Már a januári bér után igénybe vehető a családi adókedvezmény

Inforadio.hu

Amennyiben a munkavállalók már januárban nyilatkoznak a családi adókedvezmény igénybevételéről, a kedvezmény már a januári bér után érvényesíthető – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A munkavállalóknak nyilatkozatot kell kitölteniük a munkaadók számára, amennyiben ilyen iromány nem áll rendelkezésre, akkor a korábbi APEH, új néven a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapjáról lehet azt letölteni – közölte Balog Ádám.

A helyettes államtitkár elmondta: a családi adókedvezmény az év további részében, vagy a 2011. évi adóbevallás elkészítésekor is igénybe vehető.

A 2011-re érvényes adótörvények szerint egy, illetve két eltartott gyerek (kedvezményezett) esetén gyerekenként havonta 62.500 forinttal csökken az adóalap, illetve 10 ezer forint adókedvezmény vehető igénybe, három gyerek (kedvezményezett) esetén gyerekenként 206.250 forinttal csökkenthető az adóalap, illetve 33 ezer forint adókedvezmény vehető igénybe.

Az NGM helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatban rögzíteni kell az eltartottak, illetve a kedvezményezett eltartottak számát.

A kedvezményezett eltartottak után lehet elszámolni az adókedvezményt, ebbe a körbe elsősorban azok tartoznak, aki után a családi pótlék is igénybe vehető. (A gyermekeken kívül ide sorolhatók a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a fogantatást követő 91 nappal a magzat, a világra jöttéig.)

Bár az eltartottak után nem jár kedvezmény, de a kedvezmény összegének kiszámításakor figyelembe kell venni. Ilyen eset, ha a családban az első, felsőfokú alapképzésben résztvevő húszas éveiben járó gyerek van. Ha tehát két gimnazista gyermek mellett egy egyetemista is van, akkor három gyerek után számítható a családi adókedvezmény, de csak a két gyerek után járó 33.000-33.000 forint adó vonható le havonta.

Forrás: Inforadio.hu

27 hozzászólás “Már a januári bér után igénybe vehető a családi adókedvezmény” bejegyzésre

  1. TI szerint:

    Ez nagyon jelentős kedvezmény a gyermeket nevelőknek. Bár engem nem érint, azért maximálisan egyetértek.

  2. gigi szerint:

    Azért nagyítóval kell keresni olyan családokat ahol a havi bruttó kereset 620.000,- Ft és 3 gyerek van, mert csak így lehet igénybe venni a kedvezményt…

  3. grün szerint:

    Gigi!
    Ismerek olyan ötgyermekest aki a tavalyi nettó 1 114 031 ft helyett idén 1 618 585 forintot kap!
    A különbség 504 554 ft! Ja, majd elfelejtettem HAVONTA!
    És ez még csak egy fizuból!!!

  4. panelproli szerint:

    Köszönjük a tisztelt kormánynak, hogy megint jól ki*tak a kispénzűekkel! Amint tehetem, húzok ebből az országból, és a fiatalság nagy hányada is ezt fogja tenni!

  5. Manitu szerint:

    Proli! Ha elfelejtetted, hogy ki vitte ezt az országot abba a gazdasági helyzetbe, amiből most ez a kormány húzza ki, akkor túl hülye vagy ahhoz, hogy kimenj külföldre dolgozni. Ilyen lukacsos ésszel örülj, hogy tudsz még írni!

  6. panelproli szerint:

    Na mi van? Érzékeny pontra tapintottam? Talán csak nem érintett a kedves elvtárs?
    Elárulom: nem látom a jövőt ebben az országban. Megfogadom Feri tanácsát, és lepattanok! Mivel szemtelen voltál, tőled el se köszönök!

  7. gigi szerint:

    Kedves Grün!
    Gratulálok az ötgyermekesedhez,…….biztos becsületes munkával keres valaki nettó 1,5 milliót egyedül, ugye? Erre mondtam, hogy nagyítóval kell keresni. De ha magadra vetted, akkor bocsi, nem tudtam hogy érzékeny pont ez nálad….!!
    “Büszke lehetsz” erre az ismerősre.

