Észlelték az “akasztófaszerű” tárgyat

Elhatárolódott a Demokratikus Koalíció saját magától

Csepel.info

Így nézett ki a Demokratikus Koalíció honlapjának egyik oldala: a Vörös Csepel szerzőjét akasztófa alatt ábrázolták

“A mai napon észleltem, hogy a csepeli Demokratikus Koalíció honlapjára felkerült egy másik blog oldalról átvett cikk. Az írást illusztráló, feltételezhetően szerkesztett kép Ábel Attila alpolgármester urat egy akasztófaszerű tárggyal együtt ábrázolja.A kép tartalmától (és mindattól, amit ez az ábrázolás akár csak sugallhat) a magam és a csepeli Demokratikus Koalíció nevében szeretnék a leghatározottabban elhatárolódni. Minden ilyesfajta megjelenítést, a politikai ellenfél személyét szélsőségesen bántó képet, írást elítélek – szülessék az bármelyik politikai oldalon” – közölte Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció csepeli szervezője.

A Demokratikus Koalíció csepeli honlapja hetek óta illusztrálta beszámolóit olyan képekkel, melyek a kerület vezetőit halottakra jellemző felakadt szemmel, leeső állal vagy kivégzésre utalóan, akasztófa alatt mutatták. A Csepel.info cikke után Borka-Szász Tamás elhatárolódott a képektől. Állítása szerint az általa szervezett párt általa szervezett honlapján mindeddig nem észlelte a megbotránkoztató képeket. Borka-Szász Tamás közleményét ugyanazzal a szerzővel tetette fel a párt honlapjára, aki az akasztófás képet is feltette. Borka Szász Tamás közleményét az alábbiakban olvashatják.

A mai napon észleltem, hogy a csepeli Demokratikus Koalíció honlapjára felkerült egy másik blog oldalról átvett cikk. Az írást illusztráló, feltételezhetően szerkesztett kép Ábel Attila alpolgármester urat egy akasztófaszerű tárggyal együtt ábrázolja.A kép tartalmától (és mindattól, amit ez az ábrázolás akár csak sugallhat) a magam és a csepeli Demokratikus Koalíció nevében szeretnék a leghatározottabban elhatárolódni. Minden ilyesfajta megjelenítést, a politikai ellenfél személyét szélsőségesen bántó képet, írást elítélek – szülessék az bármelyik politikai oldalon.

A cikket (és benne a képet) a honlapra átvevő személy hibázott, a hozzám érkezett jelzés után azt honlapunkról azonnal eltávolítottuk.

Ezúton szeretnék Ábel Attila úrtól elnézést kérni, amit nyilvánosan is meg fogok ismételni a csepeli Képviselő-testület következő ülésén.

Ami a témában a Csepel.info által kerekített „cikket” illeti: furcsállom, miszerint velem kapcsolatban (többszöri helyreigazítás után) sokadszorra jelenik meg az a valótlanság, hogy én valaha is az igazságügyi minisztérium „udvari beszállítója” voltam. A személyemet pedig kizárólag Deme Gáborral (évekkel ezelőtt) készült közös fotóval tudják csak illusztrálni.

A cikkbeli orvos szakértő mondatait idézve: „beteg lélekre, gyűlölködő jellemre és megszállottságra utalhat az ellenfelek ilyen jellegű ábrázolása…”

Végezetül önkormányzati képviselőként megdöbbentőnek találom, hogy egy ismeretlen hátterű, az önkormányzat honlapján a csepeliek számára hivatalosan ajánlott (!) és reklámozott „hírportál” a kerületi vezetők fotói alá halott személyek képeit montírozza, és a tisztségviselőket rájuk hasonlítónak állítja be.

De erre természetesen majd az érintettek reagálnak, ha akarnak.

Borka-Szász Tamás
csepeli DK szervező

Kommentár nélkül: az orvosszakértő véleménye a Demokratikus Koalíció honlapján megjelentetett képekről

“Beteg lélekre, gyűlölködő jellemre és megszállottságra utalhat az ellenfelek ilyen jellegű ábrázolása. A többek között bűnözők kezelésével is évekig foglalkozó szakember szerint az ilyen jellegű ábrázolás egyfajta “képi mágia”, beteljesülésre vágyódás, olyasmi, amit a filmekben a vudu-bábuk átszurkálásakor láthatunk.
– Politikusokkal nem foglalkoztam, de lehet ez a politikai paranoia egyik megnyilvánulása. A halálra utaló képek annak a nyilvánvaló vágynak a megtestesítése, hogy ellenfelüket holtan szeretnék látni – emelte ki a szakember.”

Csepel.info

57 hozzászólás “Észlelték az “akasztófaszerű” tárgyat” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Kétségtelen, alulmúlja még a Vörös Csepel nívóját is.

    Gyengébbek kedvéért: utóbbi egy kitűnő könyve lenne, ha a bíróság által jogerőre emelt tényeket rögzítene, az ítéletek fényében. Addig csak egy mesekönyv.

    Amúgy, meg nem kell félteni egyik felet sem: úgy néz ki, a kerület nyugodt fejlődésének építése helyett a sárdobálásban a profik.

  2. Bugi szerint:

    Szerintem kisstílű kritika, hogy miért nem csak befejezett ügyeket tartalmaz a könyv. Ilyen alapon nem lehetne beszámolni a kettős gyilkosság peréről vagy Hagyó Miklós ügyeiről sem. Azt felhozni meg, hogy ebben a Fidesz is felelős, miközben meg sem szólalt, igazi komcsi dolog. Gratulálok.

    Borka-Szász meg nem vette észre: csak nem veszi be valaki ezt a hazugságot?

  3. Vátesz szerint:

    Tegnap írtam: “Egyébként meg az a véleményem, lejárató képek arra ütnek vissza, aki felhasználja azokat!”
    Ezek szerint igazam volt!

  4. Királyerdei szerint:

    Gratula B.Szász!
    Úgy látszik,hogy néha sikerül politikushoz méltóan viselkedned.

  5. Rend szerint:

    Kedves Bugi!

    Segítek, mert nem érted mi a különbség: a sajnálatos kettős gyilkosság és Hagyó esetében a nyomozó szervek /rendőrség, ügyészség/ vizsgálatot folytatott és bűncselekményekre utaló nyomokat talált, ezért elindult a büntető eljárás. A Vörös Csepel könyvben viszont sok dolog csak egyenlőre rágalmazás, és maga a rágalmazás a bűncselekmény, és a rágalmazó ellen kellene egyenlőre büntető feljelentést tenni.
    A Vörös Csepel közpénzből lett finanszírozva, és terjesztve, amit a Fidesz által uralt “önkormányzat” fizetett. Tehát köze van a könyvhöz, és a bűncselekményhez is.
    Takarodjon a közéletből az elmúlt 20 év összes politikai szereplője!!!!!!

  6. "?!" szerint:

    Az interneten találtam az alábbi hírt:

    “2012. február 22-én (szerdán) 17.00-tól lakossági fórum lesz Németh Szilárd polgármester vezetésével a csepeli Polgármesteri Hivatal (Szent Imre tér 10.) földszinti Nagytanács termében. A fórum témája Csepel 2012. évi költségvetése és a kerület pénzügyi helyzete.
    A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!”

    A csepel.hun és a csepel.infon erre utaló közleményt nem olvastam, ezért kérdezem, hogy valóban lesz-e lakossági fórum a Polgármesteri Hivatalban ma 17:00 órától?

