Teljes lesz Csepel csatornázottsága

Metropol

Jövő év végére elkészül Csepel teljes csatornázottsága. A mintegy 40 millió eurós, uniós finanszírozású beruházás részeként megújul a Vas Gereben utcai szivattyútelep is, ahonnan közvetlenül a Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd a csepeli háztartások szennyvize.

A főváros mára szinte teljesen csatornázott, a XXI. kerület számít az egyik utolsó „fehér foltnak”. Bár Csepelen már egy éve működik a központi szennyvíztisztító, a kerületben mintegy 30 ezer háztartás még nincs rákötve a hálózatra, ezért az idén áprilisban indult projekt első célja a Vas Gereben utcai szivattyútelep fejlesztése, amely ezentúl fogadja majd a kerületből érkező szennyvizet is. A három nagy teljesítményű szivattyúcsoportot egy újonnan épülő gépházból üzemeltetik majd.

A telepen szükség lesz kapacitásbővítésre is, hiszen a XXI. kerületből érkező szennyvízzel a korábbi 10-12 ezer köbméter helyett 20 ezer köbmétert kell majd kezelni naponta. A beruházás részeként épül egy pár 6,5 kilométer hosszúságú szennyvíznyomó vezeték, amely összeköti a létesítményt a Központi Szennyvíztisztítóval, és egy csatlakozó akna kiépítésével később Budafok és Nagytétény szennyvizét is tudják fogadni. Az év végén megkezdődik a Csepel északi, középső, királyerdei és hárosi részein a gyűjtőhálózat építése is. Amennyiben sikeres lesz a Vas Gereben utcai szivattyútelep és a nyomócsőpár jövő év közepére tervezett próbaüzeme, akkor elkezdődhetnek a lakossági bekötések.

Csatornatörténet

A fővárosi csatornázás tágabb története az antik római Pannonia provincia idejéig nyúlik vissza, az új- kori pedig a 18. század második felében kezdődött. A rómaiak idején a főváros területén vízvezetékek, fürdők, csatornák épültek, de ezek nagy része a népvándorlás évszázadaiban elpusztult. 1416- ban épült meg a budai királyi vár vízemelő szerkezete, később vízvezetéket is készítettek, az utcák azonban nem voltak csatornázottak. Az első utcai csatornák Budán a török uralom után jelentek meg, eleinte csak a csapadék, később már a szennyvíz elvezetésére. A legrégebbi pesti csatorna 1780- ban épült, és a jelenlegi Párizsi utca, Pesti Barnabás utca és Március 15. téren húzódott. Az 1860- as évekből származik az első hivatalos adat a pest- budai csatorna- hálózatról: összesen 80 300 méternyi csatorna volt. Az első tervet Pest rendszeres csatornázásának megoldására 1869- ben Sir Morton Peto angol vállalkozó nyújtotta be. A főváros központi szivatytyútelepe 1889-től 1894-ig épült: hat pár szivattyú emelte a Dunába Pest ideérkező szennyvizeit. Óbudán 1912–1917 között épült meg a főgyűjtő és szivattyútelep. Az I. világháború után épült az angyalföldi és a kelenföldi szivattyútelep, és került sor a pesti külső kerületek és Kelenföld csatornázására is. Az II. világháború alatt a csatornahálózat 153 helyen 3360 méter hosszban sérült meg. Súlyos károsodás érte az átemelőtelepeket is, az óbudai szivattyútelep gépháza teljesen víz alá került. A helyreállítások a háborút követően azonnal megkezdődtek: először a szennyvizek zavartalan lefolyását kellett biztosítani, ezután került sor a gépészeti berendezések javítására, pótlására. 1946. április 1-jén alakult meg a Budapest Székesfővárosi Csatornázási Művek, melynek feladata lett az akkori 3000 kilométeres hálózat megóvása.

metropol.hu

31 hozzászólás “Teljes lesz Csepel csatornázottsága” bejegyzésre

  1. kisember szerint:

    Kötve hiszem, mert én biztos nem fogok csatlakozni, hogy dupla víz díjat fizessek.
    tehát megint egy fidesz hazugság ez a cikk.

  2. grün szerint:

    Weiss Manfréd forog a sírjában, ha meglátja csatornafödőn a “Szegedi Vasöntöde” feliratot!
    Így válik semmivé néhány generáció mítosza! 🙂

  3. jól értesült szerint:

    kisembernek jó nagy segg van a feje helyén

  4. Gordon szerint:

    kisember!

    Ha nem csatlakozol, akkor majd szépen bepengeted a talajterhelési díjat. 😀

    A cikk egyébként arról szól, hogy a rákötésre teremtődik majd lehetőség (a házad előtt lesz a csatorna), és nem arról, hogy mindenki rá fog kötni.

