Rendkívüli intézkedések: egykulcsos szja, bankadó, bérstop a közszférában + Videó

Mno, Hír TV

Senkit nem fogunk az út szélén hagyni, hasonlóan, mint a korábbi polgári kormány idején történt árvizet követően – mondta el keddi napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint új időszámításra van szükség a gazdaságban, ennek első elemeként teljesen új adórendszert épít ki a kormány. Erősödött a forint a kormány gazdasági akciótervének ismertetése alatt.

Orbán Viktor kijelentette, hogy minden korábbi ismeretünket meghaladó árhullám vonult le. A helyzet a Hernád völgyében vált súlyossá, és hat megyében kellett vészhelyzetet elrendelni – tette hozzá. Orbán megköszönte, hogy az ott élők kivették a részüket a veszély elhárításából. Sokan kényszerültek otthonaik elhagyására – mutatott rá a miniszterelnök. Orbán együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította a természeti csapás áldozatait. Senkit nem hagynak az út szélén – folytatta a kormányfő –, és a polgári kormány már korábban is kényszerült arra, hogy a Tisza által elöntött területeket újjáépítse. Bízik benne, hogy az újjáépítés során ismételten segítséget tudnak majd nyújtani – tette hozzá.

Orbán Viktor beszéde itt tekinthető meg

Orbán köszönetét tolmácsolta azoknak, akik részt vettek a munkában: többek között a helyi polgármestereknek, a vízügy dolgozóinak, a rendőrség, a belügyi szervek dolgozóinak és a hadseregnek. Az élet arra való, hogy akik hibát követtek el, később azt kijavítsák – utalt azokra az elítéltekre a miniszterelnök, akik részt vettek a mentésben.

Új időszámítás a gazdasági rendszerben

Eljött az ideje annak is, hogy a gazdaságban is felülírja a régit az új – mondta Orbán. A miniszterelnök emlékeztetett: áprilisban a szavazók megdöntötték a régi rendszert, és a szavazófülkében véghezvitt forradalommal megalakította a nemzeti együttműködés rendszerét. A kormányfő szerint erre azért volt szükség, mert az emberek látták, a régi rendszer nem alkalmas a korábbi problémák és az új kihívások megoldására. Orbán közölte: nem egyéni eltévelyedésekről van szó, hiszen egyetemi vezetőket, polgármestereket, élvonalbeli politikusokat visznek el bilincsben, ez pedig súlyos rendszerhiba. A miniszterelnök szerint ezt a régi rendszert csak a haszonélvezői akarták fenntartani. Orbán az új rendszer felépítésének első meneteként az új parlament megalakulását, a politikai nyilatkozat, a nemzeti összetartozás törvénye és a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását nevezte. Második menetnek a miniszterelnök az új kormányzati rendszer felépítését, a közigazgatási struktúra visszahozatalát és újjászervezést nevezte. Harmadik menetként Orbán a gazdasági rendszerben beköszöntő új időszámítást nevezte. Kijelentette: alapvető változásokra van szükség, hiszen az elkorhadt rendszer minden alkatrészét ki kell cserélni, helyette pedig stabil és kiszámítható rendszert kell bevezetni, mert az emberek ezt kívánják.

Termelő kapitalizmus kell

Az első akcióterv végrehajtásával kezdi meg működését a kormány – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette: ennek érdekében javaslatokat nyújtanak be. Az akcióterv első pontja az új gazdasági rendszer kialakítása – tette hozzá. Mint mondta, ma csak úgy lehet Magyarország sikeres a világban, ha megnézzük, milyen folyamatok zajlanak a világban. Mindenfelől aggasztó hírek érkeznek hozzánk, a válságnak még nincs vége, de nem a sopánkodás a dolgunk – emelte ki Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy véli, a világgazdaság új irányba fordult, a termelő kapitalizmusnak van itt az ideje. A világgazdaságban túlértékeltség uralkodik, a pénzmennyiség meghaladja az értékmennyiséget, ez az oka annak, hogy buborékok keletkeznek a gazdaságban – fogalmazott. Magyarország csak akkor lesz sikeres, ha visszaszorítja a spekulációt, és helyette a termelő kapitalizmust helyezi előtérbe – hangsúlyozta. Míg a spekulatív kapitalizmus középpontjában a spekuláció áll, addig a termelő kapitalizmus legfontosabb eleme a munka. A munkának pedig az a legfőbb jellemzője, hogy vele úgy kereshető pénz, hogy azzal mások hasznára vagyunk – hangsúlyozta. Az új magyar gazdasági rendszer alapja a termelés és az értékteremtés, ennek az alapelvnek kell érvényesülnie – tette hozzá.

