A Nemzeti Összetartozás Napja Csepelen

Csepel.hu

92 éve, 1920. június 4-én írta alá a magyar delegáció a trianoni békeszerződést, az I. világháborút lezáró békerendszer részeként. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 milliósról 7,6 milliósra csökkent. Erre az eseményre emlékeztünk június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján.

A megemlékezés a Béke téri Jézus Szíve templomban ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, ahol a Himnusz hangjai után Kispál György, r.k. lelkész, c. esperes egy középkori idézettel kezdte a beszédét: „Európa népei mind irigylik a magyaroktól a Kárpát-medence területét, az itt lévő gazdagságot, ezért gyűlölet gyűlölet veszi őket körbe. Magyarországon a leggazdagabb a föld, bő a hal-áldás, nagy mennyiségű a kenyérgabona, a bor pedig kiváló.” (Galeotto Marzio-Antonio Bonfini) Ahogy a lelkész hozzátette: az ötszáz éve leírt szavak különös hátteret adnak Trianonnak és bátorító ösztönzést a nemzeti összefogásnak.

Az istentiszteleten Temesvári Imre és Kéri Tamás református és Sinkovicz Sándor baptista lelkész is köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ökumenikus istentisztelet után a trianoni emlékműnél 33-an tettek állampolgársági esküt, majd az önkormányzat nevében Németh Szilárd polgármester, Ábel Attila, Borbély Lénárd és Morovik Attila alpolgármesterek helyezték el az emlékezés koszorúját. Őket a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP és 1956-os magyar nemzetőrség képviselői követték.

Később a polgármesteri hivatalban az esküt tevők Ábel Attila alpolgármestertől vehették át az állampolgárságot igazoló dokumentumokat és a csepeli önkormányzat ajándékát.

Nemcsak a hivatalos program zajlott ezen a napon: a kerület iskoláiban, óvodáiban is megemlékeztek a Nemzeti Összefogás Napjáról. Az Erdei Óvodák Szúnyog utcai óvodájában például a Magyar Állami Népi Együttes két táncosa és a Hagyományőrző Koppány Tized tagjai tartottak tánc- illetve íjászbemutatót a gyerekeknek.

Molnárné Petrik Zsuzsanna óvodavezető elmondta, hogy a nemzeti ünnepeket ilyen látványos, a kicsiket érzelemileg is megérintő műsorokkal igyekeznek emlékezetessé tenni.

csepel.hu

13 hozzászólás “A Nemzeti Összetartozás Napja Csepelen” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Elég szomorú, hogy ennyi időt kellett várni egy ilyen aljas cselekmény méltó megítéléséhez. De drága szocialistáink még ma is a románoknak gazsulálnak (adnak igazat) _ mert ők az igazi ” hazafiak…”

  2. Manitu szerint:

    Úgy látom Tárnokon megint sok munka volt. Szegény MSZP-Gyurcsánypárt nem tud elmenni sehova, mert nem érnek rá. Régen a Csepel kiürítési kísérlete elleni fellépés a helyi MSZP fő ünnepe volt, de az újaknak az is büdös, mint a többi. Gondolom mert nem kapnak külön pénzt érte, mint régen. Hát így megy ez. Csak azt nem értem, hogy ha a helyi MSZP-sek meg gyurcsányisták már semmire sem képesek, meg nem is itt laknak, miért veszik fel a pénzt? Ja, az soha nem okozott nekik lelkiismereti problémát.

  3. magyarkikerics szerint:

    Hát igen, vannak akiknek ez nem tetszik, de akkor is összetartozunk. A jelenlegi határon túl élő magyarok sokkal tudatosabban ápolják hagyományaikat, kultúrájukat, de így is nagyon nehéz megtartaniuk. 🙁 Aki nem tudja hogy mennek ott a dolgok el sem tudja képzelni min mentek/ mennek keresztül. Igenis ugyanúgy magyar állampolgárságot érdemelnek, mint azok, akik ide születnek. Könnyű leszólni a másikat, hogy “furcsa a kiejtése”, “más a viselkedése”, stb. A testvérek sem teljesen egyformák (hacsak nem egypetéjű ikrek) mégis sok közös tulajdonságuk, vonásuk van és összetartoznak. Ami különbözőségük az adottságaikban van, azzal pedig kiegészíthetik egymást és a családot. Még ha esetleg civakodnak is, vagy más a véleményük bizonyos dologról, de a testvért, testvéreket soha senki nem pótolhatja. És a kisebb testvér mindig csodálattal tekint a nagyobbra és rajongva szereti, még ha az meg is bántja, ha elveszi a játékát, vagy akár ha megüti akkor is nagyon nagyon szereti őt, és amikor nincs vele azonnal hiányolja. De a nagyobb testvér segíti is a kisebbet és védi is ha épp arra van szükség. Mi felnőttek is tanulhatunk néha a gyerekektől… Sajnos elkerülhetetlen, hogy ne bántsuk meg egymást időnként, mert ez a kapcsolatok velejárója, de szeretetre igazságra és megbocsátásra kell törekedni.
    Azért abban biztos vagyok, hogy a többség is azt érzi mindannyian összetartozunk és sokkal kevesebben gondolják azt, hogy semmi közük nincs a jelenlegi határon túl élő testvérekhez. Fájó évforduló, de nem győzhet a széthúzás és a szeretetlenség. Az soha nem győzhet, csak a szeretet.

  4. Dr. grün szerint:

    “Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 milliósról 7,6 milliósra csökkent. Erre az eseményre emlékeztünk június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján”
    Majd a megemlékezés és koszorúzás után kivilágos-kivirradtig állt a bál?!
    Sírva vigad a Magyar!!!

  5. Gordon szerint:

    Végül csak idepofátlankodott egy balliberális.

  6. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    tisztáznod kellene már egyszer!
    Bal vagy liberális?!
    Olyan mint a trianoni gyász és a zÖsszetartozás napjából mixelt meghatározhatatlan megmozdulás!
    Mint a zsidó-vecsernye?! Egy szomorú, egy ugrós! 🙂

  7. Dr. grün szerint:

    Még a zegyházak sem tudják, hogy mi a történelem átformálóinak a célja ezzel az egész új identitást (összetartozás-tudatot, külön Gordonnak a pontosítás) kialakítani akaró kavarással!
    Pedig Ők aztán igazán jól vannak tartva!
    http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20120605_faggyas_sandor_nema_harangok

  8. Ivanova Kovelenko szerint:

    Csepel több mint 80 ezres lakosságából jó sokan vettek részt az összetartozás ünnepén, hiába ireg-forog a kamerájával az emberke, akkor sem lettek többen, mert mindig ugyanazokat az arcokat látni 🙂

  9. Ivanova Kovelenko szerint:

    Mostmár jó lenne ezt a moderálást abbahagyni 🙂

  10. hajós szerint:

    Részlet az Országgyűlés 1990. június 4-én készült jegyzőkönyvéből:

    Elnök (Szabad György):
    Tisztelt Képviselőtársaim!
    Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel!
    (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.)

    Köszönöm szépen.
    Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy ismertessem a mai és a holnapi ülésnap várható programját…
    ———————————-

    Az 1990-ben Trianon emlékét kivonulásukkal semmibevevő 22 tagú Fidesz frakcióból ma is képviselők (vagy vezetők): Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Varga Mihály, Áder János, Deutsch Tamás, Szájer József.

  11. Tóth Kati szerint:

    Az Összetartozás Napján a Duna Tv-ben leadták a Trianon című filmet.Gyönyörű és megható volt.Többször elsírtam magam,miközben néztem.Leadhatnák az M1-en is,hogy még többen láthassák,mert az itthoni magyarok nem érzik át mit jelentett,és jelent még most is Trianon.Büszke vagyok a Hazámra,büszke vagyok magyarságomra,nem is értem hogyan lehet elárulni ezt az országot.Pedig sokan élnek köztünk hazaárulók,csak vissza ne kerüljenek a hatalomba,mert az nagyobb csapás lesz,mint Trianon.Mert akkor nem a kétharmad részt veszítjük majd el,hanem az egészet.Vigyázzunk,harcoljunk a kommunisták újbóli hatalma ellen!

  12. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    “Mert akkor nem a kétharmad részt veszítjük”
    Pedig nagyon könnyen előferdülhet, hogy oda a kétharmad!
    A fityusz az új választási törvénnyel könnyen megszívhatja a dolgok hátulütőjét és saját dugájába dőlhet! ))) 🙂 (((

Itt lehet hozzászólni !