Kijavítják a legveszélyesebb budapesti kereszteződéseket

Két csepeli kereszteződést is érintenek az átalakítások

Origo

A Kossuth Lajos – Szent István út az egyik érintett..

Mind a 24 veszélyesnek ítélt fővárosi kereszteződésben átalakításokat javasolt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.(FKF) részére a felülvizsgálatukkal megbízott cég. A Pro Urbe Kft. ügyvezetője szerint szinte mindegyik csomópontban jelentősebb beavatkozást is ajánlottak. A kisebb javításokat azonnal elkezdi az FKF, a nagyobbak évekig is eltarthatnak.

Valószínűleg az összes kereszteződésben várható valamilyen változtatás, még ha csekély mértékű is – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) az [origo]-val. A cég ősszel kötött szerződést a Pro Urbe Kft.-vel 24 olyan budapesti csomópont felülvizsgálatára, amelyekben “a forgalomnagysághoz képest sok a személysérüléses baleset vagy az esetek közül sok a súlyos, halálos kimenetelű”.

… a Szabadság utca – Akácfa utca kereszteződés pedig a másik

A kft. az elmúlt két hónapban átnézte a fenti csomópontokat, és a megbízó FKF kérésének megfelelően több szinten javasolt változtatásokat. “A kis költségigényű, azonnal végrehajtható beavatkozási lehetőségek közé például a megrongált táblák, oszlopok, korrodált berendezések, hibás fedlapok cseréje tartozik” – közölte Dulicz László, a Pro Urbe Kft. ügyvezetője.

Hol lesz kisebb-nagyobb változás?

Az FKF kezelésében jelenleg 990 lámpás csomópont van, ezeket a cég munkatársai hetente kétszer végigjárják. Részben ezzel, vagyis a leterheltséggel indokolta a cég, hogy külső vállalkozó segítségét kérte a 24 kiemelt helyszínen. Közülük az öt legveszélyesebb után zárójelben lévő szám azt jelzi, mennyi személyi sérüléses baleset történt ott 2003 és 2009 között.

I. ker. Attila út – Alagút utca XII. ker. Alkotás utca – Csörsz utca (14)
I. ker. Krisztina krt. – Mészáros utca XII. ker. Alkotás utca – MOM
I. ker. Krisztina tér gyalogosátkelő XIV. ker. Füredi út – Szentmihályi út
II. ker. Hidegkúti út – Kossuth utca XIV. ker. Füredi út – Vezér út
III. ker. Bécsi út – Lestyán utca XV. ker. Pozsony utca – Károlyi S. út
IV. ker. István út – Munkásotthon utca XVI. ker. Csömöri út – Szlovák út
VI. ker. Andrássy út – Nagymező utca (14) XX. ker. Török Flóris utca – Topánka utca
VI. ker. Andrássy út – Izabella utca (22) XXI. ker. Szabadság utca – Akácfa utca
VI. ker. Andrássy út – Vörösmarty utca XXI. ker. Kossuth L. utca – Szent István utca (18)
IX. ker. Soroksári út – Kvassay J. út (36) XXII. ker. 6-os út – M0 északi lehajtó
X. ker. Bihari utca – Balkán utca XXII. ker. 6-os út – M0 déli lehajtó
XII. ker. Márton Áron tér XXII. ker. Balatoni út – Bartók Béla út

Szintén építési engedély nélkül megvalósítható, rövid távú beavatkozás lehet még Dulicz szerint új jelzőlámpás programok bevezetése, a meglévők módosítása vagy a forgalomnagyságot mérő detektorok telepítése. Emellett az átjárókat még biztonságosabbá tehetik a vakok és gyengénlátók számára.