Igazságos adórendszerre van szükség

Orbán Viktor hangsúlyozta továbbá azt is: új adórendszerre van szükség, nem a mait kell toldozgatni, hanem új alapokra kell helyezni. Az adórendszernek normális körülmények között közösséget formáló érdekhálóként kell működnie, egyfajta megbízható kötelékként. A miniszterelnök szerint ennek épp az ellenkezője érvényesül Magyarországon. Eddig az adórendszer büntető volt, a becsületes, törvénytisztelő adófizetőből „lúzer” lett, nem érte meg becsületesnek lenni – fogalmazott. Ezért érzik azt igazságtalannak az emberek, mennek el az országból – tette hozzá. Az eddigi adórendszert jellemezve Orbán Viktor úgy fogalmazott: az békén hagyta az ügyeskedőket, a nagyokat nem bántotta, ennek következtében 2,5 millióan tartottak el 10 millió magyart. Ezek okozták azt, hogy senki sem bízik benne – tette hozzá. A megélhetési adóelkerülők mellett megjelentek az offshore-lovagok is, akik milliós vagyonokat szereztek. Az új adórendszernek közösségerősítő érdekhálót kell létrehoznia, igazságosnak kell lenni – fogalmazta meg elvárásait a miniszterelnök. Ezért a kormány szerint az új adórendszernek életszerűnek kell lennie, egyszerűnek, teljesítmény- és munkabarátnak. Mert a munkahelyteremtés áll a fókuszban – indokolt Orbán. A kormányfő emlékeztetett, a szomszédos országokkal szemben két fő versenyhátrányunk van: a náluk bevezetett egykulcsos adózás és az alacsony társasági adó.

Intézkedések több lépésben

A társasági adó 19-ről 10 százalékra csökken azoknál a cégeknél, melyeknek éves nyeresége 500 millió forint alatt van. Második lépésként egykulcsos családi adózást vezetnek be, ezzel két év alatt 1,3 millió munkavállalót hoznának vissza a rendszerbe – mondta a miniszterelnök. Ezzel párhuzamosan pedig kivezetik az adójóváírást. Ezt fokozatosan, a teherbíró képesség alapján hajtanák végre.

Csökkenteni kell a bénító bürokráciát

Harmadik pontként Orbán bejelentette, hogy a kis- és középvállalkozások adói közül tizet egy mozdulattal eltörölnek. Negyedik változásként be fogják vezetni az adórendszeren kívüli kereslet fogalmát. Aki adózott jövedelemből munkát biztosít, erről már ne legyen neki befizetési kötelezettsége az állam felé – jelentette be a miniszterelnök. Ötödik pontként „az adószabadság megteremtésének jegyében” a vér szerinti, egyenes ági rokonok tekintetében az öröklés, a pénzmozgások kerüljenek ki az állam hatásköréből. Orbán szerint „illeték és adóbehajtás tekintetében az államnak ebben a szférában semmi keresnivalója nincs”. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy egy, két, három gyermek után „bizonyos munkával megtermelt jövedelmek nem eshetnek állami adóelvonás alá”. Orbán itt kitért arra is, hogy a korábban már említett egykulcsos szja-ra 16 százalékos adókulcsot javasol. Orbán szerint hogy új munkahelyek legyenek, meg kell kezdeni a bénító bürokrácia csökkentését is. Eszerint olyan hivatal kell, amely „nem akadályokat állít, hanem akadályokat hárít”. Ennek érdekében újabb intézkedéseket jelentett be. Hatodik intézkedésként a beruházásokhoz jelenleg szükséges 51 engedély egyharmadát eltörlik.

