Sötétség délben: cenzúrát követelt a Gyurcsány-párt

Vadai Ágnes és Borka-Szász Tamás a háttérben nevettek

Csepel.info, Index, MTI

Központilag sokszorosított plakátokkal tüntetettek a Demokratikus Koalíció pártaktívái Csepelen, a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt azért, mert Nyirő József irodalmi estet tartottak a művelődési házban. Az irodalmi est beszüntetését és az irodalomoktatás cenzúráját követelő társaság közül többen a szájukat is bekötötték.

A Csepel.info úgy tudja, hogy amikor megjelent Németh Szilárd csepeli polgármester, és a kulturális rendezvényre invitálta a tüntetés résztvevőit, a szervezők, Vadai Ágnes és Borka-Szász Tamás a háttérbe vonulva nevettek híveiken és a kialakult helyzeten. Az irodalmi estre igyekvők közül többen is szóba elegyedtek a tüntetőkkel, és megkérdezték őket, hogy olvasták-e Nyírő József könyvei közül valamelyiket, hogy ellene tüntetnek. A válasz nemleges volt.

Németh Szilárd csepeli polgármester az irodalmi est elején felolvasta a délelőtt kiadott közleményét, és bejelentette: két Nyirő József és egy Radnóti Miklós kötetet fog ajándékozni Vadai Ágnes képviselőtársának, hogy megismerhesse az az írót, aki ellen tüntetett. Takaró Mihály irodalomtörténész előadásának elején arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy ha nem a életmű, hanem csak az egyes íróink vagy költőink ma talán megbotránkoztató kijelentései számítanának, akkor most Kölcsey Ferenc, József Attila, Babtits Mihály vagy Karinthy Frigyes ellen is tüntethetnének.

A kinti tüntetés pikantériája volt, hogy az irodalmi est ellen tiltakozók között megjelent Tóth Mihály, Csepel korábbi, MSZP-s polgármestere is. A politikus polgármesterként 2010-ig gyakorolta a kerületi médiában a lehető legbrutálisabb cenzúrát: az ellenzéki Fidesznek akkoriban még a fizetett hirdetésben feladott karácsonyi jókívánságait is olvashatatlanná tették (ehhez képest most az ellenzék rendszeresen elmondhatja a véleményét is a helyi újságban). A politikusnak az MSZMP csepeli párttitkáraként még hivatali kötelessége volt évről évre elítélni az 1956-os “ellenforradalmat”, és megindokolni Nagy Imre kivégzését, a nácizmusnál nagyjából négyszer több áldozatot követelő kommunizmus híveként pedig még a Kádár-rendszer végén is a Lenini útról szónokolt, ahogy arról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. Ehhez képest Tóth Mihály pénteken reggel a Nagy Imre felakasztásának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen is részt vett, majd délután – vélhetően a régi beidegződések felelevenítéseként – ő is az irodalmi est ellen tüntetett.

Csepel.info

A DK tüntetett a Nyírő-megemlékezés ellen

Nyirő József íróra emlékeztek mintegy százan péntek délután Csepelen a Radnóti Miklós Művelődési Házban. Az épület előtt a  Demokratikus Koalíció szimpatizánsai tüntettek az ellen, hogy Nyirő Józsefet épp a Randóti Miklósról elnevezett intézményben ünneplik.

Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere “kis intermezzónak” nevezte a tüntetést, szerinte a tüntetők célja a “botránykavarás” volt. A polgármester a demonstrálókat cinikus provokátoroknak nevezte, valamint megjegyezte, hogy a tüntetést szervező Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjának a Parlamentben két Nyirő József- és egy Radnóti-kötetet fog ajándékozni, hogy a politikus megismerhesse az erdélyi író műveit.

Fráter Olivér történész felidézte a meghiúsult székelyudvarhelyi újratemetés körülményeit, valamint úgy vélte, Nyirő József “erdélyi gyöngyszem”, aki “megvigasztal, utat mutat az értékválsággal terhelt világban”. Szerinte az újratemetést a román hatóságok ellenállása és a helyi magyarság politikai érdekképviselete vezetőjének elutasító magatartása hiúsította meg.