  7. Királyerdei szerint:

    “sajnálatos kettős gyilkosság ”

    Egy előre kitervelt és hidegvérrel elkövetett kivégzés az “csak” sajnálatos”???
    Miért?Mert kommunisták követték el?várjál,majd az lesz “sajnálatos” amikor ez a két hülye
    rájön,hogy nyakig vannak benne,és a Párt nem tudja őket kihúzni.Mert hamarosan énekelni kezdenek.Akkor jön sokaknak a meglepetés.

  8. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Alább olvasható Takaró Mihály irodalomtörténész felhívása:

    Megjelent az új Nemzeti Alaptanterv tervezete, mely tantárgyanként tartalmazza a tanítandó kötelező törzsanyag tartalmait. Sajnálatos és döbbenetes módon magyar irodalomból egyetlen olyan író sem szerepel benne, aki a XX. század első fele nemzeti konzervatív polgári irodalmának képviselője lenne.

    Így továbbra sem szerepel például Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Wass Albert, Gyóni Géza, Reményik Sándor, Tompa László, Koós Károly, Nyirő József és Szabó Dezső!!! Ez azért fájdalmas és döbbenetes, mert a fent nevezett írók a nemzetközileg ismert – többük esetében irodalmi Nobel-díjra jelölt – a magyar irodalom minőségi, első vonalát reprezentáló alkotók voltak.

    Nem jelenik meg a tervezetben az 1920 után hárompólusúvá vált magyar irodalom-felfogás sem, így egyáltalán nem tárgyalja a transzilvánizmust mint fogalmat, és ezzel újra teljesen egyoldalúan, torzítva és csonkán óhajtja bemutatni az említett korszakot.
    Ez azért életveszélyes, mert ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy marad a Nyugatot egyedüli progresszív irányként bemutató, idejétmúlt felfogás.

    A tervezethez március 2-ig lehet BÁRKINEK! hozzászólnia. Kérem önöket, lehetőleg minél nagyobb számban tegyék meg írásbeli hozzászólásukat a minisztérium, illetve a NAT-bizottság számára! Most létfontosságú, hogy éljünk jogainkkal, és kérjük-követeljük az egyoldalú, valóságnak nem megfelelő nézetdiktatúrás álláspont felülvizsgálatát. A tét óriási, ezen múlik, hogy az elkövetkező években-évtizedekben az új magyar generációk megismerkednek-e a korszak valóságával, és végre 22 évvel a rendszerváltozás után a magyar irodalom tantárgy betöltheti-e nemzeti identitásképző szerepét is.

    A http://www.ofi.hu honlapon – állítólag március 2-ig – bárki megteheti észrevételét. Ajánlom azonban, hogy inkább mielőbb küldje be! Ehhez kattintson a „Nyilvános az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga” címre. Lejjebb kattintson „A véleményezési felület”-re, azután jelölje a magyar irodalmat. A fent említett írókról a végén lévő „Közműveltségi tartalmak” fejezetben érdemes bővebben írni, de jónak látnám rögtön az első felületre is írni pár bevezető mondatot.

    Kérem továbbá, hogy hozzászólását küldje meg nekem is, hogy hivatkozni tudjak – a remélhetőleg igen nagy számú – észrevételre, hogy ezáltal lehetetlenné tegyük azok letagadását. Segítségét előre is hálásan kösznöm!

    Takaró Mihály

  9. Rend szerint:

    Kedves Királyerdei!

    Nem az elkövetők, az áldozatok a sajnálatosak, mert Ők becsületes emberek voltak, fel akartak tárni egy sikkasztási ügyet és ennek lettek áldozataik.
    Az elkövetők szarházi alakok!!!!! Nem kéne ebbe a politikát bele keverni, gyilkosok akiknek bűnhődniük kell.
    Takarodjon a közéletből az elmúlt 20-év összes politikai szereplője.

  10. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Alexa Károly: Bennem most az árulás szó vert tanyát, ahogy dermedten bámulom azt a képet, amelyen a Magyar Szocialista Párt európai frakciójának négy tagja néz vidáman a kamerába. Éppen leszavaztak, éppen szavazni készülnek, vagy éppen egyeztettek otthoni társaikkal, épp most fogadták a gratulációkat, készülnek a kasszához. Éppen elárulták… Mit is? Azt nem mondhatjuk, hogy a hazát, arról ők mit sem tudnak, nem mondhatjuk azt sem, hogy a nemzetet, annak többségi véleményével ők nem törődnek – mondjuk: elárultak-eladtak egy országot, mégpedig azt az országot, amely oda küldte őket, a hátsó udvari-cselédlépcsős Európából a főbejáraton át a csillogó termekig, rájuk bízva nemzeti érdekeinek érvényesítését. Munkálkodni, s ha kell, küzdeni küldtük őket, és ők elárultak bennünket.

    A látvány csúf, de maga a tény nem rendíthet meg senkit, olyannyira megszokott. Idestova száz éve. S bennem most nem a Jászi Oszkárok és Szamuelyk vérben keringőző párosai, nem is a Rákosi–Kádár-féle bitóbarkácsoló duettek áriái képződnek meg, hanem két sor Madách Imrétől: „Az árulás emelt fővel kacag, / S tőrt élesít a Konvent padjain.”

  11. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Itt is kárt tett a Gyurcsány–Bajnai-korszak ámokfutása

    Forrás: MTI

    2012. február 22., szerda 06:33
    Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Darányi Ignác-terv megvalósításában látja az egyedüli garanciát arra, hogy a mezőgazdaság területén bekövetkezzen a régóta indokolt generációváltás, és arra kérik az MSZP agrárpolitikusait, hogy ne provokálják „hazug, megtévesztő nyilatkozataikkal” a vidéken élő embereket!

    Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a szervezet vidékért felelős munkacsoportjának vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: támogatják a terv megvalósítását, amely a múlt káros hagyományait felszámolva az egyedüli garancia arra, hogy a mezőgazdaság területén bekövetkezzen a régóta indokolt és várt generációváltás. Ezáltal minden esély megvan arra, hogy a vidék nem elöregedni, hanem fiatalodni fog és megszületnek azok a gyermekek, akik a jövőt jelentik a vidéki Magyarországnak – mutattak rá.

    A terv képes arra, hogy megteremtse a lehetőséget a fiatal gazdák támogatására, indulási feltételeik biztosítására, amelynek következtében a vidéken élő fiatalok vonzó jövőképet találnak agrárvállalkozásaik fejlesztésére. Kitértek arra, hogy az uniós csatlakozás óta hazánk folyamatosan újabb és újabb területeken szembesült azokkal a problémákkal, amelyeket a rendszerváltás előtti években örökölt Magyarország. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy az ismert történelmi okok miatt nem alakulhattak ki a több generáció óta működő klasszikus családi gazdaságok, aminek következtében a mai napig nincsen elfogadott normája a családi gazdaságok továbbadásának.

    Másrészt az agrárium hosszú évek óta nem tudott vonzó területté válni az új nemzedék számára, köszönhetően „a Gyurcsány–Bajnai-korszak neoliberális ámokfutásának”, amely tudatosan ellehetetlenítette a hazai mezőgazdaságot, emiatt a fiatalok inkább menekültek a gazdaságból, mint hogy maguk is növénytermesztésbe vagy állattenyésztésbe kezdjenek.

    A kereszténydemokrata politikusok az MSZP agrárpolitikusait arra kérik, vegyék tudomásul, hogy vidéken agrárbéke van, és senki nem kér azon „kártékony politikából”, amelyet a magyar vidék 2010-ben az ország kétharmadának részeként elutasított.

  12. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Hány emberen segített volna egyetlen nokiás doboznyi pénz?