Hetedik intézkedésként bejelentette: az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás rendszerében visszatérnek a korábbi szabályozáshoz. Nyolcadik pontként bevezetik azt, hogy az ingatlanok bérbeadásához ezentúl ne kelljen a bérbeadónak vállalkozóvá válnia.

Kilencedik intézkedésként említette meg a miniszterelnök, hogy visszaadják az embereknek „a szabad gyümölcspárlat készítéséhez való jogot”. A nagy derültséget és tapsot kiváltó bejelentés magyarázataként a miniszterelnök elmondta: a vidéki emberek 90 éve hadakoznak ezért az állammal. „A szabadságharc a felkelők teljes győzelmével zárult” – mondta Orbán Viktor. Tizedik pontként ismét áfamentes lesz az adományozás, amit a karitatív szervezetek és az egyházak kérésével indokolt a miniszterelnök. Tizenegyedik pontként a kistermelők élelmiszer-termelésének és -feldolgozásának megkönnyítését említette Orbán, majd tizenkettedik intézkedésként a Széchenyi-kártya 50 milliósra történő kibővítését jelentette be.

Második fejezet: a kölcsönös felelősségvállalás

A kölcsönös felelősségvállalásról Orbán elmondta, hogy az az akcióterv második fejezete. Mindenkit megillet a védelem joga, mindenkinek ki kell vennie a részét az ország erőfeszítéseiből – tette hozzá. A miniszterelnök szerint segíteni kell azokon, akik nem tudják a rezsiköltségeket kifizetni, valamint azokon, akik a felelőtlen hitelpolitika miatt nem tudnak fizetni. A pénzintézetekről a miniszterelnök elmondta, hogy a bankokon az emberek pénzéből segítettetek akkor, amikor elkezdődött a válság. „Amikor az ország bajban van, akkor a minimum a banki szférától, hogy igazságos részt vállaljon a gondok leküzdésében.” Orbán kijelentette, hogy a kormánynak a költségvetési egyensúly védelmében komoly felelőssége van.

Költségstop az állami intézményekben

A miniszterelnök bejelentette, hogy költségstopot vezetnek be az állami intézményekben, felülvizsgálják a költségvetési kiadásokat a tárcáknál és az alapoknál, a közszféra bérköltségeit átalakítják, és teljesen felülvizsgálják a külső megbízásokat és a feladatkiszervezéseket. Orbán kijelentette, hogy ezek az intézkedések 120 milliárd forintnyi bevételt jelentenek majd. A 60 napon túli végkielégítések és az állami vezetők prémiumainak megadóztatása 98 százalékkal – tette hozzá.

Maximálják az állami vezetők fizetését

Orbán tizenkilencedik intézkedésként az állami vezetők fizetésének kétmillió forintban történő maximálását jelentette be, felháborítónak nevezve, hogy válság idején van, ahol ma 4-5, sőt 7 millió is lehet a bére a vezetőknek. A miniszterelnök huszadik intézkedésként azt jelentette be, hogy áttérnek a bértömegű gazdálkodásra a közszférában, és elrendelik a bértömeg 15 százalékos mérséklését. Meglátása szerint ez 48 milliárd forint megtakarítással is járhat. Továbbá megszüntetnek 260 igazgatósági helyet és 180 felügyelőbizottsági helyet az állami vállalatoknál. Tizenöt százalékkal mérsékelnék a pártoknak jutó költségvetési támogatást, valamint kincstárnokokat küldenek ki a költségvetési pénzekből gazdálkodó intézményhez. Orbán beszerzési, telefon-, autó- és bútorcserestopot rendelne el a közszférában.