Távhívós csipogókat szeretnének

A vakok és gyengénlátók megsegítése érdekében két dolgot vizsgáltak a cég emberei. Egyrészt azt, hogy mennyi gyalogosátjárónál van a járdából némileg kiemelkedő bordázott térkő (általában sárgára festik a gyengénlátók miatt), amely a fehér botot elvezeti a zebrához, másrészt a lámpák csipogóit.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Piroson áthajtó autók az Andrássy út-Nagymező utca találkozásánál, amely a legbalesetveszélyesebb kereszteződések egyike Budapesten

Utóbbiak esetében előforduló probléma, hogy a minden egyes zöldre váltásnál a csipogók hangja zavarhatja az ott lakókat. Ennek felváltására Dulicz szerint léteznek olyan távhívók, amelyekkel a zebrához közelítő vakok maguk aktiválják a csipogást. Vagyis csak akkor ad hangot az elektronika, amennyiben használná a gyalogátkelőt a zöldre váró fogyatékos, máskor nem csipog feleslegesen.

Alaposan átalakíthatnak több csomópontot

Ugyanakkor Dulicz szerint “kis módosításokkal nem lehet csodákat tenni”, ezért “szinte mindegyik csomópont esetén adtunk azonnali, rövid távú és hosszú távú javaslatot”. Utóbbiak közé jellemzően építésiengedély-köteles beruházások tartoznak, például sávbővítések vagy a sávok kiosztásának megváltoztatása, esetleg más csomóponttípus kialakítása. Emellett elképzelhetők komplett – akár több egymáshoz közeli kereszteződés lámpáit érintő – zöldidő-módosítások.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rendszeresen bent ragadnak az Attila út-Alagút utca túlterhelt kereszteződésében az autók, amivel még nagyobb fennakadást okozhatnak

Hogy pontosan melyik csomópontnál mit javasoltak, azt az ügyvezető nem árulta el, mert szerinte sok mindenen múlik, hogy ezekből a javaslatokból mit és mikor valósít meg az FKF. A másik ok, hogy a közterület-fenntartó még csak ezekben a napokban kezdi meg a javaslatok átnézését.

A módosítás lehet pénzkérdés is, előfordulhat, hogy az apró javítások után majd egy második fázisban fognak hozzá a nagyobb átépítésekhez. Az ügyvezető szerint ez előtt figyelembe kell venni azt is, hogy az adott kerületnek milyen tervei lesznek a jövőben a javításra szoruló kereszteződés környékén.

Nem csak a balesetveszély miatt kell vizsgálódni

Az egyes kereszteződések baleseti adatai mellett a város fejlődése is kikényszeríti az FKF szerint, hogy a közlekedés irányítása kövesse a változásokat. Az elmúlt években számos új irodaház épült, egy-egy ilyennél az átadás pillanatától napi szinten több száz új jármű és még több új gyalogos jelenhet meg az adott kereszteződésben. De egyre több a kerékpáros is Budapesten, erre is reagálni kell, ahogy arra is, hogy a forgalom nagysága, iránya, hálózati eloszlása, de az összetétele is állandóan változik.

Azonnal elkezdik az átalakításokat

A munkák megkezdésének időpontjával kapcsolatos kérdésünkre az FKF azt felelte, hogy a legapróbb módosításoknak azonnal nekifognak, a közútkezelői jóváhagyást igénylőknek pedig pár hét múlva. A legnagyobb módosításokat “az építési beruházások szabályai szerinti tervezési, engedélyezési és versenyeztetési lépcsők betartásával” kezdik majd el.

Korábban azt közölte az FKF, hogy ezekhez célzott költségvetési előirányzat kell, így “az időigénye is nagyobb, akár több év is lehet”. Szerintük a leginkább érzékelhető változás ezekben a kereszteződésekben a lámpák programjában várható: ha például reggel egy bevezető úton jelentős mennyiségű jármű ömlik a városba, akkor folyamatosabb zöldhullámot engednek ezeknek, míg a főút mellékútjai inkább pirosat kapnak majd.

