Londonból dicsérik a magyar kormányt

MTI, Magyar Nemzet

A magyar kormány az egyre nagyobb növekedési kockázatok ellenére elkötelezett az államháztartási konszolidációs tervek végrehajtásának folytatása mellett – erre a következtetésre jutottak budapesti látogatásuk során az egyik globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői, akik szerint ugyanakkor egyelőre nehéz megjósolni az új IMF/EU-programról szóló megállapodás elérésének időpontját.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői, akik a minap Magyarországon tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetők számára összeállított, Londonban csütörtökön ismertetett beszámolójukban közölték: megítélésük szerint a kitűzött költségvetési célok következetes végrehajtása erősíteni fogja a befektetői bizalmat.

A ház londoni közgazdászai a budapesti látogatást értékelő csütörtöki elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy a magyar jegybanknak az idei év második felében fél százalékpontnyi kamatcsökkentésre nyílik lehetősége.

Jó eséllyel, „biztonságosan”

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a frissített konvergenciaprogramban jelentős kiegészítő költségvetési intézkedések szerepelnek, amelyek révén jó eséllyel, „biztonságosan” a 3 százalékos GDP-arányos szint alatt lesz tartható az államháztartási hiány az idén és jövőre is.

A ház szerint ez két okból is „fontos és kedvező” fejlemény: egyrészt a tervezett intézkedések nyomán várhatóan megszűnik az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás, és így elhárulhat a Magyarországnak járó kohéziós juttatások részleges zárolásának kockázata, másrészt a konvergenciaprogram segíteni fogja az IMF/EU-hiteltárgyalásokat is, mivel a tervezett kiigazítások mérete és jellege a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint „jórészt elfogadható” lesz az EU-bizottság számára.

Hasonló következtetésekre jutottak a konvergenciaprogram ismertetése után más nagy londoni házak elemzői is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai a tervezet közzététele után befektetők számára összeállított átfogó elemzésükben közölték: arra számítanak, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar kormány által beterjesztett konvergenciaprogramot. A Barclays Capital elemzői azt is valószínűsítették, hogy ennek nyomán Brüsszel visszavonja a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről hozott döntését.

Jóllehet egyes javasolt intézkedések – főleg az adójellegűek – „vitatottnak bizonyulhatnak”, a konvergenciaterv azonban összességében alkalmas az államháztartási deficitre megszabott 3 százalékos GDP-arányos EU-tűréshatár tartós teljesítésére – állt a Barclays Capital londoni elemzésében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői a terv ismertetése utáni kommentárjukban ugyancsak közölték, hogy számításaik szerint a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő, 2012–2013-ra szóló kiigazítás méreteiben megfelel az Európai Bizottság legutóbbi javaslatainak, és végrehajtása esetén lehetővé teszi az államháztartási hiánycélok teljesítését.

A JP Morgan londoni elemzői szerint mindazonáltal lehetséges, hogy az EU és az IMF nem lesz megelégedve a 2013-ra tervezett kiigazítási intézkedéseken belül a kiadási és a bevételi jellegű lépések arányával.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői csütörtöki londoni értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány „erőteljesen elkötelezett” a kiigazítás végrehajtása mellett a gyengülő gazdasági környezet ellenére is.

A ház szakértői budapesti látogatásuk tapasztalatai alapján hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a kormány halad az Európai Bizottságnak megígért törvénymódosítások végrehajtásával.

Kedvező fejlemény

A cég londoni elemzői emellett kedvező fejleménynek nevezték azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihályt nevezte ki az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé. A Bank of America-Merrill Lynch elemzőstábja szerint ugyanis Varga Mihály „széleskörű tapasztalatokkal bír költségvetési kérdésekben”.

A kinevezéssel kapcsolatban hasonló véleményeket hangoztattak más nagy londoni házak elemzői is.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a bejelentés utáni kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Varga Mihály „gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel”, és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői csütörtöki értékelésükben ugyanakkor közölték: véleményük szerint egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor fejeződhetnek be az IMF/EU-tárgyalások, mivel a helyzet egyebek mellett a görög adósságválság eszkalálódása miatt is „képlékeny”.

„Előrehaladott szakasz”

A ház elemzői mindenesetre azzal számolnak, hogy a magyar kormány nem tesz kísérletet eurokötvény-kibocsátásra, mielőtt az IMF/EU-tárgyalások „előrehaladott szakaszba” jutnának és a befektetői bizalom jelentősebb mértékben javulna. A cég arra sem számít, hogy mindezek bekövetkezte előtt az MNB monetáris tanácsi tagjainak többsége megszavazna egy kamatcsökkentést.