  8. Manitu szerint:

    Proli, nyolc év után ez az első normális kormány Magyarországon, és ez az első nagy ugrás a rendszerváltás óta az adózásban. Tetszik vagy sem, az új adórendszer kifejezetten család és munkabarát. Akinek meg nem tetszik, az nyugodtan szidja tovább, tőlem el is mehet, de pártállástól függetlenül mindenkinek joga van itt élni és boldogulni.

  9. grün szerint:

    Gigi!
    Kb. húsz éve ismerem! Csakis becsületes munkával! Ő mondta és Ő még nem hazudott!!!
    Más!
    Esetleg a kormány részéről elképzelhetőnek tartok egy olyan felszólító levelet amelyben közlik, hogy a Mnyp. befizetéseket átvizsgálva ötszáz milliárd forintnyi hiányt találtak, melynek a rámeső (hárommilliomod részét) nyolc napon belül részükre átutalni sziveskedjek!
    Egyébként a zállami nyugdíj pénztárba való visszalépésemet és az ezzel járó 13 évi megtakarításaimat hosszas könyörgés és megjavulási ígéreteim ellenére sem tudják elfogadni!

  10. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!
    Elvileg tetszene is ez az új családtámogatási rendszer, ha a bevezetése előtt legalább néhány alapvető tényezőt tisztáztak volna a társadalommal.
    Nem értem, mi ez az őrült kapkodás; mi az oka annak az egyre gyakrabban előforduló összecsapott jogalkotásnak, ami már viszakozásra és magyarázkodásra kényszerítik a fideszt!
    Az én véleményem szerint, egy olyan párt, amelyiknek ilyen széles támogatottsága van, nagyvonalú és toleráns kellene hogy legyen!
    A fidesz viselkedése azonban kapkodó és zavaros; olyan,mintha attól félnének, hogy nincs már semmire sem idejük.
    Útálom a rendszerváltó pártokat, ezért teljesen függetlenként szemlélem mindkét böszme párt ostobaságát.
    Csak remélni tudom, hogy majd jön egy olyan erő, amelyik az ország lakóinak,az érdekét nézi, nem csak a saját érdekszövetségeiét.
    Magánnyugdíjpénztár: az elejétől fogva ostobaságnak tartottam a hibrid rendszer bevezetését, mert ez csak az egymásra mutogatást teszi lehetővé, miközben az érintettek két szék köt a pad alá esnek!
    A fidesz ostobán kapkodva kezelte ezt a kérdést, és állandóan belezavarodott a saját magyarázkodásaiba.
    Ahelyett, hogy elmondták volna az embereknek: a rövid távú államcsőd lehetősége a magánpénztárakat ugyanúgy tönkreteszi, mint az államot, ezért balgaság az ott füstbe menő milliárdokra alapozni.
    A pénzügyekre visszatérve javaslok egy érdekes fórumtémát a
    https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/11006.page
    oldalon.
    Üdv menyus

  11. csaba péter szerint:

    Azért kíváncsi lennék egy érintett objektív véleményére is .

    Mert akik erről idáig pofáztak azok vagy nem érdekeltek az ügyben
    vagy csak sima seggnyalók.

  12. grün szerint:

    Nyugalom kedves péter!
    Mindennek eljön a maga ideje!
    Lesznek akik két hónap, de lesznek akik húsz év múlva döbbennek rá, hogy mit tettek Velük és Ők mit tettek Magukkal!
    Akkor és ott a függöny mögött!

  13. Bugi szerint:

    Mekkora hiszti van, csak mert igazságosabb lett az adórendszer, és még többet is keres, aki dolgozik!

  14. csaba péter szerint:

    Persze csak akkor ha valakinek megadatik a
    jól fizető állás is , mert ha nincs akkor :
    kedvezmény sincs . Ezt hívják szemfényvesztésnek .

  15. csaba péter szerint:

    Vagy másképp fogalmazva : “Segíts magadon , mert egyébként az isten sem segít rajtad.”
    ehhez semmiféle adótörvény nem kell.

