Kiborult az őszödi bili Csepelen

Nyilvánosságra került a csepeli MSZP „igazságbeszéde”

Csepel.info

Borka-Szász Tamás frakcióvezető (középen)

Miközben a csepeli MSZP élesen támad és elutasít minden költségvetési hiány-csökkentő intézkedést, hivatalos jegyzőkönyv bizonyítja, hogy alig fél évvel ezelőtt Borka-Szász Tamás frakcióvezető nemcsak elismerte, hogy a kerület pénzügyi helyzete tarthatatlanná vált, de már a „fájdalmas intézkedéseket” is kilátásba helyezte.

A csepeli önkormányzat március 31-én, csütörtök délután kezdődő, pénteken hajnalban végződő képviselő-testületi ülésén Németh Szilárd polgármester szembesítette az MSZP-frakciót a saját nyilatkozataikkal. Borka-Szász Tamás frakcióvezetőt mindez azonban nem zavartatta abban, hogy egy kifizetetlen számla kapcsán ismét kijelentse: a jelenlegi MSZP-frakció, melynek ő a vezetője, és a korábbi MSZP-frakció, melynek szintén ő volt a vezetője, nem ugyanaz, sőt, jogfolytonosság sincs a kettő között, ezért nem vállalják a felelősséget önmagukért.

Az igazságbeszéd

Budapest-Csepel Önkormányzata 2005-2009 között 7,3 milliárd forintos vagyonvesztést szenvedett el. Bár a Fidesz szerint ennek az összegnek egy részét szimplán ellopták, a hatalmas vagyonvesztés másik oka az lehetett, hogy az önkormányzat saját intézményrendszerét is csak a vagyon felélésének árán tudta fenntartani. 2010 szeptemberében, amikor a képviselő-testület pénzügyi bizottságának ülését tartották, az év végére várható költségvetési hiányt már 4,3 milliárd forintra taksálták.

A megrendítő tények birtokában, a választások előtt néhány héttel tehát minden adott volt ahhoz, hogy egy pillanatra még a politikusok is őszintén beszéljenek a katasztrofális pénzügyi helyzetéről. Meg is tették. Orosz Ferenc MSZP-s alpolgármestertől Borka-Szász Tamás MSZP-s frakcióvezetőn keresztül Borbély Lénárd Fidesz-KDNP-s frakcióvezetőig mindenki elmondta a véleményét a súlyos és tarthatatlan helyzetről.

A bizottsági ülés jegyzőkönyve szerint csak a súlyos pénzügyi helyzet mértékén volt némi vita, de az is furcsán alakult. Ugyanis nem az MSZP és a Fidesz szakmai véleménye között volt nagyobb különbség, hanem a “maradók” és a “távozók” között. Azonos módon és ugyanolyan sötét jövőképpel ítélte meg a pénzügyi helyzetet Borbély Lénárd, a bizottság fideszes elnöke és Borka-Szász Tamás MSZP-s frakcióvezető. Az ő álláspontjuknál valamivel kedvezőbb volt a helyzetértékelése Orosz Ferenc pénzügyekért felelős MSZP-s alpolgármesternek, aki több évtizedes tanácsi majd önkormányzati vezetői múlttal a háta mögött nyilván nem akarta a saját teljesítményét is a sárga földig értékelni.

15%-os bércsökkentés és Borka-Szász Tamás fájdalmas intézkedései

Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint Orosz Ferenc MSZP-s alpolgármester a súlyos pénzügyi helyzet megoldására – többek között – a drasztikus bércsökkentést nevezte meg. “Azt indítványozza, hogy a tényeket próbálják meg alkalmazni, mert akkor könnyebb lesz a rendkívül nehéz feladatokat megoldani. Példaképp megemlíti, a közszférában a bértömeget 15%-kal vissza kell venni. Számolják ki, ennyi milliárd forintnál ez mit jelent. Hány embernek lesz kevesebb fizetése, vagy hány embert kell elküldeni. Leszögezi, a számokról most nem beszél részletesen, az összes dokumentummal készül a testületi ülésre” – áll a jegyzőkönyvben.

A kormányzó MSZP részéről az önkormányzat súlyos helyzetének legkeményebb megfogalmazója azonban Borka-Szász Tamás volt. A frakcióvezető leszögezte: teljesen új szemléletű és struktúrájú költségvetést kell alkotni, de csak a költségvetés újra strukturálása nem fogja megoldani a gondokat.