A magyar gazdaság gyenge teljesítménye miatt potenciálisan akár 2,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentésre is lehetőség lenne, ám a monetáris enyhítés ütemét és időzítését erőteljesen befolyásolni fogják az euróövezeti válság fejleményei – jósolták csütörtöki elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői.

mno.hu

37 hozzászólás “Londonból dicsérik a magyar kormányt” bejegyzésre

  1. beluska szerint:

    Elég volt csak az első részt elolvasni, nem pazarlom a drága időmet a továbbiakra. Az viszont érthető, hogyha az EU-nak rabszolgaként engedelmeskedve tesszük a dolgokat, akkor “dícsérnek” bennünket. Kezes bárányként viselkedünk, amikor milliárdokat gombolnak le rólunk, úgy táncolunk ahogy ők fütyülnek. Hát ezen van is mit dicsérni.

  2. Té-Gé szerint:

    Amikor meg kapunk erre-arra és többet, mint amit mi adunk – mert mit tudnánk és mennyit adni – akkor jó az EU-s pénz?
    Lehet, hogy akadnak némi szabályok?
    Senki nem fingik a vasárnapi ebédnél, nem? 😀

  3. Dr. grün szerint:

    “A magyar gazdaság gyenge teljesítménye miatt potenciálisan akár 2,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentésre is lehetőség lenne, ám a monetáris enyhítés ütemét és időzítését erőteljesen befolyásolni fogják az euróövezeti válság fejleményei”
    Ha ezt dicséretnek lehet venni, akkor tényleg kell az a ziskolareform! ))) 🙂 (((

  4. Jeniszej szerint:

    Ez az egész olyan. Akarom van kalapja, ha akarom nincs. Magyarul F.sz verés.

  5. Jeniszej szerint:

    Dicsérhetik a kormányt!
    De az utcán nem látni mást, mint sok megtört megkeseredett tekintetű embert, akit a nagy büdös kapitalista pénzvilág megnyomorított tönkre tett.
    Nem szól másról ez az egész, mint a gyarmatosításról.
    A kormány nincs mással elfoglalva, mint azzal, hogy még milyen sarcolási lehetőséget találjon ki.
    Mindenre kitalálnak büntetési tételeket, miközben az állam erőszak szerve már olyan hatalmasra nőt, mint soha.

  6. nem aranyhal szerint:

    Örülök, hogy ilyen cikkek és elemzések is megjelennek, nem csak az állandó fanyalgás.
    Ebből a cikkből is világosan kiolvasható, hogy jó írányba vezeti a Fidesz az országot.

    Hajrá Magyarország!
    Hajrá Fidesz!

  7. kuku szerint:

    grün a magyar gazdaság erősődése érdekében vett fel a fleto kormány 12 ooo milliárd eurot az IMF től

  8. ebihal szerint:

    Megdöbbentő! Igen, megdöbbentő, hogy amikor az elemzők szerint stagnálni fog a
    magyar gazdaság,/és nem elképzelhetetlen, hogy mínuszban lesz/akkor egyesek
    jó irányról, sikerről beszélnek! A cikk tele van feltételezésekkel, “ha”-kal!

  9. Nagyapó szerint:

    Fújják a vuvuzelát! Igen, sok a megtört megkeseredett tekintetű ember, olyan 15%-a a népességnek. Viszont a többségnek nem csökkent a fizetése, nem csökkent a nyugdíj (nem vettek el egyhavi nyugdíjat). Nem sikerült az IMF-nek, hogy a kölcsönért megszorításokat vezessünk be (közalkalmazotti bér csökkentése, egészségügy-, tanügy visszafogása, nyugdíjcsökkentés, l. Románia, Göröghon).
    Az adókat, a jól megszokott szoci stílussal szemben, nem a kisemberek, hanem a multik, bankok fizetik. A nemzetárulók most a telefoncégeket sajnálják.
    A szocik által felvett hitelt most kell visszafizetni. Fizessék a bérből és fizetésből élők?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. ebihal szerint:

    Nagyapó és a sötétség!
    Ki az az elmebeteg, aki azt képzeli, vagy abban reménykedik, hogy a végén nem a
    kisemberek fizetnek meg mindent? Na ez az a kommunikáció, ami a szakadékba
    viszi az országot! És még valami, én ugyan olyan nemzetárulónak tartom azokat,
    akik a lakosság 10-15%-ának a zsebébe tömik a lóvét, és utánna a többit sarcolják!

  11. hajós szerint:

    Csak két mai hír:
    http://index.hu/gazdasag/2012/05/17/gyengitette_a_magyar_kormany_poziciojat_a_gyenge_gdp-bovulesi_adat_az_imf-targyalasok_elott/

    “A tegnapelőtt közzétett adatok szerint a magyar gazdaság az utolsó, illetve utolsó előtti helyen áll az Európai Unió azon 21 országa között, amelyekről már elérhetők a növekedési számok.”

