Elrendelték a riasztási fokozatot, forgalomkorlátozás várható

Mno.hu

Az aktuális adatokért kattintson a képre!

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan az MTI-vel

A korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni – áll a közleményben -, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedései közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.
A főpolgármester a tájékoztatási fokozatot kedden hajnalban hirdette ki.
A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

Forrás: Mno.hu

48 hozzászólás “Elrendelték a riasztási fokozatot, forgalomkorlátozás várható” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ez igen! 403-Csepel, Szent István út.

  2. hajós szerint:

    Kíváncsi lennék, hogy az egész városban miért pont Csepelen magasan a legrosszabb a levegő minősége.
    Megfulladunk!!!

  3. kilgore trout szerint:

    Nem értem, hogy miért az időképpel riogatják állandóan az embereket. Van a minisztérium kezelésében mérőhálózat, annak az elérhetőségét tessék megadni. Ott megnézheti a polgár, hogy hol, milyen mértékű a szennyezettség.
    A másik:
    Ha a kipufogónál mérem a szennyezést, nyilván nagyobb lesz a koncentráció.
    Azoknál az állomásoknál, ahol közvetlenül az út mellett van a mérőállomás, ott magasabb a szennyezettség.
    Egyébként a háttérszennyezettség jelenleg elég magas. Fertőújlakon a PM10 107,8 mikrogramm/köbméter volt, Csepelen meg 243.

    Persze ettől még az általános levegőszennyezettség nem szívderítő.

  4. grün szerint:

    hajós!
    Bár árt a szmog az egészségnek, mint a cukor vagy a pályinka, még mindig nem tervezi a kormány csipsz adó kivetését a belélegzésére! 🙂

  5. amm szerint:

    kilgore:”Nem értem, hogy miért az időképpel riogatják állandóan az embereket. Van a minisztérium kezelésében mérőhálózat, annak az elérhetőségét tessék megadni.”

    Egy kis házi feladat. Járjál utána.

  6. Schneider Ádám szerint:

    hajós szerint:
    2011. november 16., szerda – 11:10

    mert a kertvárosban fûtenek legtöbben fával. ilyen egyszerû.

  7. hajós szerint:

    Schneider Ádám: és Budapesten csak Csepelen van kertváros?
    A fával fűtést meg be kéne tiltani itt a városban! Nem falun vagyunk, hogy tele lehessen füstölni a levegőt!

  8. bélabá szerint:

    Ha nem bútorlapot égetnek, hanem rendesen kiszárított pl.:akácot, egy jó kályhával az nem okádja a füstöt, inkább sajnos gazdasági kérdés manapság hogy mivel nincs píz
    így azzal fűtenek amit be tudnak szerezni, mert megfagyni ugye nem akarnak……. 🙁

  9. nemtudomka szerint:

    Valamivel Csepelnek is virítania kell…egyébként a mérőállomás a kertvárosban van….

  10. vica szerint:

    Hát igen, én sem gondoltam hogy vissza kell térnem a jó öreg fafűtéshez ,bizony kényelmesebb a gáz.Nem lehet a jövedelmemből kigazdálkodni a magas köbméter árakat. Így a fafűtésű cserépkályha adja a meleget,mert fagyoskodni nem fogok 2011-ben bocsi. Sajnálom az autósokat.

  11. Schneider Ádám szerint:

    hajós szerint:
    2011. november 16., szerda – 12:46
    nem csak itt, de itt jelentôs, plusz hozzátesz az m0, és gondolom a környezô kerületek fûtései.
    a fával fûtést meg betilthatod, csak éppen nem fogják tudni fizetni az emberek a gázfûtést. szóval miért nem egybôl gázkamrába küldöd ôket?

  12. kilgore trout szerint:

    amm szerint:
    2011. november 16., szerda – 11:54

    “Egy kis házi feladat. Járjál utána.”

    Nekem nem kell utánajárnom, mert a szakmám, de gondoltam, ötletet adok a honlap szerkesztőinek.

    http://www.kvvm.hu/olm/

  13. lolka szerint:

    Hát a kőrgyűrű…igen a kamionok “segge” egymásba ér, százas csövön ömlik a korom…

  14. kilgore trout szerint:

    Schneider Ádám szerint:
    2011. november 16., szerda – 12:28

    “mert a kertvárosban fûtenek legtöbben fával. ilyen egyszerû.”