A történész elmondta: elkezdte kutatni Nyirő József második világháborús szerepvállalását, az eddigi eredményei azt mutatják, az író “nem vállalt tevőleges szerepet egyik diktatúrában sem”. Kijelentette: háborús bűnökkel nem vádolták meg, és nem ítélték el.

Takaró Mihály irodalomtörténész emlékeztetett: az író munkássága 2013. szeptember 1-jétől a Nemzeti alaptanterv része lesz. Szerinte a két világháború közötti magyar irodalmi kánon csonka, torz, és helyre kell állítani. Mint fogalmazott, a kánonból ideológiai okokból száműzték a nemzeti-konzervatív irodalmat és az erdélyi irodalmat. Takaró előadásában részletesen taglalta az író életútját, felidézve, hogy Nyirő József megítélése “a maga korában pozitív volt”. Rámutatott, az erdélyi írót nemcsak székely apostolnak, hanem a székelyek Mikszáthjának is nevezték, mert ahogy Mikszáth Kálmán a palócokat, úgy Nyirő a székelyeket ismertette meg a világgal.

Az irodalomtörténész, utalva az író szélsőjobboldali múltjára, elmondta, a magyar irodalom számos alakját száműzhetnék a kánonból közéleti szerepvállalásaiért. Ugyanakkor leszögezte, szerinte a kommunista eszmével való szimpatizálás miatt nem kell kizárni a magyar irodalomból József Attilát, Babits Mihályt vagy Kosztolányi Dezsőt sem, hiszen kiváló költők.

Miért nem hagyta ott a parlamentet 1944-ben? – tette fel a kérdést Takaró, majd úgy válaszolt, hogy azért, mert Nyirő esküt tett, hogy nem hagyja ott a képviselőházat. “Az utolsó percig, amíg lehetősége volt tenni Székelyföldért, tett” – mondta az irodalmár. Szerinte az író soha nem volt nyilas, mert nem volt tagja a nyilas pártnak.

Az író a székelység “morális mélyrétegeit” tárta fel – méltatta Uz Bence című regényét Takaró, hozzátéve, Nyirő sosem az idillt, hanem a valóságot mutatja be. Az irodalomtörténész emellett a XX. századi magyar irodalom óriásának nevezte az írót.

Forrás: MTI, Index

56 hozzászólás “Sötétség délben: cenzúrát követelt a Gyurcsány-párt” bejegyzésre

  1. Tóth Kati szerint:

    Vadai a főnöke Szemlő hegyi villája előtt tüntessen és röhögcséljen,ott van miért.szólítsa fel a főnökét,hogy a rekvirált villát adják vissza zsidó tulajdonosainak.

  2. i szerint:

    Valóban nem az számít, hogy ki milyen politikai nézeteket vall. Egy kommunista író-költőt Illyés Gyulát megkérdezték, hogy szerinte ki a magyar:
    “Az a magyar akinek fáj Trianon” – válaszolta.

  3. Té-Gé szerint:

    “A Csepel.info úgy tudja, hogy amikor megjelent Németh Szilárd csepeli polgármester, és a kulturális rendezvényre invitálta a tüntetés résztvevőit, a szervezők, Vadai Ágnes és Borka-Szász Tamás a háttérbe vonulva nevettek híveiken és a kialakult helyzeten”

    Lentebb található egy link, video, a délutáni tüntetésről, kommentár nélkül készült. Németh Szilárd valóban megpróbálta invitálni a kintlévőket, mivel kifütyülték, túlkiabálták, stb., így hangja nem hallható. Vadaiék kinevették híveiket? Én nem így láttam, de ezek szerint senki, mert sehol egy kép, video, pedig volt kint kb. 20 kamera és ugyanennyi fényképező! Ennyi.

  4. Manitu szerint:

    Té-Gé: az idomított kutya akkor is ugat, ha tudja, hogy csak kihasználják. Te tényleg nem veszed észre, hogy idomítanak, te tényleg elhiszed, hogy a cenzúra, az irodalomhamisítás jó?

