Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)

Az ellenzéki frakciók értékelése

Csepel.hu, Csepeli Hírmondó, Csepel.info

Éppen egy esztendő telt el a 2010 őszén tartott önkormányzati választások óta. A következőkben az elmúlt időszakról olvashatják az ellenzéki frakcióvezetőkkel a Csepeli Hírmondóban közölt interjúkat.

A Borbély Lénárddal készült visszatekintést itt, Morovik Attila alpolgármesterrel készített interjút itt, Ábel Attila alpolgármesterrel készült interjút pedig itt olvashatják.

Pákozdi József  (Jobbik)

Késik a beígért elszámoltatás

Az elmúlt húsz évben azt tapasztaltam, hogy a lakosság által megválasztott képviselők nem a nekik bizalmat szavazók érdekeit tartják legfontosabb szempontjuknak. A pártérdekek mindent felülírnak, még a nemzet akaratát is. Ez most is elmondható. Az elmúlt egy esztendő tapasztalata alapján ugyanakkor azt szűröm le, hogy a jelenlegi polgármester sokkal jobban képviseli a kerület érdekeit, mint szocialista elődje az elmúlt 16 évben. Ezt a véleményt csak az MSZP képviselői kérdőjelezik meg. Pedig éppen ők azok, akik mindig a tulajdonosi kör érdekeit szolgálták a közérdekkel szemben. Példa erre a Csepel SC vagy a Munkásotthon sorsa.

Negatív jelenségnek látom az intézményekben tapasztalható rossz hangulatot. Ha egy vezető, akár helyi szinten is, a pártokrata logikáját akarja érvényesíteni, csalódni fog, mert az elmúlt húsz évben ez soha nem működött, és ezután sem fog.

Mivel a kerület gazdasági helyzete katasztrofális volt, a munkát ennek rendbetételével kellett kezdeni, ami sok átszervezéssel, érdeksérelemmel, elvonásokkal járt együtt. A munka jó úton halad, noha a kerület lakói ebből még nem sokat érzékelnek. A Csevak átszervezését sikeresnek tartom. Ez a cég volt az, ahol rengeteg pénz „talált” gazdára az elmúlt években. A Jobbik helyi programjában nagy teret szentelt a korrupció visszaszorítására, és jó látni, hogy ezt a választási programunkat valóra váltják. Bár szükséges, de a közterületek átnevezése az emberekben nem aratott osztatlan sikert, ezek a változások ráértek volna. Nincs javulás a közbiztonság terén, pedig csaknem hatvanmillió forint támogatást kap a kerületi adófizetőktől a csepeli rendőrség. A beígért elszámoltatás nem kezdődött el. Az eltelt 16 év alatt a korábbi polgármester és annak alpolgármesterei is bűnösen vétkesek abban, hogy Csepel jelenleg itt tart. Helytelen gyakorlat, hogy a testületi anyagokat rendszeresen nem az SZMSZ szerint előírt időpontban kapjuk meg, ezért felkészülésre, szakmai egyeztetésre nincs mód. De érzésem szerint ez is a cél.

Az elmúlt 16 év hazugságaiból már nem kérnek a csepeliek, hanem azt szeretnék, hogy egy fejlődő, biztonságos kerületben éljenek. Én az együttműködésben (civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel) látom a kerület fejlődésének a lehetőségét. A Jobbik javaslatai, akárcsak a parlamentben, a kerületben is rendszerint az előírt egyeztetéseknél, vagy a jegyzőnél mondvacsinált indokokkal elakadnak, majd a kormánypártok megvalósítják őket. A Jobbik részéről ezután is olyan javaslatokat fogok benyújtani, amelyek közérzetjavító hatásúak, kivitelezhetőek, és nem a pénz függvénye, hanem az akaraté.  Eddig az akarat helyett presztízskérdést csináltak belőle. Mindenkinek kívánok szebb jövőt.

Tenk András (LMP)

A környezetvédelem háttérben maradt

Az új önkormányzat egy évvel ezelőtt többmilliárdos vagyonveszteséggel és adóssággal vette át elődeitől Csepelt. Az elmúlt egy év munkája megmutatta, hogy az új vezetés elsősorban a megörökölt problémahalmazt próbálja felszámolni, de ez eddig még nem hozott látványos eredményeket. Nem sikerült megoldást találni a Csepelt is sújtó munkanélküliségre, a versenyképesség javítására. Az elveszett vagyonból az ígéretek ellenére eddig semmit nem szereztek vissza. Bár felelősség terheli az előző vezetést, de az állandó bűnbakkeresés nem vezet sehova.

