A baloldal 20 éves előnye dőlt össze

Magyar Nemzet

Illusztráció (Mno.hu)

A kormány az új választási rendszerben is elkergethető lesz – mondta el lapunknak Kumin Ferenc az új szisztéma körül kialakuló egyre nagyobb vihar kapcsán. Az új választási rendszert beterjesztésétől kezdve éles tűz alá vették, azonban a kritikák elég gyenge lábakon álltak.

Az új választási rendszer beterjesztésétől kezdve az ellenzék kereszttüzébe került, amivel természetesen semmi gond nincsen. A csúsztatások és félremagyarázások a Bajnai Gordon által gründolt alapítvány által bemutatott modell nyilvánosságra hozatalával kezdődtek.

Véleményük szerint az új rendszerben a Fidesz 2002-ben és 2006-ban is nyert volna. Számításaik során csupán olyan „apróságokról” feledkeztek el, mint például az egyéni jelöltek szereplése, és az egyfordulós rendszer miatt szóba jöhető pártszövetségek vizsgálata.

„Megvan a maga vállalt preferenciája”

Nyilván itt aki modelleket készít, és akármilyen háttérintézményekről beszélünk, mindenkinek megvan a maga vállalt preferenciája – hangsúlyozta a Haza és Haladás alapítvány által készített modell kapcsán föltett kérdésünkre Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány politológusa. Jól tudható módon kötődnek politikai oldalakhoz, értékvilágokhoz – tette hozzá. A modell készítése során el kell dönteni valamit, mivel egy egykori helyzet nem helyettesíthető be teljes mértékben, akkor nyilván bejönnek ezek az értékválasztások a rendszerbe – mutatott rá a politológus.

Szerinte ez nem baj, az a tanulság, hogy ezek a számítások mindig billegnek egy kicsit, és az a helytelen, ha ezeknek az eredményeit feltétel nélkül elfogadjuk. Kumin úgy látja, kicsit átalakítva a feltételeket ki lehet hozni egy teljesen más eredményt ugyanabból a modellezési eljárásból. Mindig lehet érteni, miért születnek ilyen eredmények, de nem szabad messzemenő következtetéseket ebből levonni – mondta a szakértő.

A kormány elkergethető marad

„Alapvetően szakmai vita zajlik a választási rendszer kapcsán, és nem lehet olyan kérdésre válaszolni, hogy a rendszer demokratikus-e, vagy nem.” A politika világa, hogy egy változtatásra azt mondja, hogy diktatúra felé visz-e – tette hozzá. Kumin szerint egy diktatúrát az jellemez, hogy a hatalmon lévőket nem lehet leváltani, ami most körvonalazódik, mindenképpen lehetővé teszi, hogy a kormány elkergethető. Amíg ez érvényesül, addig politikailag túlzó kijelentésnek számít, hogy diktatórikus a mostani rendszer – hangsúlyozta a szakértő.

A baloldal felé lejtett a pálya

Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője, a második kerületi időközi választás egyik legnagyobb vesztese szerint a választójogi törvényről szóló javaslat alapján a Fidesz akkor is megnyerheti a választásokat, ha nem rá szavaznak a legtöbben. Fontos megjegyezni, hogy ilyen eset a mostani választási rendszerben is megesett már. 2002-ben a Fidesz–MDF szövetség 4 503 303, míg az MSZP 4 373 842 szavazatot kapott, mégis az utóbbi alakított kormányt.

Érdemes még egy picit megnézni azt, hogy az 1989 óta hatályban lévő törvénynek milyen anomáliái voltak, és vajon minden demokratikus kritériumot teljesített-e. Már az 1990-es választáson a következő ordító aránytalanságokat lehetett látni: Budapesten a XII. kerületet felölelő választókerületben 58 774 szavazó volt, míg a XXI. kerületi 30-asban 31 505, a 31-esben pedig 31 746. Jól látszik, hogy már akkor erősen a baloldal felé lejtett a terep, és a minisztertanácsi rendelet által megrajzolt körzetek között jóval nagyobb aránytalanságok voltak, mint a mostani rendszerben.

mno.hu

48 hozzászólás “A baloldal 20 éves előnye dőlt össze” bejegyzésre

  1. Zoli049 szerint:

    Kumin Ferenc meg eldönthetné, hogy akar-e egy dologról, egyféleképp vélekedni!

  2. Menyhért Péter szerint:

    Kedves ismert és ismeretlen barátaim!
    Én sajnos egy nem eléggé aktív, nehezen mozgásba hozható állampolgár vagyok, akinek nem tetszik ez a rendszer.
    Mit tehetek mégis, ha változást szeretnék elősegíteni, miközben nem kívánok részt venni a hatalom gyakorlásában?
    Mivel segíthetek az aktív változást követelőknek?
    Írtam egy nyílt levelet, amelyben az én képviselőmet felszólítom a lemondásra, új választás kiírására!
    Kérem, tegye meg mindenki, aki a következőkkel egyetért. Küldje el a felszólító levelet a saját képviselőjének, függetlenül attól, hogy az illető kormánypárti vagy ellenzéki képviselő!
    A jogsértés, a bűn számonkérése mindannyiukra vonatkozik!
    Üdv menyus

    Nyílt levél
    a Magyar Köztársaság Országgyűlése
    képviselőihez!

    Tisztelt képviselő Asszony – Úr!

    Magyar és demokrata elkötelezettségű polgárként szólítom fel Önt: tegyen hitet személyes meggyőződése szerint a magyar demokráciáért!

    Véget ért az év, és véget ért a Magyar Köztársaság.
    A rendszerváltás Alkotmányát felváltja az Alaptörvény, azonban egy érdemi momentum változatlan marad: a Fidesz-Kdnp kormány alkotmánysértő hatalomgyakorlása.

    Az Alkotmány 2.§ (3) bekezdése és a Alaptörvény C cikk (2) bekezdése egyaránt a következő axiómát tartalmazza:
    „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.”

    A jelenleg érvényes, és a jövőre hatályba lépő alapjogi rendelkezés szerint, Ön személyes részvételével olyan hatalomgyakorlás közjogi kereteit legitimálja a képviselői mandátumával, mely hatalom semmibe veszi a magyar jogrendszer alapját!
    Ön, tisztelt képviselő asszony / úr, esküt tett arra, hogy a magyar jogrendet tiszteletben tartja, és megvédi hazáját jogrendünk megsértőitől.
    Képviselői esküje, és az alkotmány tételes normaszövege alapján Ön köteles fellépni az alkotmánysértők ellen, függetlenül politikai vagy más irányú hovatartozásától.

