„Simor már szeptemberben se kapja meg a 8 millióját!” (Országgyűlési összefoglalóval!)

A Fidesz tudja a megoldást arra az esetre, ha Simor nem lenne képes feldolgozni lelkileg

Magyar Nemzet, Csepel.info

Életmódbeli változtatásokat javasolnának neki. Ha tehetné ön mit javasolna? Írja le a fórumban!

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek alapján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke már szeptemberben nem kapja meg a több mint nyolcmillió forintos fizetését – közölte Lázár János a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője gyermekded megközelítésnek nevezte azt, hogy a nemzetközi szervezetek azért lennének Budapesten, hogy Simor András bére mellett kiálljanak. Mint mondta, reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió a magyar embereket akarja megsegíteni, s nem „silányulnak egy bankelnöki érdekvédelmi szervezetté vagy egy szakszervezeti mozgalommá”.

„Mi nem a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét akarjuk csökkenteni, hanem a jegybank elnökének a fizetését” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az MNB-elnök fizetése – a mennyiséget tekintve – nem pártpolitikai kérdés. „A jegybankelnök úrnak el kell fogadnia, hogy maximum kétmillió forintot kereshet, és hogy ha ezt nem sikerül lelkileg feldolgoznia, akkor van néhány millió ember, aki részletes, személyes tanácsadással, életviteli tanácsadással látja el” – fogalmazott.

Az IMF–EU-tárgyalásokkal kapcsolatos következő lépést firtató újságírói kérdésre Lázár János közölte: az IMF és az EU közleményéből világosan kiderül, hogy a valutaalap és az unió kész az újabb tárgyalási fordulókra. Októberig nincs határidős szükség, akkor jár le az IMF-szerződés, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány kötött meg, és „majd eldönti az IMF, és eldönti a Magyar Köztársaság kormánya, hogy azt a szerződést megújítja, avagy sem, illetve hogy a tárgyalások milyen irányba haladnak” – fűzte hozzá. A frakcióvezető több olyan kormányzati törekvést – például a 120 milliárdos zárolást – megnevezett, amelyet „teljes egészében akceptált az IMF”. Úgy látszik azonban – folytatta –, hogy a valutaalap nem fogadta el a bankadót, és „Simor András bére foglyul ejtette az IMF-es és az európai uniós tisztségviselőket és az MSZP-t”.

Lázár János elmondta: a kormánypárti képviselőcsoport arra is kéri a kabinetet, utasítsa vissza azokat a parlamenti kezdeményezéseket, amelyek a pénzügyi tárgyú törvények visszavonására vagy „parkoltatására” vonatkoznak. A jelenlegi helyzetnek egyetlen megoldása van, a bankadó bevezetése – tette hozzá.

mno.hu

Matolcsy: ősszel folytatódnak a tárgyalások az IMF-EU-delegációval

Egyáltalán nem került veszélybe a magyar gazdaság stabilitása a Nemzetközi valutaalap (IMF) delegációjának távozása miatt − mondta Matolcsy György egy bécsi sajtótájékoztatón.

A magyar kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett − fejtette ki a nemzetközi sajtó képviselői előtt a nemzetgazdasági miniszter, aki osztrák kollégájával, Reinhold Mitterlehnerrel folytatott tárgyalásokat az osztrák fővárosban. Hangsúlyozta, hogy 2010-ben mindössze három európai uniós tagállamban lesz a hazai össztermék (GDP) három százalékánál kevesebb a hiány. A 3,8 százalékos eredmény ezért kivételesen jónak számít − jelentette ki a miniszter.

Jelenleg a régióban minden nemzeti fizetőeszköz nyomás alatt van − felelte arra a kérdésre, hogy tart-e a forintra nehezedő nyomástól. Csütörtökig, amikor a parlamentben végleges döntés születik az intézkedési tervhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról, “lehet némi bizonytalanság” − mondta −, de a végleges döntés segítségével ez meg fog szűnni.

Ami a nemzetközi befektetők bizalmát jelenti, Matolcsy nem lát jelentős kockázatot a küldöttség távozásában. “Az új kormány meghozta mindazokat a döntéseket, amelyek egy fenntartható, idén 3,8 százalékos deficitet eredményeznek majd”. A kormány emellett meghozza azokat a döntéseket, amelyek strukturális reformokhoz vezetnek majd. “Az IMF strukturális reformokat szorgalmazott” − mutatott rá, s felidézte a kormány közszolgálati szférában tervezett intézkedéseit és az egykulcsos adóra tett javaslatot.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a küldöttség két hétre érkezett és két hét leteltével távozott. “Szombat, vasárnap vagy hétfőn utaztak volna el” abban az esetben is, ha egyetértés van a bankadóról. A küldöttség elismerte a kormány erőfeszítéseit, amelyek “tartják” a 3,8 százalékos költségvetési hiányt, de néhány kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal.

Szeptember második felében, október első felében folytatódnak az egyeztetések az IMF-fel − mondta a miniszter az MTI kérdésére. A tárgyalások őszi szakaszában vitatja meg a kormány és a Valutaalap a bankadó 2011-re vonatkozó részét és a jövő évi deficitet.

Nézetkülönbség volt a tárgyalófelek között a bankadó, a nemzeti bank elnökének fizetése és a rossz devizahitelek kezelésére létrehozandó eszközkezelő kérdésében. A kétmillió forintos felső illetményhatár “nem a nemzeti bank ellen irányul”, minden köztisztviselőre vonatkozik − jelentette ki a miniszter. A küldöttség méltatta azt, hogy “az állam magán kezdte a megtakarítást”, ebben májusban még nem hitt a delegáció − fogalmazott Matolcsy György. Megegyezés volt abban is − az MNB-elnök fizetésének kivételével −, hogy a közszférán belül a béreknek és végkielégítéseknek felső határt kell szabni, s hogy az állami vállalatoknál bevezessék a bértömeg-gazdálkodást.

Ha létrejön az IMF-fel a megállapodás, akkor 2,8 százalékra is csökkenhet a jövő évi hiány − mondta Matolcsy György. Megállapodás hiányában “ennél kicsit magasabb” lehet a 2011-es deficit a nemzetgazdasági miniszter szerint. “De a jövő évi hiány végleges száma a jövő évi költségvetésben szerepel majd” − tette hozzá.

hvg.hu

Parlamenti összefoglaló:

Heves vita bontakozott ki hétfőn a parlamentben napirend előtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalásokról. A Fidesz frakcióvezetője szerint, ami a forint körül zajlik, az egyértelmű nyomásgyakorlás, míg a szocialisták a pénzügyi és gazdasági tárgyú törvénycsomag visszavonását javasolták. A kormány képviselője leszögezte: a 29 pontos akciótervet nem vonják vissza.

A fideszes Lázár János azt mondta, hogy van a kormánynak intézkedési terve a bevételek növelésére, ez pedig a bankadó bevezetése, amelyről csütörtökön dönteni fog az Országgyűlés. Kiemelte: ami a pénzpiacokon zajlik a forint körül, az világos és egyértelmű nyomásgyakorlás. Szégyen, hogy a szocialista politikus beállt a nyomásgyakorlók körébe, s a parlament keretei között próbál nyomást gyakorolni – mondta.

Mesterházy Attila (MSZP) ezt megelőzően arról beszélt, hogy hétfőn 290 forint körül járt a az euró árfolyama. Másfél millió családnak van valamilyen devizahitele, őket érzékenyen érinti az árfolyam alakulása. A szocialisták frakcióvezetője azt mondta, hogy kormánypárti politikusok 42 nap alatt kétszer döntötték be a forintot, vettek ki mintegy 150 milliárdot mindkét alkalommal a magyar költségvetésből.

Mesterházy Attila (MSZP) a kormányt ostorozta

A szocialista politikus azt javasolta, minél előbb álljon elő a kormány egy olyan tervvel, amely hozzájárul a forintárfolyam stabilitásának megteremtéséhez. Javasolta, hogy vonják vissza pénzügyi és gazdasági tárgyú törvényeket, kezdjenek konzultációt. “Számunkra fontosabb a magyar emberek érdeke, mint a pártpolitikai érdek” – hangoztatta az ellenzéki képviselő.

Lázár János felszólalásában minderre úgy válaszolt: az MSZP frakcióvezetője a bankok oldalára állt, a kispénzű emberekkel szemben. Az MSZP elnöke cserbenhagyta Magyarország kispénzű embereit, az IMF és a bankadó mellett tette le a voksot, s ez nem először történik így.

Leszögezte: a Fidesz és a KDNP soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amely megsarcolja a kispénzű embereket, elveszi a pénzt a nyugdíjasoktól, és lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat. Nem fogjuk támogatni azokat a kormányzati előterjesztéseket, amelyek a “gatyára vetkőztetett magyar társadalom” újabb megsarcolását jelentik – mondta.

Azt kérik ezért a kormánytól, hogy tartson ki a különadók – egyébként unióban és nemzetközileg ismert – rendszerénél. Húsz év után legyen olyan gazdaságpolitika, amelyben azok viselik a terheket, akiknél van pénz – mondta. Akik a parlamentben esküt tettek, az a kötelességük, hogy elsősorban magyarok legyenek, s csak utána szocialisták, fideszesek, vagy más pártállásúak. Azt kérte, a szocialista politikus a nemzeti érdekeket képviselje minden egyes megszólalásában.

Bencsik János államtitkár a napirend előtti felszólalásokra válaszolva azt mondta: a kormány a 3,8 százalékos hiánycél eléréséhez szükséges intézkedéseket meg fogja tenni, annak ellenére, hogy az előző kormány nehéz helyzetbe hozta a gazdaságot. A 29 pontos akciótervet nem vonják vissza, a szükséges egyeztetéseket lefolytatják, s csütörtökön a vonatkozó szavazásokat lefolytatják.

Hegedűs Tamás (Jobbik) napirend előtt arról beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalódelegációja teátrális körülmények között hazautazott, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a kormányra álláspontja feladása érdekében. Magyarország évtizedek óta nyögi, az IMF által diktált téves diagnózison alapuló téves terápiák káros hatásait – fogalmazott.

Hozzátette:a Jobbiknak sok vitája van a kormányzó többséggel, de amíg a kormány a tárgyalásokon a nemzet érdekeit védi, és a gazdasági mozgástér tágításáért küzd, addig a Jobbik ebben támogatni fogja. Arra kérte a kormányt, ne menjen bele rossz alkuba. Ne hallgassanak a vészmadarakra, Magyarországnak a sarkára kell állnia. Az IMF-en kívül is van élet – fogalmazott, hozzátéve: forduljunk kelet felé.

Bencsik János erre úgy reagált, hogy a nyílt, őszinte és egyenes tárgyalásokat folytattak. A valutaalap elismerte, hogy Magyarország képes a 3,8 százalékos hiánycél tartására, és a kormány kinyilvánította azon szándékát és elkötelezettségét, hogy az idei év vonatkozásában ezt célt biztosítani kívánja. Vita tárgyát képezi, milyen feltételek mellett teljesíti ezt. A 2010. október végéig érvényes megállapodás biztosítja a finanszírozhatóságot, s úgy tűnik újabb részlet lehívására nincs szükség. Azt is elismerte az IMF, hogy a kormányváltáskor nem 3,8 százalékos, hanem közel 5 százalékos hiánnyal kellett szembenézni.

LMP: nemzeti főtárgyalót!

Az LMP a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások nyomán kialakult helyzet miatt azt kéri a miniszterelnöktől, hogy kezdeményezzen ötpárti egyeztetést – mondta Schiffer András a Scheiring Gáborral közös hétfői sajtótájékoztatóján. Az LMP frakcióvezetője azt mondta, hogy ezen az egyeztetésen azt javasolnák, hogy a parlamenti erők lehetőleg közösen jelöljenek ki egy nemzeti főtárgyalót. Hozzátette, hogy a tárgyalásokon képviselt álláspont kapcsán pedig valamilyen nemzeti minimumban kellene megállapodni.

Véleménye szerint ugyanis az növelné a magyar álláspont súlyát, ha amögött egy, a kormányénál szélesebb konszenzus állna.

privatbankar.hu

108 hozzászólás “„Simor már szeptemberben se kapja meg a 8 millióját!” (Országgyűlési összefoglalóval!)” bejegyzésre

  1. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Továbbra is a Simor fizetése a legnagyobb gond?
    Miért nem vezetnek be egy 45%-os adókulcsot a nagy jövedelmekre?

    Ja az már sértené a holdudvar érdekeit is?

  2. bolemann lajos szerint:

    „Mi nem a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét akarjuk csökkenteni, hanem a jegybank elnökének a fizetését”

    Nagy kár, hogy a 2001-es döntésnél nem ez volt a vezérlő-elv. Így Járai pont 72 kisvárosi garzon árához jutott hozzá 6 év alatt.

  3. bolemann lajos szerint:

    a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek jövedelméről az Orbán-kormány javaslatára, a jegybanktörvény módosításával 2001-ben döntött az Országgyűlés, és a Fideszhez közelálló Járai Zsigmond elnöksége alatt Orbánéknak semmi baja nem volt a jegybank vezetőjének fizetésével.

    Álszent, és hazug vagy Orbán

  4. Gigi szerint:

    Igen, valahogy így fest a dolog… 🙁

  5. Gordon szerint:

    Mondjuk 2001-ben nem olyan állapotban volt a költségvetés (kizárólag az 1. Orbán-kormánynak köszönhetően), mint most Gyurcsány-Bajnai – kormányok regnálása után. Ezt ma a már “?!” világosan leírta egy korábbi hsz-ében. Értelemszerű, hogy most spórolni kell. A bankadó is erről szól. A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.

    Sajnálatos hogy az Mszp-t jobban érdekli a bankok és a bankvezérek érdekeinek védelme, mint a társadalom érdekeinek védelem. Remélem megkapják érte a jutalmukat az elmaradó szavazatok formájában.

  6. bolemann lajos szerint:

    Valószínű, hogy spórolásból nyitottak meg újra veszteséges szárnyvonalakat, vagy a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel dobtak ki az ablakon évi 4 milliárd forintot (pálinka jövedéki adó eltörlése), illetve a közteherviselés okán emelték az államtitkári fizetéseket 15%-kal, meg azért a Palinak is járjon má’ élete végéig a villán felül egy autó.

  7. bolemann lajos szerint:

    Délután az euróval szembeni jegyzések már a 292-es szint fölé mentek. Ez az éves mélypont. Ez is gondolom a társadalom érdeke.

  8. Zolika szerint:

    Szemét MSZP! A bankokat véded a magyar emberek helyett? Takarodj a picsába!