    1. A kertvárosban miért fűtenének többen fával? A többi kertes házas övezet sokkal nagyobb lélekszámú. (Királyerdő+Ófalu+Csillagtelep+Erdőalja+Háros)
    2. A lakossági tüzelés kb. 10 %-ban járul hozzá a PM10-hez.

  15. kilgore trout szerint:

    nemtudomka szerint:
    2011. november 16., szerda – 15:34

    “Valamivel Csepelnek is virítania kell…egyébként a mérőállomás a kertvárosban van….”

    Tényleg nemtudomka, bocsánat! A mérőállomás a Szent István út 217-219. szám alatt van.

  16. kilgore trout szerint:

    bélabá szerint:
    2011. november 16., szerda – 12:52

    “Ha nem bútorlapot égetnek, hanem rendesen kiszárított pl.:akácot, egy jó kályhával az nem okádja a füstöt”

    Tökéletesen igaza van. Ha megfelelő faanyagot égetnek, akkor van ugyan porkibocsátás, de az össze nem mérhető a szénnel vagy a SZEMÉT-tel, amit egyesek bizony otthon égetnek a kályhában. Ez utóbbival magának és a környezetének ajándékoz egy kis rákkeltő anyag csomagot.
    Nem ártana ez ügyben egy kampány a kerületvezetés részéről.

  17. Zoli049 szerint:

    lolka szerint:
    2011. november 16., szerda – 16:09

    Ömlik, de miért csak a magyar gázolajtól? Érdekes, mikor kint tankoltam, soha nem füstölt a vontató.

  18. Zoli049 szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 16., szerda – 16:16

    A jó világ eljövetele miatt lehet, hogy emberek nyáron a lomtalanításkor már a bútoranyagot gyűjtik télire? A fa árát nem tudom, nem használok, de a gázt sokan nem tudják megfizetni, emiatt valamivel meg csak-csak fűteni kell. 🙁

    Amúgy az a kvvm oldal működni is szokott?
    Gondolom az időkép is onnan szedi az adatokat?

  19. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2011. november 16., szerda – 16:58
    “Zolio49” vehetjük úgy, hogy a M0-s egy nemzetközi út 80% nem Magyar kamion…a MOL benzin sem olyan, mint a SCHELL…

  20. kilgore trout szerint:

    Zoli049!
    A nagy össznépi sírás-rívást hagyjuk.
    A lomtalanításkori gyűjtögetés életmód, nem pedig kényszer sok esetben.
    Egyébként ha azzal tüzelnek, még az sem okvetlenül okoz ilyen mértékű légszennyezettséget.
    Az oldal egyébként ma valamiért eléggé leterhelt, máskor is lassú, de működik.

    Az üzemanyaggal kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a lolka által írt 80 % az mind itt tankol Magyarországon, azaz csak magyar üzát pöfög ki, vagy a románt, ukránt, szlovákot, osztrákot, stb.?

  21. Zoli049 szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 16., szerda – 17:53

    Akkor hagyjuk, mert olyan jól él a nép. 🙂

    Tudok sok embert, akinek teherautója is van, így semmi cikit nem lát abban, hogy lomtalanításkor begyűjtse a faanyagot, de szedegetik elég sokan öregek is, látom a lakótelepeken, de akkor ha ez nem okoz ilyen mértékűt, akkor mi? Mert írtad, hogy ezzel foglalkozol. Gondolom, hogy nem a csepeli és a Dél budai erőmű? Az M0-t meg meg kell nézni, forgalommegoszlásilag, én kamionozok is és itt a “hegyalján” a fele magyar, helybeli fuvarozó, a másik fele tranzit. Akkor is fenntartom, hogy mindenütt jobb minőségű az üzemanyag, mint nálunk. Mert tudom… 🙂

  22. Schneider Ádám szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 16., szerda – 16:10
    1) mert panelba marha nehéz kiépíteni az egyedi fűtéses kályhát. 😉
    2) attól még lehetne kisebb.

