Amikor a Csepel “fakó” legyőzte a Világválogatottat – Varázsgomb

Népszabadság, Csepel.info

Az olyan pillanat volt, mint Sándor gólja 1962 őszén az osztrákok ellen. Göröcs „Titi” finom szólójával 1-0-ra vezettünk, de Flögelék csak nyomtak, nyomtak, apukám már egy pakli cigarettát elszívott idegességében, aztán az utolsó percben „Csikar” elszaladt a jobb szélen, és Sándor- (azaz másnak lehetetlen) szögből Szanwald kapujának „rövid” sarkába lőtt.

Tízezrekkel együtt lehetett felugrani és üvölteni, hogy gól, goóóól; én persze – kis kölyökként – a derekak magasságában szökdeltem, azt tehát már nem láttam, a pályán miként örülnek „a fiúk” a 2-0-nak.

Viszont ugyanolyan mámoros voltam, akár az egész Népstadion, és efféle boldogság fogott el akkor is, amikor a valami hatalmas csomaggal hozzánk érkező Katz család tagjai lefejtették a papírt arról, amit hoztak.

Egy gombfocipálya volt.

Furnérlemezből készült, gyönyörűen felvonalazták, s fordítva „működött”, mint a valódi játéktér; annyira óvtam, hogy valamennyi meccs előtt rászóltam a parkettre fektetett „arénához” közeledőre: Csak rá ne lépj!

Vendég akadt bőven, hiszen mindenkinek eldicsekedtem, micsoda pályám van, és a környékbeli srácok nem győztek felkeresni az FTC-vel, a Honvéddal, az Újpesttel, a Benficával, a Milannal, a Real Madriddal. Annak idején az összes trafikban árulták a nagy csapatokat, mi a futballon keresztül tanultuk meg, hogy Costa Pereira az kiejtve nem „Costa”, hanem „Kosztá”, Bobby Charlton meg nem „Charlton”, hanem „Csárlton”.

Amúgy látogató sem kellett ahhoz, hogy játsszak. Ráraktam a furnérra Mátrait, Mészölyt, Albertet, Trapattonit, Riverát, Bulgarellit, és kezdődhetett a magyar–olasz. Ez úgy zajlott, hogy elképzeltem, miként alakul a mérkőzés meg azon belül egy-egy akció, és „közvetítettem”, mi történik. Huszonnégy embernek álmodtam magam: én voltam a huszonkét labdarúgó, továbbá a játékvezető és Szepesi György. Annyi nemzetközi tornát talán sehol a világon nem rendeztek, ahányat ötödik kerületi lakásunkban tartottam: naponta lépett fel a Belvárosban Anglia, Brazília, Csehszlovákia vagy az NSZK…

A magyarok meg sorra múlták felül mindahányat. A győzelem hitelességének persze elengedhetetlen feltétele volt a ragyogó hazai futball. Ha ma lennék tízéves, hiába hívnám meg Argentínát, Hollandiát, Spanyolországot, nem kiáltozhatnám fülsiketítő hangon (miközben anyukám könyörög: „hagyd már abba!”), hogy „Priskin elfekteti Puyolt és Piquét is”, „Vanczák megint elegánsan szereli Messit”, mivel ennek a lehetséges igazságtartalma a nullával volna egyenlő, és egy kis srác nem csapja be önmagát. A szenvedély éppen azért tölthetett el, mert úgy tekinthettünk a magyar labdarúgókra, akár a félistenekre, s mert gyerekkoromban, a hatvanas években magától értetődőnek tetszett, hogy a magyar válogatott bárhol, bármikor nyerhet.