  9. bolemann lajos szerint:

    Zolika: személyedben termékeny talajra hullott a fidesz álszent demagóg politikája. Itt nem nép vs bankról van szó. Persze neked így egyszerűbb.

    Az MNB, mint a nevében is benne van a magyar nemzet bankja.

    És akkor még egyszer:
    Simor jelenlegi fizetése azokon a szabályokon alapszik, melyet a parlament 2001-ben fogadott el, fideszes többséggel. Ezen szabály alapján alakult az előző jegybankelnöki ciklusban is a fizetés, mely akkor (bankadót nem fizető járainak) 43-szorosa volt az átlagbérnek, mára a szorzó 39-szeresre csökkent.
    A fidesz járait védte a magyar zemberek helyett?

  10. donquijote szerint:

    Az maszep csak a szokásos féreg módon viselkedik, nincs ezen semmi meglepő sajnos.

  11. Zolika szerint:

    A bankadóról dumálok te gyagyás komcsi barom! Fizessél te helyettük, de én nem fogok! Elég volt! MaSZoPos komcsibankárok takarodjatok!

  12. bolemann lajos szerint:

    Aki 10 éve ellett téged, az a komcsi barom!

  13. bolemann lajos szerint:

    A hétvégi magyarországi események hatására, miszerint eredménytelenül zárultak, megszakadtak a tárgyalások az EU-IMF-küldöttség és a kormány között, Magyarország csődkockázati mutatója is megugrott a hétfői kereskedésben. Ezzel a világ tizedik legkockázatosabb országa vagyunk.

    Tovább az orbáni úton!

  14. "*" szerint:

    Vicces ahogy a Fidesz most megint Simor fizetésével próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy többezer forinttal károsította meg megint a hiteltfizető családokat. A múltkori Kósa-Szijjártó nyilatkozatok 150 milliárd kárt okoztak Magyarországnak. A mostani bénázás ki tudja mennyivel.
    Egyre nagyobb a kínlódás hogy ezt a sok amatőrséget hogy fedjétek el. Jó ez az új irány.

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A rendszerváltás képtelenségei közé tartozik, hogy egykori ÁVH-sok, pufajkások részint személyükben, részint utódaikban visszavehették vagy megtarthatták a hatalmukat. Ezek az érdekszövetségek néhány év alatt – különös intenzitással az utóbbi nyolc évben – önmagukból és köreik­ből közpénzen kitenyésztettek egy új burzsoáziát, és elszegényítették az országot és népét. Hagyományosan „baloldali” sajtójuk pedig híven szolgálta és szolgálja őket máig. Ki veheti komolyan ezek után, hogy a baloldal meg tud újulni? Ki gondolhatja komolyan, hogy ugyanazok az emberek, akik eddig elfogadták vagy kiszolgálták múltjával és jelenével együtt ennek a pártnak a politikai és ideológiai vezetőit, akármit tettek is, azok most új álarcban, új jelmez által képesek lehetnének valami egészen mást tenni, másképpen gondolkodni és érezni, mint eddig? Ki hiheti, hogy a nemzet, a haza rombolói most a történelmi vereség hatására hirtelen a nemzet építői, a hazai érdekek képviselői lehetnek? Nem is utal erre semmi jel.”

  16. GONDOLKODÓ! szerint:

    A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG MAGYAR NEMZETI BANK ELNÖKÉNEK
    Simor András Elnök úr

    Tisztelt Elnök úr!
    Az Önnek írt levelemben kívánom jó szándékomat kifejezésre juttatni, amikor az “átlagember számára is” néhány jelentőségteljesnek tűnő gondolataimat megosztom.
    -Az Elnök úr nap mint nap láthatja, tapasztalhatja az új Parlament, a Kormány heroikus küzdelmét, amelyet a NEMZET, a HAZA érdekében tesz, és szándékozik tenni.
    Most, amikor teátrális jelenetektől sem mentes a Kormányunk IMF-fel folytatott tárgyalása, Önnek kötelessége lenne a
    MAGYAR NEMZET ÉRDEKÉBEN minden tekintetben kifejteni, támogatni e tárgyalássorozatot, a minél sikeresebb
    eredmény érdekében!
    Ön nagyon jól ismerheti ezek tárgyi, technikai menetét, a tekintetben is, hogy milyen “kemény csatákra” van szükség az
    eredményesség érdekében. A kemény csaták megvívására azon emberek képesek, akik elsősorban a NEMZETÜK, a
    HAZÁJUK IRÁNT minden tekintetben HŰEK, és ELKÖTELEZETTEK! Nem véletlen, hogy azok a nemzetek “viszik
    valamire”, amelyek erős identitástudattal bírnak, s ennek szellemében munkálkodnak HŰ FIAI, LEÁNYAI!
    Természetesen nem hagyhatom ki a tárgyaláshoz alapvető, szakmai, stratégiai, felkészültséget, a szükséges információk birtoklásával való diplomatikus megnyilvánulások fontosságát sem!
    -Miután a közvélemény igen tekintélyes hányada úgy ítéli meg, hogy a várható PARLAMENTI, ÉS KORMÁNY DÖNTÉSÉ-
    NEK, elvárásainak az Ön személye, a végzett munkastílusa nem illik bele az új társadalmi, gazdasági folyamatok megvalósíthatóságába, ezért Önnek “lépnie illene!” Igen, ILLENE, mert minden normális demokráciákban egy választás utáni hatalomváltás esetén ez természetes! Csak még nálunk nem! Tessen szíves elolvasni azokat az
    információkat, amelyek az IMF-hez kapcsolódnak! Az ország tisztességes, józanul gondolkodó polgárai csaknem egy emberként támogatják KORMÁNYUNKNAK A NEMZET irányába elkötelezett alapokra helyezett, képviselt tárgyalásait minden tekintetben.
    -Tisztelt Elnök úr!
    Miután Önt személyesen nem ismerem, engedje meg, hogy feltételezzem: inteligens, szakmai felkészültségét
    emberileg jó szándékú tettrekészségét! Ugyan mi okom is lenne mindezt kétségbe vonni? Hiszen, az Önre esett kiválasztáskor nyilván megfelelt azon követelményeknek, amelyek szükségeltettek! AKKOR! Csak, hogy azóta néhány év
    eltelt, a világban lezajlott, és végbemenő folyamatok egészen más szakmai, emberi kvalitású személyek ÁLDÁSOS
    TEVÉKENYSÉGÉRE tartanak igényt!
    A fentiek alapján Tisztelettel kérjük a MAGYAR NEMZET ÉRDEKÉBEN, hogy szíveskedjen az Elnöki székből felállni
    nemes gesztust gyakorolva, amely méltó lenne talán Önhöz is! Higgye el Tisztelt Elnök úr, előbb vagy utóbb elfog jönni az ideje! Most még talán méltóképpen, igazi hazafinak minősülő cselekedettel megteheti!
    Csak zárójelben jó szándékomnak adok hangot, amikor említést teszek a tekintetben, hogy még soha, semmikor
    a világon nem vezettek eredményre a Kormányok elleni dacoskodások! Arról nem beszélve, amikor a nemzet is már
    egyre “felkészültebb állapotban” van! Írom mindezt annak ellenére, hogy igen sokan ismerik a “hátszelek támogatásainak szereplőit”, csak azt nem szabad számításon kívül hagyni, hogy szép lassan előbb, utóbb mind a
    kifarolás eszközét választja. S Ön Tisztelt Elnök úr, egy szál magára hagyakozhat!
    Maradok további Tisztelője, különösen akkor, ha a NEMZET ÉRDEKÉBEN meghozza az ön számára is erényt kovácsoló áldásos döntését!!!

  17. GONDOLKODÓ! szerint:

    A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG, A MAGYAR NEMZETI BANK ELNÖKÉNEK

    Tisztelt Elnök úr!
    Végül engedje meg, hogy megajándékozzam az alanti ADY ENDRE verssel.
    Bizonyára Ön is tetszik ismerni, akkor talán hasznára lehet az új dimenzióba történő elhelyezése, átértékelése,
    újragondolása. Amennyiben még sem tetszene ismerni, úgy módfelett örülök, hogy valami nagyon szépet, s jót
    adhatok Tiszteletem jeléül Önnek AJÁNDÉKBA!

    ADY ENDRE IMÁDSÁG HÁBORÚ UTÁN

    Uram, háboruból jövök én,
    Mindenek vége, vége:
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

    Nézd: tüzes daganat a szivem
    S nincs, mi nyugtot adjon.
    Csókolj egy csókot a szivemre,
    Hogy egy kicsit lohadjon.

    Lecsukódtak bús, nagy szemeim
    Számára a világnak,
    Nincs már nekik látnivalójuk,
    Csak Téged, Téged látnak.

    Két rohanó lábam egykoron
    Térdig gázolt a vérben
    S most nézd Uram, nincs nekem lábam,
    Csak térdem van, csak térdem.

    Nem harcolok és nem csókolok,
    Elszáradt már az ajkam
    S száraz karó a két karom már,
    Uram, nézz végig rajtam.

    Uram, láss meg Te is engemet,
    Mindennek vége, vége.
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

  18. Gordon szerint:

    “Hasonlóan fogalmazott a Fidesz egyik befolyásos politikusa is, aki szerint a kormány azt vette zokon, hogy az IMF nem csak abba akart beleszólni, hogy mekkora legyen a hiánycél, hanem abba is, hogy azt milyen intézkedésekkel érjék el. Egy, a tárgyalásokat követő kormányzati tisztviselő azt mondta, az IMF tárgyalói kifogásolták többek között azt, hogy meghosszabbították a gázártámogatás rendszerét.”

    http://www.origo.hu/itthon/20100719-minden-minisztert-ki-akart-faggatni-az-imf-a-targyalasok-megszakitasa.html

  19. Gigi szerint:

    Simor fizuját hozni minden cikkcímben csak elterelés, nem veszitek észre?! Közben a kormánypártiak (és szimpatizánsaik) megnémulnak, hogy a legkeservesebben boldoguló családok (a középréteg, amely egy lépést feljebb akart jutni a hitelekkel) nyakába most újabb terheket lógattak… Miért nem érdekli őket ez a réteg? Nélkülük is megvan a 2/3? Ennyi a titok?

  20. Gordon szerint:

    A Simor is felelős a történtekért. Már korábban is kár volt hangulatkeltő nyilatkozatokat tenni, és elbizonytalanítani a befektetőket. A fizucsökkentésének semmi köze sincs az MNB függetlenségéhez.

    Simor bármire képes azért a havi 6 millióért? Ezért cserébe nem két millióra, hanem jelképes 1 forintra csökkenteném a havi fizetését. Akkor megértené hol a helye.

    Ne okozzon több kárt az embereknek!

  21. GONDOLKODÓ! szerint:

    Szélhámosság felsőfokon ?

