Új parkot avattak a Széchenyi Iskola mellett

Csepel.hu

Ünnepélyes keretek között felavatták a Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Wittner Mária Csepel díszpolgára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző is.

Borbély Lénárd polgármester kiemelt tisztelettel köszöntötte az ünnepségen Mádl Dalma asszonyt és Brenner József atyát, a vértanú testvérét is. Beszédében rámutatott, az önkormányzat az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Csepelen ne csak a fizikai, de az erkölcsi és a szellemi tér is megújuljon.

„Jelképesnek tekinthető, hogy éppen ezen a helyen állíthatunk méltó emléket Brenner János atyának, akinek egyetlen bűne volt, hogy nagyon sokan szerették” – fogalmazott ünnepi beszédében Borbély Lénárd. Majd kiemelte: „Fontos cél, hogy Csepel megújuljon, olyan hellyé váljon, amelyre valamennyien büszkék lehetünk. A nemrég megnyílt Rákóczi Kert önmagáért beszél, most pedig a kerület egy újabb ékköve, a Brenner János park kerül átadásra.”

Wittner Mária Csepel díszpolgára ünnepi beszédében kiemelte: különösen szép gesztus, hogy Brenner János tiszteletére szobrot állítanak és parkot neveznek el róla a kerületben. „Brenner János vértanúnak nem volt bűne, csakúgy, mint a többi atyának sem, akik a lelkek ápolása, az isteni szeretet mellett kötelezték el magukat. A kommunizmusban azonban bűnnek számított a szeretet. Aki a szeretet törvénye szerint él, nem követi el mindazokat a bűnöket, amelyek a tízparancsolatban vannak. Ha az isteni szeretetet magunkévá tesszük, akkor szebb és jobb lesz a világ, az ország” – hangsúlyozta Wittner Mária.

Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére felidézte Brenner Jánoshoz fűződő emlékeit, halálának körülményeit és megosztotta naplójának egy részletét is. „Az Istennél keresem egyedül a boldogságot, de tudom azt, hogy az Isten nem kíméli azokat, akik őt szeretik, hanem megpróbálják, de nagy hasznuk van belőle.”

„Jánosnak az volt a jelmondata, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Igaza volt, mert nagyon megalázták, meggyalázták, de tavalyi évben boldoggá avatták és az egyház fölmagasztalta.”- mondta Brenner József.

Az ünnepi beszédek után leleplezték Brenner János szobrát, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített. Az alkotást és a parkot Brenner József atya szentelte meg, a résztvevők pedig a megemlékezés virágaival, mécseseivel róhatták le tiszteletüket a vértanú pap előtt.

Brenner János (1931-1957) ciszterci szerzetest, rábakethelyi káplánt tavaly májusban avatták boldoggá. Szívén viselte hittanosai sorsát, lelkipásztori feladatait hűségesen látta el. Tevékenységét az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, így 1957. december 15-ére virradó éjszaka brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. A bűncselekményre és az aznap történtekre csak mozaikdarabokból – a gyanúsítottak, elítéltek vallomásából, valamint néhány szemtanú visszaemlékezéséből – lehet következtetni. Vértanúhaláláról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni. Boldoggá avatási eljárása 1999-ben kezdődött meg. A boldoggá avatásra 2018. május 1-jén Szombathelyen, az Emlékmű- dombon került sor.

Az eseményről készült további képek itt.

Csepel.hu

 

 

 

28 hozzászólás “Új parkot avattak a Széchenyi Iskola mellett” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    Blah-blah-blah…
    De szép és igényes lett, fővárosi támogatással ugyan… 😉

  2. csak úgy ... szerint:

    Napsütötte játszótér! Árnyék sehol. Remek!

    Ottjártamkor, az összes díszpinty, a még megmaradt fák árnyékában álldogált!

  3. Johnny szerint:

    Inkább ott, mint a lakótelep közepén, inkább egy kutyafuttató kéne helyttük, nagyobb csenddel járna, de kertes házból ki nem szarja le, hogy mi van egy lakótelepen.

  4. PU szerint:

    Ez a szürke kőtenger a vörös gumiszobával valami bolsi vesztőhely akar lenni, vagy kegyes euthanázia azoknak akik még élni mernek?