    Forrás: MTI

    2012. február 21., kedd 16:05
    A kormány idén 206 ezer olyan embernek ad munkát, aki eddig segélyből élt, így ők havonta 18 500 forinttal több pénzből tudnak élni, mint eddig – közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a szocialista Gúr Nándor keddi szavaira reagálva.

    A parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, a szocialista kormány alatt nem nettó 47, hanem – alacsonyabb minimálbér mellett is – 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások. Selmeczi Gabriella közleményében azt írta, arra kéri Gúr Nándort, „számoljon egy kicsit: hány ember életét könnyíthette volna meg akár csak egyetlen nokiásdoboznyi pénz”.

    A szóvivő hozzátette, „a szocialistáktól átvett örökség nyomán” 595 ezer ember él 28 500 forintos jövedelempótló segélyből. A jelenlegi kormány azonban – folytatta – idén 206 ezer, eddig segélyből élő embernek ad munkát, így 206 ezren havonta 18 500 forinttal több pénzből tudnak élni, mint eddig, a rászoruló családokat pedig egyéb szociális támogatásokkal is segítik. „Ezt a szocialisták nem tudják értékelni, mert az eddig nyilvánosságra került korrupciós ügyeik ennek sok ezerszeresével károsították meg az adófizetőket” – zárta közleményét Selmeczi Gabriella

  13. Mr. Absolut Dexter szerint:

    A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc keddi évértékelő beszédéből az derül ki, hogy a volt miniszterelnök tovább halad az őszödi úton. „Az emberek világossá tették, hogy nem kérnek Gyurcsány Ferenc hazugságaiból, nagyotmondásaiból és korrupt barátaiból. A Gyurcsány-korszak szocialista kormányai tönkretették Magyarországot, így aztán nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc ma már csak egy 3 százalékos törpepárt vezéreként produkálhatta magát” – áll Selmeczi Gabriellának, a Fidesz szóvivőjének keddi közleményében. (MTI)

  14. Mr. Absolut Dexter szerint:

    A Jobbik szerint ha „Magyarországon valóban működne az elszámoltatás és a rendteremtés, akkor Gyurcsány Ferenc – lassan két évvel az állítólagos fülkeforradalom után – az egyik legbiztonságosabb börtönünk beszélőjén fejtette volna ki véleményét biztonsági kamerák kereszttüzében” – reagált kedden Pörzse Sándor jobbikos képviselő közleményében Gyurcsány Ferenc évértékelőjére. (MTI)

  15. Rend szerint:

    A Fidesz nem éhbéres közmunkát ígért!!!!
    Ezek is csak vetítettek, mint az elmúlt 20-évben mindegyik. Takarodjanak a hazug emberek a közéletből!!!!!

  16. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Mély válságba jutott az egész baloldali elit Vérre megy a hazánk ellen indított nemzetközi lejárató kampány, mert az európai baloldal olyan válságba került, amikor már csak ezekkel az ócska trükkökkel tud védekezni – fejtette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő és politológus.

    Schöpflin György szerint a startpisztolyt a szociáldemokrata Borut Pahor sütötte el még tavaly nyáron, amikor a szlovén kormányfő zárt ajtók mögött arról értekezett: ahogy vége a magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigetelik Magyarországot. A magyar baloldal is szerves része a dezinformálás folyamatának A politikus azt is kifejtette, szerinte miként vehette ki a részét Bajnai Gordon korábbi kormányfő a Nyugat félrevezetéséből. “Azt hiszem, hogy leginkább Bajnai Gordon Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány elnevezésű intézménye játszotta a legtöbb szerepet ebben – bár ezt bizonyítani nem tudom. Azt feltételezem, hogy ez a szervezet nagyon színvonalasan adta le a célinformációkat. Csak meg kell nézni a honlapjukat. Jó angolsággal megírt oldal, amelynek állításait nagyon sok baloldali elfogadja” – fogalmazott Schöpflin György

  17. "?!" szerint:

    Tisztelt Admin!

    Ma 09:49-kor feltettem egy kérdést arra vonatkozóan, hogy valóban lesz-e lakossági fórum a Polgármesteri Hivatalban ma 17:00 órától?

    A kérdésemet az indokolta, hogy az interneten találtam az alábbi hírt:

    “2012. február 22-én (szerdán) 17.00-tól lakossági fórum lesz Németh Szilárd polgármester vezetésével a csepeli Polgármesteri Hivatal (Szent Imre tér 10.) földszinti Nagytanács termében. A fórum témája Csepel 2012. évi költségvetése és a kerület pénzügyi helyzete.
    A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!”

    Mivel a fenti kérdésemre senki nem válaszolt, Tőletek kérdezem, hogy Ti tudtok-e erről a lakossági fórumról, és ha igen, akkor nem tartjátok-e célszerűnek tájékoztatni erről a fórumozókat?

  18. Rend szerint:

    Kedves “?!”

    Nézd meg, hogy gyülekeznek-e a rendőrök, kordonok fel vannak-e állítva. Ha igen akkor készülnek a békés lakossági fórumra.

  19. admin szerint:

    “?!”: Információink szerint nem lakossági fórum lesz.

  20. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    2012. február 22-én (szerdán) 17.00-tól lakossági fórum lesz Németh Szilárd polgármester vezetésével a csepeli Polgármesteri Hivatal (Szent Imre tér 10.) földszinti Nagytanács termében. A fórum témaja Csepel 2012. évi költségvetése és a kerület pénzügyi helyzete.

    A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

    Üdvözlettel,

    Dargó Sándor

  21. Mr. Absolut Dexter szerint:

    A magyar biztos egyetért a kohéziós támogatások befagyasztásával InfoRádió / MTI Betűméret + –

    Egyetért az Európai Bizottság szerdai döntésével Andor László EU-biztos, aki méltányosnak nevezte az uniós testület javaslatát a kohéziós támogatások befagyasztásáról.

    h i r d e t é s

    Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy azt javasolják: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

    Az uniós biztos egy szerdai budapesti nyugdíjkonferenciát megelőzően újságíróknak elmondta, hogy az EB-ben a kohéziós pénzek felfüggesztéséről konszenzusos döntés született.

    A kérdésre, hogy méltányos, arányos, igazságos-e a döntés, ahogy azt korábban várta, igennel felelt.

    Beszámolt arról is: azért maradt távol az EB-ülésről, mert a szerdai, budapesti nyugdíj-konferencia időpontját már jóval korábban fixálták, állásfoglalását pedig írásban juttatta el a bizottsághoz. Andor László kiszámíthatónak nevezte a szerdai döntés tartalmát. Az álláspontját firtató kérdésre azt válaszolta, akkor ismerteti az abban foglaltakat, ha mások is nyilvánosságra hozzák saját állásfoglalásukat.

  22. GONDOLKODÓ! szerint:

    Egyre inkább foglalkoztatottá válik “ez az Andor László!” Magyar sajtóban, TV-ben és sok más helyütt. Csak nem a “felvezetése folyik? Tétre, helyre, befutóra? Vagy csak nekem tűnik fel?

  23. Perspektíva? szerint:

    SZÁZMILLIÁRDOS KIIGAZÍTÁS JÖN

    Csökkentenék a gyógyszertámogatások összegét – Beszerzési tilalom az államigazgatásban

    Orbán Viktor költségvetés kiigazítására utasította Matolcsy Györgyöt – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A nemzetgazdasági miniszternek a többi miniszterrel együtt kell kitalálnia, hogyan csökkentsék tovább a tárcák és a többi állami intézmény kiadásait. Csökkentenék a gyógyszertámogatások és a BKV támogatások összegét. Az intézkedések célja, hogy tartható legyen a konvergencia programban lefektetett hiánycél.