  16. "?!" szerint:

    Részlet egy mszp-s bűnözőnek a bűntársai előtt tett – hazánk jelenlegi problémáinak a gyökerét bemutató – vallomásából, amely miatt lesülhetne a bőr az itt hőbörgő csaba-bavária péter és a többi szoc-lib briganti képéről:

    “Nincsen sok választás.

    Azért nincsen, mert elkúrtuk.

    Nem kicsit, nagyon.

    Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.

    Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni.

    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás.

    Gyorsan eljött az igazság pillanata.

    Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük.

    Nincsen tovább.

    Nincsen.

    Magyarország le van írva.

    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.”

    (A vallomás előadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke.)

  17. grün szerint:

    “?!”!
    Szegénykém! Eddig azt hittem a hatalom utáni vágyakozás vette el a zeszedet, de úgy látom a győzelem se használ!!!

  18. fülöpke szerint:

    csaba! Nyugodtan segíts magadon- a részletekre nem vagyok kiváncsi.

  19. nagyapó szerint:

    Érdekesek a törvényre adott reakciók. A törvény megjelenésekor az ellenzéki pártok, amelyek részt vettek a törvény meghozásában hallgattak, ill. néhány ponton ellenezték. A szoclib sajtó viszont nem a törvény értelmezésével foglalkozott, hogy elmagyarázzák a törvény lényegét, hanem extrém esetek felhozásával hergelik a „zembereket”.
    A mostani kormányt az ország többsége választotta. Ki választotta a Népszabadság, Népszava, ÉS, újságíróit? Elgondolkoztató, hogy az üres kezdőlappal megjelenő újság miért kap állami támogatást? Nem cenzor (Lendvai Ildikó) törölt valamit, hanem ők nem írtak. Az el nem végzett munkáért jár bér?
    A proletár internacionalizmus jegyében mindenütt Magyarország lejáratására törekednek. Jó lenne, ha más, jobb útra térnének.

  20. "?!" szerint:

    Mond kedves grün, Te grün színűre átfestett korhadó öreg vörös bunkócska!

    A csúfos vereségetek ellenére Te azért osztod az észt továbbra is ezen a fórumon, mert már annyira szenilis lettél, hogy teljesen elfelejtetted a pártoddal és az elvtársaiddal együtt elkövetett összes bűnötöket, vagy arról van szó, hogy amikor a protkódat vásároltad az ecserin, akkor vásároltál egy pléh-pofát is, amelyről minden úgy lepereg, hogy egyetlen szó sem jut el az erősen leépült lelkiismeretedig?

    Vagy esetleg a hatalom utáni vágy és a nosztalgia miatt nem tudsz belenyugodni abba, hogy teljesen elvesztettétek a megmondó ember szerepéhez szükséges hiteleteket, amelynek a következtében az elvtársaiddal és a kommunizmus eszméjével együtt a történelem szemétdombjára kerültetek?

    Vedd már észre magad, és ne károgj itt állandóan, mint egy vén varjú a lócitromon!

  21. Bakker szerint:

    46 éves tanárnő 2 fő kiskorúval és közalkalmazott férjjel.

    Összes bérjellegű járandósága: 163 700 Ft (205 359 Ft szuperbuttóban)
    Levonás összesen: 48 072 Ft
    Fsz-ra utalás: 115 628 Ft (132 645 Ft lesz 2011-ben a családi kedvezménnyel).

    2010. december hó kiadásai:
    Közös költség: 12 600 Ft
    Gáz: 10 258 Ft
    Áram: 18 046 (úgy 5 ezerrel több, mert az elmü elcseszte)
    Víz-csatorna: 20 366 Ft
    Életbiztosítás: 15 596 Ft
    Tv-net: 7865 Ft
    Telefonszámla: 5017 Ft

    A felsorolásból hiányzik (a teljesség igénye nélkül): jelzáloghitel (kb. 65 000 Ft), negyedéves lakásbiztosítás (13 120 Ft), Kötelező biztosítás negyedéves díja (5200 Ft), Tel. egyenleg feltöltés a gyerekeknek (3000 Ft),tanuló bérlet BKV-ra (2 X 3850 Ft).