  5. Té-Gé szerint:

    Manitu! Azt hiszem, hogy pártatlan beszámoló videot csináltam?! Engem nem idomít senki, soha nem is idomított, nem is akartam és továbbra sem akarok egyik idomár mellé állni.

  6. Manitu szerint:

    Javaslom az összes idiótának, hogy menjen el abba a könyvesbolthálózatba, amelyikben Gyurcsány a könyvét mutatta be, és nézze meg, hogy lehet-e Wass Albert és Nyirő József könyveket kapni. Előre megmondom: lehet. De egy másik balliberális könyvesbolt hálózatban is lehet. Sőt, az összes magyar könyvesbolt-hálózatban lehet.

    Aztán menjetek oda is tüntetni: hülyéknek fognak nézni. Azok is vagytok. Mindenki hülye, aki cenzúrát meg a kultúra megcsonkítását akarja.

  7. Té-Gé szerint:

    Most te miről is beszélsz? 🙂 Írtam valami olyat, amire rámfröcskölöd most a szart? Olvass már vissza, légy oly szíves és nézdd meg a videot! Amennyiben azt részrehajlónak találtad, akkor nem én leszek az idióta, hanem te.

  8. Manitu szerint:

    Té-Gé: te bementél az előadásra? Mert ha nem, akkor cenzúrát követelni mentél oda. Ha pedig azért, akkor hülye vagy.

  9. Té-Gé szerint:

    Manitu, kisfiam! Neked nem csapkodott le édesanyád egy-két pofont? Csak a szemtelenség miatt kérdezem és az alaptalan gyanúsítgatásod miatt. Nem mentem be, mint te sem, mert fotózni és videozni mentem. Tárgyilagos a video, vagy részrehajló? Semmi politika és kultúra-cenzúra nincs benne. Itt tegyünk pontot az el nem kezdett és értelmetlan vita végére.

  10. Manitu szerint:

    Té-gé, én leszállnék a magas lóról a helyedben. Mivel nem mentél be meghallgatni a másik felet, nem csinálhattál tárgyilagos videót. Attól, ha kommunista tahó vagy, és dühödten követeled a cenzúra újbóli bevezetését, még nem leszel középen, és pláne nem leszel jó fej.

  11. Dr. grün szerint:

    “Nyirő Józsefet épp a Randóti Miklósról elnevezett intézményben ünneplik”
    Ijedtükben átkeresztelték a műv.házat?!
    Vagy csak a zírástudó nem tudta leírni a nevét, mint Babtits Mihálynak?!
    A kultúrkampány máris meghozta első gyümölcsét?! ))) :-(((

  12. "?!" szerint:

    “A magyarok! Az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok, ez a fájdalmasan tragikus sorsú nép, az elveszett haza kísértetei!” – írta Nyirő József nemsokkal a halála előtt.

    Nyirő valószínűleg forogna sírjában ha tudná, hogy napjainkban milyen cirkuszokhoz használják eszközként a személyét “az egymást pusztító, pártoskodó, gyűlölködő, szanaszét szakadt, szerencsétlen magyarok”!

  13. Té-Gé szerint:

    Manitu! Te egy degenerált vagy! 🙂 Tahó az, aki a világra hozott, te kis taknyos. Az életben a háttered véd meg, mert gyanítom, hogy rég kikapkodta volna már valaki a fogaid! 🙂

  14. robi szerint:

    Nem értem a képen láthatók felháborodását.
    Egyenlőre nem a műv. ház nevét változtatták meg a most felfedezett költőre.

    Egyenlőre ?

  15. Manitu szerint:

    Robi: Nyirő nem költő volt. Té-gé: elmész cenzúrát követelni, elfogult vagy, és észre sem veszed. És még én lennék degenerált?

  16. robi szerint:

    Manitu!
    Részletkérdés.
    Szegény a mocskos napi politika eszközévé vált.

    Nyugodjék békében.