  23. csaba péter szerint:

    Egyet értek . Aki nem gázzal vagy villannyal fűt fagyjon meg . Csak keményen fiúk.

  24. nagyapó szerint:

    Hajós találta fején a szöget. A többi peremkerületben legalább annyi az “alternatív, zöld fűtés”, mint nálunk, még sincs gond. Több kerületben az M0, M5, M4 autópályák közelebb vannak a lakóépületekhez, mint Csepelen, mégis kisebb a légszennyezettség értéke. Akkor mi az oka?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  25. Zoli049 szerint:

    Nagyapó!
    Hol vezet a zemmnégy autópálya??? 🙂

  26. "?!" szerint:

    Csepelen azért ilyen magas a légszennyezettség, mert “kommunista” szokta leolvasni a mért légszennyezési adatokat.
    Azt pedig “nagyapó”-tól tudjuk, hogy “A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop”.

    Egyébként meg mi a faszt arénáznak és “riasztgatnak” a jelenlegi légszennyezettség miatt?
    Amikor egész Csepelen szénnel fűtötték a lakásokat, és a CSM is ontotta füstöt és a port, akkor is túl lehetett élni a téli hónapokban szokásos szmogot.

    Az összes manapság kihirdetett szmogriadó nem egyéb, mint idióta EU-s politikusok által eltúlozva megállapított határértékre alapozott cirkusz.
    Ez a cirkuszsorozat csak azóta téma, amióta ezeket a határértékeket többszörösen megszigorították!

  27. benfentes szerint:

    Emmmmmmmberek, Budapesten a légáramlás északról délre tart.

    Azaz mivel a tengely déli részén helyezkedünk el,átmegy rajtunk minden.
    Azt nem tudtátok, hogy Budapest hajnali szmogja 9-körül éri el Kecskemétet?

    Drágáim, tájékozódjatok. 🙂 ne feszegessük fél informáltan ezt a kérdést. 🙂

  28. Gordon szerint:

    “?!”

    “Az összes manapság kihirdetett szmogriadó nem egyéb, mint idióta EU-s politikusok által eltúlozva megállapított határértékre alapozott cirkusz.”

    Ez beivott.

  29. benfentes szerint:

    namégegyszernekifutok 🙂

    El kell szomorítsalak benneteket, a megszorítások miatt a hatósági mérőállomások egymás után állnak le, nemhogy erre nincs pénz, mondok egy példát: a győri környezetvédelmi felügyelőségen majdnem kikapcsolták a villanyt pár hete ,mert nem tudták fizetni, vagy egy másik: a nemzeti közlekedési hatóságnak nincs pénze benzint venni a kocsijaiba!!!!!!!
    Tudjátok mi lesz itt, amikor a kv-i aparátus közel harmadát kirúgják januárban és a felvett friss diplomásokat simán megvezetik a “vén róka” vállalkozók ? Elárulom: káosz. És akkor majd Illés Zoltán Úr kitalálhatja, hogy hajtja végre az elképzeléseit…

  30. Jeniszej szerint:

    Az M0-án közlekedő kamion és egyéb forgalom az nem szennyezheti a főváros levegőjét? 🙂
    Az itt keletkező pornak, gázoknak meg van tiltva, hogy a Budapest levegőjét szennyezze?
    Idióta félmegoldás ez az egész környezetvédelem így! – Az biztos, mondja a faterom is.
    Ez az egész herce, hurca, másra nem jó, mint, a szegényebb megtévedt magyar emberek megbüntetésének lehetősége!
    Mit csináljanak azok, akiknek csak sima lamda szondával szabályozott katalizátoros gépkocsija van!
    Mit szereltessenek rá ezek az emberek, hogy járművük újból megfeleljen a „kényurak” előírásainak.
    Ha valaki tudja, írja le a választ!
    Vegyen új autót? – Balkáni fizetésekből?
    Az Öregem az tudja, hogy az egész átmenő kamion forgalom, a kihasználatlan, pénzügyi nehézségekkel küzdő vasútra lehetne terelni.
    Ez volna az igazi EU-us megfelelés!
    Ennek a szállítási módnak a propagálásával Tarlós meg a többiek nagyon leálltak. – Vajon miért?