Nem mondom, az országra valaha jellemző futballmánia olykor elhajlásokhoz is vezetett: a Csepel tartalék például megverhette a Világválogatottat. Illés Lajos barátom – aki unikum volt mifelénk, hiszen a Csepelnek drukkolt – rendre a szigetvárosi csapatokkal állt ki, gondosan mérlegelve, melyik játékos milyen formában van, azaz ki villoghat az „egyben”, és ki kerül a „kettőbe”. Miután a Fatér –Vellai, Molnár, Pető – Rottenbiller, Kleibán – Sebes, Major, Kalmár, Losonczi, Sebestyén első tizenegy mellett döntött, a „fakóban” a Török – Faludi, Józsa, Hunyadi – Galambos, Kandi –Takács, Németh, Kaló, Dinopulosz, Gondár összetételű csapatot játszatta. Ez utóbbi garnitúrával vonult fel az All Star-gárda ellen, amelyben én a következőket szerepeltettem: Banks – Burgnich, Mészöly, Moore, Facchetti – Beckenbauer, B. Charlton – Garrincha, Eusebio, Albert, Pelé (további kerettagok: Gilmar, Schnellinger, Overath, Mazzola, Farkas). Kandi leradírozta Eusebiót, Faludi hidegre tette Pelét, Takács pedig bohócot csinált az indiszponált Facchettiből (akit „Fa kettőnek” hívtunk), és a XXI. kerületi második brigád 2-1-re nyert… Török még osztályzatot sem kapott, oly kevés dolga volt a kapuban; hogy el ne felejtsem, minden meccs után tudósítást írtunk a mérkőzésről a házi „Népsportba” – azaz a kockás füzetbe, melyből aztán oly sok halmozódott fel, hogy több helyet foglalt el a polcon a Pallas nagy lexikonjainál –, és akkurátusan elemeztük, miért mozoghatott annyira szabadon Galambos, s miért nem tudott mit kezdeni a pálya közepén Beckenbauer…

Az eredmény után mindig ez állt: Népstadion, 80 000 néző. Hiszen említettem már: az egész abból táplálkozott, hogy mi hetente láttuk a hömpölygő tömeget a Népstadion úton, illetve a zsúfoltságot a Visegrádi utcában, ahonnan Angyalföldre meg Újpestre mentek a villanyosok, és láttuk Albert Flórit, Bene Ferit, Farkas Jancsit, Göröcsöt, Machos Ferit, Mészöly Kálmánt, Sándort, Tichy Lajost, Varga Zolit…

Köszönet először nekik és utánuk Katzéknak.

A „kis Katz” ma szállodaigazgató Bükfürdőn. A hotelnek gombfociasztala meg néhány csapata is van. A szolgáltatást magyar vendég csak akkor veszi igénybe, ha a fiammal odalátogatok.

A direktor magában nem játszik.

Utóirat: Ahogyan sorozatunknak most, úgy e régi mániánknak már jó ideje vége.

nol.hu

13 hozzászólás “Amikor a Csepel “fakó” legyőzte a Világválogatottat – Varázsgomb” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Édes jó Istenem! Micsoda ZSENIK voltak. Neveiket is csak így olvasva, pillanatok alatt ezernyi gyönyörű emlékek ugranak be, fantasztikus játékukat illetően. Aki nem járt annak idején hétvégeken, a pályákra, főként a NÉPSTADION kettős mérkőzéseire, azok el nem tudják a (maiak) képzelni a foci varázslatos játékát, amit a említettek TÖKÉLYRE EMELVE, MŰVÉSZI FOKON MŰVELTEK. Ma játszók közül a Barcelona csapata tudja azt a szintet megközelíteni, olykor játszani. Messi vezérletével.
    Tegnap hallottam azt az örömteli hírt, miszerint a szintén ZSENIÁLIS “KOCKA” KOCSIS SÁNDOR HAMVAIT IS HAZA HOZZÁK. A nemzetünk nem kis büszkeségének egyikét.

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Emlékeztek-e még azokra a remek csepeli játékosokra, akik mennyi, de mennyi örömöt szereztek nekünk, játékukkal, emberi kvalitásaikkal. Mily büszkék voltunk reájuk. Sajnos az egyik akkori remek játékost, ma kísérhetjük utolsó útjára.
    Nyugodjon BÉKÉBEN.