  17. Narancsvírus szerint:

    Botrány Csepelen a Radnóti Művelődési Háznál

  18. Tóth Mária szerint:

    Remélem a csürhe mszmp-s proli bagázs most örül! ez volt a céljuk-provokáció-semmi más!

    Tényleg szégyen, hogy a Parlamentben ülhetnek /még!/

  19. Narancsvírus szerint:

    Mária, a parlamentben droid szavazógépek is ülnek, akik tönkreteszik Magyarországot! Amikor eljön az ideje, számolniuk kell érte!

  20. Té-Gé szerint:

    Manitu, nem tudom, hogy 30 évesen honnan ez az élettapasztalatod? Hoztad magaddal. Felnőtt korodban te már élő kommunistát, bevetésen nem is láttál, mert még fingottál a porba. 🙂 Azzal, hogy kimentem megnézni a “balhét”, máris a te logikai rendszered szerint, én a DK tüntetője voltam? Te tényleg belebetegedtél a hatalmi mámorba. Ne add fel, kezelhető minden betegség.

  21. Té-Gé szerint:

    Narancsvírus! Már nem, mert tönkretették, az előző bandával együtt.

  22. Bugi szerint:

    Rendkívül gusztustalan, ha egy párt cenzúrát akar. Kádár pártjai.

  23. Té-Gé szerint:

    Bugi, igazad van! Adolf Hitler Mein Kampf-ja miért nem kapható?

  24. CsepeliNo1 szerint:

    Vadai Ágnes és Borka-Szász Tamás a háttérben nevettek

    Ez szörnyű!
    Igazából ezen a polgármesteren és klientúráján már csak röhögni lehet, ha a jóérzésű ember bele nem hülyül ebbe a sok baromságba!

    Külön szeretném megköszönni polgármesterünknek, hogy egyéni nyalásának, képes kitenni egy egész városrészt annak, hogy megint a csepelieken röhögjön az egész ország.
    KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

    Azért ilyen Tóth Mihály idejében nem volt! Tóth Mihály nem járatta le a csepelieket, pláne nem önös érdekei miatt!

  25. Dr. grün szerint:

    “Németh Szilárd csepeli polgármester az irodalmi est elején felolvasta a délelőtt kiadott közleményét, és bejelentette: két Nyirő József és egy Radnóti Miklós kötetet fog ajándékozni Vadai Ágnes képviselőtársának, hogy megismerhesse az az írót, aki ellen tüntetett.”
    Két Nyirő, egy Radnóti?!
    Máris alakul a kétharmados többség?! ))) 🙂 (((

  26. Manitu szerint:

    Tégé: Adolf Hitler könyve is kapható. Egyébként az nem irodalmi mű, míg Nyirő József könyvei azok.

  27. Bugi szerint:

    Hülye Tégé már odáig jutott, hogy Nyirő volt Hitler. Ha ő a “semleges” kommunista, akkor milyen a baloldali?

  28. Gr.drün szerint:

    Ez a Tégé tényleg hülye. Jól mondta Nyirő Béla: kell ide egy kis vérfrissítés.

  29. Bugi szerint:

    Na tessék. Itt a másik komcsi.

  30. Manitu szerint:

    Té-Gé: szerintem te meg három éves vagy. Az intelligenciád és a tárgyi tudásod biztosan ahhoz áll közelebb. Honnan veszed, hogy én 30 éve vagy ahhoz közeli lennék? Ezt miből következtetted ki észlény?

  31. hajós szerint:

    Bugi: “Rendkívül gusztustalan, ha egy párt cenzúrát akar. Kádár pártjai.”