  31. Jeniszej szerint:

    Nem ártana megtiltani a Budapesti erőműveknek, hogy ilyen időszakokban, amikor szennyező anyagokkal erősen terhelt Budapest levegője ne használjanak egyéb fűtő anyagokat
    Csak gázzal történő üzemelést engedélyezzenek nekik. 🙂
    Nem ártana ilyen időszakokban a villamos terhelést átirányítani kedvezőbb fekvésű erőművek felé, amelyek nem Budapest területén üzemelnek.
    Talán megoldás lehetne, hogy ilyenkor a “tiszta” erőművek a lehető legnagyobb kapacitással működjenek.

  32. Jeniszej szerint:

    Gordon a biztos tudja a válasz, – várom a röfögést. 🙂

  33. Jeniszej szerint:

    Szomorú mikor egy országban az állam finanszírozását a büntetésekből befolyt lóvéból szeretnék megoldani. 🙂
    “A közterületesek létszámának emelésével megnőtt a büntetések beszedésének hatékonysága” Ejha!
    A közterületesek már mással nincsenek elfoglalva, mint az autós társadalommal.
    Volna pedig dolguk a közterületek, parkok, játszóterek tisztaságával, az utak kátyú mentességének biztosításával.

  34. Jeniszej szerint:

    “Választ” (bocsi) Mit? A röfögést. 😀

  35. kilgore trout szerint:

    Gyakorlatilag itt mindenkinek igaza van. Írom ezt minden cinizmus nélkül.
    Ha valamit ide írok, ne vegyék kötekedésnek kérem.
    Köszönettel.

    Zoli049-nek azért írtam amit, mert van kisnyugdíjas a környezetemben elég, és mégsem turkál a lomok között. Az üza meg lehet, hogy jobb, de amikor bejön egy kamion, akkor gondolom a kinti üzát égeti, nem a magyart. Lásd Fertőrákos: ott miért magas a PM10?

    Schneider Ádámnak azt írtam, hogy a kertváros – ebben a megnevezésben általában egy jól körülhatárolható részét jelenti Csepelnek. Ha kertes övezetet írt volna, az pontosabb lett volna. Amint írtam később, természetesen a lakosság is hozzájárul és csökkenthetné a kibocsátását, ha nem mocskot tüzelne.

  36. kilgore trout szerint:

    Még egyszer a csepeli szennyezettségről.
    A csepeli mérőállomás a Szenti István úton van, tehát közvetlen a forgalom mellett, lehet, hogy rossz áramlási paraméterű környezetben.
    A mérési eredményt az alábbiak befolyásolják:
    – szélprofil,
    – érdességi paraméter (tkp. felszíni beépítettség),
    – kibocsátó forrástól mért távolság,
    – szélirány és út által bezárt szög,
    – szélsebesség,
    – emisszió.

    Egyik – csökkentő – paraméter sem egyszerűen fordítottan arányosan befolyásolja a tényleges szennyezettséget, hanem exponenciálisan vagy trigonometrikusan.

  37. Zoli049 szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 05:46

    Ezt a szmogosdit én betudom ennek a “remek” időjárásnak, hogy gyakorlatilag július óta nem volt értékelhető csapadékmennyiség, valamint itt a Kárpát-madence földrajzi nevű katlanban nem fújt már a szél, azaz nem mozgott a levegő 1 hónapja? Ennek eredménye, hogy az eltüzelt anyagok gáza megállt a levegőben, az utánpótlás meg tél lévén biztosított.

    Kamionokra visszatérve. Ameddig zsebre (is) megy a fogyasztás és tévhit, hogy köbmétereket iszik meg a 14 literes blokk, így a soförnek és a cégeknek is érdeke a motorok karbantartása. A nemzetközi forgalomban részt vevő új vontatók biztos, hogy kevesebb szutykot nyomnak ki, mint egy belföldi, vagy helyi forgalmat lebonyolító, nemzetközi forgalomból már kivont gépek. A vállalkozások kis teherautói? Na azoknál megfigyelhető a befecskendező rendszerben előforduló masszív kopás. 🙂

  38. Jeniszej szerint:

    T.
    Zoli049
    Mit kell karbantartani egy benzines piros bélyegzős autón, amin új kipufogó rendszer van, és szabályozott katalizátorral rendelkezik?