    “25 milliárd dollár IMF-hitel: a spekulatív tőke lehúz minket
    A Nemzeti Bank csak asszisztál?
    [2009.06.28. 16:30]
    Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke szerint felesleges volt a 25 milliárd dolláros IMF-hitel. Szerinte így akarja
    kimenteni a nemzetközi spekulatív tőke a nyereségét, amit – többek között – a lakáshiteleket törlesztő magyar állampolgárok fizetnek. Továbbmegy: a
    Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi pénzpiac elkötelezettje. Beszélgettünk még az ingatlanadóról és a lakáshitelek növekvő törlesztőrészletéről.
    1. Varga István: az IMF-hitelről világosan
    IMF-hitelről világosan
    – A 25 milliárd dollárnyi IMF-EU készenléti hitel célját – amit Magyarország kapott – még mindig misztikus köd lengi be. A potentátok szerint ez a hitel
    akadályozta meg Magyarországon az államcsődöt. Most végül is mi az igazság?
    – Az ország nemzetgazdasága négy nagy alany együttese. A családok, a vállalatok, az állam és a bankrendszer. Mikor egy ország hitelt vesz fel, akkor
    megvizsgálható, hogy kinek a javát szolgálja, és kinek a terhe. Az IMF-től (Nemzetközi Valutaalap) és az EU-tól felvett, illetve az eddig lehívott több milliárd
    eurós kölcsön a bankrendszert szolgálja, de az állam terhe, vagyis végső soron a polgárok terhe. Nekik kell helyt állniuk azért a kötelezettségért, amit a
    hitelfelvétel kapcsán az állam magára vállalt. Ez a pénz nem szolgálja a vállalkozásokat és a lakosságot, hogy munkahelyeket hozzanak létre, bővüljön a
    fogyasztás vagy megélénküljön a gazdaság. De nem szolgálja az államot sem, hiszen az állam nem használhatja fel beruházásokra, fejlesztésekre vagy a
    vállalatok feltőkésítésére. Ezt a pénzt az állam a Magyar Nemzeti Banknál tartja tartalékban, és azt a célt szolgálja, hogy ha a Magyarországon jelenlévő
    külföldi tőke távozni akar, akkor elegendő devizát találjon „raktáron”, amire átváltja a forintban szerzett jövedelmét.
    – Azt is mondják, hogy ez a hitel elősegítheti a magyarországi kereskedelmi bankok likviditásának megőrzését, amivel a lefulladt magyar gazdaságot
    támogathatják.
    – A kereskedelmi bankok a Magyar Nemzeti Bank kérdőíves felmérése szerint nem kívánják bővíteni a hitelezési tevékenységüket, sőt, szűkítik és drágítják. A
    kereskedelmi bankok kivonják a pénzt a vállalatokból, és a nemzeti banknál tartalékolnak. Ami további munkahelyvesztést és válságszituációt teremt. Nem
    arról van szó, hogy a válság hatására gyengül a gazdaság, hanem a bankok magatartása miatt gyengül a gazdaság, és ezt válságként érzékeljük.
    – Az IMF mögött nemzetközi pénzügyi érdekeltségek állnak.
    – Az IMF fő részvényese az USA, és gondoskodik az érdekeltségi körébe tartozó intézményről. Bár a Nemzetközi Valutaalap jogi értelemben az ENSZ
    intézménye, de valójában az amerikai gazdaságot és érdekeket szolgálja. Éppen ezért az USA a saját számvevőszékét küldte ide, hogy vizsgálódjon, miként
    használja fel Magyarország az IMF pénzét, mennyiben felel meg ez az amerikai érdekeknek.
    – Ön szerint mit kellett volna csinálnunk, hogy saját érdekünkben cselekedjünk?
    – Nem kellett volna felvennünk ezt a hitelt, mert nem volt rá szükségünk. Nem adódott zavar az államadósság-kezelésben, hiszen a nálunk működő
    kereskedelmi bankok sem kerültek pénzzavarba, sőt, még nagyobb a nyereségük, mint korábban. Elegendő volt a tőkeellátottságuk, és szó sem volt arról, hogy
    az anyabankok úgy döntöttek volna, hogy pénzt vonnak ki Magyarországról. Ez valójában a nemzetközi pénzpiacon teremtett zavar hatására kibontakozó
    krízishangulat. Ezt használták ki arra, hogy egy olyan hitelt vegyünk fel, aminek feltételeként kvázi kötelezvényként írták elő, hogy a szerkezetváltoztatásokat,
    a szociális célú kiadások csökkentését végrehajtsuk. Ami nagyon lényeges, hogy amíg a kötvénykibocsátások esetében nincs közvetlen fedezet, hiszen az adók
    biztosítják a visszafizetést, addig az IMF-hitelnél Magyarország felajánlotta a még meglévő közvagyont fedezetnek. Minden állami ingatlan, vállalat fedezetül
    fel van ajánlva. Persze ezt nem dollárra vagy euróra vonatkozó éles elszámolásként kell értenünk, hiszen nem mérték fel, hogy mi mennyit ér. Ez gyakorlatilag
    a nyomásgyakorlás eszköze.
    – Az IMF-hitel kötelezi Magyarországot arra, hogy vezessük be az ingatlanadót. Ez egy demokratikus országban hogyan képzelhető el?
    – Az IMF gyakran más országoknál is így jár el, hogy bizonyos kötelezettségeket elvár a hitelfelvevőtől. Ugyan nem jön létre szerződés az ország és az IMF
    között, de az adott államnak nyilatkoznia kell arról, hogy mit vállal és teljesít, amit persze az IMF súg meg neki. Az IMF mindig elhárítja a felelősséget
    magáról, hiszen a súlyos következményekkel járó kötelezettségeket az ország hajtja végre. Az IMF-hitel nem az ország érdekét szolgálja, de maga a
    mechanizmus elfedi a lényegi beavatkozást. Az IMF a fuldoklót úgy menti ki, hogy közben a kötelet a nyakára hurkolja.
    – De hát az amerikai tőke amúgy is itt van cégekben, részvényekben stb. Miért kell az IMF-en keresztül még egy újabb csatorna?
    – Az IMF azt szolgálja, hogy az adott országból több erőforrást lehessen kipréselni, ezáltal az amerikai tőke biztonságát és jövedelemszerző erejét növelik.
    25 milliárd dollár IMF-hitel: a spekulatív tőke lehúz minket
    2. Növekvő törlesztőrészletek
    Növekvő törlesztőrészletek
    – A válság óta bűvös szóként tört be a köztudatba: árfolyamkockázat. Hiszen szinte minden banki költségnövekedést ezzel magyaráznak. Hogyan nőhetett
    nagyságrendekkel a lakáshitelesek havi törlesztőrészlete?
    – Az embereket nem avatják be az ok-okozati kapcsolatokba, az elszámolások sem átláthatók. Először nézzük az árelmozdulást, hogy miért kell többet fizetni!
    Ha a forint árfolyama 10 százalékkal gyengül, akkor az éppen aktuális törlesztőrészletben a tőketartozás és az aktuális kamat is növekszik 10-10 százalékkal. Az
    árfolyamhatás 10-30 százalékkal is elmozdíthatja a törlesztőrészlet nagyságát. Ha valaki ráadásul éppen nem tud fizetni, akkor jön a késedelmi kamat, és ha
    ezután törleszt is valamennyit, először leveszik a késedelmi kamatot, meg a különféle díjakra a költségeket, így előfordulhat, hogy már nem marad pénz a
    tőketörlesztésre, amit kvázi nem fizet, vagyis ismét késedelmi kamatot számolnak fel. A bankok képesek halmozottan ráterhelni az adósra a késedelmi kamatot.
    Mivel ez a viselkedés az összes bankra jellemző, fel sem tűnik az embereknek. De vannak egyéb díjak is. A bankok éltek és élnek egy-két trükkel. Ilyen trükk
    például az, hogy az első év során kisebb havi törlesztőrészletet számítanak, ezt a szerződésmódozatot Amerikában találták ki, beetető kamatozásnak hívják. Ha
    lejár ez a kedvezményes időszak, akkor egyébként is megugrik a törlesztőrészlet. Sokaknál egyszerre jelent meg – a kedvezmény elmúltával – a valódi
    törlesztőrészlet és az árfolyamnövekedés.
    – Kik mozgatják az árfolyamot?
    – Öt-hat nagy spekuláns üzleti érdekből mozgatja a forint árfolyamát, hiszen a spekulációval akkor lehet pénzt keresni, ha változás van, amit elő kell idézni.
    Érdekes módon, amikor bezár Magyarországon a bank, akkor mozdul el igazán az árfolyam. Nem akkor, amikor nálunk munkaidőben pénzpiaci események
    történnek, hanem mikor New Yorkban és Londonban az időeltolódás miatt még bőven játszanak, nálunk pedig már véget ért a nap. Ebből látszik, hogy távolról
    rángatják a forint árfolyamát. Erről azonban a szerencsétlen lakáshitelt felvevő nem tehet. Őket kifejezetten megkárosítják.
    – Akkor ezek a játékosok megvárták, amíg Magyarországon kitört a deviza alapú hitelláz, és elkezdtek kaszálni?
    – Igen, de más okból. Magyarországra ugyanis jelentős spekulatív pénz áramlik be, mert nálunk nagy a kamat, míg mindenhol máshol kicsi a kamat. Átváltják a
    devizát forintra, és várják, hogy ketyegjen a magas kamat, aztán visszaváltják devizába, és elviszik a nyereséget. Ha azonban közben leértékelődik a forint,
    akkor hiába gyűjtöttek kamatot, a visszaváltásnál kevesebb eurót kapnak érte, így nem tudnak jelentősebb jövedelmet realizálni. Éppen ezért – mióta rosszul
    megy a gazdaság, azaz 2006 nyara óta – a kereskedelmi bankokhoz áramlik a spekulációs tőke. Különösen 2008 első félévében áramlott be óriási pénz. 43
    milliárd euróról van szó. Ez a sok pénz mind jövedelmet akar, és nem akar árfolyamveszteséget. Ezért a kereskedelmi bankok egy másik műveletet is beiktattak:
    ügyfeleket szereztek maguknak, akik kifizetik az árfolyamkockázatból adódó veszteségeket. A lakáshitelt felvevőket – ha elmozdul az árfolyam –
    többletbefizetésre kényszerítik, így a többletbevételből a kereskedelmi bankok fedezni tudják a spekulatív pénzek – szintén árfolyamból adódó – veszteségeit,
    és a nyereséget ki tudják vinni az országból. Ezt a pénzvilágban ellenüzletnek hívják. A spekuláció tárgya tehát a magyar családok kifosztása. A nemzeti bank
    vezetése ma kizárólag a spekulációt szolgálja, valójában a nemzetközi pénzpiaci játékosok ügynöke. Ez nem csoda, hiszen a pénzügyi tanácsadó cégek
    kizárólag a pénzügyi piac érdekében alakítják Magyarországon a törvénykezést, a pénzügyi tudatot és hangulatot, motiválják a politikusokat.
    Az ingatlanadóból fedezik a nemzetközi spekuláns tőke nyereségét
    Mit lehet tenni?
    1. Mit lehet tenni?
    – Egy kormányváltás akkor nem sokat számít.
    – Dehogynem. Nem törvényszerű, hogy így működjenek a dolgok. Magyarországon semmi sem indokolja a magas kamatlábat. A nemzeti banknak kötelessége
    leszállítani a kamatot. Ez ellen az az érv, hogy akkor kivonul a tőke. Bárcsak kivonulna! Hiszen rajtunk élősködik egy csomó pióca.
    – Az emberek többsége azt hiszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy hazai intézmény, és nem tudják, hogy a központi bankok rendszerének egyik eleme. Akkor mit
    várhatunk tőle?
    – A Monetáris Tanácsban a pénzpiac érdekeltjei a pénzpiac érdekeinek megfelelő döntéseket hoznak. Nézzük a problémát távolabbról! A családoknak, az
    államnak, a vállalatoknak és a bankoknak van saját mérlegük. Ezek a mérlegek különböznek. Az első három mérlege és a bankrendszer mérlege alkot két fő
    csoportot, amelyek egymásnak tükörképei. A bankrendszer aktívái a nem banki szereplők kötelezettségeit, vagyis adósságait jelentik. Minél jobban megterheli a
    bankrendszer a „nem-banki” szereplőket, az annál jobb a bankoknak, és rosszabb a „nem-banki” szereplőknek. Ezt a fajta szembenállást nálunk tagadják, és azt
    hiszik, hogy a bankok és az állam mérlege egy és ugyanaz. Egy nemzetgazdaságnak a nem-banki szereplők mérlegét kellene egyensúlyban tartania. Mi pedig
    folyamatosan a bankok mérlegét akarjuk egyensúlyban tartani. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor kiderül, hogy a banki mérlegek nagy nyereség mellett
    rendben vannak, a többi három mérlege viszont tragikus.
    – Más országokban hogyan működik – kissé nagyképűen és leegyszerűsítve – a kapitalizmus? Ahogy nemrég egy országos internetes portál is megfogalmazta:
    Magyarország a féltudású elit országa. Régi diplomák, rossz országokban, elkényelmesedett agytekervények, versenyképtelen ötletek, bebetonozott struktúrák,
    mérhetetlen korrupció. Mikszáth Kálmán irigykedne. Akkor mit várunk az átlagpolgároktól?
    – Egy észbontó agymosáson vagyunk túl abban a kérdésben, hogy mit jelent a kapitalizmus. Lehet, hogy azért is, mert a magyar nyelv izolált, és a mindennapi
    életben nem nyert teret a külföldi szakirodalom. A németek például viszonylag széles szakirodalmi bázison élnek, ezért a különböző ismeretek ütköztetéséből
    egy normális „tudat” fejlődött ki. Mivel Magyarország kicsi, hatékonyan lehet manipulálni, így az emberekben olyan kapitalizmuskép alakult ki, hogy azt
    hiszik, ami most van nálunk, az a helyes út. Holott ez egy átverés.
    – Korábban több csörte zajlott a kormány és az ellenzék között a nemzeti bank függetlenségének megőrzéséről, noha mára úgy tűnik, mintha a nemzeti bank
    nem is képviselné annyira hatékonyan a nemzeti érdekeket. Vagyis mégsem olyan jó nekünk a nemzeti bank függetlensége. Teljesen független szervezet,
    gyakorlatilag érinthetetlen.
    – 43 milliárd eurónyi spekulatív tőke jött be az országba. De hol van? Azt mondják, hogy a bankokban. Ez nem igaz, hiszen a pénz soha sincs ott, ahová
    érkezik. Beérkezett a kereskedelmi bankokba, de már aznap vagy másnap továbbment oda, ahol jövedelmet tud szerezni. Vagyis a nemzeti bankba, mert ott
    nagy kamatot ígérnek, és az MNB köteles befogadni ezt a pénzt, és köteles kamatot fizetni érte. A nemzeti bank kiszolgálja a kereskedelmi bankokat, és nagy
    jövedelemmel táplálja őket. De a nemzeti bankról szóló törvény szerint annak kamatveszteségét a költségvetés köteles megtéríteni. A nemzeti bank
    gyakorlatilag a költségvetés terhére táplálja a kereskedelmi bankokat, azok pedig a spekulációs pénz tulajdonosait. A költségvetés megfejése történik. De mit
    csinál a nemzeti bank ezzel a pénzzel? Ez a pénz még aznap továbbvándorol külföldre, mert a nemzeti bank köteles a tartalékait külföldön tartani. Mert akkor
    biztonságos, ha nem az országban van. Nézzük a folyamatot a gyakorlatban! Például a Deutsche Bank elküldi a német hátterű magyarországi kereskedelmi
    bankba a pénzt. Az továbbadja a nemzeti bankba, az pedig elküldi külföldre, mégpedig a Deutsche Bankba. Míg a Deutsche Bank 1 százalékot fizet a magyar
    nemzeti banknak, addig mi 9 százalékot fizetünk neki. Lényegében a két kamat közötti különbözetet egymás között elszámolják, és viszik ki a jövedelmet. A
    pénz valójában meg sem járja ezt az utat, a pénzáramlás csak az üzleti könyvekben jelenik meg. Ezt kamatswapnak hívják. A pénz állandóan úton van,
    állandóan áramlik, és az áramlásokból jelentkező jövedelmeket csapatják le itt és ott. Magyarország folyamatosan a nemzetközi pénztőke javára csapatja le a
    jövedelmeket.
    Az ingatlanadóból fedezik a nemzetközi spekuláns tőke nyereségét
    2. Az ingatlanadó csapdái
    – Az ingatlanadóról mi a véleménye?
    – A megdrágított lakáshitelezések miatti otthonvesztéseket növeli az ingatlanadó. Ha nekem van egy házam, az évente a 2-3 százaléknyi amortizáció folytán
    legalább ekkora költséget is generál a karbantartás miatt. Valahol máshol kell megkeresnem azt a jövedelmet, amit ráfordítok a karbantartásra. Ugyanez van a
    lakások esetében is. Egy társasházban mindenki fizeti a közös költséget. Tehát kiadásom keletkezik az ingatlanommal kapcsolatban. De ha ehhez járul az
    ingatlanadó, akkor azt is valahonnan máshonnan szerzett jövedelemmel kell fizetnem. Ha mondjuk 150 ezer forint a havi fizetésem, és eddig 10 ezer forintot
    költöttem a lakásra, akkor most még plusz 10 ezer elmegy. És nem marad elég jövedelmem egyéb célokra. Vagyis kiszívják a gazdaságból a pénzt, beviszik az
    államháztartásba, ami így fizetőképes lesz a pénzügyi spekuláció kamatszámlájának kifizetésére, hiszen a nemzeti banknál képződő kamatszámlát a
    költségvetésnek kell kifizetnie. Az ingatlanadó olyan adó, ami mögött önmagában jövedelemképzés nincs, de jövedelemkiszívás van. Nem generál másoknak
    több jövedelmet, egy központosított elszívásról van szó, amely kizárólag a pénzpiac érdekét szolgálja.
    – Mindig a Nyugatra hivatkoznak, ahol az ingatlanadónak komoly hagyományai vannak.
    – Magyarországon a bérek nem tartalmazzák a lakhatás költségét. Olyan bérszinten élünk, amibe nem fér bele sem a lakás építése, sem a lakáshitelek normál
    körülmények közötti törlesztése, és nem fér bele a lakásbérlet sem. A mai magyar jövedelmek nem biztosítják a lakhatás feltételeit. Sokféle hatást válthatnak ki
    az ingatlanadóval: kikergetik az embereket az otthonukból, illetve az ingatlanok értékét csökkentik.
    – Ide kapcsolódik, hogy miért ilyen alacsonyak a hazai bérek? Folyton a termelékenységre hivatkoznak, ámbár az elemzéseket multinacionális cégek állítják
    össze. Így aztán az emberek természetesnek veszik ezt a kis fizetést. A kör pedig bezárul, az információ megtagadva.
    – Ezért mondom, hogy magyar nyelven lehet butaságokat beszélni. Ha valaki elég sokszor mondja, akkor az emberek el is hiszik. A magyar benzinkutas
    ugyanúgy dolgozik, mint az osztrák benzinkutas. Ha körülnézünk, a nemzeti jövedelem előállításában aktív emberek termelékenységi mutatóiban lényeges
    különbség nincs. A magyar feldolgozóiparban és szolgáltatóiparban nincs lényeges különbség. Amikor a szolgáltatásban például a bér tizede az európainak,
    akkor a statisztika úgy mutatja ki, hogy tizednyi hatékonysággal dolgozik. Mert a bér jelenti a mércét. Lényegében ez megint egy óriási átverés. Ha a GDP-be
    beleszámítom a kormányzati munkát is, és egy köztisztviselő egyed annyi bérért dolgozik, mint egy osztrák, akkor a kormányzati teljesítmény is negyede lesz
    az osztráknak, és így alacsony a GDP. És akkor azt mondják, hogy azért olyan alacsony a GDP, mert nem vagyunk elég termelékenyek. Csak azt kell megnézni,
    hogyan számítjuk a termelékenységet.
    – Ha történetfilozófiai síkról közelítjük meg Magyarország felzárkózását a nyugati országokhoz, akkor a kvázi gyarmati státusz hogyan törhető át? Hiszen a
    centrális, félperifériális, perifériális világok között alig van átjárás. A centrális Nyugat éppen azért centrális, mert kiszívja a félperifériák és perifériák
    energiáit. Magyarország köztudottan félperifériális ország a mohácsi csatavesztés óta.
    – Az EU alapító szerződése, a Római Szerződés, amit 1992-ben korszerűsítettek, jelenlegi formájában rossz. Az unió gazdaságpolitikája a szabad versenyen és
    a nyitott piacon alapszik, amit a 98. és a 105. cikkely tartalmaz. Ugyanakkor az 1. cikkely azt is mondja, hogy az emberek boldogulásáért az emberekhez a
    lehető legközelebb kell hozni, és átláthatóvá kell tenni a döntéseket, ez a szubszidiaritás elve. Ez ellentmondás, hiszen a nyitott piac nem átlátható az emberek
    számára, és a társadalomtól elszakadva hozzák a döntéseket. Az elmúlt hónapokban kibontakozó válság mindenki előtt világossá tette, hogy az unión is
    túlmutató pénzpiac mennyire hamis és spekulatív. Az uniós országok kormányai a válság hatására több mint 3000 milliárd eurónyi kötelezettségvállalással
    terhelték meg Európa polgárait. Ez az jelenti, hogy a 400 millió európai polgár egyenként több mint kétmillió forintnyi átlagadósságot kapott a nyakába.
    Kiderült, hogy nem hatékony a szabad verseny dogmája. Az unió vezetése ugyanakkor nem hajlandó ezzel szembenézni, hanem elkártyázzák az uniós polgárok
    jövőjét. Meg kellene változtatni az alapszerződést is, hiszen a jelenlegi feltételek mellett Magyarország sohasem fog felzárkózni a perifériáról.
    Magyarország pénzügyi eszközállománya 22500 milliárd forint volt 2008 végén. Emellett 50 ezer milliárd forint a kötelezettségállomány. A nettó hiány tehát
    kb. 28 ezer milliárd forint. Vagyis az eszközök teljesen egészében külföldi kézben vannak, hiszen a kötelezettségek fejében járadékot akarnak szedni. Tehát mi
    50 ezer milliárd után fizetünk járadékot, aminek a fedezetét 22500 milliárdból akarjuk előteremteni.”