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/5_szazalekkal_csokkentek_a_realberek.167447.html

    “5 százalékkal csökkentek a reálbérek”

  12. kuku szerint:

    ebihal hajos hol volt 2oo8 2oo9 idején a magyar gazdazág miért kelett a 12 ooo millio euro okoskáim

  13. CsepeliNo1 szerint:

    Magyarországon meg szídják.

    Nagyapó!
    Te vak vagy, vagy nem szoktál kimenni az utcára?
    “Fújják a vuvuzelát! Igen, sok a megtört megkeseredett tekintetű ember, olyan 15%-a a népességnek.”
    Ha meg jársz az utcán, kérlek vedd ki a nyelved valamelyik Fideszes seggből, és egyből világosabban látsz! Bár abban a sötétségben ami benned van…

    A 16% (!!!!!) szerinted mit jelent?

    Azt, hogy kezdhettek elbúcsúzni a kormányzástól, meg a 2/3-tól is. Lassan el kell kezdenetek munkát nézni! De nem fognak utánatok kapkodni, arra készüljetek fel. Hacsak nem a Közgépbe mentek.
    :-)))))

  14. robi szerint:

    http://nol.hu/belfold/rabszolgak_a_fideszes_polgarmester_foldjen_-_video

    A hírlapíró nem szégyenli magát?.
    Lerabszolgázza a kiszolgáltatott zselléreket?

  15. Gordon szerint:

    Én ma 5 megkeseredett szemű embert és 21 nem megkeseredett szemű embert láttam az utcán.

    Az előbbi 5 főnek elfogyott a hitele a kocsmában, míg utóbbi 21 fő esetében épp “segíj” nap van.

    Az Erzsébet utalvány meg azért rossz, mert nem lehet elgépezni!???

  16. Gordon szerint:

    “5 százalékkal csökkentek a reálbérek” – kesereg hajós.

    “Nettó 141 ezer forintot keres az átlag állampolgár, a fizetések a január–márciusi időszakban 4,4 százalékkal nőttek a KSH adatai szerint.”

    http://hirek.msn.mainap.hu/gazdasag/ennyit-keres-egy-atlagos-magyar-14995/

  17. Rend szerint:

    Londonból nézve minden szép.
    Ők tudják, hogy mi a királyság mi csak most tanuljuk. Orbánt királlyá fogják koronázni.

  18. ebihal szerint:

    Kuku!
    Én nem vagyok közgazdász, de mint műszaki, tudok számolni! Ha semmi mást nem teszek, mint kiszámolom a Meggyesi által a közszférának adott +50%-ot és a 13. havi
    nyugdíjat, akkor bizony a 2002 és 2010 közötti hiány növekedés jelentős része
    megvan, tehát az emberek vették fel. Márpedig ha ez így igaz, akkor csak egy valamiért lehet az előző kormányokat hibáztatni, mégpedig, hogy rosszul számoltak, és a gazdaság
    nem képes ilyen terhet elviselni. És ezek után gondold végig, hogy mi folyik most!

  19. hajós szerint:

    Gordon! A reálbér fogalma ismeretlen számodra?
    Hiába nőttek a nominális bérek, ha az infláció sokkal magasabb volt.

  20. ebihal szerint:

    Gordon!
    Ez az a stílus ami, 2002 óta az árkokat ássa.

  21. "?!" szerint:

    Kedves “kuku”!
    Nem csak Magyarországnak, hanem a hülyeségnek is van ám határa!

    Ma 10:19-kor írtad:
    “grün a magyar gazdaság erősődése érdekében vett fel a fleto kormány 12 ooo milliárd eurot az IMF től”.

    Idézet a Magyar közlöny 2009/42. számának 13556. oldaláról:

    “2008. november 4-én az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amelynek értelmében Magyarországnak 6,5 milliárd euró összegű középtávú pénzügyi támogatást nyújtanak a Nemzetközi Valutaalap 2008. november 6-án jóváhagyott készenléti hitelmegállapodással alátámasztott 12,5 milliárd euró összegű hitelnyújtáshoz és a Világbank 1 milliárd euró összegű hitelnyújtáshoz.”

    Tehát az általad 10:19-kor említett “12 ooo milliárd euro”-val szemben, a fent említett három “cégtől” összesen 20 milliárd euró hitelt vett fel Gyurcsány és Bajnai kormánya!

    Mesélj Te kuka “kuku”, hogy mit vacsoráztál, amitől 12 180 milliárd euróval többet álmodtál, mint amit a Gyurcsány-kormány és a Bajnai- kormány együttesen felvett?!