26 hozzászólás “Kijavítják a legveszélyesebb budapesti kereszteződéseket” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    évek…

  2. lolka szerint:

    A Kölcsey-Erdősor kereszteződésben ma is volt egy ütközés. Nem tudom, hol volt “Mr Gabee”…(fél négy körül). Jelzőlámpás kereszteződés…

  3. fülöpke szerint:

    A Szent István úton ( a Szebeni utcánál) állítólag gyalogost gázoltak.
    Ismeri valaki a részleteket?

  4. lolka szerint:

    “Az FKF kezelésében jelenleg 990 lámpás csomópont van, ezeket a cég munkatársai hetente kétszer végigjárják”-Ez…érdekes, mert a II.Rákóczi Ferenc útról balra kanyarodók a Posztógyár utcába, már több mint egy éve nem láthatják az úttest fölé nyúló közúti közlekedési jelző lámpát amit egy “szél fuvallat” távolított el, mert korrodált volt a tartó cső…(nagy a terület)…

  5. emberke szerint:

    Ki a fene ez a Dulicz? Járt ez egyáltalán Csepelen???????

    A Szabadság utcában az Erdősor kereszteződés horror, hetente történnek ott balesetek. Jó, értem, az nem lámpás csomópont. De az Erdősor-Kölcsey, vagy a Kölcsey-Völgy viszont igen, és mindkettőben sokkal több baleset történik, mint a Szabadság-Erdősor kereszteződésben. Szerintem ott tavaly, ha egy volt, akkor sokat mondok!

  6. Menyhért Péter szerint:

    Szerintem a két kiemelt csepeli kereszteződésben körforgalmat kellene bevezetni, egyrészt a forgalom egyenletessége, másrészt a közlekedők figyelmének fenntartása érdekében.
    A lámpás kereszteződéseket csak olyan helyeken hagynám meg, ahol állandó és nagy tömegű mindegyik forgalmi irány terhelése.
    A lámpák ellustítják a közlekedőket, és figyelmetlen vezetésre sarkallják az embereket. A körforgalmak ezzel szemben folyamatos haladást tesznek lehetővé az összes irányban, miközben fokozott figyelemre késztetik a közlekedőket.
    Üdv menyus

  7. Schneider Ádám szerint:

    tehát a Szabadság utca – Akácfa utca kiemelten veszélyes kereszteződés.
    a Budafoki – Kossuth Lajos – Ady Endre a maga krátereivel nem veszélyes. a paprírgáyr előtti kihajtás a Duna utcára nem veszélyes. a Tanácsház – II. Rákóczi Ferenc illettve a Rákcózi – Koltói kerszetződése nem veszélyes.
    aki ezt kitalálta, annak cége van, nem szakmai tudása és esze.

    Menyhért Péter gondolom nem zavar, hogy nem fér el a körforgalom. tudom, sosem jártál erre, de a képeket igazán megnézhetnéd.

  8. Huba szerint:

    Szerintem a Szabadság – Erdősor kereszttel kéne sürgősen csinálni valamit. Hajmeresztő ahogy a lakótelepi gyerekek reggel és délután a Gombos iskolába menet, jövet az autók között próbálkoznak átkelni az úton.

  9. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Schneider Ádám!
    Én laikusként láttam úgy, hogy el lehetne helyezni.
    Természetesen, mivel nem vagyok közlekedés-mérnök, nem ismerem a szükséges műszaki paramétereket ezért az ötlet szintjén felvetett véleményem nem több egy személyes gondolatnál.
    Üdv menyus

  10. emberke szerint:

    Egyetértek Hubával, azt az elsz@rt kereszteződést kellene helyrehozni a Szabadság-Erdősor találkozásánál. A parkoló felé lehet, hogy el is férne egy körforgalom.

  11. loastman szerint:

    Az Akávfa-Szbadság utca kereszteződés az lámpás kereszteződés, ha jól tudom. Elvileg jól tudom, mert minden nap arra járok. Nah most az egy lámpás kereszteződés.
    Sokkal veszélyesebb az Erdősor-Szabadság utca kereszteződése.