  22. Gordon szerint:

    De miért nem tudsz egy forrást odabiggyeszteni!?

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Az MNB Elnökének azonnal mennie kell bármi áron!
    Aki a fenti cikkböl sem érti, hogy mi folyik itt az többé ne próbálja megmagyarázni ezt az egészet! Nekem legalább is ne! Hozzá se kezdjen!
    No ki vezette bele az országot ebbe a fene nagy pénzforgásba, KIZSÁKMÁNYOLÁSBA? LEHET GONDOLKODNI, TÖBBET MÁR TÉNYLEG NEM SEGÍTHETEK!

  24. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Kár, hogy a piac nem olvassa a Csepel Infón a sok okost. Biztos nem így állna a forint és a BUX.

    Abba azért mindenk megnyugodhat, hogy a bankadó miatt nem lesz kevesebb egyetlen egy banki felső vezető fizetése sem.
    Az adó egy részét úgyis mi fogjuk megfizetni.
    A Bankadó nem hosszútávú stratégia csak egy átmeneti sarc.

  25. GONDOLKODÓ! szerint:

    Én szépen kértem a Simor Elnök urat a lemondásra, mert ebből igazán nagyon, nagy bajok származhatnak, sokaknak!
    Remélem értitek, miért utazott gyorsan haza az IMF?
    Ha Kormány (Fidesz) borítaná bilit kész anarchia lenne, mióta írom nektek értelmes csepeliek? Kb. január óta, csak nektek elkerülte a figyelmeteket!
    Itt van az EU is mit is féltenek annyira? A befektetett tőkéjüket, ill. annak a világon szinte a legmagasabb kamatait, hozadékát!
    Egy esetleges borításnál (aminek nincs esélye) összeomlana a világ pénzügyi, gazdasági fonákul kiépített folyamata! Lásd Görögország azonnali megsegítését!

  26. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ja vészesen közeleg Portugália, Spanyolország, Olaszország stb. mindenkit én sem sorolhatok fel!
    Ezek már szintén jó ideje borotvaélen táncolnak.

  27. Királyerdei szerint:

    Az IMF csak a dominó-effektustól fél.Ha egy ilyen kis ország nem azt teszi,amit követelnek,akkor mit lehet várni a nagyobbaktól?
    Bedobni megint egy Kósa-riadalmat?Akinek egy csepp esze van,az tudja,hogy a valósághoz semmi köze sem volt.

  28. GONDOLKODÓ! szerint:

    Szívből GRATULÁLOK NEKED T. KIRÁLYERDEI!

  29. bolemann lajos szerint:

    “A Simor is felelős a történtekért. Már korábban is kár volt hangulatkeltő nyilatkozatokat tenni, és elbizonytalanítani a befektetőket. A fizucsökkentésének semmi köze sincs az MNB függetlenségéhez.”
    Ez marhaság. A befektetők leszarják Simor fizetését. Őket csak a tervezett hiány érdekli (Idén 3,8%), amit a fidesz nem tud tartani csak akkor, ha csökkenti a kiadásokat, vagy növeli a bevételeket pl. lemond a gazdagoknak előnyös (nem is kicsit) egykulcsos adóról. Az átlagember fizeti meg a havi félmilliónál magasabb jövedelműek adóterheinek csökkentését (a társadalmi szolidaritás jegyében)

  30. GONDOLKODÓ! szerint:

    ADY ENDRE IMÁDSÁG HÁBORÚ UTÁN

    Uram, háboruból jövök én,
    Mindenek vége, vége:
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

  31. Vica szerint:

    GONDOLKODÓ!:
    2010. július 19., hétfő 20:26-kor írt idézetét itt találtam:
    http://www.ingatlanmagazin.com/9824/25_milliard_dollar_IMF_hitel_a_spekulativ_toke_lehuz_minket

    Mint oly sokminden, bizonyára több helyen is megtalálható még a nyilatkozat.

  32. Vica szerint:

    Az általam belinkelt cikk csupán egy részét tartalmazza a GONDOLKODÓ által belinkeltnek. Az eredeti forrást még nem találtam meg ezek szerint.

  33. Attila szerint:

    Gordon!

    Egyszer már leírtam, hogy az IMF mondja meg, hogy mennyi legyen a hiánycél, és gyakorlatilag azt hogyan érjük el. Ennek a fejében adták oda a hitelkeretet. Bár egyértelműen nem Orbánék kötötték meg a szerződést, de nagy átb@szás azt mondani, hogy majd ebből enged az IMF. Nincs miről tárgyalniuk.
    Egy biztos, a Fidesz nagy szarban van, sajnos nem fog tudni tenni semmit.
    Egy járható út van, felébredni és kiállni magunkért.

  34. " ?! " szerint:

    Kedves “IMF és Simor párti” itt tobzódó csepeli kommancs kommandó!

    Próbáljátok már megmagyarázni a magyar államadósság alábbi adatait:

    1.) 1989 őszén Németh Miklós miniszterelnök hozta nyilvánosságra , hogy Magyarország akkori államadóssága meghaladta a 20 milliárd USA dollárt (nem Ft-ot, hanem USA dollárt), és a kormány akkor mindössze másfél hónapra elegendő tartalékkal rendelkezett az állam működtetéséhez abban az esetben, ha az esedékes törlesztő részletek fizetését a kormány felfüggeszti. (Ez a helyzet késztette a szocikat a hatalom átadására, és ezzel az örökséggel indult az Antall-kormány.)

    2.) 1994-95 fordulóján Békesi László (a Horn kormány pénzügyminisztere bejelentette), hogy a magyar költségvetés kamatcsapdába került, mert az államadósság elérte a 32 milliárd dollárt, a GDP 87,4 százalékát. (Ezért volt szükség a Bokros csomagra.)
    Ebben a helyzetben az 1995-ben végrehajtott 6 milliárd dolláros energiapiaci privatizáció mentette meg az országot az államcsődtől, amelynek eredményeként a magyar árampiac, Európában példátlan módon, külföldi kézbe került.
    A Bokros csomag és az energiapiaci privatizáció eredményeként csökkent az államadósság 1996 végére a GDP 74 százalékára.

    3.) Az adósság visszaszorítása az 1998 őszén hivatalba lépett első Orbán-kormány erőfeszítéseinek az eredményeként 2001 végére a GDP 54 százalékára, kb. 7800 milliárd Ft-ra csökkent.

    4.) Medgyesi Péter két éves kormányzása alatt (a 2004-es megszorító csomag ellenére) az államadósság a GDP 59 százalékára emelkedett.

    5.) Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki székfoglaló beszédekor az államadósság még csak kb. 11 ezer milliárd Ft volt, de Gyurcsány 2004 őszén történt hatalomba lépésével igazi ámokfutás kezdődött.
    Az államadósság 2005 végére a GDP 62 százalékára, 2006 végére a GDP 66 százalékára emelkedett.
    2007. május 21-én nyilatkozta Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke, hogy „az ország nyakig eladósodott, a költségvetés adóssága több mint 15 ezer milliárd Ft, és a lakosság is hatezer milliárd Ft-tal tartozik a pénzintézeteknek.
    A 2007 évi megszorítások eredményeként bekövetkezett megtorpanás után, az adósságállomány 2008-ban a GDP 73 százalékára, 2009 végére pedig a GDP 78 százalékára emelkedett

    Ez azt jelenti, hogy Magyarország 2010 elején fennálló kb. 100 milliárd USA dollár (kb. 22 ezer milliárd Ft) államadósságának a felét a Gyurcsán-kormány és a Bajnai kormány produkálta, miközben a maradék állami vagyon nagy részét (közöttük a Budapest Airport-ot, a Dunaferr-t, a MÁV Cargo-t, a Richter Gedeon Rt.-t) is eladták.

    Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a devizában jegyzett hitelállománynak az államadósságon belüli aránya rohamosan növekedett, és ennek eredményeként 2010 január végére a devizában fennálló államadósság elérte 9,5 ezer milliárd Ft-ot.
    Így sikerült a drasztikusan növekvő államadósságon belül, a 2004 évi 23 százalékról 46 százalékra növelni a devizában fennálló államadósság arányát.
    (Tehát ebben az időszakban nem csak a magyar lakosság adósodott el devizában, hanem a magyar állam is.)

    A nemzetközi tőkepiacok 2008 őszén történt befagyása miatt nem tudott kemény valutához jutni az ország, miközben az esedékes tőketörlesztéseket fizetni kellett volna.
    A garantált államcsődtől ekkor a Nemzetközi Valutaalap és IMF segélycsomagja mentette meg az országot, amely ellenében Magyarország képviseletében Veres János pénzügyminiszter és Simor András MNB elnök aláírta az IMF-nél azt a megszorító programot (pl.: a 13 havi nyugdíj megvonását), amelynek a végrehajtását Gyurcsány nem merte bevállalni, ezért adta át a kormányzást Bajnai Gordonnak, aki a megállapodásban rögzítetteket a Bajnai-kormány kormányprogramjaként hajtotta végre.
    (Valószínű, hogy ennek a megállapodásnak az aláírását honorálja az IMF azzal, hogy igyekszik Simor Andrásnak a 8 millió Ft-os elnöki fizetését megvédeni.)

    A jelenlegi helyzetünket súlyosbítja, hogy a Bajnai-kormány a 2010. évet kétmilliárd dolláros amerikai kötvénykibocsátással kezdte, továbbá, hogy az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint a tartozások törlesztésére az idén Magyarországnak kb. 5700 milliárd Ft-ot kell fordítania.
    Ezek törlesztése csak újabb hitelekből teljesíthető, amelyek következtében az államadósság ez év végére meg fogja haladni a GDP 82 százalékát.

    A magyar költségvetésből 2010-ben kb. 1300 milliárd Ft-ot kell az államadóság kamatai címén kifizetni.
    (Ebből az egy év alatt fizetendő kamatból teljes egészében fedezni lehetne 2 db 4-es metró és csepeli szennyvíztisztító teljes megépítési költségeit.)

    A Gyurcsány és Bajnai kormányoktól örökölt fentebb ismertetett adósságspirálból kell a második Orbán-kormánynak visszakormányozni az országot, és aki ezért a helyzetért nem a Gyurcsány által vezetett tolvaj és korrupt kommancs hordát, hanem a másfél hónapja hivatalban lévő Orbán-kormányt hibáztatja, az vagy nem normális, vagy gazember.
    (Kivételt képeznek azok akik ezeket a számokat nem képesek felfogni.)