    Törvénytisztelő magyar polgárként, akitől Ön 2010-ben a képviseleti jogosultságát kapta, felszólítom, hogy még ebben az évben, de legkésőbb a 2012 év első ülésnapján mondjon le képviselői mandátumáról, követelje a kormány lemondását, és minden rendelkezésére álló eszközzel tiltakozzon a Fidesz-Kdnp hatalmi csoport alkotmánysértő magatartása ellen!
    Amennyiben Ön nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének és a választói követelésnek, úgy kinyilvánítja a nemzet nyilvánossága előtt, hogy Ön a képviselői honoráriumát, költségtérítéseit, valamint a választott tisztsége folytán rendelkezésére álló anyagi és erkölcsi előnyeit fontosabbnak tartja a haza sorsánál, a Magyar jogrend tiszteleténél! Képviselői mandátumát 2012-től Ön, csak a Magyar társadalom erkölcsi megvetését vállalva tarthatja meg.
    Indoklás:

    Orbán Viktor Miniszterelnök Fidesz-Kdnp kormánya a több mint 50 %-os választási eredményével (közel 2.800.000 szavazópolgár támogatásával) kétharmados döntési jogosultságot szerzett a Magyar törvényhozásban. A választók akarata felhatalmazta arra, hogy a fennálló jogrend alapján döntsön az ország, a nemzet valamennyi polgára érdekében.
    A választói akarat, és a kormány, valamint a képviselők személyes esküje sem teszi azonban lehetővé, hogy a hatalom birtokosa felülemelkedjék az érvényes jogszabályok és az alkotmány előírásain. Nem kapott jogosultságot a kétharmados kormányzat sem, a jogrend, a jogbiztonság szétzilálására; a demokrácia intézmény és garancia rendszerének lebontására.
    A regnáló Fidesz-Kdnp hatalom működését a jogalkotásról szóló törvény módszeres kijátszásával kezdte meg működését, mely csalásnak, a szavazópolgárok megtévesztésének, a jogrend súlyos sérelmének minősül akkor is, ha a jogsértő erkölcstelen módon, hatalmával visszaélve ezt nem veszi figyelembe!
    A jogalkotásról szóló törvény társadalmi egyeztetést előíró normája a Magyar társadalom védelmét szolgálja az autoriter hatalomgyakorlás ellen.
    Az egyéni képviselők által benyújtott jogszabály tervezetek társadalmi egyeztetését a törvény azért nem írta elő tételesen, mivel azok kivételes esetnek tekinthetők, melyekre logikusan érvényesek az általános előírások! Mivel a jogalkotásról szóló törvény nem írja le, hogy az egyéni képviselő által benyújtott jogszabály tervezet mentesül a társadalmi egyeztetés alól, így a kormányzat minden egyes ilyen módon elfogadott jogszabálya törvénysértő, érvénytelen.
    A regnáló Fidesz-Kdnp hatalom nem kért, ennek megfelelően nem is kapott felhatalmazást a Magyar nemzet polgáraitól egypárti alkotmányozásra, így az Alaptörvény elfogadása sérti a Magyar jogrend szellemiségét, erkölcsi alapját!
    A társadalom elutasító magatartását bizonyítja, hogy az Alkotmány támogatására közpénzből lebonyolított felmérés szerint, a Magyar szavazópolgárok alig egynegyede (a Fidesz sokéves szavazóbázisának is kevesebb mint fele!) támogatta véleményével az Alaptörvényt, mely így a kormányzat erőszakos hatalombirtoklásának bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.
    A regnáló Fidesz-Kdnp hatalom nem kért, ennek megfelelően nem is kapott felhatalmazást a Magyar nemzet polgáraitól, arra, hogy a világ és a magyar jogrend alapelveivel ellentétesen visszamenőleges hatályú jogalkotással szerzett jogot sértsen, polgári szerződéseket rúgjon fel megalapozatlanul, ezzel a jogbiztonságot megszüntesse.
    Minden ilyen irányú jogalkotási eljárás így a kormányzat erőszakos hatalombirtoklásának bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.
    A regnáló Fidesz-Kdnp hatalom nem kért, ennek megfelelően nem is kapott felhatalmazást a Magyar nemzet polgáraitól, arra, hogy a Magyar független politikai, közigazgatási, gazdasági és egyéb intézményrendszereit úgy alakítsa át, hogy mindazok vezetése, felügyelete az uralkodó hatalmi pártszövetség kezébe kerüljön, többnyire kormányzati ciklusokon túlnyúló hatállyal.
    Minden ilyen irányú jogalkotási eljárás így a kormányzat kizárólagos hatalombirtoklásának bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.
    Az elmúlt időszakban a kormányzó hatalom megszüntette a polgárok független tájékoztatásának fórumait, korlátozva ezzel a magyar polgárok információ szabadságát.
    Erkölcstelen és hazug például az a pályázati eljárás, mely olyan feltételeket ír ki egy évtizedek óta működő frekvencia használatára, mely kiírás a frekvencia használóját hátrányosan, diszkriminatív módon különbözteti meg. (lásd a Klub Rádió évtizedes közéleti információ-szolgáltató profiljának zenei műsorszolgáltató profillá átalakítása.)
    Ez az eljárás így a kormányzat kizárólagos hatalombirtoklásának bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.
    Sérti a magyar jogrendet az az eljárás is, amikor a parlamenti végszavazás előtt érdemben változtatják meg a törvényjavaslatok szövegét, mert ezzel lehetetlenné válik a tisztességes szakmai alkotómunka.
    Ez az eljárás így a kormányzat kizárólagos hatalombirtoklásának bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.
    Sérti a magyar jogrendet és a választópolgárok személyes érdekeit is, amikor a választókerületek méretét, földrajzi elhelyezkedését pártpolitikai érdekek, és nem független szakmai testületek nyilvános véleményeinek egyeztetése alapján változtatják meg. Ezzel, a látszólag formai kérdéssel, lehetetlenné válik a szavazópolgárok független, személyes döntése, a titkos szavazás joga.
    Ez az eljárás így a kormányzat erőszakos hatalom megszerzésének bizonyítékaként alkotmánysértő, érvénytelen.

    Tisztelt képviselő asszony / úr!

    Ön a személyében vállal felelősséget a magyar jogrend, az erkölcs normáinak felrúgásában; eskü- és hitszegővé válik, ha nem teljesíti alkotmányos kötelességét, és nem lép fel a gátlástalan hatalombirtoklás ellen. Nincs kollektív bűnösség, ahogyan nem lehet „pártfegyelem” álcája mögül elhárítani a személyes felelősséget.
    Kérem, adja vissza mandátumát, és minden magyar és nemzetközi fórumon hozza nyilvánosságra az alkotmányos demokrácia védelmében megtett lépését!

    Köszönettel:

    Menyhért Péter választópolgár, Budapest -Csepel

  3. Vica szerint:

    Kedves Menyus!
    Kedves Tőled, hogy elgondolkodtál azon, miként lehetne változtatni. Azon is elgondokodtál közben, mit tesznek a képviselők ezekkel a levelekkel, amikor megtalálják a postaládájukban, vagy az e-mail fiókjukban? Nem biztos, hogy ez üdvözítő megoldás lenne, bármilyen hosszan fejtegetted is az álláspontodat.

  4. Vica szerint:

    Olvastátok az alábbi cikket? Ajánlom mindazok figyelmébe, akik bármilyen szinten érintettek lehetnek a rokkant nyugdíj ügyben:

    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/lanyaert-harcol-ildiko-2075608

  5. Zoli049 szerint:

    Nemzeti intézkedés a humánusság jegyében!
    Viszont még nem hallom a kikiáltás óta, hogy a csalásgyanús rokkantakat elkezdték volna kiszűrni, de nagyon – nagyon sok mindenről nem hallok, miket megígértek. 🙁

  6. ebihal szerint:

    Kumin Ferenc egyértelműen jobboldali, ebből adódóan a magyarázatai nem tekinthe-
    tőek elfogulatlannak. Abban igaza van, hogy el lehet kergetni a kormányt, csak azt
    nem fűzte hozzá, hogy ennek megnehezítése érdekében szabták át a rendszert.
    Sok igazság van abban, amit Menyhért Péter írt, de tudomásul kell venni azt is, hogy
    a mai helyzetet a választási rendszer tette lehetővé. Ott ahol 2,8 millió szavazattal, a
    választásra jogosult 8,5 millió szavazó 1/3 részével kétharmados többséget lehet
    szerezni, eleve probléma van. Ettől ők még törvényesen ülnek a Parlamentben.