  12. Manitu szerint:

    Szerintem is a Szabadság – Erdősor a gázos. Simán bene van a pakliban, hogy elírták: csak nehogy rossz kereszteződést “javítsanak meg” úgy, hogy valóban rossz legyen!

  13. alegjobb szerint:

    Az fent emlitett “Kossuth L. utca – Szent István utca” javítása a gerincút átadása után ismét átalakításra kerül ?

  14. nagyapó szerint:

    Huba, emberke!
    Meg kellene beszélniük, hogy a körforgalom esetén a gyerekek az óramutató járásával egy-irányba, vagy azzal ellenkezően menjenek a Gombos iskolába.
    Elképzelhető egyszerűbb megoldás is pl. zebra+időszakos őr, vagy zebra+nyomógombos jelzőlámpa, de szakemberek még jobbat is tudhatnak.

  15. munkásököl szerint:

    Szerintem az Akácfa utca-Szabadság utca kereszteződése egyáltalán nem problémás. Ha az a teljsene jól belátható, lámpával védett kereszteződés problémás, akkor Magyarországon csak problémás kereszteződések vannak. A Kossuth-Szent István kereszteződés is csak azért problémás, mert idióta módon a Szent István a főút, és onnan van külön lámpaváltással biztosítva a balra kanyarodás lehetősége (egyszer az egyik, egyszer a másik irányba van zöld a Szent István úton), míg a Kossuth Lajos utcán csak egy zöld váltás van, holott buszok kanyarodnak balra. Ha ezt megcserélnék, egységnyi idő alatt ugyanannyi autó jutna át a tényleges fő irányban, vagyis a Kossuth Lajos utcán, viszont biztosítva lenne a balra kanyarodás lehetősége. De még most sem hinném, hogy ez a kereszteződés benne lenne akár csak a 3 legveszélyesebb csepeli kereszteződésben. Ha kizárólag a lámpás kereszteződéseket nézem, akkor is rezeg a léc. A Kölcsey-Erdősor pl. sokkal veszélyesebb, mert este 10-kor kikapcsolják a lámpát, hogy az éjjel fáradtan közlekedő autósok a beláthatatlan kereszteződésben minél nagyobb eséllyel találják telibe egymást. A Kossuth-Ady csúcsforgalomban halál, az idióta lámpaváltás miatt bent ragadnak a kocsik. De a legveszélyesebbek a nem lámpás kategóriában keresendők: Széchenyi u.-Kassai u., Erdősor u.-Szabadság u., illetve nálam a Szent István út-Erdőalja u. is megérne egy kis töprengést, mivel sokan fordulnak az Erdőaljáról balra, és a Szent István ott gyakorlatilag beláthatatlan.

  16. Schneider Ádám szerint:

    Menyhért Péter szerint:
    2011. január 06., csütörtök – 10:10: én meg itt lakóként látom, hogy semmi értelme.

    emberke szerint:
    2011. január 06., csütörtök – 12:01
    a buszok majd átugratják vagy keresztben mennek rajta?

    munkásököl szerint:
    2011. január 06., csütörtök – 17:12
    “az éjjel fáradtan közlekedő autósok”
    aki vezetésre alkalmatlan állapotban van, az ne vezessen.
    “a beláthatatlan kereszteződésben”
    belátható. eggyel odébb, a Szabadság – Erdősor nem látható be.

  17. mool szerint:

    Figyelem!

    Elnézéstkérek hogy ebben a rovatban írok ilyenekről. Egy idősebb hölgyet megtámadott két fiatal srác tegnap Királyerdőben a Sáska utcában, ki akarták rabolni. Traumás eset lett belőle.
    fiatal, 18 év körüli srácok. Az egyik figyel, a másik lecsap.
    Ha valakinek van információja, tud hasonló esetről a közelben, kérem írja meg !

    Mégegyszer elnézést kérek, és előre is köszönöm!