    Gratulálok a rendszerváltó erőknek, az eddigi és a jelenlegi kormánynak, honatyáknak!

  22. loastman szerint:

    Kedves Bakker!

    A közös költség irgalmatlanul magas, szerintem még egy liftes társashaz esetében is.
    A villanyszámlát szintén lehet csökkenteni, mert az fogyasztás alapján kell fizetni. Célszerű lenne racionalizálni. A jelzáloghitellel nem lehet mit csinálni, ott sajnos sodródik az ember az árral. Amivel szintén lehet spórolni, hogy a biztosításokat, egyetlen biztosítohoz csoportosítod. A gyerekeknek talán nem kell mobil, Te is, én is felnöttünk úgy, hogy szüleink nem vettek nekünk mobilt. Igen, hülye köcsög maradi vagyok ebből a szempontból.

    Végezetül, teljes mértékben tiszteletben tartva a hivatásodat, tennék rá egy megjegyzést:
    vannak megítélésem szerint olyan hivatások (pedagógus, nővér, orvos, vasutas, buszvezető, pilóta, tűzoltó, rendőr), amelyek köztudottan nem fizetnek jól, bár ezek közül kivételt képez a pilóták kereste, ezeket a szakmákat megítélésem szerint csak azok választják, akik a hivatásuknak teljesen elhivatottan élnek. Tehát arra szeretnék rávilágítani, hogy amikor valaki a fenti munkák közül választ magának képzettséget, akkor tudnia kell, hogy nem fog tudni szinte megélni. Jól hanzik, és nagyon bátor dolog a tűzoltósdi, de szart se fizetnek nekik, kénytelenek másod állásokat vállalni. Ezért nem lettem pl tűzoltó. Azt gondolom, hogy a pályaválasztás tudatos dolognak kell, hogy legyen. Vagyis sajnos két megoldás van: vagy olyan munkát/képzettséget szerzel amiből nem élsz meg, de imádod, vagy olyan munkát/képzettséget szerzel amiből megélsz, de utálod. Az ideális, ha imádod a munkádat, és megélsz belőle.

  23. Bakker szerint:

    Tisztelt loastman!

    Kösz a tanácsokat! A közös kltsg. azért ilyen magas, mert tervei vannak a háznak, tartalékok képzését megkezdtük immár 4. éve. Áram azért magas, mert Elmü elcseszte. Biztosítás egyhelyen, a gyerekek mobilköltsége nem tétel.
    2011:
    Gázszámla emelkedik, nem tudom mennyivel (Emfesz felfüggesztve),
    Csatorna emelkedik, 9 %-al, Vízdíj, áram,…stb, stb emelkedik.
    Nem beszéltünk ruházkodásról (tini lányok), élelmezésről, a 10 éves mosógép cseréjéről, egy alsó fogszabályzóról a kisebbnek (kb. 45 000 ft), 1,5-ös távollátó szemüvegről a nagyobbnak (kb. 20-25 ezer), esetleges kultúráról, netalántán nyaralásról, stb, stb.

    Mindezek ellenére örülök, hogy nagyjainknak jól megy ebben az országban. Fizetünk míg tudunk. Egy elvárásom azért lenne: ne nézzen nap mint nap hülyének se a helyi, se a fővárosi, se az országygyűlési képviselő! Sőt a mindenkori kormány se, a miniszterelnökkel az élen!

  24. grün szerint:

    “?!” szerint:
    2011. január 08., szombat – 23:05

    Mond kedves grün,”
    Csak nem megpályázod a zEmberek Embere helyét?
    A felszólítómód továbbra is két “d”!
    Mint ahogy a múltidő két “t”, akár a Schmitt!!!
    Persze ha még nem adta be a zAlkotmánybírósághoz a helyesírási törvényeket megsemmisítésre!
    Mert akkor bocsika!

  25. "?!" szerint:

    Kedves Bakker!