  7. hajós szerint:

    Kumin, no hiszen! Elvtelen Fidesz-szócső, semmi több.

  8. Vica szerint:

    Valóban tudnak törvényesen ülni…

  9. Tóth Mária szerint:

    HAJÓS: Te milyen szócső vagy?.. és.Neked senki nem hánytorgatja fel, szégyeld magad!

  10. gyalog szerint:

    Hajós a demokrácia szócsöve. S ha Ti valamennyien azt szeretnétek, hogy bármilyen értelemben osszon/szorozzon a szavazatotok (jobbról vagy balról), mondjátok: Elég volt.

    Alakul a Gyorskocsi-koalíció… 🙂

  11. J szerint:

    Akkor fog majd a fagyi visszanyalni, amikor az új körzetekben a jobbik hirtelen előre tör!:)

    Lesz majd pislogás…

  12. Vica szerint:

    Igazad lehet “J”. A FIDESZ-nek talán fogalma sincs arról, hogy mindazzal, amit tesz, mekkora előnyhöz juttatja a Jobbikot. Néhány napja beszélgettem egy Erdélyben élő kedves barátommal a határon túliak szavazati jogáról. Megdöbbentem, amikor elmondta, hogy az ismerősei közül mindazok, akik szavazni fognak a következő magyarországi választásokon, a Jobbikot fogják erősíteni… Márpedig lesznek, akik elmennek szavazni a mi jövőnkről akkor is, ha a beleszólásuk következményét nem Ők fogják élvezni vagy elszenvedni. Ez pedig véleményem szerint épp annyira erkölcstelen, mint szavazati jogot adni mindazoknak, akik nem itt élnek, nem itt dolgoznak, nem itt adóznak…

  13. ebihal szerint:

    Egyébként teljesen mindegy, hogy ki nyeri a következő választásokat, ha nem lesz
    megfelelő gazdaságpolitikája, ha az emberek rövid időn belül nem éreznek javulást,
    ugyanolyan elégedetlenek lesznek mint most!

  14. lb szerint:

    Ebihal!

    A jelenlegi helyzetet egyes egyedül az MSzP hataloméhségének köszönhetjük!
    Ha 2006 őszén, de legkésőbb 2009 tavaszán Gyurcsány lemond, és előrehozott választást írnak ki, akkor most a Fidesznek minden valószínűség szerint nem lenne 2/3-a, nem tudta volna Sólyom László elnök urat lecserélni egy bábra, az alkotmánybíróság a mai napig teljes jogkörrel őrködne az a köztársaság jogrendje fölött.

    És végül de nem utolsó sorban, egy kormányváltás esetén talán a kettős gyilkosság se történt volna meg!

  15. Zoli049 szerint:

    J szerint:
    Az igazi fagyivisszanyalás és a pislogás akkor lesz, mikor a határon túliak, Erdélyből is a Jobbikra fognak X-elni, mert miért lenne lehetetlen?! 🙂

  16. lb szerint:

    Vica!

    Alapvetően az egyéni körzetekben fog eldőlni a következő választás is.
    Amelyik párt ott tarol, az gyakorlatilag mindent fog vinni!

  17. Vica szerint:

    Nem vagyok nagyon bizakodó a jövőt illetően, ugyanis nincs ma olyan párt ebben az országban, amelyik kezébe tiszta szívvel és teljes meggyőződéssel tenném a hazám jövőjét. Az pedig kevés, hogy megint kisakkozza az ember, melyik lehet a kisebbik rossz.

  18. miska72 szerint:

    Ha minden törvény belenne tartva, húúúúúú de sokan lennének sitten! csak azok a fránya kiskapuk meg a korrupció! Csepel szocialista verzetése már rég sitten ülne! No comment! 😉

  19. grün szerint:

    ib.!
    Talán még az a néhány hajléktalan sem földeli el magát a kiserdőben?!

  20. ebihal szerint:

    lb! Már sokan beszéltek az MSZP hataloméhségéről meg egyebekről, de eddig csak
    szólamok voltak konkrétumok nem. Megjegyzem a mostaniak ebből a szempontból
    nem jobbak. 2002-től a Fidesz minden lehetőséget megragadott, hogy lejárassa az
    MSZP-t, ők ugyanúgy külföldön is kiteregették a szennyest, mint most a szocik.
    Sólyom Lászlót a Fidesz emelte fel, és amikor nem úgy táncolt , ahogy ők fütyültek,
    le is váltották. Ez őket minősíti!
    Én nem hiszem, hogy a kettős gyilkosságnak pártpolitikai okai lennének.

  21. ebihal szerint:

    Miska 72!
    Tökéletesen igazad van, nagyon sokan lennének a kaptárban, de hidd el, legalább
    annyi fideszes mint szoci!

  22. "?!" szerint:

    Az [origo] megrajzolta az új fővárosi körzeteket, nézze meg, milyen csaták, győzelmek várható az egyes kerületekben!

    A választókerületeket azért kellett átrajzolni, mert a következő parlamenti ciklustól kevesebb képviselő lesz az országgyűlésben (a mostani 386 helyett 199), így kevesebb választókerületre lesz szükség. A jelenlegi beosztás ráadásul aránytalan, van olyan kerület, ahol két és félszer többet ér egy választó szavazata, mint más körzetekben, mert az egyik helyen sokkal többen élnek, mint a másikban. Az aránytalanság miatt az Alkotmánybíróság is felszólította a parlamentet, hogy rajzolja át a mostani kerülethatárokat.

    Az MSZP számára egyértelmű veszteség, hogy a két XIII. kerületi választókerületből – az egyedüli helyeken, ahol 2010-ben is győzni tudtak a szocialisták – a törvényjavaslat egy körzetet csinál, ráadásul összevonták a szintén szocialista felségterületnek számító csepeli választókerületeket is.

    Az arányosítások, összevonások révén 18 választókerület lesz a fővárosban.

    A Fidesz törvényjavaslata nem tartalmaz térképeket, csak utca- és földrajzi nevek, illetve helyrajzi számok alapján írja le az egyes körzetek határait. Az [origo] megrajzolta a 18 új fővárosi választókerületet, nézze meg ezeket!

    1. választókerület – a két belváros
    Ebben a javaslat szerint összevonnák a Duna két partján található két városmagot, a Várat és környékét, illetve Belváros-Lipótvárost. Mivel lakosságát tekintve ez a két legkisebb kerület (a kettőben együtt alig több mint 45 ezer választópolgár él, miközben egy új választókerületben átlagosan 75 ezer lakik), hozzájuk csatolták még a VIII. kerület, illetve a IX. kerület belső részeit.

    2. választókerület – Újbuda
    A körzet érdekessége, hogy egy baloldali és egy jobboldali többségű körzetet olvaszt egybe. A két körzetben nagyjából azonos számú, 31-34 ezer választó lakik, az utóbbiból azonban levágták a Kamaraerdei részeket.

    3. választókörzet – Hegyvidék
    A XII. kerülethez hozzácsatolták a II. kerületből a Rozsadomb tövét a Margit körúttal, illetve a Jánoshegy környékét. A XII. kerületet valószínűleg a körzet arányosítása miatt bővítették ki II. kerületi részekkel, a Hegyvidéken ugyanis alig 50 ezer választópolgár lakik, miközben egy új választókerületnek átlagosan 75 ezresnek kellene lennie.