    Ezt mondd meg a Fidesznek is:
    A BM kicenzúrázta Parti Nagy Lajost
    http://index.hu/belfold/2012/06/11/a_bm_kicenzurazta_parti_nagy_lajost

  32. Manitu szerint:

    A legkomcsibb könyvesbolt-hálózat írása primitív bunkó Té-Gé Hitler könyvéről:

    ” Az őstermészet romlatlan emberének történetét átszövi és gyönyörűen kihímezi Nyirő József prózában is költői nyelve, gyönyörű és folyamatos mesélőkészsége. Hol édes, hol keserű humora a legtragikusabb helyzeteket is emberien sokszínűvé és mélyen a lélekbe gyökerező igazzá teszi. A székely nép lelkének ezerféle megnyilvánulása és hangulata egymást követi Uz Bence havasi életének során, melynél igazabban és többféle színben még senki sem rajzolta meg a ezékely népet. A nemrégen megjelent könyv máris felhívta a nem magyar nyelvű művelt közönség figyelmét is, és értesülésünk szerint egy nagy bukaresti kiadóvállalat lépéseket tett a könyv román nyelvre való lefordítása érdekében.”

    http://www.libri.hu/konyv/uz-bence.html

  33. Manitu szerint:

    Egyébként én olvastam Hitler könyvét is. Elég silány mű. Hitler szellemi és logikai szintje alig haladja meg Té-Gé szintjét.

  34. joságos. szerint:

    Ha valaki nem FIDESZES az komcsi? A polgármestertől eltérő vallásúnak szabad lenni Csepelen? Itt a fórrumon másnak is lehet véleménye a manitukon, Gordonokon,Váteszeken kívül? Mi van ha valaki ateista? Egyáltalán; a FIDESZ engedélye nélkül szabad valamit csinálni?

  35. Manitu szerint:

    Lehet, hogy a BM-nél volt egy hülye, aki kicenzúrázta Pari Nagy Lajost. Az egy szem hülye volt. De ti mind, testületileg, a világ elé állva tüntettek ugyanezért. Ti mind sötét bunkó kulturálatlan kommunista cenzorok vagytok, és még büszkék is vagytok rá.

    Nem érzed, hogy égő, hogy cenzúrát akarsz?

  36. hajós szerint:

    Nem, nem érzem, mivel nem cenzúrát akarok, és a DK sem azt akarta.
    Csak azt tartották ízléstelen, cinikus provokációnak, hogy pont a Radnótiról elnevezett művházban tartottatok Nyirő-estet.
    Valóban, Hitler Mein Kampfja sincs betiltva. De nem a zsinagógában olvasnak fel belőle.

  37. Manitu szerint:

    joságos: ha valaki nem Fideszes, akkor még nem komcsi. Az ateista sem komcsi feltétlenül, lehet, hogy csak ateista.

    De ha cenzúrát követelő komcsi, akkor komcsi.

  38. Manitu szerint:

    Hajós, ez a sötét Borka pont azt nyilatkozta, hogy nem szabad megengedni, hogy Nyirő Józsefről irodalmi estet tartsanak. Neked az nem cenzúra, ha valaki cenzúrát akar? Akkor mi a cenzúra, ha a cenzúra nem az?

  39. Té-Gé szerint:

    Manitu képviselőkém, foglakozz már egy kicsit az asszonnyal, úgyis lemaradásban vagytok. 🙂 Találj magadnak más vitapartnert, mert számomra nem vagy az. Megtaláltál magadnak, csak kötekedhess?

  40. Té-Gé szerint:

    hajós! Ne fuss bele, soha nem jössz ki belőle! 🙂

  41. Manitu szerint:

    Egyébként nem ceznzúra, ha egy művelődési házban nem lehet a kultúráról beszélni? Nem lenne cenzúra, ha a Radnóti Könyvtárban nem lehetne Wass Albertet vagy Nyírő Józsefet olvasni? Nem lenne cenzúra, ha a Kossuth téren nem lehetne beszélni Széchenyiről? Elvégre Kossuth és Széchenyi sem szerették egymást…

    Az a baj, hogy nem is veszitek észre, amikor eljuttok a könyvégetés szintjéig. Nácit kiáltotok, és már rajtatok a karszalag. Hajós, Té-Gé, Borka-Szász, a leninista Tóth Mihály: mind a cenzúráért tüntettetek. Nem tettetek mást, mint Hitlerék, amikor a zsidó irodalmat akarták kiirtani, és azért tüntettek. Miben különböztök ti tőlük?