  3. nem aranyhal szerint:

    Amikor a 70-es években apámmal kimentünk a CSEPEL meccsre sokszor tele volt a stadion, ma örülne egy jobb csapat, ha annyian lennének kint.

  4. Pecás szerint:

    “Sajnos az egyik akkori remek játékost, ma kísérhetjük utolsó útjára. “Pontosítanék:nem ma, hanem január 17-én…
    De tényleg öröm volt nézni őket!

  5. Királyerdei szerint:

    Pontosabban:Február 17-én.

  6. Pecás szerint:

    Igaz,igaz!

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Köszönöm a helyesbítést.

  8. Dr. grün szerint:

    Göncz Árpád 90 éves!
    A születésnapi szerenádon közreműködik tárogatón Dr. Schmitt Pál még hivatalban lévő köztársasági elnök!
    Kíséri lábujjhegyen a Palotaőrség kijelölt egysége! ))) 🙂 (((
    http://www.origo.hu/itthon/20120210-szerenaddal-koszontik-a-kilencveneves-goncz-arpadot.html

  9. nagyapó szerint:

    Az ’56-os veteránok füttykoncertjének kíséretében.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Tényleg!

    Isten éltesse Göncz Árpádot!

    Akkor is ha nagyapónak vélhetőleg más a véleménye.
    Amúgy bírom nagyapó stílusát különösen az utolsó mondata tetszik, mindíg jót derülök rajta.
    Utólagos engedelmével kölcsönveszem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

    Kövér László – MSZMP tag, Járai Zsigmond – MSZMP-tag, Matolcsy György – MSZMP-tag.Martonyi János – MSZMP-tag,Pintér Sándor – MSZMP-titkár,Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban,Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag,Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke,Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke,Fónagy János – MSZMP-tag,Harrach Péter – MSZMP-tag,Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár,Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag,Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár

  11. nagyapó szerint:

    bekaphatjamindkétoldal! Ezt a felsorolást többen, többször előadták.
    Egy embert mindig elfelejtenek. Sault (jó keresést a neten).
    Sorolja fel azokat, akik nem mentek a damaszkuszi útra! Azt hiszem, hosszú lenne, még ha csak a csepelieket is sorolná.
    Apropó bekaphatjamindkétoldal! Ótvaros hazugságtól sem riad vissza? Harrach Péter mikor és melyik párt tagja volt? És tényleg Dr. Schmitt Pál Elnök Úr mikor volt komcsi?
    Ezek után kilóg a lóláb.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Hát igen van aki megtér és belátva hibáit jó útra tér.
    Akkor ők most azért voltak párttagok mert hittek benne, de hirtelen megvilágosodtak, vagy nem hittek benne, csak karrierépítés miatt léptek be a pártba.
    Ez utóbbi jól mutatná, hogy milyen erkölcsi magasságokban léteztek és léteznek egyesek.
    Lehet, hogy Harrach Péterrel kapcsolatban téves az infó amit írtam, de mivel nem tegnap születtem így tudom hogy Dr. Schmitt Pál Elnök Úr nem lehetett volna a Kádár korszakban magas pozíciókban, ha nem állt volna közel az aktuális hatalomhoz.

    Remélem nem mondja ezek után azt, hogy Ön és Dr. Schmitt Pál közösen bomlasztották a rendszert.

    Végül, ha belegondol minden reggel meg kellene csókolniuk Gyurcsány Ferenc seggét, mert ha ő nem lett volna a rendszerváltás utáni magyarország legelbaszottabb miniszterelnöke, akkor most nem lenne Fideszes kétharmad.

  13. Katka szerint:

    bekaphatjamindkétoldal szerint: Lehet, hogy Gyurcsány nem lett volna a legelbaszottabb miniszterelnök, ha nem egy ilyen szemét, tetves, rohadék, lófax ellenzéke lett volna.

Itt lehet hozzászólni !