Orbán: Európa erősebb lett

Minden EP frakció elismerte az elmúlt fél év munkáját

Magyar Nemzet, Csepel.info

Tekintse meg Orbán Viktor értékelését! – Fotók a cikkben: Reuters

Európa most erősebb, mint fél éve, a magyar EU-elnökség kezdetén volt, de a választópolgárok ezt egyelőre nem így érzékelik az euróövezet helyzete és a görög válság hírei miatt – állapította meg Orbán Viktor kedden Strasbourgban. A magyar miniszterelnök az alkotmányt ért bírálatok kapcsán elmondta: ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok alkothassák meg azt.

A miniszterelnök az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében összegezte a június 30-án zárult magyar elnökség eredményeit. Hangsúlyozta, hogy amíg a görög válságra nem sikerül megoldást találni, addig az unió nem lesz képes erős közösség benyomását kelteni.

Orbán Viktor megállapította, hogy a magyar elnökség teljesítette a kitűzött célokat, amelyekkel hozzá kívánt járulni Európa megerősítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy az unió a magyar elnökség alatt gyorsan és hatékonyan tudott reagálni a váratlan kihívásokra is. Ezek közt az euróövezeti válság mellett említette a japán nukleáris katasztrófát, valamint az észak-afrikai fejleményeket. Kiemelte egyebek közt, hogy Európa immár rendelkezik az újabb válságok megelőzését lehetővé tevő eszközökkel. Ezen belül csaknem teljesen elkészült a hat fontos uniós jogszabályt tartalmazó intézkedéscsomag.

A romák társadalmi befogadását célzó uniós keretstratégiáról szólva a kormányfő felhívta a figyelmet arra: a roma közösség nemcsak kihívást, hanem erőtartalékot is jelent, hiszen rajta keresztül sok millió európai polgárt lehet behozni a munkaerőpiacra. Azzal kapcsolatban, hogy Horvátországgal sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, Orbán közölte: memorandumot adott át Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének, amelyben kifejti, hogy az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánon folytatnia kell a bővítést, és további erőfeszítéseket kell tennie a térségbeli országok uniós csatlakozásának előmozdítása érdekében.

Elismerés

Az Európai Bizottság elnöke és az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint is jó eredménnyel zárt a magyar EU-elnökség. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az eredmények között említette többek között az első európai szemeszter beindítását, a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, az „arab tavasz” demokratikus mozgalmainak támogatását és az európai romastratégia elfogadását. Joseph Daul néppárti frakcióvezető köszönetet mondott a magyar elnökségnek azért, hogy erőfeszítéseket tett a gazdasági kormányzás ügyének előmozdításáért. Sajnálatát fejezte ki azonban, hogy az Európai Parlament egyes politikai erőinek megváltozott hozzáállása miatt a gazdasági kormányzásról szóló megállapodás nem tud ezen a héten megszületni.

„Így is 95 százalékban elértük, amit akartunk. Gazdasági kormányzás nélkül nem stabilizálódhat az euró, nem indulhat be a gazdasági növekedés, és nem születhetnek új munkahelyek” – figyelmeztetett Joseph Daul. „Az összetett politikai és gazdasági környezet, valamint egyes belpolitikai kérdésekkel szembeni igazságtalan kritikák ellenére a magyar elnökség hibátlanul teljesített” – összegezte véleményét Joseph Daul.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Hannes Swoboda üdvözölte a romastratégia elfogadását, bírálta viszont a magyar médiatörvényt és az új alaptörvényt. Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek képviselőcsoportjának vezetője szerint a magyar elnökség tisztviselői szép munkát végeztek, Orbán Viktor viszont szerinte egy olyan politikus, aki „rombolja Európát”.

Gyenge trükk

Orbán Viktor zárszavában ismételten köszönetet mondott az Európai Parlamentnek és elnökének. Majd újra elmondta, hogy külön köszönettel tartozik az Európai Néppártnak és vezetőjének, akik politikai segítsége nélkül nem lehetett volna sikeres a magyar elnökség. Hiszen, mint a magyar miniszterelnök felidézte, az mindvégig a nemzetközi baloldal támadásainak kereszttüzében állt, ezért volt különösen fontos a Néppárt segítsége.