  42. Té-Gé szerint:

    Ez még cenzúrázatlan kultúra, ebben az évben még biztosan: http://www.muzej.hu

  43. Bugi szerint:

    Amíg nem lesz megint komcsi kormány, addig nem lesz cenzúra sem.

  44. hajós szerint:

    Engem egyébként a Radnóti művház vezetőjének a nyilatkozata érdekelne.
    Hogy jutott eszébe, és miért döntött úgy, hogy Nyirő József irodalmi estet szervez?
    Saját ötlet volt, esetleg pressziót gyakorolt rá a fideszes önkormányzati vezetés? Megrendelést teljesített?
    Jó lenne tudni, hogyan is zajlott ez a háttérben.
    Nem lenne meglepő, ha a bezárás fenyegetettségében a művház a fideszes önkormányzati vezetés elvtelen kiszolgálójává válna, engedve a Fidesz felől érkező ideológiai nyomásnak, amikor a művház fennmaradása a tét.

  45. Bugi szerint:

    Hajós, ha van olyan művelődési ház vezető, aki a náci vagy komcsi diktatúrát és a cenzúrát szeretné csinálni, akkor ki kell rúgni. Téged is ki kellene rúgni, ha náci cenzúrát vagy komcsi cenzúrát akarnál. És ez így van jól.

  46. hajós szerint:

    Bugi: ha megmondják fölülről, hogy egy művelődési házban milyen rendezvényt szervezzenek, pontosan egyenértékű a cenzúrával, amikor azt mondják meg fölülről, hogy milyet ne szervezzenek.
    Ha tehát Németh Szilárd erőszakolta ki ezt a Nyirő-estet, az ugyanaz, mint a cenzúra.

  47. Dr. grün szerint:

    “Hajós, ha van olyan művelődési ház vezető, aki a náci vagy komcsi diktatúrát és a cenzúrát szeretné csinálni, akkor ki kell rúgni.”
    “A nóta mindig azé aki húzatja!”
    A brácsást nem kérdezgetni kell! Megfizetik és kész! ))) 🙂 (((

  48. Bugi szerint:

    Akkor talán nem kellett volna azok mellé állni, akik azt mondták, hogy cenzúra kell, és nem lehet irodalmi estet tartani egy művelődési házban. Komcsi grün meg komcsi hajós: aki cenzúrát akar, az nem tisztességes ember. Ti cenzúrát akartok.

  49. hajós szerint:

    “Akkor talán nem kellett volna azok mellé állni, akik azt mondták, hogy cenzúra kell”

    Ilyet senki sem mondott.

    Az viszont lehet, hogy Németh Szilárd kierőszakolta, hogy tartsák meg ezt az irodalmi estet a Radnótiban. Az pedig diktátum, beavatkozás a művelődési házak szabad működésébe.

    Emlékeztet az eset az egri eseményekre, amikoris egy művház vezetője Székhelyi Józsefet akarta meghívni Villon-verseket előadni. Ezt letiltották a fideszes önkormányzatban, mondván, hogy hogy merte meghívni azt a büdös zsidót. Szegény művház-vezető erre csak annyit tudott mondani: jaj bocsánat, kaphatnék akkor egy listát a nemkívánatos személyekről?

    Érdekelne a függőségi viszony a fideszes önkormányzati vezetők és a művházak között. Ligeti Ágnes, a Radnóti vezetője igazán nyilatkozhatna. Elvégre ez a rendezvény igen sokat ártott az intézménye jó hírnevének. Kényszerből tartották az irodalmi estet, vagy netán önként és dalolva?

  50. Dr. grün szerint:

    Bugi!
    Ha neked az a cenzúra, hogy valaki tiltakozik egy másik ember emlékének meggyalázása, mondhatnám egy kalap alá vételével, akkor olvasd el Radnóti korszakos versét!
    Csak pár sor:
    “Oly korban éltem én e földön,
    mikor az ember úgy elaljasult,
    hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra”
    Nyirő ha százszor születne sem érné el ezt a szintet! Legfeljebb politikai segítséggel!