Ne jöhessen ide a szemét!

Kezdeményezi ugyanakkor a nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását, hogy kezelje a bedőlt lakáshitelesek jelzálogfedezeteit. A huszonötödik intézkedés a különadó bevezetése, ezt biztosítótársaságokra és pénzügyi lízingcégekre is kivetnék, a 13 milliárdos bevétel helyett 200 milliárdos bevétellel. Jelzálogbejegyzés csak forintalapú lakáshitel esetén lesz majd lehetséges. Erre azért van szükség, hogy ne legyenek újabb kilakoltatott családok – fogalmazott Orbán Viktor. A kormány bevezetné a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy az Európai Unió szemete ne áramolhasson hazánkba. Moratóriumot vezetnek be a közüzemi díjak emelésére, majd tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal az ármegállapodás új rendszeréről – jelentette be a miniszterelnök, majd úgy folytatta: 29. intézkedésként december 31-ig kilakoltatási moratóriumot rendelnek el, és tárgyalásokat kezdenek mind az adósokkal, mind a bankokkal a helyzet rendezésére.

Nem engedik a kilakoltatást

A jelzálog intézménye kapcsán a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban nem folytattuk le azt a vitát, mely a világon létező két felfogás között feszül. Felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya az angolszásszal szemben a kontinentális felfogás híve, vagyis nem akarják engedni az emberek kilakoltatását. Orbán Viktor kiemelte, hatalmas kihívások várnak a kormányra, kétséges számok vannak a költségvetésben. Ezért bár előre nézünk, de az elszámoltatásnak meg kell történni – fogalmazott.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb baj, hogy az államadósság nyolc év alatt 50-ről 80 százalékra emelkedett. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarország hitelből él, ennek mértékét csökkenteni kell – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, kormánya nem csak látja, de megpróbálja ki is mondani az igazságot. Ennek következtében pedig „mindenkinek jó lesz majd magyarnak lenni”. Ehhez azonban közös erőfeszítésre lesz szükség, mert időbe fog telni, amíg kijutunk a mai helyzetből, melybe nyolc év alatt jutottunk. „Több lehetőség, több bizalom, több munkahely”, ezért dolgozik a kormány – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor 29 javaslata

1. A társasági adó 19-ről 10 százalékra csökken
2. Egykulcsos, 16 százalékos családi szja
3. A kis adók egy részének eltörlése
4. Bevezetik az adózás alá nem vont jövedelem fogalmát
5. Vér szerinti, egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték-, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs
6. A bürokrácia leépítése a beruházások engedélyeztetésénél
7. Az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás rendszerének felülvizsgálata
8. Az ingatlan bérbeadójának ne kelljen vállalkozóvá válnia
9. Szabad gyümölcspárlat-készítés
10. Az adakozás legyen adómentes
11. A kistermelők élelmiszer-termelési, -feldolgozási, -értékesítési rendszerének javítása
12. A Széchenyi-kártya 50 millióra emelése
13. Az EU-s források radikális átalakítása
14. Költségstop az állami és költségvetési intézményeknél
15. A közszféra bérkiadásainak átalakítása
16. Költségvetési kiadások felülvizsgálata
17. Külsős megbízások felülvizsgálata
18. A 60 napon túli végkielégítések, titoktartási pénzek stb. 98 százalékosan adóznak
19. 2 milliós bérplafon az állami, költségvetési pénzekből gazdálkodó intézményeknél
20. Az állami vállalatoknál áttérnek a bértömeg-gazdálkodásra, 15 százalékkal csökkenteni kell a költségeket
21. 15 százalékkal csökken a pártok költségvetési támogatása
22. Költségvetési felügyelők a jelentős közpénzekből gazdálkodó intézményeknél
23. Teljes telefon-, bútor- és gépkocsi-vásárlási moratórium a közszférában
24. Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozása
25. Bankadó
26. Jelzálogbejegyzés csak forintalapú hitelekre
27. Másodlagos élelmiszer-vizsgálat
28. Közüzemi díjak befagyasztása
29. Kilakoltatási moratórium 2010. december 31-igForrás: Mno.hu