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Narancsszín az, kérem tisztelettel! 😉

  6. PU szerint:

    A különbség csak árnyalatnyi.

  7. .... szerint:

    Végül is… Napsütésben használhatatlan, esőben szintén, télen szintén. Ki a f.szom fogja használni? 😀

  8. v39endre szerint:

    ADMIN ! Leginkább a strand megnyitásával kellene foglalkozni ! Esetleg mérsékelt áron. Hova tegyék a szülők a gyerekeket ? Nincs a közelben sehol gyerek-medencés strand.
    SÜRGŐS INTÉZKEDÉS SZÜKSÉGES !

  9. 1olvasó szerint:

    Jó dolog, hogy felújítják a parkokat.
    DE megint ott basztak el, hogy árnyékba nem raktak padot??? pl. A pékség előtt csomó nagy fa van, adnának bőven árnyékot, de ott semmi pad nincs.
    Hasonlóan a Daru domb előtt sincs semmi pad az árnyékban!

    KÉRJÜK ODA A PADOKAT AZ ÁRNYÉKBA!

    Nagy betűvel írom, hogy az illetékes megértsen!

    Vagy kérem a T. polgármester menjen oda a családjával, gyerekeivel, és üljenek oda elég 1 órát. És tudja, hogy milyen szar ott ülni…

  10. Bhu szerint:

    Meg a forgalmat esetleg mérsékelni kellene..
    Miért itt kell mennie a forgalomnak? Dunadulot átjárhatóvá kell tenni.

  11. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Egyszerűen undorító hozzáállásuk a téravatáshoz. Nem rendíti meg önöket, hogy kommunista elődeik milyen bestiálisan ölték meg a most már boldog Brenner atyát, hanem kutyafuttatóról, árnyékról, egyebekről hablatyolnak.
    Ezért hiteltelen, ha bármikor, bármiféle kegyeletről beszélnek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. csak úgy ... szerint:

    Gondolom, Nagyapó (munkásőr ruhában) megrendült, amikor történt !

  13. PU szerint:

    Nagyapó!
    Brenner atya érdemei nem az emléket állítók érdemei. Az iránta való kegyelet nem jár automatikusan az emlékállítónak. Viszont kötelezné arra, hogy meggondolt, normális és a tárgyához méltó, stílszerű közeget alakítson ki az emlékszobor körül. Az árnyék, a növényzet, a csend, az elmélyülésre alkalmas környezet ennek része volna. A kutyafuttató ugyan baromi trampli egy ötlet, de engem még az is kevésbé zavarna (Johnny káromkodásai nélkül), mint ez a pecsenyesütő tepsi a móka-derű-kacagás jegyében – ha a szobor közvetlenebb környezetétől elkülönül, és nem kopár préri, hanem liget.
    (A fák tányérjába dugdosott saláták kiégtek már?)

  14. Johnny szerint:

    Nagyapó megint ideszarta azt a mantrát, ami a döglött vadászkutyát nem érdekli!
    Szarok én rá, hogy mit adtak a szádba, mert ’89 előtt még más dudát fújtál, ennyi…
    Az külön Fideszes érdem, hogy a cukrászda nem rakhat ki széket és asztalokat? Mondom egy cukrászda és nem kocsma, a különbség érzékeltetése végett.
    A parkkal semmi bajom, szebb, mint volt, csak ez a zöldírtás, ami már kezd bosszantani! A kutyafuttatót meg a lakótelep közepére gondoltam, a 6. játszótér egyike helyett, mert a házak közt remek ám hallgatni a visítozást, ha az ember pihenne! De nem a gyerek a hibás, hanem a szülő. Ennyi…

  15. csak úgy ... szerint:

    Kíváncsi vagyok , hogy az “avató” virágládák, meddig lesznek ott?!

  16. Mákosguba szerint:

    Aztán tessék mondani, a temetőnél mikor lesz végre megint pad? Csak mert sok idős ember nem tud hova leülni és még nyár is van és oda tűz a nap rájuk. Nehogy már nekem valaki azt mondja, hogy egy ilyen tök egyszerű procedúra félévig tart, max pár nap, ahhoz képest… Egyszerűen siralmas ez IS…

  17. keménylegény szerint:

    A tavasszal sejtelmesen beígért koncert nagy durranás lehet:
    https://www.koncert.hu/hirek/zenei-hir/ingyenes-omega-koncert-lesz-csepelen–7493

  18. Dagobert bácsi szerint:

    A visítozás az enyhe kifejezés, ami délelőttönként a kalózhajós játszótéren van! Ott csoportok vannak, a velük levő felnőttek nem is próbálkoznak a kordában tartással! Kíváncsi vagyok, ezek a gyerekek ha felnőnek, fideszesek lesznek vagy éppen az ellenkezője!