    4. választókerület – II. kerület
    A II. kerületen kívül megában foglalja a III. kerület egy részét is: egyrészt a korábbi óbudai 3. OEVK-ból a Mátyáshegyet, másrészt a korábbi óbudai 4. OEVK körzetnek az északi sávját egészen Békásmegyerig. Az új választókerület határai pont megkerülik a Békásmegyeri lakótelepet, azt egy másik körzethez csapják hozzá.

    5. választókerület – Teréz- és Erzsébetváros
    Ha a választási reform miatt össze kell vonni választókerületeket, logikus lépés a két, nagyon hasonló karakterű városrész összeolvasztása, bár az így létrejövő 5. választókerület nagyobb az átlagnál (majdnem 80 ezer választópolgár lakik a két kerületben).

    6. Választókerület – Ferencváros és Józsefváros
    A VIII. és a IX. kerület területe jelenleg összesen négy választókerülethez tartozik: a VIII. kerület nagyobb része önálló választókerület, a körúton belüli része pedig a VII. kerület belső részeivel együtt alkot egy körzetet. A IX. kerület belső és középső része (a Ferencvárosi pályaudvarig) szintén önálló választókerület, a vasúton kívüli része pedig a XX. kerület egy részével együtt alkot egy választókerületet. Az új rendszerben mindkét kerületről leválasztanák a legbelső részeket (ezek az 1. választókerülethez kerülnének), a maradék pedig együtt alkotna egyetlen körzetet.

    7. választókerület – az MSZP utolsó bástyája
    A 2010-ben súlyos vereséget elszenvedő MSZP utolsó fellegvárának számít a budapesti XIII. kerület, ahol a tavalyi parlamenti és az önkormányzati választásokon is a szocialisták nyertek. A kerület eddig két választókerületre oszlik. Az új beosztás szerint a XIII. kerület legnagyobb része egyetlen választókerületbe, az új 7-es számúba kerülne, ide csatolnák a ma az V. kerülethez tartozó háztömböket is. Leválasztanák viszont az új 7. választókerületből a XIII. kerület északkeleti részét (a XIII. kerület önmagában túl nagy ahhoz, hogy egy választókerület legyen, hiszen 92 ezer választópolgár él itt). Az átszervezés nem veszélyezteti – sőt, az újlipótvárosi háztömbök áthelyezésével inkább erősíti – a kerület ellenzéki jellegét, viszont két mandátum helyett csak egyet lehet majd itt megszerezni.

    8. választókerület – Zugló
    A XIV. kerület eddig két választókerületet alkotott, ezeket az új rendszerben egy választókerületté vonnák össze. Mivel a kerület túl nagy (96 ezer választópolgár lakik itt), leválasztanának belőle egy részt: az Őrs vezér teréhez közeli lakótelep egyik felét. Utóbbi a XVI. kerülettel együtt alkotná az új 13. választókerületet.

    9. választókerület – Kőbánya-Kispest
    A X. kerület, vagyis Kőbánya jelenleg jórészt egyetlen választókerülethez tartozik, leszámítva a Mádi utcai és az Újhegyi lakótelepeket, amelyek a XVIII. kerület egy részével együtt alkotnak egy választókerületet. A XIX. kerület, Kispest szintén önmagában egy választókerület. Az átszervezés eredményeként Kőbánya nagyobb része (az Újhegyi lakótelep nélkül) és Kispest lakótelepi része (az Ady Endre Úttól északra) alkotna egyetlen körzetet.

    10. választókerület – Óbuda
    Óbuda nagyobbik része tartozik ide, a korábbi óbudai 3. OEVK-ból a Hajógyári sziget, illetve a korábbi 4-es OEVK nagyobbik része alkotja a körzetet. A körzetben 2002-ben és 2006-ban is az MSZP-s Donáth László nyert. Valószínűleg ez lehetett az oka, hogy ehhez a körzethez csapták az inkább MSZP-s szavazóbázisnak számító Békásmegyeri lakótelepet, miközben az egyenesen futó körzethatár alapján az lett volna logikus, hogy a lakótelep az új 4-es számú körzethez tartozzon.

    11. választókerület – Újpest
    A IV. kerület, vagyis Újpest és Káposztásmegyer jelenleg két választókerülethez tartozik: nagyobb része az 5. OEVK, kisebb része (Istvántelek) Rákospalotával együtt alkotja a 6. OEVK-t, ezeket a terv szerint jórészt egyesítik. Újpest önmagában egy átlagnál nagyobb választókerületet alkotna (mivel 81 ezer választópolgár), viszont leválasztják róla az Árpád Kórház környékén található lakótelepi tömböket (ezek a XV. kerülettel együtt alkotnak választókerületet), illetve hozzácsatolnak néhány háztömböt a XIII. kerület észak-keleti részéről.

    12. választókerület – a két Palota
    A XV. kerület (Rákospalota és Újpalota) jelenleg két választókerület, amelyek határa az M3-as autópálya. A nyugati részhez tartozik Újpest egy része is, a keleti nem lépi át a kerülethatárt. A két részt a törvényjavaslat szerint összevonnák, de a kerület így is kisebb lenne, mint egy átlagos új választókerület (67 ezer választópolgár lakik a kerületben), így hozzá csatolják Újpesttől az Árpád Kórház környékén található területet.

    13. választókerület – Szentmihály és Cinkota
    A XVI. kerület (Rákosszentmihály, Cinkota, Mátyásföld és Sashalom) ma egyetlen választókerületet alkot (24. OEVK). A kerület azonban nem elég nagy ahhoz, hogy az új rendszerben is önálló választókerület legyen (59 ezer választópolgár), ezért a törvényjavaslat szerint az új, 13-as számú választókerülethez csatolják a XIV. kerület egy részét, az Örs vezér tere közelében lévő lakótelepi tömböket.

    14. kerület – Rákosmente
    A XVII. kerület (Rákoskeresztúr, Rákoscsaba, Rákosliget és Rákoshegy) jelenleg önmagában alkot egy választókerületet. A kerület nagysága alapján (70 ezer választópolgár) akár lehetne az új rendszerben is önálló választókerület, de a tervezet szerint még hozzácsatolnák a kőbányai Újhegyi lakótelep nagyobb, a Bányató utcától keletre eső részét.

    15. választókerület – Szentlőrinc és Szentimre
    A XVIII. kerület (Pestszentlőrint és Pestszentimre) jelenleg két választókerülethez tartozik. Nagyobb része önmagában alkotja a 27. OEVK-t, kisebb része a X. kerület egyes lakótelepi tömbjeivel együtt a 26-dikat. A kerület a törvényjavaslat szerint a jövőben önálló választókerületet alkothat.

    16. választókerület – Pesterzsébet és Kispest
    A XX. kerület, vagyis Pesterzsébet jelenleg két választókerülethez tartozik. A törvénytervezet szerint Pesterzsébet egésze (53 ezer választópolgár) kiegészülne a XIX. kerület (Kispest) déli, kertvárosi jellegű részével, így alkotnának egy körzetet.

    17. választókerület – Csepel és Soroksár
    A XXI. és XXIII. kerület, Csepel és Soroksár összevonásával az új választási törvény egy átlagnál nagyobb választókerületet hozna létre, amelyben több mint 81 ezer választópolgár él. Ezzel lényegében három – korábban az MSZP-t támogató – választókerületből egy nagy jönne létre. Csepelen ugyanis jelenleg még két választókerület van, Soroksár pedig a XX. kerület nagyobb részével együtt alkotja a 29. OEVK-t. Csepelen 2006-ban mindkét körzetben már az első fordulóban nyert az MSZP-s jelölt. A szocialistákat támogatta 2006-ban a XXIII. kerület, Soroksár is. Az MSZP 2010-ben is magasan az országos átlag felett szerepelt ebben a három választókerületben.

