Megkerült az Atlanti-óceánon eltűnt magyar kenus

Cameron megjárta a Mariana-árok alját

Origo, Index

Forrás: MTI/EPA/Angel Medina G.

Kikötött Antigua szigetén Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt – nyilatkozta a kenus felesége, Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című reggeli műsorában.

Rakonczay Gábor december 20-án, a portugáliai Lagos kikötőjéből kezdte meg az útját, amelynek az volt a célja, hogy elsőként szelje át az Atlanti-óceánt egy speciális kenuval, amelyet Fa Nándor tervezett és épített.

A kenus felesége, Rakonczay Viktória április elejére várta a célba érkezést, február elején azonban egymás után kétszer is felborult a kenu, rengeteg víz került a kabinba, emiatt meghibásodott az elektronikus rendszer, és Rakonczayt innentől kezdve nem lehetett elérni a műholdas telefonon. Rakonczay Viktória egy ideig abban bízott, hogy egy hajó észreveszi a férjét, de hiába eredt a nyomába Szeremley Huba borász hajója, nem sikerült megtalálni a kenust, igaz, erre eleve nagyon kevés volt az esély.

Az expedíció hivatalos honlapján március 25-ei az utolsó bejegyzés, ebben Rakonczay Viktória ezt írja: “Gábor egyelőre nem tudott jelentkezni, de minden kétséget kizáróan, biztosan mindent megtesz a lehető legjobb haladás érdekében. Amikor az ember egy ekkora hajóval a szárazföld felé közeledik, már szinte csak a kikötés lebeg a szeme előtt és az, hogy mi lesz az első dolog, amit a célba érkezést követően fog csinálni. Sorra veszi, mit miután fog tenni, és ezekbe a képekbe kapaszkodva kel fel és fogja meg a lapátot nap mint nap”.

A Szólóvitorlázás nevű Facebook-oldal hétfő éjjel tette közzé a kenus feleségére hivatkozva a hírt, miszerint Rakonczay a 61. napon kikötött Antiguán, így majdnem húsz nappal a tervezett időpontnál korábban ért partot. “A közös, 2007-es utunk (erről itt olvashat bővebben) adta a magabiztosságot, amiatt tisztában voltam azzal, hogy milyen körülményekkel kell megküzdenie, hogy egy ilyen kis hajóval mit jelent odakinn az óceánon, az elemek között a lét. Tudtam, hogy bármire képes, tudtam, hogy a hajó is egy szuperhajó.

Éjfél körül tudtam meg a hírt, hogy Gábor kikötött ottani idő szerint délután kikötött, az antiguai kikötőben átment egy vitorláshoz és az ő műholdas telefonjukon keresztül tudott engem felhívni. Az ő telefonja a két borulás következtében víz alá került, a második borulásnál a szellőzőn keresztül ömlött be a víz, Gábor a kabinablakon keresztül kimászott, hogy átfordítsa a hajót, de ekkor még több víz ömlött be. Fejjel lefelé, vízzel megtelve a víz felszínén állt a hajó, amelynek tíz centire lógott ki a hasa, Gábor a tőkesúly segítségével megpróbálta berántani, de ez a rengeteg víz miatt nem sikerült, végül jött egy hullám, amely elég nagy volt ahhoz, hogy átfordítsa” – nyilatkozta Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című műsorában.

A tervek szerint Viktória kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

Forrás: Origo

Cameron megjárta a Mariana-árok alját

James Cameron kanadai filmrendező különleges tengeralattjáróján lejutott hétfő hajnalban a földkéreg legmélyebb részének, a 11 ezer méter mély Mariana-árok aljára. Az egyebek mellett a Titanic, az Avatar és A mélység titka című filmek alkotójának célja a terület felfedezése és filmre vétele – közölte Stephanie Montgomery, a National Geographic társaság képviseletében.

Cameron – aki a társaság rezidens kutatója – mintegy másfél óra alatt ért le Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával az óceán fenekére, hogy mintákat gyűjtsön biológusoknak és geológusoknak.

A filmrendező az előzetesen tervezett hat óra helyett végül csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén – közölték a National Geographic társaság tagjai. Közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van. A legmélyebb pont eléréséről egy a Twitterre küldött üzenettel tájékoztatta a kísérlet követőit.