  35. bolemann lajos szerint:

    Ismét egy “rangos” portál, civilnek és szakértőnek álcázott fidesz-droid elemzése. Varga István. Ugyan már. Ennyit tudtál előkaparni? (Itt látható ez a vén hülye:
    http://www.indavideo.hu/video/Meddig_turjon_meg_a_magyar_nep_Varga_Istvan

    Ezek azért rangosabbak:
    http://www.ft.com/cms/s/0/4d442bb8-9267-11df-9142-00144feab49a.html

    http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2010/07/hungary_and_imf

    uk.reuters.com/article/idUKTRE66G0S420100717

    derstandard.at/1277338412761/Bankensteuer-vor-Abstimmung-Ungarn-will-keine-weiteren-Sparmassnahmen

    http://www.faz.net/s/Rub58241E4DF1B149538ABC24D0E82A6266/Doc~ECA6FCE74584E4EEABF05ED1F124ABEBA~ATpl~Ecommon~Scontent.html

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/18/AR2010071802529.html

  36. Páko szerint:

    bolemann lajos:Az MNB, mint a nevében is benne van a magyar nemzet bankja,melyik nemzeté,hogy nem a magyar nemzeté az biztos!! Ki védi ennyire az MNB-t?????
    Már a pénzkibocsátás se a magyar állam tulajdonában van!! Kik vitték ki az aranytartalékot??Na azok érdekeit képviseli az MNB. bolemannnnnnnnnn lajos….!!!!

  37. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. ” ?!”:
    “A magyar költségvetésből 2010-ben kb. 1300 milliárd Ft-ot kell az államadóság kamatai címén kifizetni.”

    Bocsánat! Pontosítok: 2010-ben “csak kamatra” Davidnak, Nikolnak és Sorosnak 2330 milliárd Ft-ot kell, csak nekik kifizetni!
    És a többiről már most beszéljünk, írjunk?

  38. abcd szerint:

    Végkielégítés ! ( Jó üzlet ! )

    Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank régi-új vezérigazgatója
    139 millió forint

    Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének régi-új elnöke
    90 millió forint

    Sáray Éva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi elnökhelyettese – most alelnök
    84 milliós forint

    “Csak annyi pénzt vett fel, amennyi jár neki – így kommentálta Lázár János fideszes képviselő azt, hogy a 2002-2006-os ciklusban az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint a legnagyobb összegű, 18 millió forintos költségtérítést vette fel.”

  39. Páko szerint:

    Királyerdei:
    Igen az Agrobankos Kovács volt az értelmi szerzője ennek a gyalázatos munkának.Azt meg tudjuk,hogy melyik oldalon állt. A Kunos csak báb volt, aki más ügyért elvitte a balhét!!!!
    http://www.hetek.hu/uzlet/199904/vege_az_agrobank_sztorinak

  40. Királyerdei szerint:

    Az MNB aranyfedezetét ellopták,most meg sírnak,ha a Forint zuhan.

  41. Vátesz szerint:

    Arányosítani kellene Simor fizetését a forintárfolyamhoz. 240Ft-nál 8Mft, 270Ft-nál 0Ft, 300Ft-nál -8Mft, azaz ő fizetne havi 8MFt büntetést.

  42. csepeli szerint:

    Elképesztő, hogy mennyi eszement faszságot hordtok itt össze… Reménytelenek vagytok, Magyarországon nem lehet segíteni, idiokrácia van!

  43. Gordon szerint:

    Idiokrácia volt (1994-1998, 2002-2010).

  44. csepeli szerint:

    Na látod, Gordon, ebből is látszik, hogy hülye vagy.

  45. Gordon szerint:

    Amikor csepeli elkezd hülyézni az a vereségét jelenti az adott vitában. 🙂

  46. csepeli szerint:

    Gordon: Miért, szerinted mit lehet mondani egy olyan emberre, aki szerint a költségvetési egyensúly havi kb. 3 millió forinton múlik? Nem idióta az ilyen? Dehogynem!

  47. Gordon szerint:

    Javaslom hogy Simor húzza szűkebre a nadrágszíját. Például költhetne kevesebbet élelemre. 🙂

  48. Gordon szerint:

    A költségvetési egyensúly a bankadón múlik. Az nem havi 3 millió forint.

    Simor azért fog kevesebbet keresni, mert:
    1. az ország megválasztott parlamenti többsége és a kormány azt mondta,
    2. mert tarthatatlan hogy a jelenlegi helyzetben valaki 8 milliót kapjon havonta

  49. nagyapó szerint:

    Milyen érdekes. bolemann lajos annyi hazugságot hord össze, hogy Nyakó et-at is túlhaladja, olyan primitív, hogy Török et.-at is alulmúlja. De a lényeg az, hogy a csepeli komcsik megint előveszik “baloldali” beállítottságukat, siratják offshore Simor bankelnököt, siratják a bankokat sújtó bankadót. Helyettük , igazi “baloldaliként”, szeretnék a nyugdíjasok megsarcolást, az adóemeléseket, amik főleg a kis jövedelműeket sújtja.
    A táncoló Gyurcsány(i), majd a libás Bajnai vezette kormány aláírta a konvergencia, inkább divergencia programot. Ez a seggnyaló szoci kormány olyan feltételeket vállalt amit az EU országok többsége nem tud teljesíteni.
    Emberek! “Támogassuk a bankelnököt, a bankárokat, a szoci megszorító intézkedéseket a nép ellenében.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  50. csepeli szerint:

    Te írtad, hogy azért kell Simor fizetését csökkenteni, mert a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítani. Ergo hülye vagy.

  51. Gordon szerint:

    Ilyet nem írtam.

    Két lehetőséged maradt:
    1. Bekopiznád a “forrásodat”.
    2. Abbahagyod a hazudozást.

  52. csepeli szerint:

    Ott van fentebb. Gordon 2010. július 19., hétfő 18:11-kor.

  53. Gordon szerint:

    Látom elbizonytalanodtál ami abban is megjelenik, hogy te magad nem merted bekopizni az említett “forrást”.

    Nos íme:

    “Gordon:
    2010. július 19., hétfő 18:11-kor

    Mondjuk 2001-ben nem olyan állapotban volt a költségvetés (kizárólag az 1. Orbán-kormánynak köszönhetően), mint most Gyurcsány-Bajnai – kormányok regnálása után. Ezt ma a már “?!” világosan leírta egy korábbi hsz-ében. Értelemszerű, hogy most spórolni kell. A bankadó is erről szól. A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.

    Sajnálatos hogy az Mszp-t jobban érdekli a bankok és a bankvezérek érdekeinek védelme, mint a társadalom érdekeinek védelem. Remélem megkapják érte a jutalmukat az elmaradó szavazatok formájában.”

    Ebből az érdemi rész:

    “Értelemszerű, hogy most spórolni kell. A bankadó is erről szól. A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.”

    Nem látom, hogy Simor fizetéscsökkentésére hol írtam, hogy azzal lesz megoldva a költségvetési hiány. Én a 2001-es döntésről írtam, hogy akkor a helyzet sokkal kedvezőbb volt (ennél nagyobb kritika nem is kell a nyolc évig regnáló mszp felé), mint a 2010-es.

    Tehát csepeli hazudott amikor azt 23:51-kor írta, hogy:

    “Te írtad, hogy azért kell Simor fizetését csökkenteni, mert a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítani. Ergo hülye vagy.”

    😀

  54. csepeli szerint:

    Gordon megpróbálja még a csillagot is lehazudni az égről. Hiszen ez a topik Simor fizetésének lecsökkentéséről szól, erre reagált Gordon. Azt írta, 2001-ben kedvezőbb volt a helyzet, ezért lehetett Járainak magas fizetése, de “most spórolni kell … a költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani”.

    Gordon tehát úgy gondolja, hogy ha havi 3 milliót elvonunk Simor fizetéséből, akkor azzal számottevően javul a költségvetés egyensúlya.

    Miközben az ostoba Gordon még azt sem tudja, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem költségvetési szerv, nincs számára fejezet a költségvetésben, tehát nem is a költségvetésből kapja a fizetését.

  55. csepeli szerint:

    Mármint hogy Simor nem a költségvetésből kapja a fizetését.

    Ezért aztán Gordon többszörösen is lebőgött és bebizonyította, hogy hülye.

    Gordon emellett hazudni is szeret, pl. azt hazudta, hogy Simor hangulatkeltő nyilatkozatot tett és csökkentette a befektetői bizalmat, holott nem Simor tett ilyet, hanem Kósa és Szíjjártó.

  56. Gordon szerint:

    Látható hogy csepeli átfogó hazudozásba kezdett az utóbbi pár… hónapban. Kb. mióta fent van ezen a fórumon.

    Szegénynek még nem tűnt fel, hogy a bejegyzések és a hsz-ek tartalmilag nem minden esetben fedik egymást.

    Szegény képtelen egy összetett hozzászólásban szereplő információkat logikusan szétválasztani. Nem tudja hogy mi mire vonatkozik.

    Azt írja 23:51-kor:
    “Te írtad, hogy azért kell Simor fizetését csökkenteni, mert a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítani. Ergo hülye vagy.”

    csepelit az se zavarja, hogy ez nem hangzott el. Nem érti mit jelent a “spórolás”. Ez valahol érthető hisz szociként valószínűleg ő is -túl- jól élt az elmúlt nyolc évben. A spórolásról nem sokat tud, ezért hiszi azt hogy ha valaki spórolásról beszél, akkor az egyet jelent azzal, hogy az adott spórolás teszi majd helyre a költségvetést. Holott sokszor ennek inkább erkölcsi jelentősége van (a mostani helyzetben senki ne kereshessen 8 milliót), mint pénzügyi.

    Az említett hsz-em első bekezdésének második fele szólt a bankadóról. ““Értelemszerű, hogy most spórolni kell. A bankadó is erről szól. A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.”

    Persze aki olyanokat tud hazudni, hogy:

    “a Bajnai-kormány jó állapotban adta át költségvetést, nem lenne szükség megszorításokra, ha Orbánék nem kontárként kezdik meg a “munkát”. (csepeli: 2010. július 18., vasárnap 10:08-kor) attól nyílván bármi kitelik.

    csepelienk a hazugság tekintetében remek tanítómesterei voltak. Észt azonban ők sem tudnak osztani. csepeli jelenleg képtelen értelmezni egy két mondatnál hosszabb összetett hsz-t. 🙂

    Anno volt már ezen a fórumon olyan ember (azóta az olvasómmá vált), aki külön kérte, hogy 15 sorosnál hosszabb hsz-eim ne legyenek (mert nyílván nem tudja értelmezni őket).

    18:11-esem csak nyolc soros, de csepeli már ezzel is képtelen megbírkózni. 🙂

  57. csepeli szerint:

    Gordon újabb, szánalmas hazugságokkal próbál védekezni, de a saját idézete lebuktatja magát: “A bankadó IS erről szól. A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.”

    Tehát Gordon nem csupán a bankadóról beszél, amikor azt mondja, azzal lehet a költségvetés egyensúlyát helyreállítani, hiszen ott van az IS szócska. Tehát van még valami, ami a költségvetési egyensúlyt szolgálja. Mi ez a valami? Hát amiről a topik szól, amiről a Gordon előtti hozzászólások is szóltak, és amire Gordon reagált: Simor fizetéscsökkentése. Gordon szerint tehát a bankadó ugyanazt a célt szolgálja, mint Simor fizetéscsökkentése.

    Tehát Simor fizetéscsökkentése a költségvetési egyensúly helyreállítását szolgálja Gordon szerint.

    Gordon tehát úgy véli, hogy havi 3 millió forint a kulcs a költségvetés egyensúlyba hozásához.

    Mit lehet erre mondani? Egyetlen, kényszerítő erejű következtetés adódik: Gordon hülye. Nem kicsit, nagyon.

    Ami pedig Gordon ködösítését illeti, hogy a “spórolás” nem föltétlenül a költségvetési egyensúllyal kapcsolatos – ezt is cáfolni lehet Gordon saját szavaival:

    “Mondjuk 2001-ben nem olyan állapotban volt a költségvetés (kizárólag az 1. Orbán-kormánynak köszönhetően), mint most Gyurcsány-Bajnai – kormányok regnálása után. Ezt ma a már “?!” világosan leírta egy korábbi hsz-ében. Értelemszerű, hogy most spórolni kell.”

    Mivel indokolja tehát Gordon a spórolás szükségességét? Hát azzal, hogy rosszabb állapotban van a költségvetés, mint 2001-ben volt.

    Tehát Gordon kizárólag a költségvetéssel kapcsolatban veti fel a spórolás szükségességét.

    Ezzel bezárult a kör. Gordon bemattolta önmagát.

  58. Gordon szerint:

    Hi-hi, csepeli nem kapott még eleget és tovább próbálkozik. 🙂

    Akkor fussunk neki újra:

    “Mondjuk 2001-ben nem olyan állapotban volt a költségvetés” – ez igaz

    “(kizárólag az 1. Orbán-kormánynak köszönhetően)”,- ez igaz.

    “mint most Gyurcsány-Bajnai – kormányok regnálása után” – ez igaz.

    “Ezt ma a már “?!” világosan leírta egy korábbi hsz-ében” – ez igaz.

    “Értelemszerű, hogy most spórolni kell.”” – ez igaz.

    “A bankadó IS erről szól.” – ez igaz.

    “A költségvetés egyensúlyát helyre kell állítani.” – ez igaz.

    De továbbra sem látom azt a mondatot, melyben csepeli szerint leírom, hogy kizárólag a Simor fizetése miatt fog helyreállni a költségvetési egyensúly.

    Azért nem látok ilyen mondatot, mert ilyet nem írtam. (Pedig csepeli nagyon szeretné.) 🙂

    Ezért nem igaz csepeli azon hsz-e, hogy:

    “Te írtad, hogy azért kell Simor fizetését csökkenteni, mert a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítani. Ergo hülye vagy.”

    A valóságban azonban a MNB elnöke az emberek pénzéből él, és minden neki kifizetett forint a mi pénztárcánkat terheli. Miért?

    Mert “A Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában működik, tulajdonosa (részvényese) a magyar állam.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Nemzeti_Bank

    Lehet jó szoci szokás szerint csűrni csavarni a fenti tényeket, fel- és átcímkézni ahogy épp a rövidtávú szoci érdekek kívánják, de felesleges. Ezt csinálják a fővárosi költségvetés esetén is amikor a szoci források kihagyják a főváros adósságából a fővárosi cégek által görgetett adósságot (szépíteni szeretnék a valóságot, azonban előbb vagy utóbb szembe kell majd nézni azzal is). Gondolom majd akkor (kb. november vagy december magasságában) elkezdődik a mutogatás, hogy “Tarlós baxta el. Pedig Demszky milyen jó állapotban adta át.”

    Ezek akkor is hazudnak mikor kéreznek!