    Részemről van néhány észrevétel a ma 03:52-kor megjelent hozzászólásodhoz. mert a hozzászólásodban meglehetősen nagyvonalúan dobálóztál a számokkal.

    Észrevételeim az alábbiak:

    Azt állítod, hogy a két gyermekes négy tagú családotok összes bérjellegű nettó járandósága 163 700 Ft (205 359 Ft szuperbuttóban) és az összesen 48 072 Ft levonás után 115 628 Ft érkezik a folyószámlátokra.
    Azaz, a 4 tagú családnak havonta ebből az összegből kell megélnie.

    Ez után valószínűleg szándékosan torzítva felsoroltad a 2010. december havi kiadásaitok néhány elemét.

    Közös költség: 12 600 Ft. (Azt csak utólag ismerted el, hogy ez az összeg jelentős előtakarékossági összeget is tartalmaz.)

    Gáz: 10 258 Ft. (Azt nem említetted, hogy ez az összeg az előző havi fogyasztás díja, vagy éves átalánydíj. Ez pedig a havonkénti kiadások tekintetében lényeges különbség.)

    Áram: 18 046 (úgy 5 ezerrel több, mert az elmü elcseszte). (Magad is megjegyezted, hogy ez azért ilyen magas, mert az ELMŰ cseszte el, de Te az ELMŰ által elcseszett különbségért is a jelenlegi kormányt hibáztatod. Ennyi erővel decemberi kiadásként szembeállíthatnál a havi bevételetekkel egy készpénzes plazma tv, vagy gépkocsi vásárlást is, és akkor még drámaibb lenne a különbség.)

    Víz-csatorna: 20 366 Ft. (Valószínű, hogy a helyzet dramatizálása érdekében felejtetted el megemlíteni, hogy ez az összeg nem egy havi, hanem a szokás szerinti minimum 2 havi fogyasztás díja, de korábbi elmaradás esetén benne lehet még korábbi időszak fogyasztási díja is. Köztudott ugyanis, hogy a víz-csatorna díjat 2 havonta számlázzák.)

    Életbiztosítás: 15 596 Ft. (Ennél a tételnél is elfelejtetted megemlíteni, hogy ez az összeg valószínűleg 3 havi előre fizetett díj, de az sem zárható ki, hogy ez még 3 hónapnál is hosszabb időszakra vonatkozó előre fizetett díj.)

    Tv-net: 7865 Ft.
    Telefonszámla: 5017 Ft.

    Írod, hogy a felsorolásból hiányzik (a teljesség igénye nélkül): jelzáloghitel (kb. 65 000 Ft), negyedéves lakásbiztosítás (13 120 Ft), Kötelező biztosítás negyedéves díja (5200 Ft), Tel. egyenleg feltöltés a gyerekeknek (3000 Ft), tanuló bérlet BKV-ra (2 X 3850 Ft).

    A fentiek összegzése szerint azt állítod, hogy az általad (a teljesség igénye nélkül) felsorolt kiadásaitok összege 184.038,-Ft, amelyet a folyószámládra havonta érkező 115.628,- Ft-ból kell finanszírozni és ezen felül merülnek fel a négytagú család általad nem említett élelmezési-, ruházkodási-, közlekedési-, egészségügyi-, kulturális és egyéb kiadásai.

    A fentieket összegezve az a véleményem, hogy ha az általad ismerteted adatok szerinti bűvészmutatvány igaz lenne, akkor én őszintén gratulálnék neked, de a számok azt mutatják, hogy a helyzet túl dramatizálása érdekében erősen eltorzított adatokat közöltél, vagy pedig nem legális (nem adózott) bevételekkel egészítitek ki a fent említett jövedelmeteket.
    Ha az utóbbi esetről van szó, akkor különösen cinikus dolog Tőled, hogy az alig több mint fél éve hivatalban lévő jelenlegi kormánynak gratulálsz az általad bemutatott helyzetért!

  26. Bakker szerint:

    Tisztelt “?!”!