39 hozzászólás “Rendkívüli intézkedések: egykulcsos szja, bankadó, bérstop a közszférában + Videó” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    5. Vér szerinti, egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték-, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs

    18. A 60 napon túli végkielégítések, titoktartási pénzek stb. 98 százalékosan adóznak

    19. 2 milliós bérplafon az állami, költségvetési pénzekből gazdálkodó intézményeknél

    23. Teljes telefon-, bútor- és gépkocsi-vásárlási moratórium a közszférában

    Ez az egyik legszimpatikusabb intézkedés.

  2. Gordon szerint:

    Ez=Ezek

  3. Ditte szerint:

    A pálinkafőzés is nagyon jó!

  4. Ditte szerint:

    A kicsiny, és eklektikus ellenzék köpni, nyelni nem tudott!

  5. Manitu szerint:

    Teljesen kész vannak a komancsok. Szerintem mind sírógörcsöt kapott, hogy ha már nem tudnak állami pénzből fórumozni, még zsíros végkielégítést se kapnak. 🙂

  6. Manitu szerint:

    Viszont, amint rádöbbennek, hogy a bandájuk hibái legalább részben a bandán lesz elverve, itt fognak habzó szájjal orbánozni. 🙂

  7. miniszter szerint:

    2010. 06. 08. 13:16:00(NAPI), F. Szabó Emese
    Orbán 29 pontja: extra bankadó, 16 százalékos szja, vége a deviza-lakáshitelnek

    Extra bankadó, ezt a bank kivel fogja megfizettetni?

  8. miniszter szerint:

    29. Kilakoltatási moratórium 2010. december 31-ig

    Nyugodtan alkoholizálok tovább, Viktornak köszönöm!

  9. Nyugger szerint:

    Bankadó bevezetése 3 évre – ebből 200 milliárd forint bevétel lenne idén.

    Bankok, biztosítók és a többiek fogják fizetni a nyereségükből? Esetleg a lakosság fogja betolni a kivetett összeg nagy részét? Úgy tűnik egyre vékonyabb lesz a pénztárcám, ugye múltkor a Kósa- Szíjjártó könnyített meg néhány ezertől, ehhez hozzájon a plussz 200 milliárd rám eső része. Ha nem lesz igazam, akkor ugyanitt a t. jelenlévőket megkövetem! Na jó, megyek pálinkát főzni.

  10. Manitu szerint:

    Egész Európában megszorítások vannak. Nálunk megússzuk azzal, hogy akiknek többet kell adniuk, azok most többet adnak. A bankok rengeteg közpénzt nyeltek el a válság elején, és most több száz milliárdos hasznuk volt: fizessenek. Az MSZP-s felsővezetők tönkretették az országot, az állami cégeket: hát ne menjenek tízmilliós végkielégítéssel haza, amikor végre kiteszik őket!

    Nyugger! Az eszed hol van már megint?

  11. miniszter szerint:

    Manitu!

    Nálunk megússzuk azzal, hogy akiknek többet kell adniuk, azok most többet adnak.

    Ez rendben van, de nem gondolod, hogy ezt az összeget a bank valakitől vissza fogja venni?

  12. Gordon szerint:

    Nyílván feltűnne állambácsinak hogy ebben az esetben a bank nyeresége nem csökkent jelentős mértékben. Viktorék elég eltökéltnek látszanak. Nem kellene szórakozni velük.

  13. roppancs szerint:

    azért van a pszáf hogy a bankokat megregulázza és ne a lakosság fizesse a bankadót. éljen orbán, és a jobbik.
    aki rendesen be van jelentve és közepesen jól keres mert dolgozik mint egy állat az igen jól jár a fele adó eltörlésével, a többi meg engem nem érdekel.

  14. Manitu szerint:

    Kedves miniszter!