    Ezért hazudja csepeli, hogy:

    ““a Bajnai-kormány jó állapotban adta át költségvetést, nem lenne szükség megszorításokra, ha Orbánék nem kontárként kezdik meg a “munkát”. (csepeli: 2010. július 18., vasárnap 10:08-kor)

    A csepeli által hangoztatott “IS”-ről meg érdemes tudni, hogy a kormány nem csupán a bankadóval, hanem egyéb kiadáscsökkentő intézkedésekkel is igyekszik csökkenteni a hiányt. A bankadó egy programcsomag része. Aki figyeli a gazdasági és politikai híreket az világosan tudja ezt.

    Továbbra sem fogom lebutítani magas színvonalú hsz-eimet a csepelihez hasonló funkcionális analfabéták kedvéért. 🙂

    csepeli a lihegésével saját magát mattolja be. A sötét analfabéták közé, akik csak akkor értenek egy szöveget ha azt külön elmagyarázzák nekik. 🙂

  59. Gordon szerint:

    Gordon mondja:

    “csepeli a lihegésével saját magát mattolja be. A sötét analfabéták közé, akik csak akkor értenek egy szöveget ha azt külön elmagyarázzák nekik.”

    Erről eszembe jutott egy a jobbikosok tetszését majd nyílván méltán kivívó hasonlat (mivel aludni megint nem tudok).

    Szóval Gordon hozzászólásait tekinthetjük egyfajta (fórum)Tórának (תּוֹרָה), míg a csepeli által láthatóan igényelt magyarázatát és kiegészítését egyfajta (fórum)Talmudnak (תַּלמוּד). Muhahahaha 😀

  60. Huba szerint:

    Nem szeretném értelmetlenül falra hányni a borsót.
    A begyepesedett agyu kommancsoknak adott válasz:
    Bankadó: azért mert így döntött a kormány.
    2 millás plafon a közpénzből finanszírozott jövedelemre: azért mert így döntött a kormány.
    Árfolyamról:
    2005-ben a fiam CHF kölcsöne: 157,-Ft/ CHF
    2010 kormányváltás előtt 202,-Ft/CHF (+45,-Ft/CHF)
    Most: 215,-Ft (+13,-Ft/CHF)
    Ahhoz, hogy ez a kormány behozza a Drazsé-Offsor teljesítményét, a CHF-nek 247,-Ft-nak kellene lenni. Ebben az esetben is csak arra hivatkozhatnának a kommancs bértollnokok, hogy “ezek sem csinálták jobban!”
    De az, hogy a 45,-Ft a hitelesek javát, a 13,-Ft pedig a kárt okoztak, nem igazán értem.

  61. Gordon szerint:

    “2 millás plafon a közpénzből finanszírozott jövedelemre: azért mert így döntött a kormány.”

    Támogatom e lényegretörő érvelési stílust. Érdemes rövidíteni, mert csepeli a második mondat után már nem érti. 🙂

    Na megyek. Maradt még egy kis paprikáskrumpli a vájling alján, és nem várakoztatnám tovább. Csak tudnám hogy miért esik jobban éjjel zabálni. 🙂

  62. Erzsi szerint:

    Az a baj, hogy akik mindig a pórnép feje felett döntenek a Parlamentben azoknak nincsenek anyagi problémáik.

    Így ráérnek más bőrére okoskodni.

  63. Huba szerint:

    Erzsi!
    Te a Parlamentális demokrácia megdöntését forgatod a fejedbe??
    10 millióan nem férnek el a Parlamentbe.

  64. Gordon szerint:

    Erzsi arra gondolhatott hogy majd ő lesz a parlamentben.

  65. csepeli szerint:

    Gordon szánalmas erőlködése igazán megmosolyogtató. Gordon azt sem képes felfogni, hogy a Magyar Nemzeti Bank független intézmény, és a Kormánynak nincs fölötte fennhatósága. Gordon nem ismeri a jegybanktörvényt, amely a következőképpen fogalmaz:

    “Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől. ”

    Valamint: “38. § Az MNB-t e törvényben meghatározott feladatkörében a Kormány nem utasíthatja.”

    Lefordítom: a Kormány semmilyen döntést nem hozhat a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatban.

    Gordon nem ismeri, nem érti Magyarország pénzügyi rendszerét, nem fogja fel, hogy miért van szükség a jegybank függetlenségére. Azt hiszi, hogy a jegybankelnök olyan, mint egy miniszter, aki a kormány tagja és annak döntéseit hajtja végre.

    Gordon azt sem képes felfogni, hogy a kifogás tárgya nem az, hogy túl kevés lenne a 2 millió Simornak. Nem az összegről van szó, hanem arról, hogy a kormány ezt diktátummal akarja az MNB-re kényszeríteni. Ahogyan Simor is elmondta: ha a kormány megkereste volna őt, egyeztetést kezdeményeztek volna, és felvetették volna, hogy az MNB-elnök mondjon le a fizetése jó részéről, akkor erről lehetett volna tárgyalni. De a kormány nem ezt tette, hanem erőszakosan, arrogánsan, izomból, diktátummal akarja lenyomni a fizetéscsökkentést Simor torkán. Ez pedig egyértelműen sérti a jegybank függetlenségét. Egyben szerződésszegés is, hiszen Simor munkaszerződése 6 évre szól, ezt nem lehet egyoldalúan módosítani. Azt sem fogja fel Gordon, hogy a nemzetközi szervezetek az egyoldalú diktátumot a jegybank függetlenségének megsértéseként értelmezik, és annak igazolását látják benne, hogy a Fidesz egész pályás letámadásának része az is, hogy az MNB-be is a saját embereit akarja ültetni. Ezért értelmetlen, veszélyes és káros izmozni Simor fizetéscsökkentéséért, és minél tovább erőszakoskodik a Fidesz, annál jobban lejáratja magát és az országot.

    Gordon emellett hazudozik is, és azt állítja, hogy Simor hangulatkeltő nyilatkozatot tett, és csökkentette a befektetői bizalmat. Holott nem Simor, hanem Kósa, Szíjjártó, és az inkompetens Varga, Matolcsy és barátaik tesznek ilyeneket.

    Összefoglalva: Gordon hülye és hazug ember. Ezzel egyesíti magában a legjellemzőbb fideszes tulajdonságokat.

  66. csepeli szerint:

    Huba: Csak épp az inflációt hagyod ki a számításból, illetve azt, hogy az átlagbér 2005-ben 154 ezer volt, 2010 elején pedig 200 ezer Ft (bruttó).

  67. Gordon szerint:

    2008 október 29.

    Járai: Óriási árat fizetünk

    Óriási árat fizet Magyarország az IMF-hitelért Járai Zsigmond, a volt jegybankelnök szerint. Úgy látja: már hónapokkal ezelőtt észbe kellett volna kapni, és egy gazdasági kiigazító csomaggal ki lehetett volna védeni a mostani súlyos helyzetet.

    A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke biztos abban, hogy jövőre még keményebb lépésekre lesz szükség. Véleménye szerint a mostani, néhány százmilliárd forintos takarékossági csomag helyett több ezer milliárdos kell ahhoz, hogy az ország kilábaljon a pénzügyi-gazdasági válságból.

    Magyarországon kívül még négy állam kaphat rendkívüli hitelt, hogy elhárítsa a nemzetközi hitelválság fenyegetését: Izland, Ukrajna, Pakisztán és Fehéroroszország.

    http://csepel.info/?p=2760

    Igaza volt Járainak. A szocik nyakunkra hozták az IMF-et, Pakisztán szintjére süllyesztettek minket, most meg a bankárok jövedelmeiért aggódnak. Gyalázat!

    Az MNB nem csinálja azt amit akar, mert “A Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában működik, tulajdonosa (részvényese) a magyar állam.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Nemzeti_Bank

    Az diktál aki az államot vezeti, vagyis az Országgyűlés.

  68. csepeli szerint:

    Gordon szerint ez az állításom hazugság:

    ““a Bajnai-kormány jó állapotban adta át költségvetést, nem lenne szükség megszorításokra, ha Orbánék nem kontárként kezdik meg a “munkát”.

    Holott ez nem hazugság, hanem szóról szóra igaz. A Varga-féle csontvázbizottság hónapokig kutatta a csontvázakat, nem talált egy darabot sem. Ezzel szemben mind az MNB, mind a Költségvetési Tanács, mind az IMF, mind az EU visszaigazolta, hogy a költségvetés tartható. Az átadás-átvételkor pedig az előző kormány 188 milliárd forintot érintetlenül hagyott az idei évre szánt 205 miliárd forintos tartalékból. Tehát elég sok pénz volt a kasszában átadáskor!

    Ezzel szemben az Orbán-kormány meggondolatlan kiadásnövelő lépéseket tett, pl. társasági adó csökkentése, szárnyvonalak megnyitása, gázárkompenzáció meghosszabbítása. Erre jön még a felelőtlen nyilatkozatok miatti forintgyengülés, ami az adósságszolgálati terheket növeli. Jövőre pedig a 16%-os szja miatti bevételkiesés. Az új kormány tehát saját maga borítja fel a költségvetést, aztán ezt a bankadóval próbálja kiegyensúlyozni. Miközben ezzel a “megszorítást” állítja szembe, holott a bankadó maga is megszorítás, hiszen végső soron a bankok ügyfelei (vagyis mindannyian) fogják, fogjuk ezt megfizetni.

  69. Gordon szerint:

    A jegybanktörvény miatt meg ne aggódj csepeli ,mert az nincs kőbe vésve. Szerencsére. 🙂

  70. Gordon szerint:

    Tehát csepeli megszüntetné a gázárkompenzációt, hogy a bankadót ne kelljen bevezetni.

    Na ezért zuhantak a magyar náci-kommancsok 1/3-mad alá (Jobbikkal és az LMP-vel együtt nézve is).

    Csak így tovább gyerekek. 🙂

  71. csepeli szerint:

    Kellenek nekünk ilyen cikkek a Financial Times-ban?
    http://blogs.ft.com/beyond-brics/2010/07/19/hungary-2/

    Részleteket lefordítok belőle:

    Aszongya: Bár Magyarország nem Görögország, de “ezen a hétvégén azzal, hogy Orbán miniszterelnök, a megrögzött focirajongó hagyta megállapodás nélkül hazarepülni az IMF/EU küldöttségeket, újabb látványos öngólt rúgott”.

    Aztán: Az IMF és az EU megjegyzései nem voltak váratlanok, így felmerül a kérdés, hogy a kormány vajon mit gondolt, mivel játszik. “A válasz részben bizonyosan az, hogy a még csak két hónapja hivatalban lévő miniszterek siralmasan felkészületlenek voltak, és nem voltak képesek megadni a megfelelő válaszokat az IMF kérdéseire.”

    Aztán: A másik ok az lehet, hogy az önkormányzati választások előtt nem akarnak népszerűtlen intézkedéseket hozni, de “megmarad azonban az a megkerülhetetlen érzés is, hogy Orbán és belső köre egyszerűen nem fogja fel. És kvázi ennek bizonyítékaként Matolcsy gazdasági miniszter hétfőn megjelent a tévében és ragaszkodott hozzá, hogy további takarékossági intézkedésekről “szó sem lehet”. Úgy látszik, a múlt havi piaci felzúdulás nem volt elég. Jöhet a második forduló.”

  72. Béla szerint:

    Csepeli, tipikus szocialista vagy. Véded a bankokat, az IMF-et a magyarokkal szemben.

    Írj inkább görög néven, vagy ahogy akarsz, csak ne becsméreld itt a ninck neveddel a kerületünket.

  73. bolemann lajos szerint:

    “Tehát csepeli megszüntetné a gázárkompenzációt, hogy a bankadót ne kelljen bevezetni.”

    Ez brutális csúsztatás. Jellemző rád.
    Ilyet én is tudok mondani.

    A fidesz a gazdagok adóterheinek csökkentéséért, felrúgja a költségvetési egyensúlyt, aminek következtében romlik a forint és nő gáz ára (+törlesztő részletek, +üzemanyagár, +közlekedési és fuvarozási költségek stb.).

  74. csepeli szerint:

    A gázártámogatás rendszere több sebből vérzik. Jövedelembevalláson alapul, ami nem megbízható, így a rendszer pazarló, amellett pedig nem ösztönöz takarékosságra. Tehát nem folytatni kéne, hanem megszüntetni, a rászorulóknak pedig közvetlenül, célzottan odaadni a pénzt.

    A bankadó a jelenlegi elképzelés szerint gazdasági visszaesést fog eredményezni, ami a munkanélküliséget is növelheti. Tehát kapnak az emberek majd gázártámogatást, csak épp nem lesz munkájuk.

    Amellett pedig a bankadó, mint tudjuk, átmeneti megoldás. Lényegében tüneti kezelés, ami csak arra jó, hogy elodázhassák vele a tényleges strukturális reformokat. Látszatintézkedés, káros mellékhatásokkal. Az IMF valódi intézkedéseket szeretne látni.

  75. GONDOLKODÓ! szerint:

    To this end, taking into account the outcome of the September 24, 2009 Full-Forum Initiative and Hungary’s improved external position, the six parent banks are expected to submit specific bilateral commitment letters in the coming weeks. The commitments include maintaining an appropriate capital adequacy ratio and exposure of at least 95 percent of the September 2008 level for the duration of the program. Along with the international financial support package, they will help Hungary’s banking system weather the economic downturn, support investor confidence and promote sustainable growth.”
    Csak annyi, hogy az IMF és az Európai Bizottság a bankokon keresztűl teljesen írányítása alá vonta az országot- ezt pedig az aláírt úgymond készenléti hitelszerződés tartalmazza ebben partner volt a Bajnai kormány hiszen biztosak voltak a választási bukásban és tudták ezzel az új kormányt padlóra küldhetik, hiszen az IMF és az Európai Bizottság betart a bankokon keresztűl így gazdasági válság mélyűlhet, a forint erősen gyengűl, az emberek bizalma a kormány íránt megrendűl, esetleg belső elégedetlenség atrocitásokhoz vezethet.
    Akkor bíztos lesz újra kiírt választás és a MÓKUSKERÉK FOROG TOVÁBB, AZAZ JÁRJUK A MAGYAR TANGÓT KETTŐT HÁTRA EGYET ELŐRE !
    Tehát egyet tudni kell minden magyar állampolgárnak nagyon nehéz helyzetben a jelenlegi kormány, és ha nem találja meg a helyes kiútat végünk.