  5. grün szerint:

    Gordon!
    Mi köze a talajterhelési díjnak a csatornához?!
    A cipő talpának a felületével osztva testsúly megadja a zegy négyzetcentiméterre jutó fajlagos terhelést! Tehát aki nagy lábon él és sovány az kevesebbet fizet?!
    Ez lenne a demokrácia?! 🙂

  6. kontrolcé + kontrolvé szerint:

    “Nagyjából 25 millióra becsli a Japánban található csatornafedelek számát a Japán Kerek Csatornafedél Ipari Társaság.

    1983-ban a kormányzat azt akarta elérni, hogy az emberek jobban észrevegyék azt a munkát, ami a csatornák karbantartásával jár. Ezért arra utasította a vállalatokat, hogy készítsenek látványos fedeleket. Hamarosan az önkormányzatok egymással kezdtek versengeni, hogy kinek van szebb csatornafedele.”

    képek: http://www.flickr.com/groups/japanese_manhole_covers/pool/

  7. Gordon szerint:

    Igen grün, ez a demokrácia. 🙂

  8. csumpika szerint:

    kisember – kis aggyal. most mit csinálsz a szennyvizeddel? hozzátok ingyen jár a szippantós kocsi? ha igen, írd már meg a telefonszámát, egy évig még sokunkat érdekelne szvsz. vagy megoldod okosba (mosószeres vizet bele a talajba)?
    eddig a szippantásért fizettél, most a csatornáért fogsz. nincs itt duplázás. kert locsoláshoz meg fúrass kutat, hamar megtérül. vagy kérjél külön vízórát a kerti csapra.
    nem hőbörögni kell, hanem megismerni a lehetőségeidet, és élni vele.

    gordonnak pedig igaza van, ahol van lehetőség a csatornahálózatra csatlakozni, de a tulaj nem kíván élni a lehetőséggel, ott talajterhelési díjat szabnak ki rá.

  9. zed szerint:

    Bármennyire szép is egy csatornafedél, alatta akkor is csak a szar folyik. 😉

  10. Gordon szerint:

    Akkor csukd vissza magadra a fedelet. 😀

  11. TI szerint:

    kisember:
    Nem dupla vízdíjat fizetsz, hanem víz- és csatorna díjat. Ha nem tudnád akkor a szennyvizet tisztítani kell és az nem kevés pénz. Ha maradna minden a régiben és a szennyvíz tovább szivárogna a földbe előbb utóbb az ivóvíz réteg is szennyeződne (ha ugyan már nem szennyezett). Mi bevizsgáltattuk a kutunk vizét és elhültünk az eredményen. Míg Gödöllőn a fúrt kútból lehet inni, addig a királyerdei kút vizét még az állatoknak sem ajánlották ivásra.

  12. Nemmondommeg szerint:

    Ne ide tartozik, de azért elfér itt is.
    Az új aláírásom:

    “Matolcsy: Magasabb, 27 százalékos lesz az áfakulcs
    Ezzel az EU-ban Magyarországon lesz a legmagasabb áfakulcs.”
    Ez az gyerekek ti is megcsináltátok. Feszítsétek csak azt a bizonyos húrt.

  13. grün szerint:

    TI!
    A szennyvizet nem tisztítják, hanem egyszerűen szűrik majd passzírozzák és nemtelen módon vissza táplálják a hálózatba! Nyisd ki a csapot és szagold meg!
    Nagyapám mindig nosztalgiával emlékezett Dolfira, aki a szarból is margarint csinált, csak a szagát nem tudta elvenni! 🙂

  14. Gordon szerint:

    Kiváló minőségű a budapesti ivóvíz, úgyhogy nem kell hazudozni.

  15. Jeniszej szerint:

    “A három nagy teljesítményű szivattyúcsoportot egy újonnan épülő gépházból üzemeltetik majd.”
    Nem hittem volna, hogy új gépházból is lehet üzemeltetni a „nemtudom” milyen szivattyúkat.
    Ez miért jó nekünk?
    Azt már rég kitalálták, hogy ha lejtése van a csatornának az úgy is, lefelé folyik.
    Minek emelgetjük a szennyvizet.
    Azért mer így drágább a szennyvíznek a tisztítóba juttatása?
    Talán magasabban jobb a kilátás és itt magasban a szennyvíz is jobban érzi magát?