  39. Zoli049 szerint:

    Benzinesen mit tudsz karbantartani? Lecseréled az olajat, a szűrőjét és a levegőszűrőt. Tankolsz rendes BENZINT bele és kicseréled a gyertyákat, majd műszerrel beállíttatod a gyújtást. 🙂

    Most vagy “analóg” módon, ha porlasztós, akkor egy hozzáértő ráakassza a műszert és beállítja a károsanyag kibocsátást, ha computer vezérlés van, akkor ott pötyögi be ugyanezeket. ÉS-HA tankoltál valami jobb képességű (vacak) benzint, máris dugába dőltek az előbbiek.

    A DÍZEL-re írtam a monológom, mert az ici-picit más. 🙂

  40. Jeniszej szerint:

    Ez az intézkedés megint a módos luxusautóval rendelkező gazdagoknak kedvez. 🙁
    A Fater is szívesen járna ilyen új autóval.
    Az öreg katalizátoros autóját is szívesen modernizálná cipel, dobbal nye, nyerével.
    Van megoldás?
    Vagy csak a tiltás?

  41. Jeniszej szerint:

    T.
    Zoli049
    Ez nem oldja meg a problémát, mert az intézkedés bürokratikus. – Azt monja a Fater.

  42. Jeniszej szerint:

    T.
    Zoli049
    Hogy érted, “jobb képességű benzint”. Ha mindent elvézek akkor kizöldül a bélyegző? 🙂

  43. Zoli049 szerint:

    Nem zöldül az ki. 🙂

    Csak az értelmetlen dologra utaltam vele. Mivel a benzin minőságe “kompressziótűrőség” befolyásolja a tökéletes – tökéletlen égést, ezzel párhuzamosan a károsanyag kibocsátást is. Azaz semmi értelme.

    Azért kíváncsi leszek, hogy valami fog-e változni, de szerintem semmi.

  44. bélabá szerint:

    Jeniszej!

    Itt van egy jó kis összefoglaló a mostani “színrendszerről”, Faterodnak meg igaza van hogy bürokratikus, idióta a rendszer 😀 .

    http://totalcar.hu/tanacsok/autodoktor/2010/02/21/piros_vagy_kek_matrica/

  45. Jeniszej szerint:

    Mi ez a hátrányos megkülönböztetés a szegény kisemberek kicsit idősebb vezérelt katalizátoros autó tulajdonosaival szemben!
    Követelem a városvezetéstől, ha az autómat nem tudom használni az év minden napján, fizessen kártérítést a jövedelmem csökkenése miatt. Mert amikor megvettem az autót ez egy nyugati normás modern katalizátoros berendezéssel rendelkező járgány volt.
    Intézkedtek a bürökráták 🙂 a javító szettről. Vagy erről megfeledkeztek?
    Elengedték a súlyadót, hogy nem tudom használni a járgányt?
    Nem!
    Ez egy eszemen rendelkezés így. Szégyenletes pénzbeszedés egy kis mozgásterű kormánynak.

  46. "?!" szerint:

    Ezt az abnormális helyzetet ugyanúgy lehet megszüntetni, mint a “Altsrom” által gyártott metrókocsik fékrendszerével kapcsolatos problémát.

    Az riasztási fokozatoknak a nemrég megállapított eltúlzott légszennyezési határértékeit tartalmazó hatósági előírást életszerű szintre kell módosítani.

    A metrókocsik fékrendszere is rögtön alkalmasnak minősült miután a hatóság által előírt eltúlzott követelményeket módosították.

  47. Gordon szerint:

    Látom, hogy Jeniszejt nagyon frusztrálja a múltkori pofára esése. 🙂 Nem bír magával… 🙂

  48. Jeniszej szerint:

    Hát itt van? – a “hamisan szóló gordonka.” (bocsi!)

Itt lehet hozzászólni !