BKV-nyomozás: most jön az SZDSZ-es szál?

10-15 évet is kaphat Hunvald és Gál

Index, Mno.hu

02

Információink szerint többek között két offshore cég, a Dandy Trading és az Everest Capital, valamint a Force Motrice Kft. és a Fazeno Bt. szerződéseire voltak kíváncsiak a rendőrök a kedd esti BKV-székházbeli házkutatáson. Az offshore cégeket Olti Ferenc volt BKV vezérigazgató-helyettes, Demszky Gábor budakeszi szomszédja hozta a BKV-nak, a Force Motrice Felsmann Balázs volt szakállamtitkárhoz, a Fazeno pedig Tiszaújváros volt polgármesteréhez köthető.

A Hagyó-ügy néven összegzett BKV-nyomozás lezárása után, amelyben főleg a szocialista háttérszálakat próbálták felgöngyölíteni a nyomozók – nem túl sok sikerrel -, úgy tűnik, hogy most az SZDSZ-es szál következik. Erre enged következtetni az, hogy a keddi BKV-házkutatás során olyan iratokra voltak kíváncsiak a rendőrök, amelyek nagy részéhez kapcsolódik az egykori szabad demokrata párt.

Információink szerint a rendőrség által most vizsgált hat szerződés már három éve előkerült. Az ügyet az Index 2009 február-márciusi cikksorozata indította el, amelyben a gyanús szerződésekről beszámoltunk, azokba beletekintettünk, és ismertettük a furcsaságait. A cikkek alapján egy Svájcban élő kommentelőnk tett feljelentést, amit nyomozás követett. A gyanús szerződéscsomagot a BKV belső ellenőrzése is vizsgálta.

A csomagba tartozott a Dandy Trading, az Everest Capital, a Force Motrice, a Fazeno Bt., úgy tudjuk, most ezen szerződéseket vizsgálja a rendőrség. Az érdekesség az, hogy ezek voltak az első BKV-s ügyek, amelyekben 3 éve nyomozás indult, és még mindig nem zárultak le.

Egy új tanúvallomás lökött az ügyeken?

Az eddig alvó ügyek “felébresztésében” információink szerint szerepet játszhatott, hogy a napokban egy olyan BKV-vezetőt hallgattak meg benne tanúként, aki korábban a Hagyó-nyomozásban gyanúsítottként szerepelt, ám a vádiratból már eltűnt a neve. Úgy tudjuk viszont, ha igaz az a BKV-nál terjedő pletyka, hogy a két offshore cég 23-24 millió forintos “tanulmánya” valójában az Akácfa utcai székházban készült utólagosan, villámmunkában és házilag, akkor az ő osztálya biztos benne lehetett.

A két offshore cég közül (Dandy Trading és Everest Capital) az egyikkel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (több mint 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött 2008 végén a közlekedési társaság.

Mint kiderült, a Dandy tanulmánya például forrásmegjelölés nélkül merít szó szerint több, az interneten megjelent anyagból, többek között a kormanyszovivo.hu-n, a wikipedián (innen a helyesírási hibák átvételével) található cikkekből, angol nyelvű blogokról, vagy éppen az Index tavaly szeptemberben megjelent válságügyi kiskátéjából, és sajátként tálalja. Az Everest Capital anyaga pedig teljes egészében (több mint száz oldalon) tartalmazza a kormány konvergencia-programját, vagy éppen teljes havi KSH-jelentéseket foglal magában.

Egy 2009-ben, Kocsis István volt BKV vezérigazgatóval készült interjúnkban külön kitértünk a két cégre. Kocsis elmondta, hogy a ciprusi Dandyt és a svájci Everestet Olti Ferenc, a BKV volt vezérigazgató-helyettese hozta, széleskörű kapcsolatrendszerét használva. (Kinevezésekor sokan felemlegették, hogy Olti Ferenc Demszky Gábor volt főpolgármester szomszédja volt Budakeszin.)

Pénzügyi tanácsok reprezentációs tapasztalattal

D  HB20071025008

Olti FerencFotó: Honéczy Barnabás

Kocsis az interjúban azt hangoztatta, hogy a két cég pénzügyi analíziseket készített, erről referenciákat is bemutatott, amit ő megfelelőnek talált. Az igazság az, és ezt a rendőrségi vizsgálat is kiderítette az Interpol segítségével, hogy a BKV hitelfelvételi lehetőségeiről egy reprezentációs és PR-tevékenységeket végző genfi cég értekezett (Everest Capital SA), amelynek három gépkocsija és három fiókja van (a Bremudákon, Szingapúrban és az Egyesül Államokban). A devizapiaci változások hatásait a BKV számára egy ciprusi, általános kereskedelemmel foglalkozó cég (Dandy Trading) elemezte.