    Már nem Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány van. Most már lehetnek jogaink nekünk is.

    A lopós-hazudós MSZP-sek meg fizessenek is meg a tolvajlásért, az ország tönkretételéért!

    Valld be őszíntén: ez fáj neked ugye?

  15. Gordon szerint:

    Szerintem a szegényeket leginkább az előző két ciklus sújtotta.

  16. toto szerint:

    Az, hogy Csepeli és Zed nem itt veri a nyálát, és hogy a Népszabadszág piros pontot ad a kormánynak, azt bizonyítja, hogy igenis jó irányba mozdul el a kormányzás.

    Csak így tovább!!!

  17. " ?! " szerint:

    Emlékeztető “miniszter”-nek, “Nyugger”-nek és az MSZP imádóknak:

    Íme, a büszkeségeitek.

    Akiknek a tettei erkölcsi mércét jelentenek számotokra:
    A Nomentánás és Fitelinás Gyurcsány az őszödi böszme, Simor András ofshor-lovag, az ál-robantásokat bemutató Draskovics Tibor, Veres János ócskavas kereskedő és államháztartási adathamisító, Zuschlag János és társai, Hunvald György és társai, Hagyó Miklós és társai, Wieszt János, Kabai Károly, Deme Gábor (Csepel), Gulyás Gábor (Csepel), és a többi ma még sötétben bujkáló bűnöző.

    Akinek a megnyilvánulásai hitelesítik az MSZP-t és az itt blogozó híveit:
    (Idézet Gyurcsánytól, az őszödi böszmétől.)
    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, mint soha.
    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.
    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.
    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

  18. " ?! " szerint:

    Zed, ződ, “*”, miniszter, csepeli és ezekhez hasonló károgók!
    Ehhez szóljatok hozzá!

    Az Orbán-kormány első intézkedési csomagja:

    1. A társasági adó 19-ről 10 százalékra csökken.
    2. Egykulcsos, 16 százalékos családi jövedelemadó.
    3. 10 kis adónem eltörlése.
    4. Az adózott jövedelem további adómentessége.
    5. Vér szerinti vagyonmozgás adómentessége. (Egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgás illeték- és adómentessége.)
    6. A jövedelem gyermekenkénti részének adómentessége.
    7. A bürokrácia leépítése. Az engedélyek 1/3-ának eltörlése a beruházások engedélyezésénél.
    8. Az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás rendszerének felülvizsgálata.
    9. Az ingatlan bérbeadójának ne kelljen vállalkozóvá válnia.
    9. Szabad gyümölcspárlat-készítési jog.
    10. Egyházak és karitatív szervezetek segítése. Az adományozás utáni ÁFA eltörlése.
    11. A kistermelők termelési és értékesítési feltételeinek javítása.
    12. A Széchenyi-kártya 50 millióra emelése.
    13. Az EU-s források radikális átalakítása.
    14. A kiszervezések felülvizsgálata és költség-stopp az állami és költségvetési intézményeknél.
    15. A közszféra bérkiadásainak átalakítása.
    16. Költségvetési kiadások felülvizsgálata.
    18. A 60 napon túli végkielégítések, titoktartási pénzek stb. 98 százalékosan adóznak.
    19. Bruttó 2 millió Ft-os bérplafon bevezetése az állami, költségvetési pénzekből gazdálkodó intézményeknél.
    20. Az állami vállalatok áttérése a bértömeg-gazdálkodásra, 15 százalék bértömeg csökkentés.
    21. A pártok költségvetési támogatásának a csökkentése 15 %- kal.
    22. Költségvetési felügyelők kiküldése.
    23. Teljes telefon-, bútor- és gépkocsi-vásárlási moratórium a közszférában.
    24. Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozása.
    25. Bankok, biztosítók, lízing cégek megadóztatása.
    26. Jelzálogbejegyzés csak forintalapú hitelekre.
    27. Másodlagos élelmiszer-vizsgálat.
    28. Közüzemi díj moratórium.
    29. Kilakoltatási moratórium.