Az ülésről készült jegyzőkönyv ezt így idézi fel: “csak a költségvetés újra strukturálása nem fogja megoldani a gondokat. Vélhetően és várhatóan fájdalmas politikai döntéseket kell majd hoznia az új vezetésnek. Bárki lesz kormányon, bárki lesz ellenzékben, ezek a lépések csak akkor sikerülhetnek, ha a csepeli politikai pártok valóban Csepel érdekében hajlandók összefogni, és bárki teszi meg a fájdalmas lépéseket, ellenfelei nem lázadás és egyebek szításával próbálják azokat megakadályozni, csak azért, mert fájdalmasak. Üzeni ezt maguknak előre, mert úgy gondolja, hogy jó néhányan az új felállásban is vélhetően politikai szereplők lesznek, vagy legalább is a döntéshozók közvetlen segítői. Úgy véli, ha ebben nem tudnak legalább minimális konszenzust kialakítani, akkor bárki lesz hatalomban Csepelen október 4-től, nagyon nehéz dolga lesz. Kíván maguknak mindehhez kompromisszumkésséget és konszenzus képességet. Megjegyzi, talán azért hiteles a mondata, mert még három héttel a választás előtt hangzik el.”

A Fidesz kihúzta a fiókot, aztán más utat választott

Az ilyen, rendkívül őszinte pillanatokról azt hihetnénk, hogy emlékezetesek maradnak. A szereplők közül azonban úgy tűnik, hogy néhányan mégis csak túl gyorsan felejtettek.

Borka-Szász Tamás MSZP-s frakcióvezető – és pártja – az elmúlt hónapokban például pontosan azt tette, amitől fél évvel ezelőtt óva intette a leendő ellenzéket – azaz saját magukat. Cinikus módon tiltakoztak, lakossági fórumokat szervezetek azok ellen az intézkedések ellen, amelyeket ők készítettek elő, és amelyekre éppen Borka-Szász Tamás utalt korábban, mint fájdalmas, de kényszerű lépésekre.

Lapunk információi szerint például már közel tíz évvel ezelőtt tervbe vették a csepeli Szárcsa Iskola bezárását vagy a Rákóczi-telephely megszüntetését. Az akkori MSZP-s vezetés ugyanígy azzal is számolt, hogy a választások után lemondanak a Csete Balázs Szakközépiskoláról és a Jedlik Ányos Gimnáziumról. Ahogy az Orosz Ferenc alpolgármester jegyzőkönyvbe mondott szavaiból kiderül, erre már, mint „hab a torán” jött volna rá a köztisztviselők, közalkalmazottak radikális leépítése és egy szintén radikális bércsökkentés is.

A csepeli Fidesz-KDNP azonban koránt sem kívánta az MSZP-s kormányzás alatt született szakmai és politikai terveket ész nélkül folytatni, megvalósítani. Mint kiderült, még a csőd közeli helyzetben is fontosabbnak tartották a hosszú távú várospolitikai elképzelések érvényesülését. Németh Szilárd polgármester-jelölt a választási kampányban többször hangsúlyozta, hogy a csepeli „mutyivilág” megszüntetésével, az MSZP-SZDSZ-körüli, méregdrágán és rosszul dolgozó vállalkozók lecserélésével önmagában is százmilliókat fognak megtakarítani.

Úgy tűnik, hogy a polgármester-jelölt nem a levegőbe beszélt. Amikor a Fidesz-KDNP 2010 októberében átvette a kormányrudat Csepelen, a költségvetési hiány meghaladta a 3.800 millió forintot, ami az év végére 4.300 millió forintra növekedett volna. Ezt az új vezetés alig néhány hónap alatt közel 3 milliárd forintra tudta csökkenteni. A Fidesz-KDNP frakció a csődhelyzet hosszú távú kikerülése érdekében a 2011-es költségvetésben – az MSZP tiltakozása mellett – újabb 1100 millió forintos hiánycsökkentésről döntött, melyet a tervek szerint szintén képesek lesznek radikális leépítések, 15%-os bércsökkentés valamint iskolabezárások nélkül végrehajtani.