    Mikor ezeket írtam:
    -46 éves tanárnő múlt havi járandóságáról beszéltem, ha félreérthető voltam bocs.
    -Egy forintot sem csaltam se erre, se arra.
    -Nem hibáztatom jobban a jelenlegi kormányt-e szegényes fizetésért mint elődeit.
    -Ki Bp-en él tudja, hogy a víz-csatornadíj fizetése kéthavonta történik.
    -Életbiztosítás díja havonta értendő és szintén forintra pontos.

    Pontosan tudok számolni, a politikusokal ellentétben én nem bűvészkedem, nem torzítom az adatokat és nem csalok adót. Sőt még nem is hazudok.

    Tisztelt “?!”!
    Egy kicsit jobb szövegértést ha elvárhatnék tőled, tisztelettel veszem. Cserébe próbálok egyértelműbben fogalmazni.

  27. "?!" szerint:

    Kedves Bakker!

    A ma 15:15-kor megjelent írásodhoz az alábbi két megjegyzésem van:

    1.) Szerintem egy 46 éves tanárnőtől, vagy a férjétől sokkal egyértelműbb fogalmazás várható el (ha nem az a célja, hogy a tények torzításával minél drámaibban tüntesse fel a valóságot), mert nincs olyan jó szövegértésű ember aki a 03:52-es írásod bevezető mondatai (“46 éves tanárnő 2 fő kiskorúval és közalkalmazott férjjel. Összes bérjellegű járandósága:… stb.”) alapján nem arra következtetésre jutott volna, hogy Te a 46 éves tanárnő és a férje együttes jövedelmével állítottad szembe az általad ideömlesztett december havi kiadási tételeket.
    Rémélem, hogy azt magad is elismered, hogy egészen más képet mutat, ha a két keresőnek (a tanárnőnek és a férjének) a havonkénti együttes jövedelmét (a gyermekek utáni járandósággal növelten) állítod szembe, a 4 tagú család együttes havonkénti kiadásaival. Ellenkező esetben ugyanis, a részigazságok összerakásából nagy hazugságot lehet felépíteni.
    Ha már belevágtál ebbe a témába, akkor annak eldöntéséhez, hogy van-e okunk sajnálkozni a sanyarú sorsotokon, igazán közölhetnéd a kiadásaitokra fedezetet nyújtó jövedelmeteknek a gyermekek utáni járandósággal növelt együttes összegét!
    Ennek közlése hiányában ugyanis a hozzászólásod csak a jelenlegi kormány elleni hangulatkeltő írásként értékelhető.

    2.) Megható számomra, hogy az alig több mint fél éve hivatalban lévő jelenlegi kormányt, amely két eltartott gyerek esetén gyerekenként havonta 62.500 Ft adóalap csökkentést és különféle gyermekek utáni kedvezményeket (pl.: gáz árkedvezményt) vezetett be (a 15:15-kor megjelent írásod gondolatjeles harmadik sora szerint) “NEM HIBÁZTATOD JOBBAN a szegényes fizetésért mint elődeit”.
    Szerintem egy 46 éves tanárnőnek (vagy a férjének) kellene, hogy legyen annyi realitásérzéke, hogy a szerinte szegényes fizetéséért az alig több mint fél éve működő jelenlegi kormányt NEM CSAK NE HIBÁZTASSA JOBBAN mint az elődeit, hanem az előző szoc-lib kormányoktól örökölt helyzetben EGYÁLTALÁN NE HIBÁZTASSA.

    Az alábbi idézettel emlékeztetlek jelenlegi kormány által a szoc-lib kormányoktól örökölt helyzetre:

    “Nincsen sok választás.

    Azért nincsen, mert elkúrtuk.

    Nem kicsit, nagyon.

    Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.

    Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni.

    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás.

    Gyorsan eljött az igazság pillanata.

    Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük.

    Nincsen tovább.

    Nincsen.

    Magyarország le van írva.

    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.”

    (Ezt a vallomást előadta Gyurcsány Ferenc szoc-lib miniszterelnök, az MSZP elnöke.)

Itt lehet hozzászólni !