  19. Nyugger szerint:

    Manitu! “Egész Európában megszorítások vannak.”

    Na ja, faragnak azok is az állami kiadásokból! kb. úgy mint a Bajnai nem is olyan régen. Akkor mindenki itt fröcsögött, köztük te is! Ha az OV tesz hasonlót akkor jó, ha más akkor rohadt hazaáruló, meg kommunista stb. Most akkor az én eszem ment-e el, vagy te beszélsz össze-vissza?

    Különben nem vagyok bankár, szerintem is fizessenek, vegyék ki a részüket a bajból! De a bankároknál érzelemnek helye nem volt, nincs és nem is lesz. Eddig még mindig az ügyfél szívta meg, a hagyományok alapján nagyon aggódom és úgy vélem nem alaptalanul. Ha OV megoldja, hogy ne hárítsanak tovább, megemelem előtte a kalapom, iszok az egészségére egy saját készítésű párlatot!

  20. Huba szerint:

    Én szeretném, hogyha a bankok megpróbálnák áthárítani a hitelfelvevőkre a 200 millllllát.
    A PSZÁF – aki csak erre vár – gyorsan megbírságolja 10 millllára és így nem 200, hanem 210. Sok kicsi sokra megy. Csak bátran bankok és biztosítók!

  21. Nyugger szerint:

    Most olvastam: A bankadó megjelenik a hitelek árában!
    Azt a neveletlen fajtámat, bocsánat, most pótolom: Pálinkás jó reggelt kívánok!

  22. maminti szerint:

    Tetszik a program, mind a 29 pontja. Gratulálok, így tovább!

  23. Manitu szerint:

    “Az egész gazdaságnak károkat okoz – mondta a bankszövetség elnöke az új adóról.”

    Most az egyszer egyet értek a Kókával: nem a békákat kell megkérdezni, hogy lecsapoljuk-e a mocsarat. A bankokat KÖZPÉNZBŐL segítette meg a kormány. Most majd visszaadják ahelyett, hogy az elképesztő nagyságú nyereségüket simány zsebre tennék.

    Biztos, hogy lesznek sz@rjancsi bankok, akik megpróbálják majd árhárítani mindezt az ügyfelekre. De a felügyeletet már nem MSZP-s fogja vezetni, ebben is biztos vagyok!

    Úgyhogy Hubával értek egyet: csak rajta, gyerünk, gyerünk, növekedjen csak a bankok adója!

    🙂

    Egyébként csak gondolkozni kellene nyugger: az eddigi megszorítások azért voltak, mert Gyurcsányék elqrták. Most egész Európában megszorítások vannak, sok helyen sokkal nagyobbak, mint az Orbán-csomag lesz. Ez a csomag még a legenyhébbek között lesz, ráadásul leginkább azokon szorít, akiken kell, és megalapozza a gazdasági fejlődést.

  24. grün szerint:

    A magyar emberek 90 éves álma vált valóra a pájinka főzés felszabadításával! Igyá magyar, legalább addig sem keresed Kádárt!
    Kezdem kapiskálni, hogy ezt az akció tervet miért nem lehetett nyilvános vitára bocsájtani! Már megint jó helyre tettem az x-et!
    Esetleg a 30. pont szólhatott volna rólunk, inaszakadt barmokról, nyuggerekről is! No, nem kb. -9% erejéig mint régen!

  25. Földhözragadva szerint:

    23. pont: Ööö, akkor a miniszterelnöknek is az elődje bútora dukál ugyi?…:) Nem vagyok közgazdász, azaz a programhoz nem tudok hozzáfűzni sokat. Majd megnézem a borítékomat, meg a kiadásaimat, mert számolni tudok…Kicsit félek…:(

  26. Attila szerint:

    Úgy látom egy-két nagyon sötétnek jobb lenne, ha pálinkafőzés helyett füvet lehetne termeszteni, szabadon. De nem a kendermag egyesület és kék madarak vannak kormányon.

