Megnyílhat a szupertitkos csepeli bunker

Csepel.info

Fényképezőgépek, filmfelvevő, kommunikációs központ és a nagy vezér szobra: mindez elengedhetetlenül fontos a helyes döntésekhez és az események gondos archiválásához (a fényképgaléria itt látható)

A csepeli önkormányzat és a polgári védelem összefogásának köszönhetően hamarosan látogathatóvá válhat egy kommunista vezetőknek épült szupertitkos bunker – értesült a Csepel.info.

A tervek szerint múzeumként és oktatási központként fog tovább működni az a csepeli, Tejút utcai objektum, ahol a felnőttek és gyerekek különleges körülmények között ismerkedhetnek meg a polgári védelem feladataival, és idézhetik fel a történelem letűnt fejezeteit. A bejelentésre a Polgári Védelem Világnapja alkalmából rendezett ünnepség után, dr. Bojtor Gábor polgári védelmi alezredes, az FPVI igazgatója, Loós Zoltán polgári védelmi alezredes, a XXI. kerületi kirendeltség vezetője valamint Ábel Attila, Csepel alpolgármestere jelenlétében került sor.

Alul számológép, balra szövegszerkesztő, a falnál pedig az adatbázis-kezelő: munkaállomás a kommunisták korából (a fényképgaléria itt látható)

Bizonyos sugárzás fölött már mindegy, hogy tilos a dohányzás (a fényképgaléria itt látható)

Műszeres és személyi sugárzásmérők: szerencsére nem volt rájuk szükség (a fényképgaléria itt látható)

A korábbi „vezetési pont” vegyi vagy sugárszennyezés esetén jó eséllyel megóvta volna a kommunista és polgári védelmi vezetőket a fertőzött levegőtől, de önálló víz- és áramellátással is rendelkezett. Az óvóhelyet a csepeli önkormányzat segítségével az elmúlt húsz évben is fenntartották, ennek köszönhető, hogy a több évtizeddel ezelőtt telepített műszaki felszerelés és a gépek többsége – és így maga a bunker is – ma is működőképes.

A leendő múzeum kiállítási tárgyait Loós Zoltán alezredes szorgalmas gyűjtőmunkájával bővítették korabeli, sokszor negyven-ötven éves térképekkel, oktatási tablókkal, műveleti tervekkel, vegyi szennyezés és sugárzás-mérőkkel, gázmaszkokkal és még sok más, érdekes eszközzel.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az oktatási központ felszerelésében és a korabeli szovjet és magyar polgári védelmi filmek digitalizálásában az önkormányzat felajánlotta a további segítségét.

Csepel.info

15 hozzászólás “Megnyílhat a szupertitkos csepeli bunker” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Ritka hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot a képaláírások eltitkolt szerzője…Maga a múzeum pedig kiváló ötlet, gyerekeink tanuljanak az elődök hibáiból…

  2. Bugi szerint:

    Szerintem viccesek az aláírások. A retek kommancsoknak mindenbõl a legjobb jutott. De az akkori legjobb is ocsmány mai szemmel.

  3. Bakker szerint:

    Nekem jobban tetszik mint pl. a Nándorfehérvári terem!
    Az olyan cikiiii?!

  4. nagyapó szerint:

    Csak azt nem értem, hogy 1955. máj. 14.-éhez mi köze Brezsnyevnek (talán Hruscsov)?

  5. panelproli szerint:

    Deme apja nincs a bunkerban? Vagy Bástya elvtárs? Az egyik szekrényben?

  6. Jobb Csepelért szerint:

    Azt hallottam, hogy Deme egyik felmenője 1919-ben Kun (Khon) Béla vörös katonája volt.

  7. Gáspár Norbert szerint:

    Tamariska-dombi bunkerről mi hír?