Orbán Viktor szerint az gyenge trükk, amikor arról beszélnek, hogy a tisztségviselők ugyan jó munkát végeztek, a vezetők viszont nem. Mint mondta, ezt a fárasztó módszert az ellenzékiek mindig akkor alkalmazzák, ha a kormány eltulajdoníthatatlan sikert ért el. „Ön nincs abban a helyzetben, hogy megmondja, a magyarok mit tehetnek és mit nem” – reagált Daniel Cohn-Bendit szavaira a kormányfő. Hozzátette: „Mindketten lázadók vagyunk, csak ön a polgári demokrácia, én pedig a diktatúra ellen lázadtam.”

„Hiszünk az európai együttműködésben”

Nem vagyunk euroszkeptikusok, sem szkeptikusok, hiszünk az európai együttműködésben és egységben. Mi mindig ki fogunk tartani emellett az eszme mellett – jelentette ki Orbán Viktor, az euroszkeptikusokhoz intézve szavait. A miniszterelnök ennek ellenére megköszönte a képviselőcsoport tevékenységét. „Mindig értékesnek tartottam az önök munkáját, hiszen szüntelenül reformálni kell az uniót” – fogalmazott.

Az alkotmányról szólva a miniszterelnök úgy fogalmazott: egyetlen európai kormány és miniszterelnök sincs abban a helyzetben, hogy megmondja, milyen alkotmánya lehet a magyaroknak. Mint mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok alkothassák meg saját alaptörvényüket. Hozzátette: annak középpontjában az élet, a család, a nemzet és az emberi méltóság áll, amellyel Európában sok millióan értenek egyet. A Velencei Bizottság jelentéséből idézve Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar alkotmány modern, európai és demokratikus. A kormányfő szerint semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament képviselői milyen határozatot fogadnak el a magyar alaptörvényről, „ez egy jottányit sem befolyásolja a magyar parlamenti képviselők munkáját”.

Orbán Viktor végezetül köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt fél évért. Mint mondta, nagy öröm volt ez az időszak, jó élmény volt vitázni is.

mno.hu

24 hozzászólás “Orbán: Európa erősebb lett” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Orbán: Európa erősebb lett!
    Csoda? Befejeztük áldásos tevékenységünket!

    Válságos helyzetben vettük át az EU soros elnökségét, három súlyos gyomorszájra mért ütést kaptunk, de a látszat ellenére ez a helyzet stabilizálódott!

  2. absd szerint:

    grün a megtestesült rosszindulat és sárga irigység példája

  3. grün szerint:

    absd!
    “de a választópolgárok ezt egyelőre nem így érzékelik az euróövezet helyzete és a görög válság hírei miatt” – állapította meg Orbán Viktor.
    Kell néhány, aki nem hisz el minden marhaságot!
    Hallottál már a zempirizmusról?
    Majd a szememnek és a gyomromnak hiszek!
    A “de” a legbiztosabb jele a kétkedésnek! 🙂

  4. Gordon szerint:

    ” a gyomromnak hiszek” – írja grün.

    Mindig tudtuk hogy haspárti vagy.

  5. lb szerint:

    Az Európai Parlament többsége elfogadta azt az indítványt, amely kritizálja a magyar alaptörvényt, és felszólítja az Európai Bizottságot a jogszabály vizsgálatára.

    A benyújtók … felszólítják az Európai Bizottságot, hogy “alaposan vizsgálja felül és elemezze az új alaptörvényt és a jövőben elfogadandó sarkalatos törvényeket annak ellenőrzése érdekében, hogy összhangban állnak-e a közösségi vívmányokkal, különösen az Európai Unió Alapjogi Chartájával”.

    No akkor most ki kinek osztott ki kokit és sallert?