A csepeli önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén hozott döntései alapján nem zárják be a Szárcsa Iskolát, nem zárhatják be a fővároshoz átkerülő Csete Balázs Iskolát, és nem kerül fővárosi kézbe a Jedlik Ányos Gimnázium sem. A csepeli képviselő-testület rekord-hosszúságú ülésén végül mindössze két olyan iskolai telephely áthelyezésére került sor, melyek szakmailag nem voltak tovább fenntarthatóak. Az önkormányzat ugyanakkor ezekben az esetekben is gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek legyen hol folytatniuk a tanulást.

Csepel.info

16 hozzászólás “Kiborult az őszödi bili Csepelen” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    A csepeli szocik a saját terveik ellen hergelték a szárcsás szülõket. Úgy, hogy a Fideszt szidták.

    Gusztustalan, aljas, surmók banda!

  2. Manitu szerint:

    Demszky is dudált a kátyúk ellen, miután 12 évig ő felelt a budapesti utakért. Csepelen itt van az MSZP, Deme, Tóth, Gulyás, Orosz, Szenteczky meg Borka-Szász pártja. Szép csapat.

  3. Tarjányi László szerint:

    Minden önkormányzati szerződést át kell nézni visszamenőleg, megállapítani melyek voltak az MSZP-SZDSZ csókos cégek, azokat ki kell éheztetni, ne kapjanak közpénzt többé. Menjenek a versenyszférába, majd meglátják ott mennyivel nehezebb boldogulni, végre a komcsi cégtulajdonosok is tanuljanak meg dolgozni!

  4. aggódó szerint:

    Hülyék lennének, amíg a felügyelő bizottságokba tárt kartokkal várják őket.

  5. zoltan szerint:

    Ezen a KT ülésen a képviselőtestület hajnal fél egykor elfogadta, hogy két utcát és egy teret átneveznek.
    Lennétek szíves erről egy cikket írni! Továbbá érdeklődöm, hogy mi indokolja, hogy a döntés előtt nem kértétek ki az adott utcákban lakók véleményét, mindössze két nappal korábban járta végig az érintett utcákat a képviselő asszony, aki azonban nem a véleményünket kérte ki, hanem a kész tényt közölte.
    Készült-e felmérés arról, hogy a névváltoztatás milyen költséggel jár az adott utcák lakóira illetve az adott utcákban működő vállalkozásokra?

  6. admin szerint:

    Kedves Zoltán, Tisztelt Olvasónk!

    A hír igaz, mi is értesültünk róla. Egy cikk már foglalkozik vele az önkormányzat honlapján (ma 15:04-kor került fel).

    A link:

    http://csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=768:megmarad-a-szarcsa-uj-utcanevek-a-keruletben&catid=1:helyi-hirek

    Honlapunk folyamatosan frissül. Jelenleg épp az esti frissítésen dolgozunk. Mivel az említett ügyet nagyon fontosnak tartjuk, ezért igyekszünk hamarosan kitenni az önkormányzat honlapján található cikket.

    Reméljük segítettünk.

  7. zoltan szerint:

    Sajnos a kérdéseimre – hogy mindez mekkora költséggel jár – nem kaptam választ. 🙁

    Azt azért még hozzáteszem, hogy a Tanácsház utca lakói közül közel százan ismételt aláírásukkal megerősítették, hogy most sem értenek egyet az utca átnevezésével.
    Pár napja azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem a kerület vezetése kezdeményezte, hanem a református egyház kérte az utca átnevezését. Akkor az nem igaz?

  8. admin szerint:

    Kedves Zoltán, Tisztelt Olvasónk!

    Tudomásunk szerint az előterjesztés vitájában az önkormányzat illetékese bejelentette, hogy az érintett lakosok lakcímkártyájának cseréjét az önkormányzat soron kívül és ingyenesen végzi majd el.

    Ismereteink szerint ezt az információt a képviselő asszony által a lakosokhoz eljuttatott tájékoztató anyag is tartalmazta.

  9. Manitu szerint:

    Kedves Zoltán!

    Eltakarodott Csepelről Ságvári. Nem is került semmibe. Ünnepelj, hogy egy komcsival kevesebb! Nézd meg, hogy a csepeli elvtársak is megint mit összehazudoztak. Ha eggyel kevesebb, az mindig eggyel több ok az ünnepre 😀

  10. szigetország szerint:

    Kedves Zoltán!