  23. demokrácia szerint:

    ebihal!
    A törvény vonatkozzon mindenkire!

  24. gyalog szerint:

    Ami most zajlik, és félelmetesnek látszik, úgy fog kipukkadni, mint egy léggömb.

    Ami nem rímel semmiféle normalitással, ami ellentétes az emberi élet reflexeivel, az rövid idő elteltével múlttá válik.
    Orbán Viktorról kiderül, kicsoda, és eltűnik a történelem süllyesztőjében. Kár, hogy nem hamarabb történt. Azok, akik kiszolgálják, vagy eltűnnek szégyenükben, vagy megváltoznak, és a nép érdekében használják képességüket. Kár a szenvedésekért, kár sok értelmetlen évért, de legalább mindenről és mindenkiről lehull a lepel.

    Az nem kérdés, hogy ennek a paranoiás rendszernek rövidesen vége. Nem is ez a kérdés. Hanem az, mihez kezd a magyarság azzal a szabadsággal, amit – akár tetszik, akár nem -, a rendszerváltozással kaptunk kézhez. Milyen országot szeretnénk felépíteni? Szükségesnek tartjuk-e a csalást mint életvezetési technikát? Hogy akarunk-e képesek lenni az összefogásra, szolidaritásra, és képtelenek a kaparj kurta elvének gyakorlására?

    Felnőtt ember felelősséget visel, nem mutogat IMF-re, z-sidóra, cigányra. Gyermekded ember feléli mindazt, amit sok generáció teremtett.
    Lehet választani.

    Egy biztos: Orbán Viktornak még egy türelmi rendelete sem marad, amit ki ne vetne a történelem saját szemétdombjára.

    Létrejött a Gyorskocsi utcai koalíció. Gratulálunk mégiscsak a bölcs vezérnek!
    Jó demokratának lenni.

  25. miska72 szerint:

    Aki bűnös kaptárban a halye! Vagy a villanypóznán! no comment.

  26. gyalog szerint:

    Kedves miska72!
    20-22 évünk ment rá erre a logikára, és most itt állunk az eddigi legmocskosabb emésztő előtt, hogy beleessünk, vagy megforduljunk.
    Nekem fontosabb az, gyerekeinknek milyen jövőt építünk: acsargót vagy élhetőt.

  27. kiskacsa szerint:

    VALAKI szóljon már a Menyhért Péternek, hogy kb. egy évvel ezelőtt megsértődött, és elköszönt a csepel.info-tól. Hátha nem emlékszik rá…
    Mi a fenét keres megint itt? Menjen Isten hírével!

    Akkor valaki szembesíteni merte a tetteit a dumájával, ami persze nem tetszett neki (fájt az igazság), ordenáré módon szitkozódott és nagy durral bejelentette a távozását az oldalról. Nem emléxem, h valaki hiányolta volna, mégis időről időre visszajön észt osztani.
    Közben meg az LMP- seggét nyalja. Ő, a bazi nagy civil…
    Bár a méretei tényleg nagyok.

  28. bogyó szerint:

    “Menyusnak” (ő hívja így magát, nem én becézgetem), egy baja van (ha jól emlékszem akkor is az volt), hogy nem akar visszamenni dolgozni. Nyugdíjas tűzoltó, aki a zsíros nyugdíja mellett működteti a saját vállalkozását, az egyetlen csepeli nővérszolgálatot. Ez meg nyilván nehezen menne, ha újra tűzoltónak kellene állnia! Nyugdíj+fizu= nem rossz pénz…
    Bár megnézném, sudár alakjával hányszor ment fel létrás kocsin a hetedikre tüzet oltani!

    A Fidesz kihúzta nála a gyufát, ezért ott fröcsög ellene, ahol csak tud. Bár már a választások előtt is az LMP szekerét tolta. Többször láttam (hallottam) a sétáló utcában aggitálni és kopogtató cédulát gyűjteni.
    Nem lenne ezzel gond, csak ne hirdetné magát mindig pártsemleges civilnek.

  29. Vátesz szerint:

    Menyus! Ezt a dokumentumot szerintem nem te írtad! Amennyiben igaz a feltételezésem, illene megjelölni az eredeti szerzőt! Persze akkor kilógna a lóláb. Senki sem fog lemondani idő előtt önszántából, amennyiben azt egységesen megteszik, akkor ott taktikai megfontolás áll a háttérben! Egyébként semmi értelme az idő előtti lemondásnak, mert a szavazópolgárok még nem eléggé akarják a váltást, kár fantáziálni az előző hatalmi csoportnak, nem őket akarja a nép, ha egyszer rászánja magát a vátásra. A Jobbik nem érdekelt az idő előtti váltásban, mert csak kellő választói felhatalmazással szabad megpróbálkozni a kormányzással. Lám a Fidesz 2/3-os felhatalmazása sem elegendő a jelenlegi csődközeli állapot megoldására. Ugyan mit akarnak a Gyurcsány-fanok a bukott miniszterelnökükkel kezdeni, s mit a kiöregedett lendvaisták/kovácsisták, és mit a Szakasits-unoka vezette LMP. Nem Amerikát kellene lázítani ezzel a Klubrádió sztorival, a zsidókat sem illeti meg alanyi jogon frekvencia! Kuncsorogjanak csak pót-Szabad Európa Rádióért, ezzel aztán végképp elárulják, kit szolgálnak! Tessék kivárni, míg nép önöket akarja, vagy a kormánynál látni, rosszabb esetben a börtönben látni! Én a népemet nem sürgetem, mindenkinek meg kell enni, amit főzött! Én pedig osztozom népem sorsában, az idegenek seggnyalói meg közelebb lesznek azokhoz a fényes ülepekhez, ha mielőbb alijáznak!

  30. lb szerint:

    ebihal!

    Az tény, hogy az MSZP Gyurcsánnyal az élén, foggal-körömmel ragaszkodott a hatalomhoz. Az is igaz, Hogy a Fidesz Orbánnal az élén, mindenre képes volt a hatalom megszerzése érdekében. Ebből a szempontból egyik 19, a másik egy híján 20. 🙁

    Ha a csepeli MSZP nem dédelgeti és buktatja egyre magasabbra kedvencét a kisgömböcöt, vagy ha egy esetleges kormányváltást követően az MSZP ellenzékbe kerül, és a korábbi erős emberek -akik korábban mindig kimosták a szarból- nem állnak a mőgötte, akkor talán fel se merült volna benne ennek a szörnyű tettnek a gondolata, és úgy Takács József mint Papp László ma is köztünk lenne!

  31. hajós szerint:

    Vátesz egy rohadt náci, javaslom, senki ne álljon szóba vele.

  32. kishorgász szerint:

    A cikk címe: “A baloldal 20 éves előnye dőlt össze”

    Összedől a jelenlegi oldal előnye is, ha sokáig tart az életszínvonal zuhanása.
    Két – három év további gyötrődés megdolgozza a tömegeket ( a jól kistafírozott klientúra kivételével).

    Mielőtt valamelyik agy mosott ( jól megfizetett???) komcsizó félreértené: mint lehetőséget említem, nem a nyomornak drukkolok.

  33. Axor szerint:

    Menyus a szellemi állapotod megkívánja, hogy látogatást tegyél Zonda Tamás professzor úrnál.
    Főorvos úr specialista ilyen betegségek kezelésében.

  34. Lakó1214 szerint:

    Nem újdonság ez az átszerkesztett rendszer, már keringett egyet a hírekben. Amikor sokaknak teli lesz a hócipő, akkor nem a térkép fog számítani, hanem az alany. Egy hiányzik, mégpedig valami alternatíva! 🙁

  35. Menyhért Péter szerint:

    Kedves kiskacsa!