Olti Ferencről egyébként Regőczi Miklós volt BKV vezérigazgató-helyettes azt állította Hagyó-ügyben tett vallomásai során, hogy egy sajtófigyeléssel megbízott külső céggel azért kellett szerződést kötni, mert “Olti kevesellte BKV-s fizetését, és az akkori vezérigazgatóval megbeszélte, hogy havonta bizonyos összeget számlázhat a BKV felé a szolgáltatásért cserében”.

A két offshore cég szerződései mellett a rendőrség újra elővette a Force Motrice Zrt. szerződését is, amely cég elemzéseket végzett például a BKV tőkebevonási képességéről 7 millió forintért. A Force Motrice-ban cége révén (Fortima Kft) érdekelt Felsmann Balázs volt államtitkár is, aki 2008 márciusban távozott posztjáról, a Kóka János vezette gazdasági minisztériumból.

Szintén SZDSZ-es kapcsolatot mutat a Fazeno Bt. tulajdonosi köre is, akikkel 14,4 millió forintos szerződést kötött a BKV 2008. december 1-jén üzleti szervezés-tervezés, vezetői információs rendszer kialakítására. A cégről a Heti Válasz derítette ki, hogy vezetője Farkas Zoltán, Tiszaújváros egykori liberális polgármestere.

Forrás: Index

10-15 évet is kaphat Hunvald és Gál

Sokéves börtönbüntetést kért az ügyész az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanamákkal és más bűncselekményekkel megvádolt Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármesterre, országgyűlési képviselőre és Gál György volt szabad demokrata helyi politikusra vádbeszéde végeztével pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

Gál Györgyöt sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, valamint hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolják, és hasonló a vád Hunvald György esetében is. Az ügyész az első- és a másodrendű vádlottra a törvényben rögzített büntetési tétel felső határának a középmértékét meghaladó szabadságvesztések kiszabását kérte, valamint a bűnszervezeti minősítés miatt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárást. A vádbeli minősítések alapján akár 10-15 év is kiszabható. Az ügyész közlése szerint csak ilyen súlyú büntetéseknek lehet visszatartó erejük e vádlottak, illetve mindazok esetében, akik hasonlóan gondolkoznak.

A vádhatóság képviselője mindazoknak, akik bagatellizálni próbálják a vádbeli korrupciós cselekményeket, mondván, hogy azoknak valójában nincs vagy legalábbis nem „megfogható” a sértettjük, azt tanácsolta: gondoljanak csak azoknak az önkormányzati ingatlanoknak a lakóira, akik éveken át bizonytalanságban éltek azért, mert egyes vádlottak baksisért eladták a fejük felől a házat, vagy azokra a nehéz sorsú, valóban rászoruló családokra, amelyek helyett egyedülálló huszonéves nő költözhetett a többszobás szociális bérlakásba csak azért, mert közeli viszonyban volt a döntési folyamat egyik résztvevőjével.

Hunvald György és Gál György esetében az ügyész a közügyektől való eltiltást, jelentős pénzmellékbüntetéseket és Gál vonatkozásában még a 366 milliós vádbeli vesztegetési pénz elkobzását is indítványozta. Továbbá a vádlottak közül többekre javasolt letöltendő szabadságvesztést, illetve felfüggesztettet, például Szabó Zoltán volt szocialista politikusra, aki országgyűlési képviselő volt és Hunvald elődje 1998 és 2002 között Erzsébetváros polgármesteri székében. Szabó Zoltán ellen többmilliós mobiltelefon-számlák és kerékbilincs levetetése miatt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés a vád. Egy megvádolt ingatlan-értékbecslő esetében a foglalkozástól való eltiltást is indítványozta az ügyész.

Egyes vádlottaknál az ügyész súlyosító körülményként említette a korrupciós jelleget, a bűnhalmazatot, a folytatólagos elkövetést, az egykori szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a szocialista polgármester és egy megvádolt jegyző esetében azt, hogy a hivatalukkal összefüggésben követték el a terhükre rótt cselekményeket, Gál György esetében a vesztegetés kimagaslóan nagy – 366 millió forintos – összegét. Az ügyész az enyhítő körülmények közé sorolta egyes vádlottak esetében, hogy azok kisgyermek eltartásáról gondoskodnak, idős korúak, illetve hogy életük során büntetlen előéletűek maradtak, ugyanis az ügyész szerint a mai világban értékelni kell, hogy valaki ilyen hosszú ideig nem került összeütközésbe a törvénnyel.