  76. GONDOLKODÓ! szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!
    “Az érzelmeken túl: HOVÁ LETT AZ ELMÚLT NYOLC ÉVBEN FELVETT 100 MILLIÁRD USD-nyi kölcsön?!!
    MIRE KÖLTÖTTÉK? (2002-ben hazánk államadóssága 20 milliárd USD volt!!!)
    Ugyancsak, ennek egy része az a 20 milliárd euró (felvéve 2008-ban), amelyből két év alatt 14 milliárd ismét “elköltődött”!! Na de, mire?!!”
    MAX EGYETÉRTEK! TEHÁT HOVÁ TÜNT, KINÉL (KIKNÉL) LANDOLT EZ A HATALMAS ÖSSZEG? A NEMZETI VAGYONNAL EGYETEMBEN!!! MIÓTA ÍROM MONDOM, HOGY HA KIDERÜLHETNE A TELJES IGAZSÁG E TEKINTETBEN, AKKOR LENNE CSAK IGAZÁN ANARCHIA AZ ORSZÁGBAN!!!! MERT NEM MINDEN ÁLLAMTITOK, KÜLÖNÖSEN NEM EZEK AZ ÚN. TOLVAJLÁSOK! HOL VAN A KÍNAI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSSAL, A BARÁTI EGYÜTTMŰKÖDÉS???

  77. GONDOLKODÓ! szerint:

    MINDEN TISZTELETRE MÉLTÓ HONFITÁRSAMNAK!
    Kérem Önöket ne ragadja el az indulatuk, akkor, amikor rendkívül józan, megfontolt cselekedetekre van, és lesz szüksége mindenkinek, a HAZÁNK ÉRDEKÉBEN! Tudom, hogy ennyi “gazemberséget” nem könnyű feldolgozni egyik napról a másikra,de Tisztelettel kérek MINDENKIT a higgadt megnyilvánulásokra,viselkedésre! Elsősorban és mindenek felett azokat kell felelősségre vonni, akik ezt a MAGYAR NEMZETTEL meg merték tenni! E tekintetben Ők a Hazájukat elárulták, kiárusították, IDEGEN HATALMAK KEZÉRE JÁTSZOTTÁK! MI EZ HA NEM BŰNSZÖVETKEZETBEN ELKÖVETETT HAZAÁRULÁS?! EZ ESETBEN NINCS KEGYELEMNEK SEMMI HELYE! ILYENKOR MÉG A PROTESTÁLÁSNAK SEM LEHET ESÉLYE!
    MÉG EGY NAGYON FONTOSRA HADD HÍVJAM FEL A FIGYELMÜKET! MIKOR JÖNNEK VISSZA “EZEK A PANDÚROK?” SZEPT.-OKTÓBER TÁJÉKÁN! GONDOLKODJUNK, MERT NEM LEHET EGY BELÜLRŐL V. KIVÜLRŐL INDÍTOTT PROVOKÁCIÓT SEM KIZÁRNI! REMÉLHETŐLEG A NEMZETBIZTONSÁGI HIVATAL ADDIGRA MEGSZILÁRDUL, “HÁNYATOTT SORSÁBÓL!”

  78. GONDOLKODÓ! szerint:

    Hadd jegyezzem meg akiket illet, hogy hihetetlen jó érzés olvasni az Önök véleményét, még akkor is, ha olykor a meghatódottság környékez. KÖSZÖNÖM!
    Jó érzés azt tapasztalni, hogy szinte egy emberként felsorakoznak kormányunk mögé, akik a mi érdekünkben, a NEMZETÜNKÉRT HEROIKUS MUNKÁT VÉGEZNEK! S EZÉRT A LEGNAGYOBB TISZTELET, SZERETET ÉS TÁMOGATÁSUNK KELL, HOGY ÖVEZZE TEVÉKENYSÉGÜKET!
    Amikor e sorokat írom, eszem jutnak NAGY IMRE MINISZTERELNÖK ÚR SZAVAI 1956-ból! Amikor is szüntelenül kérte a lakosságot: “ÁLLJATOK A KORMÁNY MÖGÉ!” (Gyerek voltam, de a rádiót hallgatva akkor, most ezen kérés jutott az eszembe!) TEGYÜK MI IS EZT! ÁLLJUNK EGY EMBERKÉNT A KORMÁNY MÖGÉ! BÁTORÍTSUK, SEGÍTSÜK EZZEL IS ŐKET ÁLDÁSOS TEVÉKENYSÉGÜKBEN LEGYÜNK SEGÍTSÉGÜKRE! VÁLASZTÁSOK előtti hetekben közzé tettem egy felhívást: “HOGY EZ AZ UTOLSÓ ESÉLYE A MAGYAR NEMZETNEK A FELÁLLÁSRA, VAGY VÉGLEG ELVESZÜNK! (sajnos az akkori aggodalmam, mai szemmel nézve egyre inkább valósnak tűnt, TŰNIK!!!?)

  79. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Most, hogy a helytartók helyett a magyar érdekeket védő kormánnyal állnak szemben, hirtelen semmi sem jó nekik. Hirtelen meglátták a költségvetési lyukakat, hirtelen felfedezték az állami cégek és a közlekedés (BKV, MÁV) állapotát. Hirtelen rádöbbentek, hogy a költségvetés tarthatatlan, s természetesen megszorításokat várnak el a nemzeti kormánytól. Természetesen a román modellt akarják kikényszeríteni minálunk is.

    Így vetődik fel a bankadó versus újabb megszorítócsomag ellentét is.

    S nem szoktak hozzá, hogy lehet velük szemben a nemzeti érdekeket is védeni. Éppen ezért utasítják el a bankadót, miközben tavaly, a válság kellős közepén a hazai bankok adózás utáni nyeresége 300 milliárd forint volt. (Mennyit vihettek ki az országból húsz év alatt?) És ebbe a 300 milliárdba és az azt megelőző húsz évnyi extraprofitba szerintük nem fér bele a 200 mil­liárdos különadó, amely ráadásul – ahogy Orbán ki is jelentette – nem állandó adó, hanem kivételes, és erre, talán még a következő egy-két évre szól. Ameddig rendbe nem tesszük valahogyan az országot. De Rosenbergék nem így látják. Szerintük a bankokat nem lehet megadóztatni. S a bankelnököket sem, természetesen. Minden költségvetési intézmény és minden közalkalmazott ki kell vegye a részét a megszorításokból, egyetlen kivétel akad: a Nemzeti Bank elnöke. Neki jár a nyolc és fél milliós havi bér.

    S mert Rosenbergék így gondolják, hát legfeljebb megzsarolják a szabadságharcot vívó kormányt. Legfeljebb majd 300 forint fölé kúszik az euró árfolyama – és a hazai ellenségek már előre dörzsölik a tenyerüket emiatt.

    Mert ellenség az MSZP is, és mindaz, ami körülötte vegetál.
    Ők tették tönkre az országot még 2002 utáni felelőtlenségükkel, ők vették fel az újabb és újabb hiteleket, ők indították be ismét az adósságspirált – és most azt van pofájuk nyilatkozni, hogy Orbán ne veszélyeztesse a forintot meg a magyarokat. És természetesen Rosenbergéknek szurkolnak.

    S ellenség a sajtójuk is, amelytől semmi más nem futja, mint Rosenbergék és az MSZP nyomorult érvelésének szolgai ismételgetése, s a gúny meg a cinizmus.

    Alig várják, hogy újabb megszorító csomagot vezessen be a nemzeti kormány. S majd ennek fejében kapunk újabb hitelt, amit majd néhány év múlva újabb megszorító csomag bevezetésével megfejelhetünk még újabb hitelekkel.

    Valamikor véget kell vetni ennek a gazemberségnek. Mondjuk például – most!”

  80. csepeli szerint:

    GONDOLKODÓ!

    A 20 milliárdos IMF-hitelből 14 milliárdot hívtunk le, ebből kb. 8-at használtunk fel ténylegesen, a többi az MNB-ben pihen. A 8 milliárdból kb. 6,5 milliárdot korábbi adósságok törlesztésére használtunk fel, a maradékot pedig bankmentő csomagra (nagy részét az OTP számára), melyet az érintett bankok már vissza is fizettek.

  81. Huba szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Tudod, gondolkodni minden hülye tud – még csepeli is – csak nem jut semmi értelmes dolog az eszébe.
    Viszont amit leírtál – már több kommentbe -, sokkal több, mint egyszerű gondolat! Gratula!

  82. GONDOLKODÓ! szerint:

    De hova lett a 100milliárd USD?

  83. grün szerint:

    GOLKODÓ!
    Járj nyitott szemmel és megtalálod!

  84. alegjobb szerint:

    Tegnap egymilliárdot húztak ki a zsebünkből?

    A hétfői árfolyammozgással egymilliárddal nőttek a devizahitelesek törlesztő részletei – állítja a Generali Alapkezelő. Az ország ugyanakkor nincs bajban, “kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni”.

  85. Nyugger szerint:

    Szerintem Orbán ahhoz a minimálbéren játékgépező szakadt-malteros- farmergatyás kocsmai melóshoz hasonlít aki félrészegen meg akarja leckéztetni a mindenét elnyerő játékgép üzemeltetőjét, de sose sikerül neki. A baj az, hogy e szenvedély negatív következményei a farmergatyás kocsmai melós családjára hárulnak, míg apa jól érzi magát nap mint nap.

    Van egy olyan gyanúm, hogy Orbán a bőrünkre kisérletezik, lutrizik. Vagy bejön, vagy nem, majd csak lesz valahogy! Ha meg balul üt ki a dolog ráfogja a komcsikra, rosszabb esetbe Matolcsyra, hisz ez az IMF biznisz az ő felelősége! (Csak azt nem tudom akkor Orbán miért felel? Talán a felcsúti fociakadémiáért, vagy a DVSC BL indulásáért.)

  86. Gordon szerint:

    Nyílván az mszp inkább elvenné a Nyuggerek nyugdíját, mert az IMF újabb megszorításokat akar.

    Az MSZP állítólag baloldali párt. Szeritem viszont inkább a bankvezérek, az IMF, és saját maga oldalán áll.

  87. Nyugger szerint:

    Most itt nem az Mszp-ről van szó, hanem arról hogy:

    -mi találtuk fel a spanyol viaszt,
    -szarni rá, majd mi megmutatjuk,
    -újra régi a magyar virtus,
    -mit nekem az a rohadt kapitalista,
    -különben is kapja be mindenki, mert 2/3-om van a parlamentben kik vakon követnek.

  88. Papi szerint:

    Nyugger!
    Ne legyél már ennyi elszállva magatoktól! Azért mert ez a kormány nem hajlandó úgy ugrálni ahogy az IMF-nél fütyülnek még nem biztos, hogy nem értenek a gazdasághoz. Érthető az IMF reakciója az előző nyolc évben az történt amit ők (IMF) akartak hát most nem így lesz! Hidd el szépen visszafognak jönni csak előbb szaladnak egy kört mint a rossz kurvák!

  89. zeta szerint:

    Konfuciusz:
    “A népet becézni kell,
    A népet nem szabad elnyomni,
    A nép a haza gyökere,
    Ha a györkérzet erős, a haza nyugodt.”
    Most olvastam és nagyon tetszett!

  90. " ?! " szerint:

    “Nyugger”!

    Már megint nagyon feszegetitek a mocskolódó szátokat, ezért egyrészt a 17:33-as hozzászólásodra utalva tájékoztatlak, hogy a kommancs hordátok tagjai “csak akkor kaphatják be”, ha előzőleg vitriollal kimossák a szájukat, másrészt felkínálom nektek tanulmányozásra az alábbi adatokat azért, hogy fogatlan oroszlánként ezeken rágódjatok.

    A Magyar Köztársaság államadósságának alakulása 1989-től napjainkig:

    Kedves “IMF és Simor párti” itt tobzódó csepeli kommancs kommandó!

    Próbáljátok már megmagyarázni a magyar államadósság alábbi adatait:

    1.) 1989 őszén Németh Miklós miniszterelnök hozta nyilvánosságra , hogy Magyarország akkori államadóssága meghaladta a 20 milliárd USA dollárt (nem Ft-ot, hanem USA dollárt), és a kormány akkor mindössze másfél hónapra elegendő tartalékkal rendelkezett az állam működtetéséhez abban az esetben, ha az esedékes törlesztő részletek fizetését a kormány felfüggeszti. (Ez a helyzet késztette a szocikat a hatalom átadására, és ezzel az örökséggel indult az Antall-kormány.)

    2.) 1994-95 fordulóján Békesi László (a Horn kormány pénzügyminisztere bejelentette), hogy a magyar költségvetés kamatcsapdába került, mert az államadósság elérte a 32 milliárd dollárt, a GDP 87,4 százalékát. (Ezért volt szükség a Bokros csomagra.)
    Ebben a helyzetben az 1995-ben végrehajtott 6 milliárd dolláros energiapiaci privatizáció mentette meg az országot az államcsődtől, amelynek eredményeként a magyar árampiac, Európában példátlan módon, külföldi kézbe került.
    A Bokros csomag és az energiapiaci privatizáció eredményeként csökkent az államadósság 1996 végére a GDP 74 százalékára.

    3.) Az adósság visszaszorítása az 1998 őszén hivatalba lépett első Orbán-kormány erőfeszítéseinek az eredményeként 2001 végére a GDP 54 százalékára, kb. 7800 milliárd Ft-ra csökkent.

    4.) Medgyesi Péter két éves kormányzása alatt (a 2004-es megszorító csomag ellenére) az államadósság a GDP 59 százalékára emelkedett.

    5.) Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki székfoglaló beszédekor az államadósság még csak kb. 11 ezer milliárd Ft volt, de Gyurcsány 2004 őszén történt hatalomba lépésével igazi ámokfutás kezdődött.
    Az államadósság 2005 végére a GDP 62 százalékára, 2006 végére a GDP 66 százalékára emelkedett.
    2007. május 21-én nyilatkozta Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke, hogy „az ország nyakig eladósodott, a költségvetés adóssága több mint 15 ezer milliárd Ft, és a lakosság is hatezer milliárd Ft-tal tartozik a pénzintézeteknek.
    A 2007 évi megszorítások eredményeként bekövetkezett megtorpanás után, az adósságállomány 2008-ban a GDP 73 százalékára, 2009 végére pedig a GDP 78 százalékára emelkedett

    Ez azt jelenti, hogy Magyarország 2010 elején fennálló kb. 100 milliárd USA dollár (kb. 22 ezer milliárd Ft) államadósságának a felét a Gyurcsán-kormány és a Bajnai kormány produkálta, miközben a maradék állami vagyon nagy részét (közöttük a Budapest Airport-ot, a Dunaferr-t, a MÁV Cargo-t, a Richter Gedeon Rt.-t) is eladták.

    Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a devizában jegyzett hitelállománynak az államadósságon belüli aránya rohamosan növekedett, és ennek eredményeként 2010 január végére a devizában fennálló államadósság elérte 9,5 ezer milliárd Ft-ot.
    Így sikerült a drasztikusan növekvő államadósságon belül, a 2004 évi 23 százalékról 46 százalékra növelni a devizában fennálló államadósság arányát.
    (Tehát ebben az időszakban nem csak a magyar lakosság adósodott el devizában, hanem a magyar állam is.)

    A nemzetközi tőkepiacok 2008 őszén történt befagyása miatt nem tudott kemény valutához jutni az ország, miközben az esedékes tőketörlesztéseket fizetni kellett volna.
    A garantált államcsődtől ekkor a Nemzetközi Valutaalap és IMF segélycsomagja mentette meg az országot, amely ellenében Magyarország képviseletében Veres János pénzügyminiszter és Simor András MNB elnök aláírta az IMF-nél azt a megszorító programot (pl.: a 13 havi nyugdíj megvonását), amelynek a végrehajtását Gyurcsány nem merte bevállalni, ezért adta át a kormányzást Bajnai Gordonnak, aki a megállapodásban rögzítetteket a Bajnai-kormány kormányprogramjaként hajtotta végre.
    (Valószínű, hogy ennek a megállapodásnak az aláírását honorálja az IMF azzal, hogy igyekszik Simor Andrásnak a 8 millió Ft-os elnöki fizetését megvédeni.)

    A jelenlegi helyzetünket súlyosbítja, hogy a Bajnai-kormány a 2010. évet kétmilliárd dolláros amerikai kötvénykibocsátással kezdte, továbbá, hogy az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint a tartozások törlesztésére az idén Magyarországnak kb. 5700 milliárd Ft-ot kell fordítania.
    Ezek törlesztése csak újabb hitelekből teljesíthető, amelyek következtében az államadósság ez év végére meg fogja haladni a GDP 82 százalékát.

    A magyar költségvetésből 2010-ben kb. 1300 milliárd Ft-ot kell az államadóság kamatai címén kifizetni.
    (Ebből az egy év alatt fizetendő kamatból teljes egészében fedezni lehetne 2 db 4-es metró és csepeli szennyvíztisztító teljes megépítési költségeit.)

    A Gyurcsány és Bajnai kormányoktól örökölt fentebb ismertetett adósságspirálból kell a második Orbán-kormánynak visszakormányozni az országot, és aki ezért a helyzetért nem a Gyurcsány által vezetett tolvaj és korrupt kommancs hordát, hanem a másfél hónapja hivatalban lévő Orbán-kormányt hibáztatja, az vagy nem normális, vagy gazember.

    (Kivételt képeznek azok akik ezeket a számokat nem képesek felfogni.)

  91. Királyerdei szerint:

    Beteszem ide is,hogy mitől vannak úgy felháborodva ott Brüsszelben:

    ” A dél-európai országok, különösen Görögország gazdaságának sikeres szanálása érdekében elsőrendű fontosságú lenne, hogy ne adják fel idő előtt a megszorítási politikát. A diplomáciai körökben “arcátlannak” minősített magyar lépés utáni első megrökönyödést követően Brüsszel valósággal fellélegzett. “Felmutattuk a piros lapot. Többé már egyetlen kormány sem vezethet bennünket az orrunknál fogva” − mondta egy brüsszeli diplomata.

    Magyarországgal az EU példát statuálhat, megmutathatja, hogy nem hagyja magát befolyásolni. Magyarország nem Görögország. Tagja ugyan az EU-nak, de az euróövezetnek nem. Magyarország nem részese az európai banki- és devizarendszernek, ezért nem tudja magával rántani az eurót sem. A magyar eladósodottság ugyanakkor messze elmarad a görög mögött. “Ha arra kerülne sor, nyugodtan lehetne Magyarországot bukni hagyni” − mondta Daniel Gros.

    Van más “hüvelykszorító” is Brüsszel eszköztárában. Máris fontolóra vette például a deficit előírásoktól eltérő országok megregulázására éppen nemrégiben elfogadott büntető intézkedések kipróbálását Magyarországon. Megvonhatja egyebek között a regionális alapokhoz való hozzáférés jogát az országtól. “Ki kell mutatnunk a fogunk fehérjét” − hangsúlyozta Olli Rehn az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.

    A görög eset nem ismétlődhet meg. Az uniós illetékesek túl sokáig hunytak szemet afelett, ahogy Athén éveken át hamis adatokkal, pazarló gazdálkodással, elbliccelt reformokkal és korrupcióval sodródott a pénzügyi katasztrófa felé. Csak egy 110 milliárd eurós segélycsomaggal lehetett megmenteni az országot az államcsődtől − és az eurót a megszűnéstől.”

    Világos elvtársak?

  92. Nyugger szerint:

    Csak úgy mondom: rohadtul nem érdekel az Mszp, főleg így, hogy Nyakó István, Szabó Zoltán, Vadai Ágnes (még sorolhatnám tovább sokáig) félék leledzenek a “baloldali” pártban.

    A Fidesz is csak azért érdekel, mert nekik kéne kormányozni, de úgy vélem nem teszik. A Fidesz képviselők bábok, nincs más véleményük mint Viktornak. Nekimegyünk a világnak, közbe a seggünk kilóg a gatyából. Már lassan senki nem áll szóba velünk, mert mi eddig el voltunk nyomva, rohadjon meg az eu, az IMF, a szlovák, a román, a….,csak a jó lengyelek a pajtásaink, oszt jónapot.

    Haggyanak nekem békét, vezessenek be pl. egy devizaadót, minden család fizessen 5000 Ft-ot oszt kész, engem ne akarjon senki megmenteni, főleg úgy hogy szemembe vigyorog közben meg átölelve a hátamban forgatja kicsi kését.

  93. Királyerdei szerint:

    Rendben “nyugger”,akkor semmi kifogásod sincs ellene,hogy az IMF követelésére a nyögdíjakat,meg a fizetéseket lefaragják 25%-al (ahogy Romániában tették az IMF követelésére) és az energiaárakat megemelnék 50% plusszal?

  94. Királyerdei szerint:

    Barosso szavai
    „Nézze, ha nem hajtják végre a megszorításokat, ezek az országok el fognak tűnni, ahogyan ma ismerjük őket, mint demokráciák. Egész egyszerűen nincsen döntésük, ez a vég.” – José Manuel Barroso, június 11. 2010.

  95. Nyugger szerint:

    Csökkentsék Királyerdei! Fegyelmezetten fizetek míg birok, aztán majd lesz valami!

    Már egyszer mondtam: visszaszívták a 13.-14. havim, a feleségem 13. haviját plussz befagyasztották a bérét. Ha nem elég nekik találjanak ki mást , oszt vesék ki rám! Mit tehetek?

    Még valami: Ebben az évben jubiláns lett a feleségem (10 éve dolgozik ugyanabban az iskolában) kapott érte 6 ezret. (simán kiröhögtem az adományozót).

  96. grün szerint:

    Kiráéyerdei!
    Az orosz nagykövet sokkal egyszerűbben megoldotta dolgot Barossonál, mikor Viktort megkérdezte a gázvita kapcsán, mtnt apa gyermekét:
    Megértettük egymást Viktor?!
    Megértette!

  97. Gordon szerint:

    “A Magyar Nemzet keddi számában azt írja, hogy a Világbank (amelynek tagja az IMF is) a bankadó mértékének megfelezését akarta elérni a kormánnyal való tárgyalásain. A kormány azonban nem kívánt elállni a bankadó eredeti tervétől, ez okozhatta a tárgyalás megszakadását.”

    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100720-orban-az-imf-egyetlen-elvarasa-a-38-szazalekos-hiany.html

    Szó sem lehet felezésről. Fizessenek a bankok!

  98. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nem kell aggódni, csak pszichikai nyomást alkalmaznak, ijesztgetnek!
    Nem leckéztetnek ők meg senkit, mert azt a “bilit” mi is ki tudjuk borítani és ők ettől félnek. Az a hatalmas pénztőke amellyel a világot, Európát nyomorgatják elveszne számukra! (tessék mondani miért készítik már elő Portugáli, Spanyolország, Olaszország várható “zuhanását!” Azért mert óriási pénzek mozognak papíron, gigantikus méretű extra profitot produkálva. Ők az exkalációban gondolkodnak, nincs megállás.
    Tehát Brüsszel ugyan azt a metodikát képviseli mint az IMF.
    Hiszen körgyűrű szerűen vannak vannak ott is, mert Európában ott van a lé! Miközben világhírű közgazdászok, pénzügyesek vizionálják, hogy 2020ra az UNIÓ megfog szünni! Azt gondolja valaki is, hogy az USÁ-nak érdke az UNIÓ megerősödése, stabilizációja! Nagy tévedés! Sőt!!!
    Amikor dollármilliárdokat áldozott a SZU megroppantásában, évtizedeken át. (Akik most egyre erősebbek ismét) S nem adták fel nagyhatalmi törekvéseiket ők sem! Mi a mai napi nagyon kellenénk nekik. nem kell betojni! Több mint fél éve írom a világ, de különösen Európa, de MO. is nagyon nagy bajban van! Mindenki figyelmét ez is elkerülhette! ADY ENDRE: IMÁDSÁG HÁBORÚ UTÁN
    URAM, HÁBORÚBÓL JÖVÖK ÉN, MINDENNEK VÉGE, VÉGE: BÉKÍTS KI MAGADDAL S MAGAMMAL, HISZEN TE VAGY A BÉKE. …………..

  99. GONDOLKODÓ! szerint:

    HA VALAKI, VALAKIK végre tudják, hogy kik és miért, milyen körülmények között történt az ún. sorompónyitás, akkor ők érthetik az egésznek a folyamatát! Mert részekről vitatkozni, miközben az egészet nem látjuk az higgyék el még kevés! Az igaz, hogy rész szerint van bennünk az ismeret, de mikor eljő az egész a rész szerint való eltöröltetik.
    (Aki még nem járt az USÁ-ban az el nem tudja képzelni, hogy az egy teljesen más világ!) Specifikus berendezkedéssel, folyamatokkal, sehol nem létezőekkel. Hihetetlen erős potenciállal bíró állam!
    Nem vagyok USA imádó! Én a JÓ istent és a hazámat IMÁDOM!

  100. donquijote szerint:

    “Szó sem lehet felezésről. Fizessenek a bankok!”

    na ezt nem gondoltam volna, hogy egyszer Gordontól ilyet fogok olvasni
    🙂

  101. " ?! " szerint:

    Kedves “Gondolkodó”!

    Jóindulattal tanácsolom, hogy ne írd le válogatás nélkül minden gondolatodat, és jobban ügyelj arra, hogy ne kerülj ellentmondásba saját magaddal egy-egy leírt szövegrészen belül, továbbá jobban figyelj a fogalmazási hibákra és az elírásokra, mert a felsorolt problémák nagy mértékben rontják az egyébként értelmes gondolataid hatékonyságát.

    A fentieken túl javaslom, hogy jobban figyelj oda a mások által leírt szövegek tartalmára azért, hogy ne essél a saját csapdádba, mint ahogy ez ma 11:44-kor megtörtént, amikor azt írtad, hogy: “Jó érzés azt tapasztalni, hogy szinte egy emberként felsorakoznak kormányunk mögé”.
    Ugyanis, az általad leírtakkal szemben a valóságban az látható, hogy az itt acsarkodó gerinctelen kommancsok az elmúlt 40 évben történt minden hibás intézkedés következményéért (például az ország eladósításából következő súlyos pénzügyi és gazdasági kiszolgáltatottságért) kórusban az alig másfél hónapja hivatalban lévő kormányt hibáztatják, és legfeljebb csak azért hajlandók a kormány mögé felsorakozni, hogy sunyi módon orvul hátba szúrják.

    A valóság ilyen mértékű figyelmen kívül hagyásával komolytalanná teszed a többi véleménynyilvánításaidat is.

    Elnézést kérek, hogy ezeket az észrevételeimet a nagy nyilvánosság előtt közöltem, de úgy gondolom ezzel a tekintélyed megőrzéséhez nyújtok segítséget.

  102. csepeli szerint:

    No, Gordon megint írt egy hülyeséget! Fizessenek a bankok? Ki is fog valójában fizetni? A Költségvetési Tanács elemzése szerint a bankadó első, 130 milliárdos részletéből a bankok 80 milliárdot az ügyfeleikre, ezen belül 50 milliárdot a lakosságra fognak hárítani.

    Szóval ki fog valójában fizetni? Hát a lakosság, a kisemberek. Ezt szorgalmazza Gordon. Egy 50 milliárdos megszorítást a kisembereken. És maga sem látja át, mennyire hülye. Pedig nagyon!

  103. csepeli szerint:

    Gordon írja: “A Magyar Nemzet keddi számában azt írja, hogy a Világbank (amelynek tagja az IMF is) a bankadó mértékének megfelezését akarta elérni a kormánnyal való tárgyalásain.”

    No ebből is látszik, micsoda dilettáns barmok az újságírók a Magyar Nemzetnél. Az IMF a Világbank tagja? Ez pali mit szívott? Az IMF nem a Világbank tagja, ez két külön intézmény, mindkettőnek a világ országai a tagjai, Magyarország is tagja mindkettőnek. Ezenkívül a Világbank nem tárgyalt Magyarországgal, mivelhogy a Világbank elsősorban a fejlődő országokkal foglalkozik, Magyarországgal semmi dolga. Na kb. ennyire lehet a Magyar Nemzet cikkeit komolyan venni…

  104. nagyapó szerint:

    Ennyi marhaságot!
    Bunkó csepeli, trágár nagyanyó, bolemann, és a tőbbi komcsi!
    Mit akarnak? Ki fizesse meg a Gyurcsány(i)- Bajnai tehetségtelen szoci kormány által aláírt konvergencia (divergencia) program miatt, a 2010- es költségvetésben hiányzó 200milliárd Ft-ot. Kik fizessék? Az óriási nyereséget rabló bankok, vagy az ország népe?
    A komcsik válasza , a NÉP. mi válaszunk, a BANKOK.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  105. Jeniszej szerint:

    Kósa úgy vélte: ez egy róka fogta csuka helyzet. Az Európai Uniónak sem érdeke, hogy meggyengüljön bármelyik uniós tagállam. Nem támaszthat olyan követelményeket, melyek nincsenek köszönőviszonyban a realitásokkal – mondta a Fidesz alelnöke.

  106. grün szerint:

    Ma azt mondta a tv2-őn LáZár János, hogy a Csányi Sándor azt mondta, hogy a zOrbán azt mondta, hogy a bankadót nem hárítják át a hitelesekre!
    “Szállj, szállj ének, szájrul szájra….?!”

Itt lehet hozzászólni !