  24. Nyugger szerint:

    Nagyon úgy néz ki, hogy kohéziós pénzek elől nem kell elugrani, de hogy el kell-e a hárombetűs intézmény pénze elől az még a jövő zenéje.

  25. GONDOLKODÓ! szerint:

    Úgy tűnik, bármit teszünk csak kapálódzunk. Az események olyan kényszerhelyzeteket teremtenek hazánkra, amelyeket előbb v. utóbb már nem fogjuk tudni kivédeni. Ez egy olyan folyamatnak látszik, mint amikor az állampolgár “viaskodik” a mindenkori hatalommal. A hurok napról, napra szorul mindannyiunk nyakán? Bármennyire hihetetlennek tűnik, sokak számára, nem a mi kormányunkon múlik. Nem felejtendő, hogy fletó a választást követően, nem sokkal, már nyíltan hangoztatta, hogy Orbán meg fog bukni. Most is csak azt tudom mondani, amennyiben ez megvalósul, ennek a nemzetnek hosszú évtizedekre vége! Belátható időn belül “nem kerül(het)” a palettára olyan karizmatikus személy aki minimum annyira elkötelezett híve lehessen e nemzetnek, mint a mai kormányfő! Csak az képes bármilyen balgaságokat róla terjeszteni, aki nem ismeri. Nem kell a “nyelvcsapásokra” sem gondolni, mert mint ahogyan sokan tudjuk az az előző korra volt leginkább jellemző.

  26. Nyugger szerint:

    Úúristen!!! Vajon mi lenne itt, ha nem lenne elkötelezett híve a nemzetnek a mai kormányfő?

  27. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kadhafi által külföldön speizolt Líbia aranykészlete is eltűnt, halálával. Azóta egy szó sincsen róla sehol sem! Változatlanul folyik az óriási zsákmányszerző művelet, no és a fegyverkezés! Legújabban RO.-ban telepítenek az amik rak. rendszert. Putyin is bele erősített.

  28. GONDOLKODÓ! szerint:

    El tudja e képzelni? Na tessék mondani!

  29. GONDOLKODÓ! szerint:

    S. Gy. bá nyilatkozta néhány hete, hogy GO. az idén mindenképpen befog “dőlni,” s lesz még egy, aki követi Európában. Elvégre a rendszerváltást is megrendezte! Csak tud valamit ez a Pali!

  30. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Több szempontból kifogásolható a Bizottság döntése

    A Magyarországnak szánt kohéziós kötelezettségvállalások 2013-tól történő részleges felfüggesztésére tett szerdai európai bizottsági javaslat megalapozatlan és méltánytalan – olvasható Szijjártó Péter és Giró-Szász András szerdai, közösen kiadott közleményében.

    Létrehozva: 2012. február 22., 14:12

    Közlésük szerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért hagyta figyelmen kívül a tényeket: Magyarország költségvetési hiánya – az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta először – 3 százalék alatt volt 2011-ben és 3 százalék alatt lesz idén is, amellyel a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudhatjuk magunkénak az Európai Unióban.

    Megjegyzik: mivel az Európai Bizottság a 2013-as költségvetési hiányt 3,25 százalékra becsülte, a kormány újabb intézkedéseket hozott, melyek 0,4 százalékkal csökkentik a jövő évre várt deficitet, amely így szintén 3 százalék alatt marad. Ezen döntésekről a miniszterelnök tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét.

    A kormány tehát minden, a vonatkozó uniós elvárások és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges döntést meghozott. A Bizottság szerdai javaslata jogi szempontból is vitatható, ellentétes az alapszerződések szellemével, hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót.

    A tények azt bizonyítják, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó irányba viszi Magyarországot, hiszen a tavalyi évi gazdasági növekedésünk meghaladta mind az egész Európai Unió, mind az euróövezet növekedési ütemét, miközben folyamatosan csökkentjük a múlt örökségeként itt maradt államadósságot. A kormány természetesen továbbra is készen áll a folyamatos konzultációra az Európai Unió intézményeivel – zárul a közlemény.

  31. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Meddig kell még ezt elviselnünk?

    Az EB 495 millió euró befagyasztását javasolja
    MTI
    2012-02-22 16:25

    Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit – közölték szerdán Brüsszelben. A kormány szerint jogilag vitatható az Európai Bizottság javaslata.

    Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja (j) és Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa sajtóértekezletet tart az uniós biztosok testületének ülése végén, Brüsszelben
    Kapcsolódó anyagok
    Andor László egyetért az EB döntésével
    Szerdán tárgyalnak a magyar kohéziós támogatás felfüggesztéséról
    Cséfalvay: kizárt, hogy Magyarország ne férhetne hozzá a kohéziós alaphoz
    Soha nem volt ilyen jó a magyar-cseh viszony

    Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény, a biztosok testülete szerda délelőtt ült össze, és az egyik napirendi pont a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás volt. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

    A témáról kiadott közlemény szerint a pontosan 495 184 000 eurót a jövő januártól hatályos kötelezettségvállalásokból függesztik fel. A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékáról, az összes kötelezettségvállalás 29 százalékáról van szó.
    Példátlan lépés
    A közlemény szerint a mindeddig “példátlan” lépés “az Európai Bizottság Magyarországnak szóló ismételt figyelmeztetéseit követi, hogy fokozza erőfeszítéseit a túlzott államháztartási deficit befejezésére, valamint a megfelelő lépések elmaradását”.

    A bizottság emlékeztetet arra, hogy januárban már megállapította a hatékony lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács el is fogadott.
    Orbán és Matolcsy levele nem változtatott a döntésen
    Olli Rehn az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján kérdést kapott arról, miért nem vette figyelembe a brüsszeli bizottság azokat az egészen friss magyar tájékoztatásokat, amelyek további pénzügyi intézkedések megtételéről szóltak. Válaszában Rehn megerősítette, hogy nemrég ő maga Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, José Manuel Barroso bizottsági elnök pedig egy-két napja Orbán Viktor miniszterelnöktől levelet kapott, de – tette hozzá – ezek a levelek nem tartalmaztak olyan konkrét közlést, ami érdemben megváltoztatta volna az uniós testület következtetéseit.
    Erős ösztönzőnek kell lennie
    Olli Rehn pénzügyi biztos azt hangoztatta, hogy a javaslatnak “erős ösztönzőnek kell lennie Magyarország számára, hogy … megfelelő makrogazdasági és pénzügyi feltételeket hozzon létre annak érdekében, hogy biztosítsa a kohéziós alapból származó források hatékony felhasználását”. Hozzátette, hogy “most a magyar kormánynak kell cselekednie, mielőtt a felfüggesztés életbe lép”. Magyarország a bizottság előrejelzése szerint jövőre is átlépi a 3 százalékos deficithatárt – emelte ki Rehn.
    Magyarországnak esélyt és időt adnak
    Johannes Hahn, a regionális fejlesztésért felelős biztos kiemelte: “a bizottság javaslata arányos, és lehetővé teszi, hogy az alapból továbbra is támogassanak beruházásokat, miközben Magyarországnak esélyt és időt ad, hogy rendezze a helyzetet”.