  18. munkásököl szerint:

    Schneider Ádám:

    Igen, aki vezetésre alkalmatlan állapotban van, az ne vezessen. Ennyi erővel teljesen felesleges mindenféle közlekedésbiztonsági szempontokat figyelembe venni egy-egy csomópont kialakításánál, mert ha abból indulunk ki, hogy mindenki maximálisan odafigyel és betartja a szabályokat, akkor egy baleset sem lesz. De a gyakorlat mást mutat. Szóval köszi a bölcsességet, de ennél talán sokrétűbb szakmai szempontokat kell figyelembe venni egy-egy kereszteződés megtervezésekor, és ebbe beletartozik a statisztika tudománya is. Átlagosan hány autós ül fáradtan autóba késő este, átlagosan hány fog figyelmen kívül hagyni egy nem elég jól látható jelzést, átlagosan hány hiszi azt tévedésből, hogy a nyíl egyenes Erdősor utca elsőbbséget élvez stb. És tartom azt az állítást, hogy ha az Erdősor utcán haladsz, akkor igenis beláthatatlan a Kölcsey utca. A STOP-táblánál megállsz, majd szépen előre araszolsz annyira, hogy a kocsi eleje lazán kilóg az útra, mire belátod, hogy jön-e valaki onnan. Ha kifelé haladsz, éjjel csak a fényszórók csóváiból lehet indirekt következtetéseket levonni arról, hogy jön-e valaki balról.

  19. T.Emília szerint:

    És mikor lesz valami változás a Kassai u. – Széchenyi u. kereszteződésben ?? A közlekedési lámpát csak ígérgetik ..

  20. Dóri szerint:

    Szerintem az is “vezetésre alkalmatlan” állapotban van, aki a Szabadság és Akácfa u. kereszteződésen változtatna. Ott aztán igazán semmi baj!
    Viszont a fentiekben már megnevezett kereszteződésekben igen.
    Valóban nem járt az illetékes Csepelen. Az eszem megáll…

  21. M szerint:

    Dórinak igaza van!!!

  22. János szerint:

    ” T.Emília szerint:
    2011. január 12., szerda – 08:32

    És mikor lesz valami változás a Kassai u. – Széchenyi u. kereszteződésben ?? A közlekedési lámpát csak ígérgetik”

    Ha valaki nem tartja be a közlekedés szabályait, annak hiába a lámpa, a piroson is áthajt. A megoldást a közlekedési morál fejlődésében látom.

  23. T.Emília szerint:

    Egyetértek János (január 13.-13:24),
    hogy a közlekedési morált fejleszteni kellene, de szerintem azért visszafogó erő lenne a lámpa, mert abban nem hiszek, hogy az errefelé járó autósok rövid időn belül megváltoznának 🙁
    Ha azt vesszük figyelembe, hogy a heti rendszerességgel előforduló balesetek során kb. 15 ember (max 4 autó – vezetők és utasok) fog ezentúl jobban figyelni és lassabban hajtani, sajnos még akkor is marad egy csomó száguldozó, telefonáló, stb.
    Mostanában kétszer is majdnem szenvedő alanya lettem gyalogosként a járdán (!!) az autósok figyelmetlenségének ..

  24. János szerint:

    Mostanában kétszer is majdnem szenvedő alanya lettem gyalogosként a járdán (!!) az autósok figyelmetlenségének ..

    Örülök, hogy nem lettél ” szenvedő alany”.

  25. grün szerint:

    KRESZ módosítás!
    7.5 t.-nál nagyobb össztömegű járművel, kétsávos úton reggel 6-22 óra között előzni tilos!
    Két jármű között akkora távolságot kell tartani ahová egy harmadik, hasonló méretű jármű befér!
    Az hogyan kerülhet oda?! Ha csak nem előzésből kifolyólag?

  26. T.Emília szerint:

    Köszönöm János 🙂

Itt lehet hozzászólni !