    Van neked egyáltalán fogalmad arról, mennyi az általad említett 12 ooo milliárd euro?
    Tudod-e Te kuka, hogy a “12 ooo milliárd euro” átszámítva több mint 3.000.000 milliárd Ft-nak felel meg?

  22. robi szerint:

    Erről még sok vita lesz:
    http://www.hir24.hu/belfold/2012/05/18/sulyos-korrupciot-rejt-orban-otlete/

    Ugye, az önkormányzatok és más költségvetési szervek párttámogatása erkölcsös cselekedet, amire büszkék lehetünk?

    http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/tobb_mint_100_millios_nyeresege_volt_2011-ben_a_fidesznek/2275877/

  23. hajós szerint:

    A havi nettó átlagkereset 2012 márciusában pontosan ugyanannyi volt, mint 2011 márciusában: 144 ezer Ft.
    Az infláció pedig ugyanebben az időszakban 5,5% volt.
    Innen jön az 5,2%-os reálbércsökkenés.

  24. Dr. grün szerint:

    A kormányt dicsérik, de a zországnak recessziót jósolnak?! 🙂
    http://www.origo.hu/gazdasag/20120518-magyar-gdp-londonban-is-recessziot-josolnak-az-idei-evre.html

  25. Té-Gé szerint:

    Dr. grün!
    Fegyverletétel van, ahogy kiolvasom a sorokból.
    Nincs már szabadságharc, ebrudalás, saller és koki.
    Kineveztek egy normálisabb-képzett fószert a tárgyalásokra, eljöttek a megszorítások és máris írnak rólunk jót is? 🙂
    Először sem kértek többet, csak annyit, hogy viszont látják-e a pénzüket. Ez az ára?
    Egy év alatt jutott el a tudatukig! 🙂

  26. lolka szerint:

    Gordon szerint:
    2012. május 18., péntek – 16:14
    http://hvg.hu/video/20120516_hegedus_zsuzsa_malacot_oszt
    -számolhatod a szép szemű embereket, csak előbb kattintsál, vagy kacsintsál…

  27. Té-Gé szerint:

    Szerényen, A8-al adományozni. 🙂
    Gordont kérdezd meg, hogy ebből mennyi ment a nyerőgépbe, mert azt írta, hogy az Erzsébet kártyát nem tudják elgépezni.

  28. csaba péter szerint:

    Ugyan má kit akarnak ezzel etetni?

  29. Dr. grün szerint:

    Té-Gé!
    Nem a zemberek fizetik a telefonadót?! Hanem kik?!
    Ne nézzen már legalább engem madárnak Kisnaccsád! ))) 🙂 (((
    http://www.origo.hu/gazdasag/20120518-selmeczi-nem-az-emberek-fizetik-meg-a-telefonadot.html

  30. Dr. grün szerint:

    “Gordon szerint:
    2012. május 18., péntek – 16:17
    “5 százalékkal csökkentek a reálbérek”
    Sajnos! 🙁
    Figyelmesen olvasd el és értelmezd!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=551509

  31. Bugi szerint:

    Nem a telefononadót kell megfizetni, hanem azt, hogy 2004 óta nem teljesült a hiánycél. Nem kell a hazugság.

  32. Bugi szerint:

    Főként a Népszavával ne gyertek. Igazat még soha nem írtak.

  33. hajós szerint:

    Bugi: KSH-adat!

  34. robi szerint:

    http://nol.hu/belfold/20120519-felcsuti_gyoztesek
    Lesz cáfolat?

    Egyébként, olyan hülyéről még nem olvastam, aki saját magát az oligarchiákhoz tartozónak ismerje el.

  35. Dr. grün szerint:

    robi!
    “Egy és öt év közötti börtönbüntetésre lesznek ítélhetők azok a vevők és eladók, ügyvédek és közjegyzők, akik közreműködtek külföldi állampolgárok illegális földtulajdon-szerzésében Magyarországon. A büntetésre lesz fél év moratórium – mondta Budai Gyula Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.” ))) 🙂 (((
    http://www.hirstart.hu/fk/budai_gyula

  36. ebihal szerint:

    Bugi!
    Ha a hiánycél miatt lenne, akkor a kormány már korábban bevezette volna! Egyszerűen
    arról van szó, hogy az egykulcsos adó miatt kiesett 500 milliárdot, így szedik össze!
    Tehát, amit odaadtak a kevésbé rászorulóknak, azt most jórészt pont a rászorulókon
    szedik be!

  37. Dr. grün szerint:

    ebihal!
    “Tehát, amit odaadtak a kevésbé rászorulóknak, azt most jórészt pont a rászorulókon
    szedik be!”
    Alakul a zúj nemzeti KÖZGÉP-osztály?!

Itt lehet hozzászólni !