Hunvald György továbbra is ártatlannak mondja magát, a Hír TV-vel azt közölte: nem lepte meg az ügyész indítványa, és reméli, hogy végül fel fogják menteni, mert szerinte az ügyészség rossz értékbecslésre alapozta a vádat.

A Hunvald-ügy tárgyalása a jövő héten a védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítélet kihirdetése egy hónap múlva várható a Fővárosi Törvényszéken. A vád három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van ezek között sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tíz milliós, illetve szociális bérlakások jogosulatlan kiutalásával kapcsolatos sokmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.

Forrás: Mno.hu

25 hozzászólás “BKV-nyomozás: most jön az SZDSZ-es szál?” bejegyzésre

  1. Tóth Kati szerint:

    Zene füleimnek.

  2. Etikus szerint:

    UGYAN MÁR!

    A közelmúlt eseményeinek tükrében, “került előtérbe” ismételten. Eredményét sokan sejthetik, tudhatják?

  3. Manitu szerint:

    Jó lenne, ha a csepeli elvtársak közül sem csak a Deme járna tárgyalásokra. Megdöbbentő, hogy az ügyészség mennyire nem tud a végére járni az ügyeknek. A kettős gyilkosság is 2009. januárjában volt, három éve.

  4. robi szerint:

    Tóth Kati!
    Meghajolok nagyságod előtt -és bejelentkezek tanulni tőled- , ha az első képen szereplők börtönbe jutnak, teljes vagyonelkobzással.

    Addig álmodozz tovább!

  5. Tóth Kati szerint:

    Robika!Vigyázz,mert szavadon foglak.

  6. lolka szerint:

    robi szerint:
    2012. január 28., szombat – 17:26
    Nem kell a börtön, elég a lenne a vagyon elkobzás a börtön is pénzbe kerül…

  7. nagyapó szerint:

    Katka, ebihal, hajós, Dr. grün, CsepeliNo1, stb. Természetesen ez még nem ítélet, ők még mindig “ártatlanok”. Szegények mióta ülnek benn!
    Elvtárs segítsd a lebukottakat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Nem tudom érvényes-e még, hogy bizonyos idő elteltével szabadlábra kell helyezni a gyanúsítottat zeredménytelen bizonyítás esetén?! ))) 🙂 (((

  9. ebihal szerint:

    Nagyapó! Senki sem állította, hogy ezek, vagy a csepeli szocik ártatlanok. Mindössze
    arra hívtuk/hívjuk fel a figyelmet, hogy amíg el nem ítélik őket, addig ártatlannak
    kell tekinteni! Ettől függetlenül megkérdezhetnék Tarlós bátyót, hogy a 2011-es
    évben mire fel kaptak jutalmat a BKV vezérek? Külön feladat nem volt, a cég rohan
    a csődbe! Talán azért mert egyáltalán bementek dolgozni?

  10. "?!" szerint:

    Kedves erkölcsileg lenullázódott hazug “nagyapó”!

    Jól jegyezd meg az alábbi neveket, és naponta mondjál el értük külön-külön egy-egy Ó-keresztény hálaimát, mert ha ezek nem buktak volna le a Bajnay-kormány időszakában, még a 2010. évi választások előtt, akkor Te most egy senki volnál, és nem volna 2/3-os többsége a Fidesznek a parlamentben és az önkormányzatban.

    Ezek a nevek a következők:
    Zuschlag János (és társai), a nokiás Hagyó Miklós (és társai), Hunvald György + Gál Gyögy és társaik, Tátrai Miklós, a Főtávos Kovács Lajos, a BKV ügy -, a FŐKERT ügy -, a MALÉV ügy -, és a sukorói ingatlan panama ügy szereplői.

    Hálád jeléül ne felejts csomagot vinni nekik a beszélőkre, és csókolj kezet nekik!

    Ceterum censeo… “nagyapó” nemcsak akkor hazudik, ha kinyitja száját, hanem akkor is, amikor bemutatkozik, és már akkor is lop, amikor más emberek még az igazak álmát alusszák.