Ugyanakkor igazságtalan volna az eredményeket elhallgatni. A megszorítások révén megtakarítások történtek. Az önkormányzat belső erőforrásainak felhasználásával végzi azt a munkát, amelyet az előző önkormányzat a holdudvarához köthető, bizonytalan hátterű vállalkozásokra bízott. Példamutató a testületi ülések nyilvánosságának a megteremtése. Bár az utóbbi hónapokban ritkult a Csepp Tv jelenléte, de a 17 órai kezdéssel – ellentétben a korábbi évek délelőtti üléseivel – szinte minden érdeklődőnek lehetősége van a testület munkáját közvetlenül megtekinteni. És a lakóknak kérdezni is szabad.

Az önkormányzati spórolás jegyében a csepeli civil szféra ellehetetlenült, alig kapott idén támogatást. A környezetvédelem sem szerepelt kellő súllyal, és szinte formális az együttműködés az ellenzékkel. Az LMP előterjesztéseiből csupán egyet sikerült elfogadtatni – a házi komposztálási program elindítását –, azt is csak másodjára. A megtakarítások ellenére jelentősebb összegbe kerül majd Csepel 300 éves évfordulójának a megünneplése, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben erősen megkérdőjelezhető kiadás.

Az LMP szerint a múltba nézés és a boszorkányüldözés helyett egy jövőbe mutató stratégia mentén kellene fejleszteni Csepelt. Látszatintézkedések helyett valós intézkedésekre lenne szükség. Olyan gazdaságfejlesztési elképzelésekre gondolok, amelyek megvalósíthatóak és reális megoldást kínálnak a polgárok gondjaira. Vállalkozóbarát adópolitika kidolgozásával, a zöldberuházások támogatásával és a még meglévő infrastruktúra fejlesztésével újra fel lehetne lendíteni a csepeli ipart. Csökkenteni kell kerületünk függését a fővárostól. Megoldásokat kell találni Csepel környezeti problémáira. Idesorolom a közlekedési gondok kezelését, az egykori Csepel Művek területének rehabilitálását, a hulladéklerakók felszámolását, a zöldterületek bővítését. Az LMP erősíteni szeretné a társadalmi párbeszédet. Bár a kétharmados többség önmagáért beszél, de a maradék egyharmadnak is lehet véleménye, még ha más is. Jó lenne, ha a valóságban is működne a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatában foglalt eszmeiség.

Szenteczky János (MSZP)

Látványpolitizálás folyik a kerületben

Csepel új urainak egyetlen célja van: a „múltat végképp eltörölni”. Megtörténtek a politikai tisztogatások, a tapasztalt szakemberek elbocsátása, akiknek bűne az lehetett, hogy dolgoztak a kerület korábbi törvényes vezetésének. Még a működő dolgokat is felforgatják, mert a korábbi gyakorlat „csak rossz lehet”. A képviselői munkánk ellehetetlenült, miközben a falon ott virít a nemzeti együttműködés nyilatkozata.

Eredménynek számít, hogy immár világos: Csepel a nehéz anyagi helyzet ellenére soha nem volt csődközelben. A szigorú takarékossági intézkedések következtében a kerületi költségvetés egyenlege lassan javul. Ennek azonban ára van: súlyos elvonások, egy sor – a korábbi ciklusban jóváhagyott – fejlesztés leállítása és például a karbantartások szinte teljes felfüggesztése.

A legnagyobb hiányossága Csepel vezetésének, hogy kezdettől fogva a „hatalmi bástyák” mielőbbi elfoglalására, egy letűnt korszak szellemi-ideológiai hátterének megteremtésére koncentráltak úgy, hogy gazdasági program nélkül nyerték meg a tavalyi választást, és egy év kellett a – senkivel sem egyeztetett – „gazdasági program” elkészültéhez. Ugyanazon párt uralja a kormányt, a fővárost és a kerületet, ám a csepeli fejlesztések ügyében nincs érdemi előrelépés; a kerületben jelenleg kizárólag az elődök által elindított projekteket fejezik be. Óriási energiákat fordítanak szimbolikus ügyekre (csepeli utcák átnevezése, a kerületi címer és zászló lecserélése), de hinni szeretnénk, hogy ezek a pótcselekvések nem az érdemi elképzelések teljes hiányát leplezik.

