Gazdaság: komoly lehetőségekhez juthatnak magyar vízügyi cégek a távol-keleti országokban

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.info

A Mekong folyó (Fotó: Képguru.hu)

A várakozások szerint lehetőségekhez juthatnak az ivóvíztisztítással és szennyvíztisztítással foglalkozó hazai cégek a távol-keleti országokban – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ezt annak kapcsán közölte, hogy csütörtökön az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében konferenciát rendeztek Budapesten a Duna és a Mekong regionális fejlesztési stratégiáiról.

Illés Zoltán elmondta: az EU kezdeményezése értelmében az uniós országok minél több területen kívánnak kapcsolatokat kiépíteni a távol-keleti országokkal. Ezt a célt szolgálta a budapesti találkozó is. A környezetügyért felelős államtitkár előadásában a fenntartható fejlődés céljaival összefüggésben a vízgazdálkodásról beszélt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az emberiség az ipari tevékenységgel és mindennapi életével elszennyezi az ivóvizeket, tönkreteszi a vízbázisokat, a helyzetet pedig súlyosítja a klímaváltozás. A problémák sok szempontból hasonlóak a Duna és a Mekong mentén, ezért az európai és a távol-keleti tapasztalatok kölcsönösen használhatók.

Illés Zoltán tájékoztatása szerint a találkozón szóba kerültek az oktatási kapcsolatok is. Az 1990-es évek előtt többek között sok laoszi és vietnámi diák tanult Magyarországon, így a magyar felsőoktatás hatással volt arra a térségre. A kormány szorgalmazza, hogy ismét alakuljanak ki ezek a kapcsolatok – közölte az államtitkár.

Az 1996-ban indult ASEM Európa és Ázsia konzultációs fóruma, amelynek keretében 48 részt vevő állam, illetve szervezet működik együtt.

mno.hu

Itt lehet hozzászólni !