  51. Bugi szerint:

    Hajós, ne hazudj. Te magad is cenzúrát követelsz. Aki szerint egy 13. kerületi Radnóti könyvtárban vagy egy csepeli művházban nem szabad Nyirő könyvet vagy estet tartani, az mind cenzúrát akar, az mind Aczél elvtársa.

  52. helyi szerint:

    Radnóti ia a Vidához tartozik….

  53. Manitu szerint:

    Nincs Magyarországon olyan könyvtár vagy könyvesbolt-hálózat, ahol ne lehetne Nyirő József könyveit megkapni. Nyirő egyetlen könyvében sincs egyetlen nyilas vagy náci gondolat sem, de Nyirő egyetlen bunkó kritikusa meg nácizója sem olvasta Nyirő egyetlen könyvét sem.

    Na ettől különleges az, ahogy a vadmalac Ágnes meg a primitív, műveletlen bunkó csepeli pártvezetője Nyirőt kritizálják. Kultúra nulla, értelem nulla, a színvonal a hajós meg Té-Gé szintjén.

  54. CsepeliNo1 szerint:

    Érdekes itt a Fideszes-keresztény hozzáállás.
    Vérfrissítésről beszéltek? Vessétek is magatokra a keresztet, ennyit értek!

    Én, Vadai Ágnes helyében megetettem volna Szilárddal, meg a pincsijével is a a könyvet!

    A fő baj az, hogy a “kis gnóm” próbál a jobboldalnak a történelemből egy hiteles magyar politikust találni, olyat, aki nem küldött a frontra embert, aki nem öletett, aki nem írta alá a trianoni békeszerződést.
    Ennek fényében akár történelemhamisításba is belemegy!
    SEMMI SEM DRÁGA NEKI!
    Ti meg, nehogy meg kelljen mozdítani az agyatokat, mindent elhisztek, mindent benyeltek.
    DE EGYSZER NEKTEK IS EL KELL MAJD SZÁMOLNOTOK!
    És az nagyon fájni fog, de remélem csak lelkileg!
    :-)))))

    És még a kereszténységről nem is beszéltem! Főleg a Tietekről (Semlyén-féle)!

  55. hajós szerint:

    Az a legundorítóbb ebben a Fidesz-rezsimben, hogy ideológiai átnevelőtábornak nézik az országot.
    Az érettségizők megkapják az új alaptörvény egy példányát. Most Németh Szilárdnak köszönhetően csepelen Nyirő-kötetet is kapnak.
    Ugyan miért?
    Németh Szilárd miért érzi magát irodalomtanárnak? És miért pont Nyirő-kötetet? Annyi író van, aki ezerszer jobb Nyirőnél!
    Németh Szilárd miért kényszeríti rá a saját rossz ízlését az érettségizőkre?
    Hogy neki rossz ízlése van, az egy dolog, nem lehet mindenkinek kifinomult ízlése. De miért akarja az ifjúságra ráerőltetni?
    Na ez a gusztustalan a jaffa kommerekben.
    Németh Szilárd = narancs komcsi.

  56. hajós szerint:

    Ezeket a Nyirő-idézeteket olvasva nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy Nyirő elmebeteg volt:

    “A medve-anya reszketve kiáltja ki a komor, szörnyű világba: Uram, irgalmazz nekünk! Krisztus, kegyelmezz nekünk! (…) Kicsinyei hozzásimulva nyögik: Irgalmazz nekünk! Az apamedve lemondóan legyint és magába mélyül, mintha a végrendeletén gondolkodnék.”

    “A vihar utolsó dühkitörése még rettentőbbé fokozódik, és még egyszer egymáshoz veri a hegyek fejét.”

    “A halak még most is némák és hidegek az ijedtségtől.”

    “Megrendítő, ahogy haját tépve futkos, keres a rigó a bokrok közt és félőrülten kiáltoz: Nem láttátok a gyermekeimet?”

Itt lehet hozzászólni !