    Látom, te is mint még néhány féreg itt a fórumon, nagyon bátran mocskolódsz a névtelenség homályában. Igen,elköszöntem cca egy éve, és átmentem az akkor még létező másik csepeli fórumra. Mivel a szocik között ugyanolyan névtelen senkik szemétkednek a kritikát leírókkal, ott is összeütközésbe kerültem az adminnal. A szocik pont ugyanígy védik a névtelen rágalmazókat, mint az itteni admin! Végül is mit várhatok, hiszen ugyanaz a bolsevik banda alkotja az mszp és a fidesz társaságát! Ugyanúgy viselkednek; ugyanúgy cselekszenek, és ugyanúgy mást mondanak,mint amit tesznek!
    Sajnos, nincs korrekt csepeli fórum, így kénytelen voltam visszajönni ide. Megjegyzem, nincsenek illúzióim, így nem tartom valószínűnek, hogy a csepelinfo ellen az nmhh-hoz megküldött panaszomnak eredménye lenne, végül is az egyik kutya nem marja meg a másikat.
    Ha tényleg érdekel az lmp-hez való viszonyulásom, itt egy reakcióm feléjük:

    Nyílt levél Scheiring Gábor LMP-s képviselőnek 
    Kedves Gábor! 
    A választáson az LMP-re szavaztam, de ma már nem tenném. 
    Csalódtam bennetek, mert a politikai éleslátásotok nem jobb a fideszénél, és mert kollaboráns látszat-demokraták lettetek. Elég csupán arra utalnom, hogy a valóságosnál fél évvel később jöttetek rá ara a látható tényre, hogy Magyarországon megszűnt a látszat-demokrácia! 
    Értelmetlen ez a decemberi látszat akció is, mert hiába jogos minden szavatok, ez a helyzeten semmit nem változtat! Ostobaság már a szlogen is, hiszen a kétharmad NEM ORBÁNÉ, és SOSEM VOLT a fidesz választási matematikai kétharmada VALÓS TÁRSADALMI TÁMOGATOTTSÁG. 
    Ezekkel az egyébként korrekt kritikákkal nem tudjátok magatok mellé állítani a fidesz és az mszp HÍVŐ táborát, így tök felesleges rátok szavazni a következő választáson. 
    Sajnos, kollaboránsak vagytok, ami azzal a ténnyel könnyedén bizonyítható, hogy a rengeteg jogász tagotok ellenére képtelenek vagytok érvényt szerezni a jelenlegi Alkotmánynak, és a januárban hatályba lépő fidesz Alaptörvénynek! 
    Már 2010 vége óta látható volt, hogy a fidesz hatalom tudatosa, folyamatosan és módszeresen megsérti az Alkotmány 
    2. § (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni. 
    és a fidesz Alaptörvény 
    C. Cikk (2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni. 
    szabályát! 
    Az LM miért nem fordult az Alkotmánybírósághoz, az Ügyészséghez? Orbánék kijátsszák a jogalkotásról szóló törvényt is; minden vezető pozícióba saját embereiket ültetik! Mi ez, ha nem a HATALOM KIZÁRÓLAGOS BIRTOKLÁSA? 
    Magyarországon a közhatalom már régen nem a népé. 
    Tiszta szívemből Rákosi utódnak tartom Orbánt, de Ő csak feltette a koronát arra a fejre, amit Gyurcsány elkezdett. A közhatalmat 1989 óta már nem a nép, hanem csupán egy jelentéktelen kisebbség, a szűkkörű párt-arisztokrácia bitorolja. Tény ugyan, hogy 2004-ig kulturált, látszólag demokratikus keretek között éltek vissza mandátumaikkal a pártok, de alapvetően mégiscsak folyamatosan visszaéltek. 
    Az a tény, hogy 2006-ban a gyurcsány, 2010-ben pedig orbán kezdte el felépíteni a személyi kultuszát, csupán annak a folyamatnak a vége volt, ahogyan a két böszme párt egymásra uszította az ország lakosságát! 
    Gátlástalanok, tisztességtelenek és végtelenül önzőek a magyar politikai pártok, a maguk alig néhány tízezernyi főt számláló tagságukkal! 
    A fő gusztustalanságuk ott kezdődik, hogy a rendszerváltó elit a magyar népet bérrabszolgaságba taszította, amikor az adó és az árreform után „elfeledkezett” a bérreformról. Ma a dolgozók a közgazdaságilag nekik járó ellenérték alig egyharmadát kapják meg munkabérként. 
    A tőlük ellopott pénzből a rendszerváltó elit felépítette a maga vagyonát, alaptőkéjét, majd a vad és később a szelíd privatizációkban ellopták a nép által felhalmozott NEMZETI VAGYON többségét is. 
    A rendszerváltás óta a Magyar gazdaság tökéletesen életképtelen, hiszen kádárista, szocialista gazdasági és társadalmi rendszereket működtetünk PIACI álcában. 
    Nem elég megértetni az emberekkel, hogy a magyar pártok hazug, bitorló, alkotmányellenes módon játszanak demokratikus játszmákat, hiszen maguk a pártjaink a demokrácia fő ellenségei. 
    Tudnia kell a fideszes hívőnek is, hogy például amikor orbán azt mondta:”a nyugdíjrendszernél az volt a feladat, … , hogy annyi nyugdíjat kell kifizetnünk, amennyi nyugdíjjárulékot beszedünk. Vagy fordítva: annyi nyugdíjjárulékot kell beszednünk, amennyi nyugdíjat kifizetünk. …” – az nem csupán a látszólagos ésszerűséget jelenti, hanem azt is: orbán felszámolja a magyar társadalombiztosítási rendszer SZOLIDARITÁS ELVÉT, pont ugyanúgy, ahogyan azt gyurcsányék a TB privatizációs törvényükkel szerették volna! 
    Tudnia kell a fideszes hívőnek is, hogy például amikor orbán azt mondta:”Magyarország áll a lábán, sőt teljes nyugalommal mondhatom azt Magyarország polgárainak, hogy NINCS MITŐL TARTANIUK. – pofátlanul hazudott, hiszen a magyar gazdaság 80%-os exportfüggősége és a belső piac lassan teljes hiánya olyan mértékű kiszolgáltatottságba taszította az országot, mint történelmében még sohasem. 
    Ma már általános összefogásra (FELLÁZADÁSRA A PÁRTOK ELLEN) van szükség. 
    Az a fontos, hogy az új mozgalmak vezetőivel meg kell értetni: a fennálló pártrendszer alkalmatlan a megújulásra. 
    Erre kiváló példa az LMP, hiszen belesimult a kényelmes pártpolitikai rendszerbe. Manapság minden ellenérzésemmel szemben, a jobbik az egyetlen olyan önálló párt, mely bent-léte ellenére is, változatlanul küzd az eredeti céljaiért. 
    Mindenek felett lényeg az, hogy minden POLGÁRRA szükség van a valódi rendszerváltáshoz, függetlenül a mai pártpreferenciájától. 
    Nézeteim 2003 óta a magyarorszag.hu Fórum rovataiban megtalálhatóak. 
    https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/recentTo…cs/showTopicsByUser/10044.page

  36. Menyhért Péter szerint:

    Kedves bogyó
    Te is,mint a többi féreg rágalmazó, valahol hallottál valamit, amit itt valóságként előadsz, mert névtelenül büntetlenül lehetsz szemét a hazugságokkal.
    A tény az, hogy 2007 óta semmi közöm nincs a nővérszolgálathoz, és saját vállalkozásom 2004 óta nincsen.
    Egyszerűen szólva: primitív, hazug hülyegyerek vagy, aki itt éled ki torz hajlamaidat.