  16. lolka szerint:

    Nem kell mindjárt nekiesni, annak aki elmondja ill. leírja a véleményét…Ő úgy gondolja, de…
    kisember szerint:
    2011. szeptember 16., péntek – 11:13 -figyelj ide egy kicsit ide teszek egy kis hallgatni valót nem régen volt az infon, de lehet, hogy a Csepp TV is leadta. Légy szíves hallgasd meg és aztán döntsél…könnyebb lesz…
    http://csepel.info/?p=15725

  17. lolka szerint:

    Gondolom a Duna-folyó északról folyik délre, ezek szerint a Vas Gereben utca olyan mélyen van Csepel északi részéhez, hogy szerintem egy húszemeletes ház magasságába kéne lennie a szivattyú telepnek, (lehet, hogy akkor is csak egy szintbe lennének) hogy ne keljen nyomatni a szenny vizet és ejtéssel folyjon.

  18. Suttogó szerint:

    Annak örülök, hogy lesz végre csatorna minden utcában.
    30 éve csak ígérgették.

  19. grün szerint:

    lolka!
    Ha a Duna magyarországi szakaszának a szintkülönbsége 28 méter a be ill. kifolyás között Csepelnél csak pár canti difi lehet!
    Azt pedig nem lehet nagy kunszt áthidalni!
    Lehet húsz emelet emellett csak építészmérnöki trükk az egész! 🙂

  20. meghát.... szerint:

    Sajnos a szarnál a kapilláris elv ,nem működik.

  21. Paul szerint:

    Hazudnak a cikkben, mert már most is 20000 köbméter szennyvíz folyik ki a nagy Dunába a Vas Gereben utca végén tisztítatlanul, és 1km-rel odébb Halásztelek felé van a Vízművek.
    Kurva jó lehet a víz minősége. A szennyvíztisztításért pedig már most is fizetünk,pedig nem is tisztítják a szennyvizet.

  22. Paul szerint:

    Megkezdődött a várva várt csatornázás
    2011. április 20. szerda

    Csepel.hu, Csepel.info
    A tájékoztató prezentációs anyagot itt tekinthetik meg

    http://csepel.info/?m=201104&paged=5

  23. grün szerint:

    meghát…..!
    A szarnál Arkhimedész törvénye működik, csak úgy mint a politikusoknál!
    Mindig a legnagyobb úszik felül! 🙂

  24. Nlaca szerint:

    Úgy szeretnék már egyet látni: nálam a Károli Gáspár utcában mikor, illetve mennyiért lesz.
    Sehol semmi konkrétum ….

  25. lolka szerint:

    grün szerint:
    2011. szeptember 16., péntek – 22:40
    Jól van na…tíz emeletet akkor mélygarázsnak szánjuk…annyira nem néztem utána, de gondolom a szakemberek nem hülyék annyira, hogy völgynek le szivattyútelepet építsenek…(bár a hatoson az alagutak…sosem lehet tudni)…

  26. nagyapó szerint:

    2003. évi LXXXIX. törvény
    11. § (1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.
    (3) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 120 Ft/m3. Ez területtől függően 1-5 szorzóval növekedhet
    Érdemes lehet rákötni a csatornára.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  27. Jeniszej szerint:

    Mindenki meggyőződhet, a Róza utca (Rózsa) végében, hogy milyen büdös terjeng és milyen koszos olajos a Duna vize, – mostanság.
    Azt az érzetet keltheti mintha a Dunába ömlő szennyvíz itt ezen a partszakaszon koncentráltabban koszosabb, és töményebb.
    A horgászok már lassan olajos halra mennek, – vagy mégsem?
    A Duna szakasz fekáliában gazdagabb e részen. Jól jelzi ezt az élővilág is. Csapatokban jelennek meg a folyó vizek medreit sepregető márna csapatok. Köztudott, hogy ezek a megátalkodott halak a megbüdösödött étkekre szakosodtak.

  28. Jeniszej szerint:

    A Faterom aggódik a két- háromszoros mennyiségű “tisztított” szennyvíz Dunába vezetése miatt, nem messze az ivóvíz kivételi kutaktól, mivel már most is nagyon pöcegödör szagot áraszt a víz.
    Az Öreg fél már a csapból vizet inni, ezért amíg teheti az Öregem sűrűbben, látogatja a Budafoki Pincéket.
    🙂

  29. Jeniszej szerint:

    A Róza utca végében (Rózsa) a horgászok nem győzik kifogni a kapitális méretű márnákat. Máshol napokig várnak egy kapásra. Már a levegőben elkapják a halak itt a csalit. 🙂

  30. grün szerint:

    Jeniszej!
    A méretes ko-tonhalak sem ritkák!
    Csernobilnál pedig a hat-combú pontyokért vannak megőrülve! 🙂

Itt lehet hozzászólni !