    A kohéziós alap az Európai Unió úgynevezett belső felzárkóztatási pénzalapjai közé tartozik. Ezek az alapok az EU közös költségvetésének elkülönített támogatási keretei, céljuk segíteni a tagországok jóléti szintjének egységesebbé válását, a gazdasági különbségek eltűnését az egyes térségek között, valamint az uniós átlagtól elmaradottabb országok gazdaságának stabilizálását.
    A bizottság emlékeztetett a kohéziós alapra vonatkozó uniós szabályokra, amelyek szerint ha valamely kedvezményezett tagállamban túlzott költségvetési hiány áll fenn, és az erről “kiadott tanácsi ajánlást az érintett tagállam részéről nem követte eredményes intézkedés, az alapból az érintett tagállam részére tett kötelezettségvállalások teljes vagy részleges felfüggesztéséről határozhat, a felfüggesztésről szóló határozatot követő év január 1-jei hatállyal”.

    A szabályok szerint “ha a Tanács megállapítja, hogy az érintett tagállam megtette a szükséges kiigazító intézkedést, késedelem nélkül határoz az érintett kötelezettségvállalások felfüggesztésének megszüntetéséről” is.

    Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára még kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy meggyőződése szerint a gyakorlatban nem fog sor kerülni arra, hogy Magyarország ne férjen hozzá a kohéziós alaphoz. Jelezte, hogy a kormány már most tavasszal, a szokásos módon elkészítendő konvergenciaprogramban és nemzeti reformprogramban, ősszel pedig a jövő évi költségvetésben megfelelő lépésekkel reagálni fog az uniós elvárásokra. Leszögezte, hogy Magyarország képes lesz a hiányt az előírt szint, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani.
    A kormány szerint jogilag vitatható az EB javaslata
    A kormány szerint az Európai Bizottság zárolási javaslata jogi szempontból vitatható, ellentétes az alapszerződések szellemével, “hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót”. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő így reagált közös közleményében.

    A magyar kormány álláspontja szerint azonban – mint az a két szóvivő közleményében olvasható – a tények azt bizonyítják, hogy a kabinet gazdaságpolitikája jó irányba viszi Magyarországot, hiszen „a tavalyi évi gazdasági növekedésünk meghaladta mind az egész Európai Unió, mind az euróövezet növekedési ütemét, miközben folyamatosan csökkentjük a múlt örökségeként itt maradt államadósságot”.

    Szijjártó Péter és Giró-Szász András azt írta: a kormány megalapozatlannak és méltánytalannak tartja a Magyarországnak szánt kohéziós kötelezettségvállalások 2013-tól történő részleges felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslatot. Álláspontjuk szerint érthetetlen, hogy a bizottság “miért hagyta figyelmen kívül a tényeket”, így azt, hogy Magyarország költségvetési hiánya – az Európai Unióhoz való csatlakozása óta először – 3 százalék alatt volt 2011-ben, és 3 százalék alatt lesz az idén is, amellyel az ország a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudhatja magáénak az unióban.

    Hozzáteszik, hogy mivel az Európai Bizottság a 2013-as költségvetési hiányt 3,25 százalékra becsülte, a kormány újabb intézkedéseket hozott, amelyek 0,4 százalékkal csökkentik a jövő évre várt deficitet, így az szintén 3 százalék alatt marad. Ezen döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót – jegyzik meg, úgy összegezve, hogy a kormány minden, a vonatkozó EU-s elvárások és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges döntést meghozott, s természetesen továbbra is kész a folyamatos konzultációra az Európai Unió intézményeivel.

  32. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Vona: az EU vicsorgó hiénává vált 2012, február 22 – 14:39
    Friss hírek Vezércikk

    Az Európai Bizottság ma megszavazott javaslata és a fiskális uniós döntés is megmutatta, hogy hazánk egyértelműen gyarmati szerepbe jutott – jelentette ki Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján.
    A Jobbik elnöke szerint példátlan ez a helyzet, amit ugyan nem büntetésnek neveztek, mégis egyértelműen az. Sőt – tette hozzá – egyben Magyarország megalázása is.
    Az EU kimutatta foga fehérjét, és vicsorgó hiénává vált – nyilatkozta. Vona Gábor úgy látja, a 495 millió euró megvonásáról szóló bizottsági döntés – ami a jövő évi támogatások egyharmada – visszavonható, de ehhez még nagyobb öncsonkításra lenne szüksége az országnak. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy hívják össze az öt párt prominenseit, és beszéljenek őszintén az ország pénzügyi-gazdasági helyzetéről.
    A mai napnak kijózanító ereje van: az EU még nagyobb költségvetési szigort vár el annak ellenére, hogy eddig is erején felül teljesített az ország – hangsúlyozta Vona Gábor. Úgy látja, a társadalom megérdemli, hogy érdemi vita folyjon kétharmados kutyakomédia és porhintés helyett. Leszögezte: ugyan az elmúlt évek kormányainak is komoly szerepe van a mai helyzetben, a fő hibás mégis az Unió.
    A jelenlegi keretrendszerben a magyar gazdaság talpra állítására nincs mód, és a lehetőségeket is tovább csonkítják – összegezte a Jobbik elnöke. Úgy hiszi, mindenképp szükséges Magyarország jelenlegi uniós helyzetének többpárti megtárgyalása a végzetes gyarmati szerepből való kilábalásért, és a magyar emberek véleményének megismerése is

  33. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Meg vagyok magamon döbbenve: – Már jobban útálom az Európai Uniót, mint a Szovjetuniót!

  34. Dr. grün szerint:

    “Mr. Absolut Dexter szerint:
    2012. február 22., szerda – 17:33
    Meg vagyok magamon döbbenve: – Már jobban útálom az Európai Uniót, mint a Szovjetuniót!”
    Megszeretjük mi még Gyurcsányt is! ))) 🙂 (((

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    Van mit köszönnünk neki is!

  36. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    dr.Grün szerint: Csak a magad nevében beszélj ! “Megszeretjük mi még Gyurcsányt is ! Soha, soha soha !!!

  37. GONDOLKODÓ! szerint:

    Mint várható volt Andor Lászlótól??? Gyurcsány nevezte ki a posztra,-és most az ő kérését teljesítette!!! Nem elfelejteni e díszes nevet, aki a nemzet ellen cselekszik, ugyanúgy, mint Simor!!

  38. lucifer szerint:

    Visszatérve a eredeti témára:

    Volt egyszer a XX. század első felében egy író-újságíró, aki olyat mondott, hogy a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte.

    Nohát, ez az Ábel Attila fénykép is olyan eset. Az ilyenen nem szabad megsértődni, A politikusok sokszor célpontjai a különböző művészeknek. Például egyszer egy magas beosztású vezető személyt egy vadásztrófeákkal kidekorált teremben fogadtak és az asztalfőre ültették, a mögötte lévő falon meg egy nagy agancs lógott. A fotós felfedezte a témát, “lehajolt érte” és olyan szögből készített felvételt, amin úgy látszott, mintha az illető magasszintű vezetőnek agancsai lennének. A fényképet megmutatták az illetőnek, aki jót nevetett rajta, aztán napirendre tért a dolog felett. De számtalan ilyen esetet lehetne előhozni.

  39. Nyugger szerint:

    Az első lehetőség: Amit OV nem tudott 2006-ban elintézni GyF-nek (UNIO-s pénzeket ne kapjon a hazudozó komenyista kormány), azt most magának szépen elintézte!
    A második lehetőség: Akkor nem tudott intézkedni, most meg nem tudta meggátolni!

    Mekkora szemét ez az EU?!
    (Meg különben is: az elmúlt 8 év, a rohadt Gyurcsány-Bajnai-Andor)

  40. "?!" szerint:

    “Perspektíva?” írta 16:04-kor:

    “SZÁZMILLIÁRDOS KIIGAZÍTÁS JÖN”.

    Az a szerencsénk, hogy nem “százmilliárdos MEGSZORÍTÁS jön”!