  27. grün szerint:

    “?!”!
    A 9-es pont kétszer szerepel! Már megártott a felcsúti kordonbontó?
    Csepp figyelmet!

  28. Gordon szerint:

    Marad a meglévő bútor és mobiltelefon. Ez így rendben van.

  29. grün szerint:

    27. Másodlagos élelmiszer-vizsgálat. Mit értsek ezalatt? Belőlem még a szilvamag sem szokott kijönni, olyan jól dolgozik a belügyminisztérium! Akkor mi képezheti a másodlagos vizsgálat trágyát?

  30. roppancs szerint:

    a bankok nem hülyék, a zsidó kamatot akar, amit csak a hitelért kap. ha drága lesz a hitel az ember nem fogja felvenni, a zsidó elesik a kamattól. a zsidó legnagyobb fájdalma ha a pénze nem kamatozik.
    ezért inkább benyelik az extraadót, viszont a betétekre kisebb kamatot fog adni. a hitel kamata így szintén csökkenni fog.
    a 16 százalékos szja-ról meg annyit hogy bruttó 400 ezerre vagyok bejelentve, ami jelenleg túlórákkal, ünnepnappal nettó 220 körül jön ki. na ebből jövőre több mint 330 ezer lesz. megérdemlem? igen. gazdag vagyok? nem. dolgozok sokat? igen.
    aki minimlábérre van bejelentve, az se annyit keres általában, csak a többit zsebből kapja. úgyhogy most ba.ssza az ideg hogy kevesebb lesz a nettója, mert a kapzsi patkány munkáltatója az eddig zsebből fizetett összegből kénytelen lesz befizetni a minimálbér 16 százalékát. magasról lesz.rom, jelentse be a dolgozóját és fizessen járulékot! elég volt abból hogy 1 millióan tartsunk el 10 milliót !

  31. roppancs szerint:

    grün: annyi nyugdíj jár amennyit dolgoztál! ja hogy nem voltál bejelentve? nem fizettél tb-t? akkor mire veritek a nyálatokat?

  32. roppancs szerint:

    még annyit hogy ha egy bank az ügyfeleire próbálja verni a költségeit, akkor szépen megyünk és kivesszük onnan a pénzünket és megyünk másikhoz. azt hiszitek mindegyik ezt fogja tenni? hát nem, van olyan bank, pl. sopronbank ami nem áll be a sorba.

  33. grün szerint:

    roppants!
    Te szerinted 42 év bejelentett munka után nem verhetem a nyálam? Sajnos fizettem tb.-t, adót is! Akkor még nem tudhattuk, hogy majd jön egy kormány akinél a nemfizetés erény lesz, aki még a saját söpredékét is kárpótolja bemondás alapján a sajnálatos rendőri túlkapások miatt!
    De sajnos minket még neveltek!

  34. Hédy szerint:

    Valahogy el kell kezdeni! Szerintem a program jó,de nekünk kell segíteni benne,hogy sikerüljön megvalósítani mindent! Hajrá FIDESZ!

  35. káró_katona szerint:

    grün: anyádat söpredékezzed le te szarházi!

  36. káró_katona szerint:

    téged kellene úgy összeverni mint ahogy a járókelőket a rendőrök 2006ban.

  37. nagyapó szerint:

    Bunkó grün (háztetőn van és fütyül, mi az, Grün a cserepes)!
    Nekem is volt néhány kollégám, akik fizettek mindenféle adót is. Igen, fizettek, mint párt-, szakszervezeti, KISZ- titkár (Tóth, Orosz et.-ak), stb., igen fizettek a mi pénzünkből. Élősködtek, most meg pofáznak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét,

  38. grün szerint:

    nagyapó! Ne röhögtess mert cserepes a szám!

  39. grün szerint:

    káró katona!
    “téged kellene úgy összeverni mint ahogy a járókelőket a rendőrök 2006ban”
    A békéset kihagytad!

Itt lehet hozzászólni !