  19. admin szerint:

    A gyerekek soha nem maradtak csendben, ha élveztek valamit. Régen lehetett kisgyermeke, vagy nagyon keveset foglalkozhatott vele Dagobert bácsi. Reméljük, hogy van vagy lesz unokája, akivel jobb lesz a kapcsolata.

  20. bhu szerint:

    Nyilván nem a gyerekkel van baj. De azzal igen, hogy egy fejlesztés során nem képesek figyelembe venni, hogy alkalmas-e egy környezet valamire. Pl. lakóházak veszik-e körül a gyerekzajjal járó vagy kutyaugatással járó létesítményt.

    Meg ugye nem az ott lakó gyerekekről van szó, hanem még a szomszéd kerületekből is hordják oda kocsival az istenadtákat. Na az csidálatos fejlesztés, hogy felturbózzuk az elmaradt fejlesztések miatt amúgy is az elviselhetőség határán lévő forgalmat.

  21. mutyi szerint:

    Szép lett és igényes valóban. Egy valamit hiányolok az árnyékos területen kívül, még pedig egy kerékpártárolót. Esetleg, utólag nem lehetne az iskola előtti részre lehelyezni egy nagyobb méretű biciklitárolót, hogy a kerékpárral iskolába menő gyermekek le tudják zárni a suli előtt a bringát?

    Köszönöm

  22. Lili Züllig szerint:

    Valaki holland focidrukker a tervezők közül 😉
    De inkább Májemi Bícs orendzs. Öméjzing, tenk jú!
    Amúgy a fák megnőnek, és lesz majd árnyék, meg pad is.

  23. telepi szerint:

    Bizony egy kerékpártároló nem ártana a parkhoz

  24. Johnny szerint:

    admin!
    Nem tudom mennyit éltél meg eddig, de a gondolatmenetedből biztosan rövidebb az emlétáblád, mint nekem. Én is voltam gyerek, nekem is van 2, (nem teljesítettem a Vezéri kvótát) de anno még ráért a szülők 90%-a is a gyerekével játszani és foglalkozni, most meg a gyerek üvölt, visít, mert figyelemre vágyna, mikor a szülő kezébe bele van nőve a telefonja, a gyereke meg le van sz*rva. A lényeg, hogy nem ellene vagyok semmi földi jónak, de azért Királyerdő csendjéből és a lépviselők otthonától jó távol, könnyű másra ráépíteni egy épületekkel körbevett játszóteret. Érthetőbb legyen, más faszával verni a csalánt! 😛
    A másik, hogy mikor kaphat a cukrászda engedélyt, vagy basszuk tele a netet a panasszal, hogy simlisek vagytok? 😉

  25. Johnny szerint:

    SZUNYOGÍRTÁSSAL MI VAN??????????????????????
    MESÉLJETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    😀 😀 😀 😀 😀

  26. PU szerint:

    De telhetetlen vagy, Johnny! Egyszer patkány, egyszer szunyog, még mit nem?! Örülnél inkább az új migránsoknak! Az ázsiai tigrisszunyog is végre beköltözött, és mi vendégszerető nép vagyunk. Nyugat-nílusi láz, chikungunya-láz, sárgaláz, zika vírus, összesen vagy 22 féle dögvész – ennyi földi jót még a tökéletes kórházaink se tudnak nyújtani. (Majd legalább hatékonyan gyérítik a sok játszótéri sivalkodó gyereket meg morgolódó nyuggert.)

  27. Horváth János szerint:

    Kiegyeznék a szúnyogokkal, ha a kétlábonjáró vérszívókat gyérítenék!

  28. pl szerint:

    Ti még mindig nem szégyellitek azt a primitív kurvát, csak Nagy Imrét? Bravó!

Itt lehet hozzászólni !