  41. Gordon szerint:

    “A fényképet megmutatták az illetőnek, aki jót nevetett rajta, aztán napirendre tért a dolog felett.” – érvel lucifer.

    Akkor a “megmutatták” neki és a közzétették ugyanaz?

    Szerintem nem.

  42. Mr. Absolut Dexter szerint:

    “Megszeretjük mi még Gyurcsányt is!” – Azért annyira nem hülyültem meg!

  43. Gordon szerint:

    “A bizottság emlékeztetett arra, hogy januárban már megállapította a hatékony lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács el is fogadott.”

    Mióta is tart ez az eljárás?

    Ha jól emlékszem, akkor 2004 júliusában indult.

    Tehát gyakorlatilag mióta tagok vagyunk. Most lett ennyire fontos…

    Érdekes.

  44. robi szerint:

    Aki nem értett meg semmit a nap híréből, sajnálhatja, hogy nem hallgatta meg Csaba László professzort az infórádió mai Aréna adásában.

    Pedig ő nem komcsi.

  45. Gordon szerint:

    “Megszeretjük mi még Gyurcsányt is!”

    Reméljük Lucifer már felfigyelt rá.

  46. "?!" szerint:

    Kedves EU ellen háborgó lelkek!

    Nem árt tudni az alábbiakat:

    1.) Ezt a szankciót azért szavazták meg, mert Magyarország már hat éve folyamatosan “túlzott deficit” eljárás alatt van, és az Orbán-kormány megismételhetetlen egyszeri gazdasági intézkedéseit (magánnyugdíjak államosítása, válság adó, stb.) nem tekintik a problémát megszüntető intézkedéseknek.

    2.) A most megszavazott szankció csak 2013. január 1. után lép hatályba, de csak akkor, ha az államháztartás hiányát ebben az évben sem csökkenti a kormány hosszú távon is eredményes intézkedésekkel 3 % alá.

    3.) A megszavazott szankció csak arról szól, hogy ha kormány nem csökkenti 3 % alá a hiányt, akkor 2013-ban a Magyarországnak biztosított uniós támogatási keretnek csak 71 %-át hívhatjuk le, de ehhez viszont tudni illik, hogy még egyetlen évben sem sikerült a részünkre biztosított keret 70 %-át lehívni.

    Tehát felesleges itt sivalkodni, mert ez csak egy jelképes büntetés, amellyel a kormányt arra figyelmeztették, hogy a hiányt hosszú távon eredményes intézkedésekkel csökkentse 3 % alá, az eladósodás lefékezése érdekében!

    Ez pedig mindannyiunk érdeke!

    Tetszik érteni?

  47. "?!" szerint:

    Kedves “Gordon”?

    Ha már ismét összefutottunk a csepel.infon, mesélj már arról, hogy milyen érdekességek hangzottak el a Polgármesteri Hivatalban ma megtartott lakossági fórumon!

    Másnak a beszámolóját is szívesen elolvasnám!

  48. lucifer szerint:

    Kedves Gordon
    Megnyugtatlak, egyáltalán nem vagyok oda Gyurcsányért.

    És ha Ábel Azzila is nevetett a dolgon, akkor minek kell körülötte ilyen felhajtást csináln?

  49. Mr. Absolut Dexter szerint:

    “?!” szerint:
    2012. február 22., szerda – 21:12

    Kedves EU ellen háborgó lelkek!

    Nem árt tudni az alábbiakat:

    1.) Ezt a szankciót azért szavazták meg, mert Magyarország már hat éve folyamatosan “túlzott deficit” eljárás alatt van, és az Orbán-kormány megismételhetetlen egyszeri gazdasági intézkedéseit (magánnyugdíjak államosítása, válság adó, stb.) nem tekintik a problémát megszüntető intézkedéseknek.

    2.) A most megszavazott szankció csak 2013. január 1. után lép hatályba, de csak akkor, ha az államháztartás hiányát ebben az évben sem csökkenti a kormány hosszú távon is eredményes intézkedésekkel 3 % alá.

    3.) A megszavazott szankció csak arról szól, hogy ha kormány nem csökkenti 3 % alá a hiányt, akkor 2013-ban a Magyarországnak biztosított uniós támogatási keretnek csak 71 %-át hívhatjuk le, de ehhez viszont tudni illik, hogy még egyetlen évben sem sikerült a részünkre biztosított keret 70 %-át lehívni.

    Tehát felesleges itt sivalkodni, mert ez csak egy jelképes büntetés, amellyel a kormányt arra figyelmeztették, hogy a hiányt hosszú távon eredményes intézkedésekkel csökkentse 3 % alá, az eladósodás lefékezése érdekében!

    Ez pedig mindannyiunk érdeke!

    Tetszik érteni?

    IGEN ÉRTEM! CSAK AZT NEMTUDOM FELFOGNI, HOGY A TÖBBI NAGYOBB ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNNYAL (TÚLZOTT DETICITTEL) RENDELKEZŐ ORSZÁGOKKAL, MIÉRT NEM ÍGY JÁRNAK EL? Tetszik érteni? – Kérdezem én.

  50. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Andornak kötelessége kiállni a magyar emberek mellett! Felettébb furcsa és szokatlan, hogy Andor László magyar biztos nem vesz részt az Európai Bizottság ülésén akkor, amikor Magyarország szempontjából legfontosabb döntést készül meghozni a testület.

    Létrehozva: 2012. február 22., 11:43

    Andor László az európai – köztük a magyar – emberek pénzéből azért kapja a fizetését, hogy ott legyen az Európai Bizottság ülésein. Minden magyar ember joggal várja el a magyar EU-biztostól, hogy ott legyen és felszólaljon a magyar nemzeti érdek szempontjából kulcsfontosságú ügy tárgyalásán. Andor Lászlónak kutya kötelessége kiállni Magyarország és a magyar emberek mellett. Ha egy uniós biztos számára fontosabb előadást tartani egy szakszervezet rendezvényén, mint részt venni az Európai Bizottság ülésén, ahol Magyarországról döntenek, akkor azt kell mondani, hogy méltatlan a magyar és az európai polgárok bizalmára.

  51. Mr. Absolut Dexter szerint:

    EU-büntetés – “Ha minket felmérgelnek, mi sem leszünk elnézőek”
    Forrás: Duna Közbeszéd 2012. február 23. csütörtök 07:23

    —————————————————————————————————

    Ilyen sorozatban, ennyi fenyítést egyetlen egy ország sem kapott mint Magyarország az EU történetében, ezt bízvást állíthatom – mondta a Közbeszédben Boros Imre.

    Az Európai Bizottság 142 milliárd forintnak megfelelő, Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatás befagyasztására tett javaslatot. Szerintük továbbra sem megnyugtató a költségvetés fenntarthatósága.

    Magyarország ellen 2004, vagyis az uniós csatlakozás óta folyik a túlzott deficiteljárás, amiatt, mert folyamatosan magas volt a költségvetési hiány. A legnagyobb például 2006-ban, több mint 9,2010-ben pedig, 4,2 százalék. 2011-ben először került 3 százalék alá a hiány, ám az a Bizottság szerint csak a bankadónak, a válságadónak és a magánnyugdíjpénztári pénzek átirányításának köszönhető.

    Az uniós gyakorlatban eddig példa nélküli lépés következményeiről Boros Imre közgazdász a Közbeszédben azt mondta: az Európai Bizottság furcsa dolgot művel. A szakember a Duna esti műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottságnak a 2013-as költségvetés még el nem fogadott számaival van hatalmas nagy problémája. Hozzátéve: ez 0,25 százalék, ami körülbelül 60-80 milliárd forint, amelynek a kiigazítását 2010-ben menet közben véghezvitte a kormány. Boros Imre szerint ez egy meglehetősen hajánál fogva előrángatott aggodalom. A közgazdász azt mondta: az EU történetében ilyen sorozatban, ennyi fenyítést egyetlen egy ország sem kapott, mint Magyarország, ezt bízvást állíthatom.

