? És mikorra várható a megoldas. Hajrá, csak akarni kell. Mi akarjuk. És ti, kedves Hatalom?

  71. Kalim Pal szerint:

    Megduplazom Szilárd egykori jánlatát. 2 Ft-ot adok érte. Ha nem adják el, majd ő majd biztosan él az utolsó eszközzel, ahogy 4 éve már, hogy mondta.

  72. […] nem is tagadott. Több mint 1500 önkormányzati lakást, iskolákat – többek között a Görgeyt -, óvodákat zártak be és adtak el az ezt következő években, de eladásra került a Csepel […]

  73. Kuku Benko szerint:

    Kedves Mindenki!

    Egy ideje, mióta ismét nem őrzik a területet, ismét visszajárnak a suhancok a lepukkant iskolába, és törnek-zúznak, rendetlenkednek. Ez meddig fog tartani?

Itt lehet hozzászólni !