  37. Suttogó szerint:

    Ennek itt felettem elment az esze.

  38. ebihal szerint:

    lb! Nagyjából egyetértünk, bár a második bekezdés csak feltételezés. Sajnos ennél kisebb
    koncért is öltek már, így az ok okozati összefüggés bizonytalan.

  39. bogyó szerint:

    Tisztelt Menyus “Úr”!

    Én nem voltam olyan udvariatlan bunkó, mint “Ön”, aki ismeretlenül letegez és féregnek nevez engem egy másik hozzászólóval együtt. Ez egyértelműen az “Ön” primitív mivoltát jelzi, nem pedig az enyémet.
    Trágár, lekezelő hangnemben írodott véleményeivel mindenkit sérteget, aki nem ért egyet “Önnel”. Erre aztán igazán büszke lehet!

    Ugye ugye mégiscsak igaz volt az LMP-s kötődése, pedig egy éve még azt is cáfolta az “Öntől” megszokott finom hangnemben. Mint pártfüggetlen civil!

    És mi van a nyugdíjas tűzoltó mivoltával? Azzal, hogy a boldog nyugdíjas éveit félti? Ugyan már!

    Mindenkinek jobb lenne, ha idétlen, végeláthatatlan -olvashatatlan-, értelmetlen elmefuttatásai, levelezgetései helyett inkább elmenne dolgozni, és fizetéséből tengetné mindennapjait, mint olyan sokan az “Ön” korában! Úgy tűnik, hogy nyugdíjas létének túl sok szabadideje az agyára húzódott…

    Higyje el, senki nem fogja hiányolni, ha többet nem jelenik meg építőnek még távolról sem nem nevezhető hozzászólásaival a csepel.infón.

  40. nagyapó szerint:

    Aki egy mondattal is többet ír a szükségesnél, egyéb bitangságra is képes!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  41. gyalog szerint:

    Kedves bogyó!
    Tény, ami tény: Menyhért Péter vállalja nevét, személyazonosságát. Mi ennél sokkal “óvatosabbak” vagyunk, vagyis nagyon nem fair ezzel visszaélni… Bennünket ez önmérsékletre kell kényszerítsen.
    Szeretettel, gyalog

  42. grün szerint:

    nagyapó!
    “Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.”
    Ezt teljesen felesleges leírnod, ergo nevezhetlek bitangnak?! ))) 🙂 (((

  43. Menyhért Péter szerint:

    T.bogyó!
    Ön hazugságokkal rágalmaz; tisztességtelen haszonlesőként kíván beállítani, mindezt az Önhöz méltó stílusban.
    Hozzászólása nem a véleményemre, hanem kizárólag a személyem lejáratására irányult névtelen spicli módjára.
    Anonim rágalmazóként még a féreg nevet sem érdemli meg.

  44. Menyhért Péter szerint:

    2011. december 28., szerda – 13:50
    Kedves Vátesz
    Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem szoktam más írását a saját nevem alatt közölni. Mindenki magából indul ki.
    Veled, és a többi fideszes nagyokossal szemben, én 2003 óta vállalom nyilvánosan a véleményem, függetlenül attól, hogy lesz-e bármiféle hatása másokra
    A véleményem megvan a képviselőinkről: a levelem csupán egyértelműsíti a politikusok valós szándékait.
    Példaként bemásolom ide, a 2007-es levelem, amely az akkori ellenzéknek szólt.
    orbán viktornak és hűséges követőinek már akkor sem volt fontos az ország sorsa, így most joggal hivatkozhatom arra: hazugság a fidesz összes mszp mocskolódása, mert az ország tönkretételéhez ők aszisztáltak a gyurcsány csapatnak!

    Nyílt levél Orbán Viktornak; a „radikális” és a mérsékelt magyar ellenzék képviselőinek, és a „csendes többségnek”! 
    Tisztelt Elnök úr, képviselők, magyar polgárok!
    Baloldali érzelmű, radikális gondolkodású ember voltam, amióta az eszem tudom. A magyar politika azonban kihúzta a talajt a lábam alól. 1994-ben a magyar liberális párt eladta lelkét, feladva elveit, beállt a kommunista párt mellé hatalom morzsákat kunyerálni. 
    2004-ben egy puccsista milliárdos elfoglalta a magyar baloldal legnagyobb pártját; 2006-ban cca. 2,5 millió rá szavazó magyar választópolgárnak súlyos anyagi kárt okozva, a hatalom megszerzése érdekében őket tévedésbe ejtve és folytatólagosan tévedésben tartva, hatalomra került, végül 2006 őszén a magát liberálisnak mondó párt vigyorogva nézte végig a rendőrterror napjait. 
    A rombolás ma is tart: a vagyontörvény és az E Alap széthordása következményeként, a jelenleginél súlyosabb, visszafordíthatatlan anyagi és társadalmi károk várhatók. 
    Mint az öszödi beszédből kiderült, GYF-nek sikerült korrumpálnia és bűntárssá degradálnia az mszp elitjét, s elkezdte egy a rákosi-diktatúrára hajazó, öntelt és nagyképű rendszer kiépítését. 
    Ez a rendszer hülyének nézi saját szavazóit is, lenézi a kisembereket – kommunikációs bábúvá silányítva őket; s az érdekképviseletek szétverésével demoralizálja a gondolkodó polgárokat. 
    Mindehhez támogatást kap a magyar értelmiség kollaboráns részétől. 
    Demokráciát játszanak, közben cselekedeteik gusztustalanul nagyképűek (pl. az érvényben lévő jogalkotásról szóló törvényt is semmibe véve, kizárólagos jogokat formálnak mindenre, amihez hozzáférnek). 
    Vajon mit tett ez idő alatt az ellenzék? Kínosan próbálta betartani a demokrácia játékszabályait; választások megnyerésére és az emberek tájékoztatására törekedett. 
    folytköv

  45. Menyhért Péter szerint:

    folytatás

    Naivan azt hitte (és hiszi ma is!), hogy a népszavazás megoldást hozhat. Mindezt egy olyan kormányzat regnálása alatt, amely a demokrácia minden értékét lábbal tiporja, s fogalma sincsen erkölcsről, tisztességről. 
    Egy OV idézet, mellyel mélységesen egyetértek: „Avantgarde csapatokkal, legyenek azok utcaiak vagy parlamentiek, nem lehet eredményt elérni egy antidemokratikus, a demokrácia normáira fittyet hányó kormányzattal szemben!” 
    Mit nem tettek meg? 
    Nem szálltak ki a parlament látszat demokráciájából az öszödi beszéd után azonnal; nem adták vissza – tiltakozásul mindannyian egyszerre! – a mandátumukat, pedig meggyőződésem szerint ez lett volna akkor az egyetlen hatásos, demokratikus eszköz! 
    Vajon miért? Féltették a képviselői juttatásaikat; az előnyöket és a költségtérítéseket? Ennyire nem hittek magukban, az igazukban? 
    Tisztában vannak-e azzal, hogy az egész magyar politikai elit elvesztette mára a hitelét, s az emberek szemében megélhetési politikussá degradálódott? 
    Nem gondoltak rá, hogy ezzel ország és a világ előtt Önök biztosítják GYF legitimitását??? 
    Tisztelt képviselők: hölgyek és urak! 
    Minden egyes nappal, minden elfogadott ocsmány „többségi” törvénnyel, belesüllyednek Önök is a CINKOSSÁG bűnébe! 
    Komolyan gondolják, hogy tönkretett emberi sorsokat, szétzilált egészségügyet, elrabolt milliárdokat rendeleti úton rendbe lehet hozni? 
    Ha szótlanul várnak, míg a vagyontörvény alapján kilopják a nemzet vagyonát; ha végignézik a nemzeti egészségbiztosítás vagyonának átjátszását magánkezekbe, akkor ÖNÖK IS BŰNTÁRSAKKÁ VÁLNAK!!! 
    Valóban úgy hiszik, hogy az eredményes és pozitív népszavazás miatt ez a kormány le fog mondani? Én biztos vagyok benne, hogy nem. 
    Nem fognak az mszp pénzéhes haszonleső karrieristái új választást sem kezdeményezni, mert OV-tól még jobban félnek, mint saját bűntársuktól, s egyébként is csak akkor állnának fel, ha kihúzzák a fenekük alól a széket. 
    Természetesen a népszavazásra mielőbb szükség van, már csak azért is, hogy ne lehessen többet packázni a népfelség elvével! 
    Persze, könnyű volna ítélni mások felett: ha olyan „hangember” lennék csupán, mint az uralkodó elit egy jelentős része. 
    folytköv