    “Magyarország halmazati büntetést kap”

    A közgazdász szerint Magyarország már halmazati büntetést kap, mert, mint közölte, ezt nem tekinti másnak, mint büntetésnek. Boros Imre szerint ez kifejezetten Magyarországnak címzett intézkedés, amely nagyon ártalmas is, mert pont azt gátolja, amit segítenie kellene az Európai Uniónak. A kohéziós pénzeket ugyanis a gazdaság növekedésre használjuk fel – mondta.

    Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója szerint ez valóban Magyarországnak címzett intézkedés, ugyanakkor véleménye szerint ez kicsit Kelet-Európának is szól, ez egy egész régiónak szóló figyelmeztetés.

    Arra az újságírói kérdésre, hogy miért ilyen szőrős szívűek Magyarországgal, Zákonyi Botond azt mondta: a személyek itt is ugyanazok, akik a kötelezettségszegési eljárásoknál élen jártak. De mint közölte: az ügyek különbözőek, s magyar szempontból nem szerencsés, ha ezt egy csomagként kezeljük, mert akkor nehezebben oldhatók meg a vitás kérdések.

    Mi a megoldás?

    Boros Imre szerint a megoldás az, hogy mindent tárgyszerű és jogszerű keretek között bonyolítson a kormány. A közgazdász megjegyezte, hogy a pénzügyminiszterek tanácsában sokan vannak olyanok, akik ugyanolyan cipőben járnak, mint mi, s ha ők „Magyarországnak odadurrantanak, akkor valószínűleg minket felmérgelnek és várják, hogy következő alkalommal, mi se leszünk elnézőek”.

    Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa március 12-én dönthet minősített többséggel a felfüggesztésről. Ehhez a tagállamok kétharmadának igen szavazata kell, de a határozat csak akkor érvényes, ha a népesség arányában súlyozott szavazatok az Európai Unió összlakosságának többségét is jelentik.

    Zákányi Botond szerint odáig nem kell eljutni, hogy ezt a pénzt elveszítsük. „A kormánynak elég nagy mozgástere van. (…) Az egy stratégiai kérdés a kormány számára, hogy megpróbálja-e összehozni a blokkoló kisebbséget a tanácsban, azaz megpróbál-e kellő számú tagállamot felsorakoztatni maga mellé és nem átengedni ezt a javaslatot” – mondta a külügyi intézet igazgatója. Hozzátéve: ehhez praktikusan a 2004-ben csatlakozott tíz ország körülbelül elég lenne.

    Boros Imre a Közbeszédben közölte azt is, hogy nagy kárunk származhat abból, ha visszafogják a csaknem 500 millió eurót. A részletekről kifejtette: „az azt jelenti, hogy a még el nem fogadott projekteket visszavagdossák. Így azt a veszélyt futjuk, hogy a még hátralévő rövid időben, 2013-ig nem tudjuk lekötni a kohéziós alapokat, tehát nem 500 milliót vesztünk, hanem 1-1,5 milliárd eurót”.

    Arra a kérdésre, hogy az IMF-EU tárgyalásokra ez milyen hatással lesz, Zákányi Botond azt mondta: a kormányzati nyilatkozatok szerint rendben vagyunk, és nem szalad el a deficit. Hozzátette: ez megnyugtató kell, hogy legyen a piacoknak és az IMF-nek is.

    Szijjártó: érthetetlen az Európai Bizottság javaslata

    „Kicsit érthetetlennek gondoljuk, hogy az Európai Bizottság a tényeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyta” – mondta Szijjártó Péter a Közbeszédben. A miniszterelnök szóvivője a műsorban kifejtette: 2011-ben 3 százalék alatt volt a hiány, ami idén szintén 3 százalék alatt lesz, de a bizottság véleménye szerint jövőre, azaz 2013-ban 3,25 százalék lesz a költségvetés hiánya. Ezért „a kormány olyan döntéseket hozott, amelyek 0,4 százalékkal csökkentik a jövő évi hiányt, ami most jelenleg 2,85 százalékon áll”– mondta a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter a műsorban utalt arra is, hogy kedden Orbán Viktor levelet küldött Barrosónak, amelyben felhívta a figyelmét, hogy a meghozott döntések 0,4 százalékkal csökkentik a hiányt.
    Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaságpolitika megítélése vegyes az unióban. „Amikor a kormány úgy döntött, hogy nem a megszorítások útján megy, hanem a tehermegosztás egy új politikáját vezeti be, ez sokak érdekét sértette. Ugyanakkor ez egy kiszámítható költségvetési pályát és egy alacsony költségvetési hiányt eredményezett” – mondta a szóvivő.

    Magyarország idei hiánya a 8. legalacsonyabb az EU-ban

    Orbán Viktor szóvivője hangsúlyozta, hogy 2012-ben Magyarország költségvetési hiánya a 8. legalacsonyabb az Európai Unióban, tehát 20 tagországnak nálunk magasabb költségvetési hiánya van. Szijjártó Péter közlése szerint „egy dolog biztos, a kormány mindent megtett, amit az Európai Bizottság kért”.

    AKKOR MOST MI VAN? NEM ÉRTEM…

  52. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Hiába leptük meg az elemzőket is.

    Forrás: Hír TV
    2012. február 23., csütörtök 08:29
    A bejelentett takarékossági intézkedések nélkül is tartható lenne 2013-ban a 3 százalék alatti költségvetési hiány, amit az Európai Unió követel – mondta Szijjártó Péter szerda este a Hír TV Rájátszás című műsorában.

    Az EU-ban mindössze négy tagállam tartja magát a Stabilitási és Növekedési Paktumhoz – derül ki az MNO összeállításából.

    A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány azért tartja méltánytalannak az Európai Bizottság szerdai döntését a kohéziós alapok felfüggesztéséről, mert tavaly Magyarország – az uniós államok többségével ellentétben – képes volt gazdasági növekedésre.

    „A magyar gazdaság növekedési adata minden elemzőt meglepett, mert nemcsak az Európai Unió átlaga felett tudtunk növekedni az elmúlt esztendőben, nemcsak az eurózóna átlaga fölött tudtunk növekedni, hanem nagyon kevés olyan ország volt, amely az elmúlt év utolsó negyedévében el tudta kerülni a recessziót és fenn tudta tartani a gazdasági növekedését. Amíg az eurózóna meg az euróövezet is recesszióba süllyedt az utolsó negyedévre, addig Magyarország itt is növekedést tudott produkálni” – fogalmazott Szijjártó Péter.

    Kérdéses még, hogy a pénzügyminiszterek hogy döntenek, hiszen egyet kell érteniük abban, hogy a bizottság javaslata jó ahhoz, hogy hatályba léphessen, emelte ki a miniszterelnök szóvivője. „Mi nem tehetünk mást, hogy elmondjuk mindenkinek a tényeket, mert az teljesen világos, hogy a bizottság a döntésénél teljesen figyelmen kívül hagyta őket” – fogalmazott Szijjártó Péter.

    Hozzátette, nem is értik, hogy miért tette mindezt a bizottság, hiszen a kormány miden olyan döntést meghozott, amit az EB kért tőle. Hazánk költségvetési hiánya ráadásul idén a nyolcadik legalacsonyabb az unióban. Szijjártó Péter kiemelte: Gyurcsány és Bajnai idején sosem volt reményünk sem arra, hogy egyáltalán kikerülhessünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Most sikerült 3 százalék alatti hiányt elérnünk.