  11. nagyapó szerint:

    Dr. grün! Igaza van. Egy történelemtanárhoz illő precízség az, hogy “bizonyos idő elteltével”. Mennyi az a “bizonyos idő a 100 év. 1000 év? A hivatal tudja dolgát, de azért örüljön, az előzetest beszámítják a ténylegesbe.
    Óvódáseszű görbe írásjel! Elárulom Bajnai még nem kapott kutyabőrt, így nem y-nal írja nevét (bár lehetne báró libás Bajnay, a pénzéért, hasonlóan Weiss báróhoz). Nem kell ima, hanem működő közigazgatás ahhoz, hogy a korrupt komcsikat elítéljék.
    Álmában szorítsa maciját!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Ismerek olyan esetet, három év után emberölés gyanúját bizonyítottság hiányában ejtették az eljárást! 🙂

  13. "?!" szerint:

    Kedves erkölcsileg lenullázódott hazug “nagyapó”!

    Csak ennyi a tudományod, hogy észrevettél egy betűtévesztést?

    Ceterum censeo… “nagyapó” nemcsak akkor hazudik, ha kinyitja száját, hanem akkor is, amikor bemutatkozik, és már akkor is lop, amikor más emberek még az igazak álmát alusszák.

  14. nagyapó szerint:

    Dr. grün! Én mint műszaki, azért én is ismerek egy-két rémisztő történetet, azonban az előzetes letartóztatás idejét törvény, sőt EU ajánlás határozza meg. Remélem egyre gondolunk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Ne keverd a teniszpályát a pénisztájával!
    A zelőzetes nem azonos a vizsgálatival!
    Egyre gondolunk, csak mind a ketten máshonnan nézzük! ))) 🙂 (((

  16. csepeli86 szerint:

    Remélem kapnak vagy 15-évet és eltiltják a közügyektől örökre őket.
    És minden olyan kommunistát és nem kommunistát „SZDSZ” eltiltanak akiket a bíróság elítél lopásért, hatalommal visszaélésért. Hunvaldtól Gyurcsányiig.

  17. joságos. szerint:

    csepeli86!Kérem írja meg,Gyurcsány milyen lopással van meg gyanúsítva?

  18. nagyapó szerint:

    joságos! Gyurcsány(i) lopása elévült! Ezt állapította meg az ügyészség.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  19. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Ami elévült az már nem róható fel senkinek!
    Mint ahogy a Smitt Paja felfüggesztettje sem!
    Ha esetleg ezt a szerencsétlenkedését a disszertációja körül rá is bizonyítják már szintén elévült és annak ellenére élete végéig megilletik a volt köztársasági elnököknek kijáró ellátások! ))) 🙂 (((

  20. Etikus szerint:

    Dr. grün úr!

    Azért mondjon bárki bármit, azért Ön tud valamit, ami olykor tiszteletet kellene, hogy parancsoljon. Ehhez min. intelligenciára, no és felkészültségre lenne szükség.
    No és emberségre.

  21. nagyapó szerint:

    Az agymosott társadalmakban úgy van ahogy grün írja.
    Vannak viszont más társadalmak ahol kettéválik a jog és az erkölcs. Az USA elnökválasztási kampányaiban sorra esnek ki jelöltek fiatalkori botlások, félrelépések,, stb. miatt. Ott nem lehet, hogy egy “libás” kormányfő legyen.
    Csak a “baloldaliak” nem tudják mi a különbség a baleset, és az előre eltervelt csalás között, azaz tudják, de a “kommunistát más fából faragták”, így szemrebbenés nélkül hazudnak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  22. Dr. grün szerint:

    Drága vén hülye nagyapó!
    Akkor Te szerinted van erkölcstelenül magas fizetés, mint a Simoré például! Amit törvényben, jog erejével kell szabályozni?! Akkor ez egy agy mosott társadalom?!
    Itt már egybeesik a jog és az erkölcs?! ))) 🙂 (((

  23. Vátesz szerint:

    Erről az Olti Ferencről nekem egy Olti Vilmos nevű vérbíró jut az eszembe. Jól megköpködtek itt annak idején engem, amikor arról írtam, én a krumplibogarak összeszedésekor az imágókat és a petéket is el szoktam pusztítani.

  24. Németh István Gyula szerint:

    Az, hogy van eljárás, az egy dolog! Helyes! De vajon teljes körű az eljárás? Úgy hiszem, hogy ezen uraknak azért van felettes szervük is! Aztán meg hol van a Demszky Úr!? Talán meg kéne nézni az ő jövedelmének adórészét! Vélelmezhető, hogy nem az adózott jövedelméből veszegette, szerezgette azt a vagyont, amivel ő és környezete rendelkezik!
    Ez csak úgy megjegyzésként!

  25. miska72 szerint:

    Még egy nullát tegyünk hözzá! 100-150 évet nekik, ami jó magaviselet esetén felezhető! És tejjez vagyonelkobzást! Demszky Horváthprszági villáját is elkóbozni!

Itt lehet hozzászólni !