  46. Menyhért Péter szerint:

    folytatás
    Javaslatom, és egyben kérésem Önhöz, valamint minden demokratikus gondolkodású képviselőhöz a következő: 
    Szerintem Mahatma Gandhi erőszakmentessége, bölcsessége és céltudatossága mutathat utat bajaink megoldásához: kérem, tegye meg a következőket MINDEN JÓÉRZÉSŰ KÉPVISELŐ, aki nem kíván súlyosan népellenes bűnökhöz asszisztálni, s fel kíván lépni a CSAK PARLAMENTI többség gátlástalan rombolása ellen. 
    • Azok a képviselők, akik valóban a nép, a választóik szolgálatát tartják hivatásuknak, legkésőbb szeptember 30.-i hatállyal MONDJANAK LE KÉPVISELŐI MANDÁTUMUKRÓL. Ezzel jelezve azt is: ők nem pénzéhes, megélhetési politikusok! Lemondásuk mellé csatoljanak egy kérelmet a Parlament Elnökéhez és egyet a Köztársasági Elnökhöz címzetten, melyben kérik a parlament azonnali feloszlásának kimondását. 
    • Forduljanak mindannyian levéllel az Európai Unió szerveihez, melyben a nemzetközi közösség támogatását kérik a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának politikai-diplomáciai helyreállításához. 
    • A demokráciáért dolgozó pártok vezetői a parlamenti mandátumukat visszaadó képviselők aláírásával egyetemben, forduljanak a világ demokratikus országainak nagykövetségeihez elvi támogatásért, a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának erőszakmentes helyreállítása érdekében. 
    • A demokráciáért felelősséget érző pártok vezetői, forduljanak bejelentéssel az illetékes hatóságokhoz: október 1. és 23. között NÉMA TILTAKOZÁST tartanak választóik részvételével a Parlament körül, a rendkívüli választás kiírása érdekében! 
    • A demokráciáért felelősséget érző pártok vezetői, forduljanak szavazóikhoz támogatásért: az a polgár, aki a magyar demokrácia feloldhatatlan válságának erőszakmentes javításával egyetért, jöjjön NÉMA TILTAKOZÁSRA A PARLAMENT köré, s tüntessen együtt demokratikusan választott képviselőivel. 
    Kedves Viktor, Tisztelt képviselők! 
    Ne felejtsék: a személyes példa minden elcsépelt szónál többet ér! 
    Álljon némán és fegyelmezetten a parlament körül minden demokrata polgár: VÁLASZTÓ ÉS KÉPVISELŐ EGYÜTT, míg ki nem mondják a parlament feloszlását. 
    Álljon ott méltóságteljes csöndben százezres, milliós tömeg, amely nem szidalmaz, nem gúnyol, nem kér számon, de NEM FOG HAZAMENNI! 
    Jelezze a csönd a kormány halotti csendjét! 
    Ha javaslatom megvalósulna, akkor nem lenne módja egyetlen erkölcstelen, pénzéhes képviselőnek sem, a parlament látszat működésének fenntartására. 
    Végül az OV idézet folytatása: „Amikor a demokrácia csak paraván, és mögötte egész más dolog történik, akkor az egész társadalomnak kell egyfajta szövetségre lépnie,…” 
    Fontolják meg: most nem csupán fidesz-szövetségre, hanem a demokráciát akaró, MINDEN EGYES MAGYAR POLGÁRRA van szükség! 
    Ha ÖNÖK ott lesznek, akkor én is ott leszek némán, csendben, mindaddig, míg jóra nem fordul beteg demokráciánk sorsa. 
    Üdvözlettel: 
    Menyhért Péter 
    csepeli nyugdíjas tűzoltó 
    2007 október 30.

  47. Menyhért Péter szerint:

    Kedves vátesz!

    Érdekes volt megtapasztalni akkor, hogy a nagyhangú ellenzék a PÉNZT választotta a TISZTESSÉG helyett!

    Orbánék BŰNÖSEK: a szocik bűneihez ők aszisztáltak!

    Vajon most az lmp, az mszp, a jobbik, vagy a gyurcsányi demokraták közül ki fog kiállni az elvekért? A történet ugyanis elsősorban az ellenzék reakcióját kutatja, nem pedig a várható kormánypárti semmibe vételt.

    Ki fogja feladni jól fizető státuszát, az általa fennhangon hirdetett DEMOKRÁCIÁÉRT?

    Üdv, menyus

  48. Vátesz szerint:

    Menyus! Te tiszteségesen válaszoltál, ezt becsülöm benned!
    Hajós! Teljesen feleslegesen nácizol, rám semmilyen hatással sincs. Nem tartozom sem az indoeurópai árják közé, sem a sémiták közé, én turáni vagyok. Öljétek csak egymást, nekünk veletek semmi dolgunk, ölbetett kézzel várjuk, amíg kiírtjátok egymást! Vesszen a nyugati civilizálatlanság! A keletiek már akkor ismerték a papírt, amikor az indoeurópaiak még a seggüket sem törölték ki. Mellesleg az alsóneműt a magyarok találták ki, a zsidók, a germánok, a rómaiak is csupasz seggel viselték a felsőruhát! Amúgy meg mielőtt alijázol, tanulmányozrd a Talmudot, hány röfnyire szabad imádkozni a rötyitől.
    Amúgy meg mindenkinek! A mélypontot még nem értük el, az akkor lesz amikor megbukik az Únió. Minden birodalom megbukott, amelyik bennünket bevett! Kár álmodozni itt a csepelinfón sokaknak a hatalomváltásról, mert azzal semmit sem oldanának meg. Akkor sem oldottak meg semmit, amikor a hatalmon voltak. Tessék végre tudomásul venni, silány a politikai elittünk, ez még a kádárista kontraszelekció terméke. Az én 170 fős évfolyamomban is a két leghülyébb volt a KISZ-titkár, ugyanis ők voltak rászorulva az oktatók kegyelemjegyére. Na az ilyen KISZ-titkárokból lettek a politikusok a rendszerváltó pártokban. Aki nem ért máshoz, elmegy politikusnak. A kiöregedett sportolók is vagy gengszterek vagy politikusok lettek. Azt megtanulták, sikereket falkában lehet elérni, na ezek a falkák ma a pártok!

Itt lehet hozzászólni !