    Ismert, az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia.

    Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője szerint a bizottság lépése átgondolatlan volt és a radikális jobboldalnak kedvez.

    Másokkal engedékenyek?

    Közben az El País arról ír, hogy az Európai Bizottság engedélyezi majd, hogy egyes európai államok néhány tized százalékponttal túllépjék az előzetesen bejelentett 2012. évi költségvetési hiánycéljukat.

    HOGY IS VAN HÁT A KLETTŐS MÉRCE? NA NE MÁÁÁ!

  53. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Brüsszel szigora lecsapott a lengyelekre is
    2012. február 23., csütörtök 13:01 InfoRáió Napi Gazdaság

    _________________________________________________________________________

    Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy visszatartja közel 312 millió euró kifizetését Lengyelországnak az átutalásokkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt.

    Ma reggel az unió még hivatalosan nem jelentette be, de a brüsszeli bizottság szóvivője, Ton van Lierop a Dziennik Gazeta Prawna (DGP), a vezető lengyel gazdasági napilap kérdésére megerősített az újság értesülését, miszerint közel 312 millió euró átutalást állítottak le a regionális innovatív gazdasági alapból Lengyelország számára.

    Erről levélben értesítették Varsó uniós nagykövetét. Az egyik, sokadszor visszatérő probléma a közbeszerzési eljárások ügye, a pályáztatás és verseny nélkül juttatott szerződések.

    A DGP szerint az unió még sosem élt ilyen drasztikus eszközzel Lengyelországgal szemben. A lépést van Lierop azzal indokolta, hogy a bizottság súlyos hibákat talált a támogatási rendszer működésében és ellenőrzésében. A lengyel területfejlesztési minisztérium egyelőre nem kommentálta a ma reggel robbant hírt.

    Varsónak most három hónapja van, hogy magyarázatot adjon a hibákra és kijavítsa azokat, ez azonban a lap szerint nem lesz könnyű. Egyes esetekben ugyanis újra le kellene folytatni a közbeszerzési eljárást, amelyekben már korábban döntöttek, sőt végre is hajtották. Brüsszel pedig az ügyek tisztázásáig nem fogad be új kezdeményezéseket az innovációs gazdasági program keretében, vagyis még a hivatalosan megadottnál is jelentősebb összegről lehet szó.

    Ha a határidő lejártáig Varsó nem tud rendet teremteni, hosszú hónapokra befagyhatnak ezek a pénzek, ami komoly problémát jelenthet a költségvetésnek. A büdzséből ugyanis már visszautalták a program kedvezményezettjeinek – önkormányzatoknak, kutató- és tudományos intézeteknek – az önrészt.

    A hibákért a lap a területfejlesztési minisztériumot tartja a felelősnek, amelynek ki kellett volna szűrnie a pályázatok irreális vagy szabálytalan elemeit.

    Hát igen. Nem lehet megtorlatlanul hagyni, hogy kiálltak Straszburgban Magyarország mellett. Litvánok most ti jöttök!

  54. Mr. Absolut Dexter szerint:

    “Marxista ellenforradalom” zajlik Európában?
    ——————————————————–
    Kormánypárti egyesületbe tömörül a Békemenet

    A kormány és a miniszterelnök mellett kiálló egyesületet hoznak létre a január 21-i Békemenet szervezői, akik szerint továbbra is meg kell védeni a magyar demokrácia vívmányait, az ország szuverenitását.
    2012.02.23 14:37
    MTI
    ——————————————————————————————————
    Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, a Békemenet Magyarországért Egyesület alapítói által csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az egyesület létrehozásával a Békemenet résztvevőit és szimpatizánsait kívánják mozgósítani, mivel nem számítanak arra, hogy a jövőben csillapodnának a Magyarországgal szembeni külföldi támadások. Mint mondta, Európában az elmúlt időszakban egy “marxista ellenforradalom” zajlik, Brüsszel “torz érzékenységét” pedig jól jellemzi, hogy míg a “Gyurcsány-kormány köztörvényes bűntettei” semmilyen reakciót sem váltottak ki, addig az Európai Unió most megfenyegette Magyarországot és velünk akar példát statuálni.

    Kiemelte: Magyarország jelenlegi helyzete, noha szereplőiben nem is, de szituációjában mindenféleképpen Ausztria 1990-es évek végi állapotára hasonlít, amikor a Jörg Haider miatt blokádot hirdető Európai Unió “méltatlanul hurcolta meg” nyugati szomszédunkat. Bencsik András szerint Brüsszel ezúttal sem hajlandó megbocsátani, hogy Magyarországon egy “patrióta, jobbközép kormány irányít, a lakosság teljes felhatalmazásával”. Ezért továbbra is demonstrálni akarjuk, hogy Magyarország népe rendíthetetlenül ragaszkodik korábbi döntéseihez – fűzte hozzá, aláhúzva, hogy a Békemenet által biztosított “békés eszközt” a későbbiekben is használni fogják, ha kell.

    Csizmadia László, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) tanácsának elnöke elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság szerdai javaslatát, amely azt kezdeményezi, hogy jövő januártól függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatás folyósítását. Szerinte ezzel a lépéssel Brüsszel más országok számára kíván példát statuálni, ami azért is felháborító, mert ezen összeg nélkül Magyarországtól azt a lehetőséget veszik el, hogy saját erejéből álljon talpra a válság után. A szervezők kérdésre válaszolva ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy demonstrálni emiatt legkorábban csak azután fognak, ha az az európai pénzügyminiszterek döntése után véglegessé válik.

    Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarországról nézve “egyre nehezebb szeretni az Európai Uniót”, amely nem érti, minél többet “vegzál minket”, annál nagyobb lesz bennünk a “kuruc ellenállás”. Megjegyezte, nem zárható ki, hogy új egyesületük március 15-én tartja következő megmozdulását.

    A Békemenet szervezői a fentiek mellett arra is kitértek, hogy minden várakozásukat felülmúlta a Békemenet sikere, amelyen a Belügyminisztérium becslése alapján 400 ezren vettek részt. Bayer Zsolt közölte továbbá, bekemenet-2012.hu néven honlapot indítottak, amelyre a résztvevők által készített élménybeszámolókat, fotókat várják. A Magyar Hírlap újságírója emellett szólt arról is, hogy egy könyvet is összeállít a Békemenetről, amelyben egyebek mellett egy Orbán Viktor kormányfővel készülő hosszabb interjú is helyet kap majd.

    A Békemenet résztvevői január 21-én a fővárosi Hősök teréről indultak. A Belügyminisztérium által 400 ezresre becsült tömeg élén mások mellett Bayer Zsolt, Bencsik András és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: “Nem leszünk gyarmat”. A kormány melletti megmozdulás a Kossuth téren, rendbontás nélkül ért véget

  55. GONDOLKODÓ! szerint:

    Folytatás:
    -Ha a nép nem tüntet, a kormány nem tagadhatja meg az adósság fizetését. Továbbá a kilépésről is csak népszavazás dönthet. Tehát a döntés a népé. Ha a nép nem tesz semmit, az is egy döntés. Jól ismerjük az eredményét. Amire rá akartam mutatni, hogy az egymást ütő emberek (e fórumon is) nem sokra fognak jutni.
    -Továbbra is fizetni? Nincs miből…..És már különben is, kifizették az adósságaikat, legalább 53 szorosan. De az adósság, csak adósságot szül, Mőbius szalagja…

Itt lehet hozzászólni !