A csepeli MSZP javaslata egyszerű: a teljes képviselő-testületi munka felülvizsgálata és visszatérés a demokratikus és korrekt együttműködés útjára. Látványpolitizálás helyett ideje lenne a csepeli emberek és a kerület valódi problémáival foglalkozni. Felemelkedés a városrész gazdasági erejének növekedéséből, a vállalkozókkal való együttműködésre épülő programokból lesz. Már nem többségről és ellenzékről van szó, hanem a kerület jövőjéről. A jelenlegi politikai-gazdasági „háborús” időszakot követő béke tehát elkerülhetetlen lesz.

Forrás: Csepel.hu

12 hozzászólás “Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)” bejegyzésre

  1. Zsonyo szerint:

    Na ezt jól megkaptuk!
    Vak vezeti világtalant!

  2. Öreg halász szerint:

    Szenteczkyék nem raboltak bankot. Ők a Csevakban “dolgoztak”.

  3. Paul szerint:

    Mi van firkászok,fáj az igazság,vagy a Szilárd megtiltotta,hogy hozzászóljatok.

  4. donquijote szerint:

    Szerintem csak sok volt az újbor 😀

  5. demokrácia szerint:

    Mi van Paul megsütött a nap?
    Egyáltalán alapból vagy hülye vagy képezed is magad?!
    Tele a hócipője a nagy többségnek a Szenteczky féle dumával ő maga is tudja,hogy
    hazudik aki még attól sem riadt vissza hatalom éhségében,hogy a lakosságot is
    megsarcolja -de pechére nem sikerült neki – a dicsőséges párttársaival együtt akkor
    most mivel is dicsekszik?

  6. baniko21 szerint:

    Kedves Demokrácia!
    Igazad van, valóban Szenteczkynek jobb volna hallgatni. Azért a figyelmedbe ajánlom,
    hogy járkálj egy kicsit az emberek között, majd rá jössz, hogy a fidesz vezette, illetve 100
    évvel vissza vezette kormánnyal sokkal jobban tele van az emberek hócipője, ha még
    az is van nekik. A hazugság a fidesz lételeme is. Aki lát is, nem csak élősködik másokon,
    (vagy éppen csak vegetál) próbál munkából létezni, annak már tényleg tele a gatyája.

  7. Jeniszej szerint:

    “Óriási energiákat fordítanak szimbolikus ügyekre (csepeli utcák átnevezése, a kerületi címer és zászló lecserélése), de hinni szeretnénk, hogy ezek a pótcselekvések nem az érdemi elképzelések teljes hiányát leplezik.”

  8. miska72 szerint:

    Nem nem! Ez atk képzi, hogy RENDET tegyünk a fejekben! Hogy a kerület már NEM VÖRÖS CSEPEL! 🙂 🙂 🙂

  9. szigetország szerint:

    Ugyan, kedves barátaim, tessék már felsorolni, hogy Szenteczkyék mit értek el 16 év városvezetés után? Mire ez a nagy száj és pökhendi stílus? Ők kérnek számon?

    A lopott holmikról miért nem beszélnek a szocik?

  10. Manitu szerint:

    Azt érték el, hogy mindenkinek van már háza Tárnokon vagy Szigetszentmiklóson vagy valahol máshol Budapesten.

    Ez is eredmény: pontosan mutatja, hogy mi volt a fontos.

    Amúgy meg az alpolgármesterek közül senki nem említette meg az utcanév átnevezéseket. Ezek szerint Szenteczkyéknek volt ez a legfontosabb. Ez meg megint őket minősíti.

  11. Paul szerint:

    demokrácia. Az MSZP-DK már most hazudik!!

    Van még két pártnak is véleménye, nem a tolvaj hazug MSZp- Dk gondoltam. Szenteckyéktől még a vélemény nyilvánítást is meg kellene vonni törvényileg. Ők a zárkából nyilatkozhatnának csak, ha valakit egyáltalán érdekelne a véleményük.

Itt lehet hozzászólni !