Magyar turisták haltak meg Egyiptomban

„Az egész nemzet osztozik a gyászukban”

Index, Mno.hu

11 magyar turista meghalt, 29 pedig megsebesült vasárnap az egyiptomi Hurgadában, amikor egy turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult – közölte a helyi rendőrség.

Magyarország kairói nagykövete elmondta, hogy a buszon negyvenen utaztak, a balesetet senki nem vészelte át sérülés nélkül. A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve felvette a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival.

A sérülteket a hurgadai állami kórházba vitték, a legsúlyosabbakat pedig Kairóba szállították. Az al-Maszri al-Jum című helyi napilap arról számolt be, hogy a sérültek között négy gyerek is van, közülük az egyik állapota súlyos. Kveck Péter nagykövet éjfél után a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a halottak és a sérültek között is vannak gyerekek, a négy súlyos sérült egyike egy 13 éves fiú. A Kairóba átszállított súlyosabb esetek között kettőnek gerincsérülése van, de több a súlyos nyílt töréses eset

Egy Egyiptomban dolgozó magyar idegenvezető az Index kérdésére elmondta, a baleset a Palm Beach hotel és a reptér közti hátsó úton történt, 4-5 kilométerre a szállodától, egy jobb-bal kanyarkombinációban. A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel. Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Korábban voltak olyan információk is, hogy teherautóval ütközött a busz, vagy a sofőr azért rántotta félre a kormányt, hogy elkerülje az ütközést. Szemtanúkra hivatkozó helyi lapértesülések arról számolnak be, hogy a busz sofőrje jelentősen túllépte a sebességhatárt.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője azt mondta, hogy a csoport három busszal a repülőtérre tartott a hurgadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezett volna Budapestre, de a baleset miatt késve indult, fél kettő körül szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ahol 4 mentőautó és két rendőrségi kisbusz várta az érkezést. A 2B terminál érkezési szintjét kordonokkal kerítették el, az ott várakozókat elterelték.

A turisták által sűrűn látogatott Hurgadán az elmúlt években rengeteg, halálos áldozatokkal is járó buszbaleset történt. A balesetek egy részét a rossz utak, más részét pedig a rendkívül laza közlekedési morál okozza. Legutóbb júniusban egy hasonló buszborulásnál öten haltak meg. A sofőr akkor ötvenes tempónál vesztette el az uralmát a robogó autóbusz felett. Egy évvel ezelőtt pedig nyolc turista vesztette életét, amikor a Ras Gharib-Zafarana főúton borult fel egy busz. Akkor orosz, ukrán, német és belga áldozatai voltak az esetnek.

Forrás: Index

Egy várandós kismama is meghalt – a tragédia részletei

Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki a vasárnapi hurghadai balesetben elhalálozott magyar turisták családjainak, miután „megdöbbenéssel értesült” a történtekről. A külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával is a sérültek egészségügyi ellátása és a betegszállítás érdekében, valamint intézkednek a holttestek hazaszállításáról.

Az államfő közép-ázsiai körútja első állomásán, Üzbegisztánban értesült a balesetről. Mint az MTI-nek elmondta, mélyen együtt érez az áldozatok családjaival. Hozzátette, az egész nemzet osztozik gyászukban.

Mint ismert, vasárnap 11 magyar turista vesztette életét, és 29-en megsérültek, köztük több gyermek egy buszbalesetben az egyiptomi Hurghadában. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik jármű felborult. A balesetet feltételezhetően műszaki hiba okozta, de az egyiptomi rendőrség még vizsgálja a baleset pontos körülményeit.

Személyesen gondoskodik a magyarok ellátásáról

Hajnalban 147-en érkeztek haza abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett. A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki „személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról” – mondta Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese. A külügyi tárca tájékoztatása szerint felveszik a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával is, a sérültek egészségügyi ellátása és a betegszállítás érdekében, valamint intézkednek a holttestek hazaszállításáról. Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet elmondta: súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérültről nincs tudomásuk.

Árva lett

A MTI Hírcentrumnak nyilatkozott annak a busznak az egyik utasa, amelyik néhány perccel a baleset után érkezett a helyszínre. Tóth Frank elmondta, a 110 fős magyar csapat egy szállodában szállt meg, így arcról mindenkit ismertek, egy baráti társaság tagjai voltak. A szemtanú elmondta, miután pár perccel a busz balesete után a helyszínre ért a következő busz, leszálltak, hogy segítséget nyújtsanak a sérülteknek. „Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem” – mondta Tóth Frank a hazaérkezése után. Értesülései szerint meghalt egy várandós kismama és gyermeke, illetve az édesapa is, de kimentettek egy olyan gyermeket is, aki árva lett a baleset következtében, egy fiút ők hoztak haza.

Forrás: Mno.hu

7 hozzászólás “Magyar turisták haltak meg Egyiptomban” bejegyzésre

  1. J szerint:

    Az index írja: “Túlterheltek az egyiptomi sofőrök
    Előfordult, hogy egy vezetni nem tudó fiút képeztek ki néhány nap alatt, és küldték a repülőtérre.”

    Szerintem ehhez nem kell messze menni. Elég a szomszédos országba, vagy még át sem kell menni, mert átjönnek ide és itt öldösik minden nap az embereket. A román, bolgár sofőrökről beszélek. Nincs olyan nap, hogy ne lenne a hírekben egy román, busz, kisbusz, kamion baleset. És sajnos a nagy részükben van halálos baleset. Azt nem verik soha ekkora nagy dobra, pedig ott már sokkal többen meghaltak. A kedves drága magyar rendőrség mikor kezdi végezni a dolgát és mikor rendszabályozza meg végre ezeket az állatokat?????????

  2. benfentes szerint:

    Istenem…. borzalmas, minden részvétem a hozzátartozóknak.

  3. nagyapó szerint:

    Részvétem.
    Tanulva az esetből, Magyarországon üdülök.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Nemmondommeg szerint:

    nagyapó, azért e arról szóljon már, hogy ne merjenek az emberek külföldre menni.
    Itt meg a sok román öli a magyart, mert nem tudnak vezetni és nem büntetik nem ellenőrzik őket.
    Szabályosan félek a román kamionosoktól az úton.
    Valakinek egy álma, hogy piramist lásson életében.
    Borzalmas, hogy egy család elment nyaralni és a kisfiú szülei nélkül jött haza.

  5. Zoli049 szerint:

    Ki járt ott???

    Aki nem, kérem szépen, hogy tegye félre előítéleteit! Azoknak a buszoknak, amik a turizmusban részt vesznek, olyanokat látnék Budapest utcáin, turistabuszként, annak örülnék.
    Sajnálatos a tragédia!
    Magyar bussszal Ausztriában is történt tragédia, hasonló elhalálozással. Az nem afrika és nem az iszlám volt.
    Itt naponta “öldökölnek” a szőrőstalpú-bocskoros Román sofőrök, a velejéig szar kamionjaikkal. Mennyi magyar életet követelnek a magyar utakon???
    Nem a magyar fuvarozókat és a nyugat európaiakat kell itthon üldözni, hanem az össze román rendszámot!

  6. nagyapó szerint:

    Újra legmélyebb részvétem. Örök nyugodalmat a meghaltaknak.
    Viszont nem értem azt, hogy szidják a román, bolgár, arab sofőröket, de senki nem említette, hogy milyen típusú busz volt, mely felborult és amellyel már több hasonló baleset történt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. Zoli049 szerint:

    A hazánkban összeszerelt CREDO buszra hajazol? Vezettél buszt, kamiont, stb… Van jogsid egyáltalán, mert akkor vitázhatunk.

Itt lehet hozzászólni !