  6. lb szerint:

    A magyar tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor kormányfőt azonban érték kemény bírálatok a múlt héten lezárult magyar uniós elnökségről tartott vitában az Európai Parlamentben.

    http://www.origo.hu/itthon/20110705-europai-parlament-vita-a-magyar-unios-elnokseg-lezarasa-utan.html

  7. Gordon szerint:

    A magyar kormány álláspontja világos:
    1. A magyarok új nemzeti alkotmányát kiegészítő rendelkezéseket a magyar parlamentben kell meghozni.
    2. A magyar nemzeti érdekeket meg kell védeni az idegenekkel szemben.
    3. Attól hogy nincsenek magyar balliberálisok vagy idegenek a kormányban attól még a demokrácia nem sérült.

    Az viszont igaz hogy elég furcsák a tisztviselők dícsérete, hisz ők nyilván a magyar elnökség utasításai szerint jártak el a fontos kérdésekben. Így az ő dícséretük a magyar elnökség dícsérete is egyben.

    A többi meg csak pol.komm.

  8. grün szerint:

    Gordon!
    Nem dumából élek mint Te! 🙂

  9. Toth Kati szerint:

    Végre egy hazaszerető,okos és szerethető vezetőnk van.Nem megalázkodni holmi külföldi nagyszájú előtt,nem félni a hazaáruló,saját népére rontó magyar kommunistáktól!Köszönjük,hogy van nekünk egy Orbán Viktorunk!Hajrá Magyarország,hajrá magyarok!

  10. Toth Kati szerint:

    Conh elvtárs a saját hazájában okoskodjon,hagyja a miénket ránk.Nem is értem,hogy merészel más ország belügyébe e beleszólni!Ki ő?Egy senki!

  11. lb szerint:

    Az azért elgondolkoztató, hogy az EP-ben is a konzervatívok vannak többségben, ennek ellenére a többség megszavazta a “nemzetközi liberálbolsi” indítványt!

    Biztos, hogy érdemes széllel szemben vizelni? Nem kellene inkább figyelembe venni a széljárást?

  12. Gordon szerint:

    Nem, hisz a szomszédos eu országok “konzervatívjai” biztos a magyar nemzet érdekei ellen szavaznak.

    A magyarok új nemzeti alkotmányát kiegészítő rendelkezéseket a magyar parlamentben kell meghozni.

  13. Gordon szerint:

    Persze grün. Tudjuk, te lopásból éltél. 🙂

  14. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ennek az ellenállásnak két alapvető oka lehet:
    -az érdekek (pénz, s hatalom) sérelme,
    -figyelemnek a ráirányítása Európa tespedségére (valamit kellen már csinálni, nem csak
    nyúzni másokat, s abból egzisztenciát teremteni!)

  15. aggódó szerint:

    Az unió pénzemberei köszönik szépen, jól elvannak, mint tehén seggén a legyek:
    a gépezett működik.
    A lepusztított országok piacai a kezükben vannak. Az országok befizetéseit az adófizetők forintjaiból préselik ki. Az egyszerű állampolgár mást se hall 20 éve, mint hogy ilyen adóreform, meg olyan adóreform: miközben a bruttó bére felét kizsebelik tőle.

    Az uniós támogatások meg – micsoda véletlen – jelentős részben az idegen tulajdonban lévő cégek zsebébe pottyannak( MC Donalds és társaik). A mindenkori kormányok mindenütt megtették azt a szívességet, hogy segédkeztek az államok és a lakosság eladósodásában.
    A megszorítások lassan már az országok működőképességét veszélyeztetik. Az Uniós jótevőinket ez persze nem érdekli, újabb és újabb – lassan lehetetlen – igényeket támasztanak a ” szövetségesekkel” szemben. Józan ésszel ki hiszi el, hogy 70 éves életkorú emberek százezrei lesznek valaha is munkaképesek és a piac is igényt tart rájuk.
    OV jól tudja, hogy a most meglépett ( és a közeliekben meglépni tervezett) megszorításokat nem lehet a végtelenségig folytatni. A népharag hamarosan ellene is fordulhat, GYF “népszerűségét” látván.

    Vitapartnere gátlástalanságához nem fér kétség. Örülök, hogy az élősködők egyik képviselőjével szemben bátran lépett fel. Ha nem teszi, soha nem lesz vége a “kívánságműsornak”.