A Föld legmélyebb pontjára eddig egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Odafelé tartó útjuk csaknem öt óráig tartott, és mindössze 20 percet töltöttek lent. Tengeralattjárójuk annyira felkavarta a fenék homokját, hogy alig láttak valamit.

Cameron saját tervezésű, függőleges állású, hét méter hosszú hajójának habból formált törzse 6,3 centimétert zsugorodott az út alatt, melynek során 8,2 kilométer mélyre jutott. A 109 centiméter átmérőjű fém pilótafülkében Cameron magzatpózban utazott, az utasteret is meg kellett osztania a műszerekkel, egy kamerával, és persze a vezérlőpulttal. A rendező a több órás út alatt egyszer sem tudta kinyújtani a végtagjait.

A tervek szerint a most megtett út nem egyszeri alkalom lesz, a rendező korábban elmondta, hogy a sikeres merülés után szeretné, ha az egyszemélyes tengeralattjáró később a mélytengeri kutatások új eszköze lenne, és Doug Bartlett, a kísérletben közreműködő tengerbiológus szerint is inkább egy új program kezdete ez, nem egy folytatás nélküli expedíció. Természetesen mások már olyan eszközöket terveznek, amivel turistalátványossággá változtathatnák a Föld legmélyebb pontját: a floridai központú Triton egy olyan, hatalmas üvegfelülettel szerelt hajót építene, amivel bárkit levihetne ebbe a mélységbe, aki kifizeti a 250 000 dolláros jegyet.

Forrás: Index

8 hozzászólás “Megkerült az Atlanti-óceánon eltűnt magyar kenus” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Hetekkel ezelőtt mondtam, hogy Rakonczay “eltűnése” kamu. Egy ostobán kitalált médiahekk, megpróbáltak reklámot csinálni, hogy a későbbiekben könnyebben jussanak szponzorpénzekhez. Hetekig ezzel volt tele a sajtó, mindenki megismerte R. Gábor nevét.
    Ettől függetlenül komoly teljesítmény volt átkelni az óceánon.
    És persze Cameronnak is gratulálok. Érdekes útja lehetett.

  2. Tóth Mária szerint:

    Gratulálok Rakonczaynak ! / Hogy kamu vagy nem, mindenki belátása szerint nyilatkozzon!/

  3. Királyerdei szerint:

    Az beszéljen “kamuról”,aki már járt az Atlanti óceánon,és tapasztalta a nagy víz borzalmait.

  4. bélabá szerint:

    Gratulálok a teljesítményéhez, ez a fanyalgás meg annyira magyar tulajdonság……….

  5. abelgyulane szerint:

    Én tiszta szívemből örülök, hogy megkerült Rakonczay. Egyetértek: akár kamu volt, akár nem – bár
    a feleség derűlátó megnyilatkozásai remény sugalltak.

  6. J szerint:

    Nem semmi teljesítmény. Azért nem sokon múlt, hogy otthagyja a fogát. Nagy felelőtlenség volt elindulni helyzetjelző nélkül.
    A fanyalgók meg köpjenek fel és álljanak alája…

  7. Jeniszej szerint:

    Mit jelent a “kenu oldalán” a felirat?
    Sehol egy országra utaló jelzés, zászló. címer.
    Persze ettől a teljesítmény marad. 🙁

  8. Jeniszej szerint:

    A február eleji viharban kétszer is felborult a hajó, ilyenkor mi lesz a ruhákkal és az élelmiszerrel?
    Az élelemmel semmi különös, mert vízhatlan csomagolásban tárolta.” 🙂
    Megjegyzés: ezek a telefon gyártok nem tudják a vízhatlan telefont megalkotni?
    A kis unokám is kételkedik abban, hogy ilyen létezhet. – mondja a Faterom.

    „Egy mentőakció nagyon drága lett volna?
    Nyilván összeraktam volna rá az anyagi hátteret, csakhogy ő megígértette velem, hogy nem küldök utána senkit akkor sem, ha nem működik a műholdas telefon, (talán már sejtette előre, hogy pont az a márkás telefon nem fog működni 🙂 ) – mert attól ő még evez, és nem akarja, hogy elvegyem tőle az expedíció sikerét.
    Nagyon-nagyon nehéz volt ezt betartani.”

Itt lehet hozzászólni !