    Namármost az egy dolog, mi az utca lakóinak a véleménye, de azt tudni kell, hogy az utca nem az ő magántulajdonuk. Nem sajátíthatják ki, nem rendelkezhetnek vele önhatalmúlag. Az érintett utcák elnevezései Csepel minden polgárára tartoznak, s ha köztük vannak olyanok, akik sérelmezik Ságvárit, mert a szégyentelejs kommunista időszakot idézi, jogukban áll követelni az utca nevének megváltoztatását. Csepel polgárainak többsége a Fideszre szavazott, amelynek ígéretei között szerepelt a rossz emlékű nevek lecserérésée. Ez a több tízezer szavazat áll szemben a Tanácsház utca lakóinak száz aláírásával.

  11. admin szerint:

    A témáról bővebben is szóló cikket némi kiegészítés követően kitettük.

    Üdvözlettel:
    Csepel.info csapata

  12. zoltan szerint:

    Nem csak a lakcímkártya cseréje jár költséggel!

    A forgalmi engedélyben, illetve törzskönyvben beállott változás nyilvántartásba vételéhez szükséges:

    ˇ Kérelem nyomtatvány kitöltése
    ˇ A járműhöz korábban kiadott forgalmi engedély
    ˇ Amennyiben a változás a törzskönyvet is érinti, a jármű törzskönyve
    ˇ A megváltozott adatról szóló okirat, ha igazolása szükséges
    ˇ Amennyiben a változás igazolásához szükséges, eredetiségvizsgálatot igazoló járműkísérő lap (60 napnál nem régebbi)
    ˇ Kötelező biztosítási kötvény vagy fedezetigazolás

    ˇ A cserére kerülő okmányok illetékének befizetése (forgalmi engedély 6.000,- Ft törzskönyv, 6.000,- Ft)
    ˇ Az ügyfél személyazonosságát igazoló okmány (képviseleti eljárás esetén meghatalmazás)
    ˇ Amennyiben a jármű hátsó rendszámtábláján még nincs érvényesíthető címke, akkor szükséges a címke díjának befizetését igazoló postai feladóvevény és a hátsó rendszámtábla
    ˇ Cég esetén mellékelni kell még: 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést, aláírási címpéldányt, cég ügyintézőjének megbízását, illetékmentesség esetén az Illetékhivatal igazolását
    ˇ Ha a forgalmi engedély nem kerül kicserélésre akkor 1.500,- Ft az egyéb adatváltozás illetéke.

    A lakcímet az útlevél is tartalmazza, így annak megváltozásakor az útlevelet is cserélni kell!

    Ezzel a lista közel se teljes, a vállalkozóknak akár több százezer Ft-os költséget is jelenthet!

    A szükségszerűen felmerülő költségeket ki állja? Ha az önkormányzat, akkor a költségvetésben hol szerepel erre fedezet? Ha a lakosok, akkor hol és hogyan tudják jóvá írni?

  13. aggódó szerint:

    Az utcanév változtatásokkal egyetértek, de a Ságvárinak adhattak volna könnyebben leírható és megjegyezhet nevet – az utcában lakók egy részének iskolázottságára tekintettel.

    Remélem, finoman fogalmaztam. Aki járt arra, tudja miről beszélek.

  14. aggódó szerint:

    jav. megjegyezhető

  15. Borka-Szász Tamás szerint:

    Drága Ábel főszerkesztő úr!

    A 2010. szeptemberében mondott mondataimat ma is vállalom, az utolsó szóig.
    Annyira “öszödi” volt ez a hozzászólás, hogy az önkormányzati bizottság nyilvános ülésén, Fidesz képviselők jelenlétében hangzott el. Utána tartalmilag még az utolsó testületi ülésen is elmondtam, emlékeim szerint, kamerák előtt.

    Mindennél többet mond, hogy noha még majd 3 hét volt hátra az október 3-i önkormányzati választásig, a Fidesz meg sem próbálta ezeket az állítólagos “bilis mondatokat” a kampányában felhasználni, sem szórólapon, sem más formában.
    Ha ennyire “ütősek” voltak ezek a mondatok, akkor kérdem, miért nem?

    Sokkal inkább arról van szó, hogy aki akarja érteni ezeket a mondatokat, az fogja érteni, aki meg nem (mert narancsszínű köd van az agyán), az úgyis be fog cumizni bármit, amit ez a derék portál állít vagy sugall….

    Egyszerű az eset, mint a faék.

  16. "?!" szerint:

    A faék tényleg egyszerű, de mégis szét lehet vele hasítani egy tárnoki tuskót is!

Itt lehet hozzászólni !