Ötmilliót is fizethet, aki nem irtja a parlagfüvet

Csepel.hu

15 ezer forinttól 5 millió forintig szabható ki növényvédelmi bírság azokkal szemben, akik a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztják, a növényvédelmi hatósági tevékenységet akadályozzák, a hatóság intézkedését figyelmen kívül hagyják vagy a védekezés végrehajtását akadályozzák.

A parlagfű júliustól októberig virágzik. A csepeli önkormányzathoz az elmúlt hetekben több panasz is érkezett a parlagfűvel kapcsolatban, egy alkalommal kényszerkaszálást is el kellett rendelni.

Hogyan ismerjük fel a parlagfüvet?

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia, tévesen vadkendernek is nevezik) 20-150 cm magas, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes növény. A levelek színe sötétzöld. A porzós virágok a hajtások csúcsán találhatók, egy virágzatban 15-35 db halványsárga virág van, a lecsüngő sárga virágok apró csészékre hasonlítanak. Nemcsak szántóföldi, hanem városi gyomként is ismert, főként a frissen feltört, még rendezetlen építési területen, egyéb parlagon hagyott területen, időlegesen megművelt, majd elhanyagolt kertekben, árokparton, utak szélén is megtalálható.

Hogyan irtható a parlagfű?

A parlagfű irtásának két hatékony lehetősége ismert: a fizikai és a vegyszeres irtás. A fizikai megsemmisítés csak a pollenszórást megelőző hónapokban végezhető hatékonyan. Ekkor kell úgy elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és főként ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a fiatal, kikelt növényeket minél előbb tanácsos megsarabolni, majd a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha azonban tövet hagyunk, a visszamaradt föld feletti részből új hajtások jelennek meg, amelyek azonnal virágba borulva fokozott intenzitással szórják virágporukat.

Az utóbbi időkben sokat hallhatunk arról, hogy a parlagfüvet kampányszerűen, kézzel gyomláltatják ki. Ez az alapjában véve nemes szándék sok esetben sajnos a virágzás megindulását követően valósul meg. Ilyenkor a magas pollenkoncentráció kifejezetten káros lehet az önkéntesek egészségére, és fellobbanthatja az allergiás megbetegedést.

A vegyszeres gyomirtás a sarabolásnál bonyolultabb művelet. Itt a parlagfű környezetében élő növények védelme érdekében mindenképpen szükséges részletes környezettanulmányt végezni. A hasznos, védendő növények mellett fontos szempont, hogy vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol embereket – főként gyerekeket – semmilyen módon nem veszélyeztetünk (pl. játszóterek, homokozók stb. kezelése tilos!).

Akik elmulasztják az irtást…

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény írja elő, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a földhasználó, illetve tulajdonos nem tartja be a fenti előírást, a hatóság a tulajdonos költségére végrehajtja a közérdekű védekezést a gyomos terület megtisztítása érdekében. Akinek a területén pedig 3 éven belül ismételten parlagfüvet találnak, annak a bírság másfélszeresét kell kifizetnie.

Bejelentést a Polgármesteri Hivatal Városrendezési Iroda Környezetvédelmi Csoportjánál (427-6287) vagy a hivatal zöldszámán (06-80-201-253) lehet tenni.

A bejelentést követően helyszíni szemlét tartanak. A szemlén megállapítottak alapján kerül sor további intézkedésre. Ilyen lehet allergén gyomok esetében az ingatlan tulajdonos gyommentesítésre kötelezése. Amennyiben pedig határidőre a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, bírság kiszabására és közérdekű védekezés elrendelésére kerül sor, amit parlagfű esetében közérdekű védekezés elrendelése, a védekezés költségének behajtása és bírság kiszabása követ. A közérdekű védekezés az azt elrendelő határozat kiadását követően azonnal elvégezhető.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Ötmilliót is fizethet, aki nem irtja a parlagfüvet” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepel.hu

    A tájékoztatójuk alapjában véve nem rossz, azonban gyakorlati ismeretek hiányában belezavarodtak a szövegbe.

    Azt írták: “A fizikai megsemmisítés csak a pollenszórást megelőző hónapokban végezhető hatékonyan. Ekkor kell úgy elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és főként ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a fiatal, kikelt növényeket minél előbb tanácsos megsarabolni, majd a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani….
    Az utóbbi időkben sokat hallhatunk arról, hogy a parlagfüvet kampányszerűen, kézzel gyomláltatják ki. Ez az alapjában véve nemes szándék sok esetben sajnos a virágzás megindulását követően valósul meg.”

    Ez így, ebben a formában zavaros, ellentmondásos és nem is igaz!

    A leghatékonyabb módszer a parlagfű virágzás elleni kézi eltávolítása, de nem kampányszerűen, hanem FOLYAMATOS GONDOSKODÁS-ként.

    Mi a fenének kéne sarabolni és utána még talajszintnél vágni, amikor egy mozdulattal kihúzható a növény???
    Üdv menyus

  2. Lakó1214 szerint:

    Tessen a hadseregnyi közterületes figyelni az út szélét is, üzemanyagfüstölés közben.
    Nem vagyok párttag, így nem írok be ide kapásból, főút mellől 10 címet.

  3. Dr. grün szerint:

    A parlagfű olyan mint a zok a bizonyos nemkívánatos félkatonai szervezetek, amik eredetileg parlagfű irtásra jöttek létre!
    Ha nyesegetik, visszavágják őket elkezdenek bokrosodni és még több virágot hoznak és egyre ártalmasabbak!
    Egyetlen megoldás létezik gyökerestől kiirtani!

  4. lolka szerint:

    Nem fogok telefonálgatni, de ha kerület illetékese(i) olvasgatnák az “info”-t többet megtudnának min a telefonból…Pl. az Akácfa- II.Rákóczi- Erdősor és Nap ú. által határolt terület (értelem szerűen a használatos ingatlanok kiesnek) igen csak parlag füves “(Ambrosia artemisiifolia)”…Bizony ha ez a terület nem kerül megtisztításra a virágból fejlődő mag, amit a szél szanaszét fog fújni igen- igen fertőzni fogja a környezetet és a szomszédoknak is gondot okoz majd…a gazt csak összefogással és gondosan megszervezve, módszeresen, következetesen lehet…

Itt lehet hozzászólni !