  8. johannes szerint:

    Végre valami amit megőriztek a múltból. Meg kell ismerni, és ami hasznos, vagy használható, használni. oktataásra főképpen. Ezt egy olyanérték, amit nem lehet már pótolni. Ha megnézzük, akkor sok olyan dolog is van benne, ami nem a nagy szovjet kertitörpe, hanem magyar alkotás. (Gondolom a generátorok ganz mozdonymotork, a sellőzés pedig a Szellőző Művek ötletes rendszerei közül valamelyik. Ezeket az óvóhelyeket meg kell becsülni. Vagy múzeumként vagy termelő objektumként, mondjuk védett szervezteremkénmt hasznosítani kell. Van belőlük sok az országbanm, melyek szerkezetileg szinte az örökkévalóságnak épültek. Jő anyagból és nem szocialista munkaverseny (hanem sokszor kényszermunkások) verejtékével. Kiváló minőségben.

  9. rokica szerint:

    “TILOS A DOHÁNYZÁS” Hamutartó bezzeg van minden asztalon ! ( Hubertus stb. alkoholos üvegek meg biztos helyen a páncélszekrényben elzárva ) ” Elvtársnő ! Mindig figyeljen oda, hogy a hamutartók tiszták legyenek ! Természetesen a vezető párttitkár elvtársak rágyújthatnak ! “

  10. csaba péter szerint:

    Erről jut eszembe igény esetén szívesen öntök levélnehezéknek való mellszobrokat

  11. Gordon szerint:

    Jó lenne egy kis mellékes?

  12. földhözragadva szerint:

    Hm, gondolom csak az egyik sablonnal készült szoborra van kereslet…:)

  13. zzz szerint:

    Egyszer hazafele setalva veletlenul belebotlottam egy mszp s tomegtuntetesbe 🙂 100 an voltak kb 🙂 elmondasuk alapjan a tarsadalom tobbsegget kepeztek 😀 😀 😀 kb 10 percig rohogcseltem (volt pofajuk kitenni a magyar zaszlot,mikozben azzal kampanyoltak hoyg a kettos nepszavazason szavazz nemmel a magyarokra 🙂 ja aki hazaarulo az az is marad 🙂 na nem ezt akartam irni ezt minden magyar ember tudja, hanem azt hogy a 30 % uk allandoan dohanyzott. Ugye a dohanyzarol tudni kell hoyg az emberi gyengeseg biztos jele, es altalaban az alacsony iskolazottsagu emberek, gyenge jelemmek hajlandoak dohanyozni. Kiskoromban sose ertettem,hogy miert mondja a cigis hulye hogy ha fel idegesitik ragyujt es megnyugszik.Azt hittem azert mert eljatszogat au ujjaval. Aztan persze rajottem,hoyg ezek idegbeteg emberek es a cigiben levo nyugtato hatasu tudatmodosito szerre van szukseguk ….

    amugy a minap,amikor mentem hazafele megint belebotlottam egy hazaarulos mszp lmp szdsz es tuntetesbe es epp a teliszalamival settenkedo tartott egy beszedet,osszefuggestelenul motyogot mindenfelet,csak arra emlekszem hogy ezt mondta : igeni snem vagyunk hazaarulo 😀 😀 😀 😀 😀 Legalabb humora van,jot rohogtem :))), igazi robin húúúhh a gyerek, a gazdagoktol lopott 😀 csak elfelejtette odaadni a szegenyeknek 😀 😀 😀 😀

  14. Tibor szerint:

    Sziasztok!

    Láttam tévében, hogy megnyílt! Pontos címet vagy weboldalt tud hozzá valaki? Nagyon megnézném.

  15. Rothim szerint:

    Kedves ZZZ !

    Vajon 2012 júniusában mennyire más a véleményed a most hatalmon lévőkről és az előző kormány vajon jobb vagy rosszabb a mostaninál ?

    A Fidesz tervei sajnos nem valósultak meg és nagyon csekély az országunk fejlődése !

    Egy fiatal előtt a legbiztatóbb karrier perspektíva a kivándorlás , persze ha nem munkanélküli vagy ügynök szeretne lenni .

Itt lehet hozzászólni !