  16. grün szerint:

    aggódó!
    Nem kellene minden ütést arccal védeni Viktornak!
    Van elég nagy, még néhány saller elfér rajta, de majd úgy jár mint a Ko-ko! Csakon ijedtében megcsapta és annyi a rozsdamentes sérvkötőnek! 🙂

  17. Etikus szerint:

    Most ujra megneztem, mi tortent itt az elmult par oraban… Ahogy mar mondtam, nem szandekom senkit sem minositeni – de azert 2011-ben, Europaban, egy onmagat nagyra tarto tarsadalomban, es egy onmagat a “polgari ertekek” kepiselojekent definialo napilap website-jan ENNEL azert magasabb szinvonalu tarsalgasra szamitottam. Azt gondoltam, hogy aki odaig eljut, hogy felismeri, hogy letezik EU, van olyan, hogy Europai Parlament, sot hogy volt olyan is, hogy magyar EU elnokseg (es mindezek okan ide keveredik erre a site-ra es ehhez a cikkhez), azok szamara annyi azert vilagos, hogy a vilag annal bonyolultabb, mint hogy “en ilyenes vagyok, te meg olyanos” (Fideszes, jobbikos, cionbolsevikos, akarmilyenes). Hogy bennunket azert megiscsak az intellektusunk, a viselkedesunk es egyaltalan a szocialis keszsegeink irnak le es hataroznak meg, es nem pedig az, hogy milyen zaszlot lobogtatunk a fejunk folott. De nem, tevedtem. Itt a rogvalosag jelent meg: az ostobasag, a gonoszsag, az emelt hang, a gyulolkodes, a cimkezes… Csak ismetelni tudom, amit mar mondtam: mindannyiuk neveben szegyenlem magam.

  18. grün szerint:

    Etikus!
    Aki nem szereti a sózott banánt az ne egye!
    Pár óra?! Negyed óránként hallgatni kell a híreket, mert annyi idő alatt le lehet bonyolítani egy népi inzultációt akármiről és a délután, soron kívül megjelenő Közlönyben már a Zemberek Embere által aláírva és bepikelyezve hatályba lép a törvény! 🙂
    Akár néhány évre visszamenőleg is!

  19. Gordon szerint:

    Etikus!

    Szégyelld magad, de csak a saját nevedben!

    (Na jó még Tarjányi, Menyhért miatt is lehetne, azt még elfogadom. 😀 )

  20. nagyapó szerint:

    lb! A Néppárt alkotja a legnagyobb frakciót, de a többiek alkotják a többséget. Sok a szoci, komcsi – közöttük a hazaáruló magyar komcsik, meg a messze nem úriember Kohnal rokonszenvező, panamai szakember Bokros. Ezek hoznak senkire sem vonatkozó döntéseket, amit a Népszabi örömmel terjeszt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  21. Gordon szerint:

    Olvasva a munkában soha nem látott csaba bavaria péter újabb hsz-eit eszembe jutott hogy Etikus miatta is szégyenkezhet.

  22. Etikus szerint:

    Az igazság mindig fáj. Mint ahogyan a szövegben is olvasható, nem sértő szándékkal lett közzé téve, még akkor sem, amennyiben arra illetékeseknél fején találtatott azt a bizonyos szöget. Elszomorító, hogy X-Z-nek csupán annyit sikerült kiolvasnia a nevezett írásból!

  23. lb szerint:

    nagyapó!

    Itt (http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:EP_Groups_1979-2009.png&filetimestamp=20090714144410) megnézheted az EP jelenlegi összetételét. Igazad van, a Néppártnak valóban nincs abszolút többsége.
    De! Ha megnézed a szavazati arányt. feltűnően sokan tartózkodtak! Van egy olyan érzésem, hogy ezek jelentős része a Néppárthoz tartozik. NEM szavazatukkal meg tudták volna akadályozni, hogy a “bal” oldal indítványát többséggel fogadja el a parlament. Hogy miért nem tették meg? Na ezen érdemes elgondolkozni mindenkinek, de különösen az Orbán-hívőknek!

  24. Démosz szerint:

    Csak jelzem, most teljesen egyetértek Grünnel.

Itt lehet hozzászólni !