Egykor és most: a Béke téri templom

Csepel.info

A fenti fotó valószínűleg a templom 1933. szeptember 17-i felszentelésekor készült

A csepeli Jézus Szíve Plébániának saját honlapja is van, melyen külön oldal foglalkozik a templom építésével.

A honlap szerint Shvoy Lajos megyés püspök 1929. február 2-án értesítette a csepeli plébánia vezetőjét Róbl Jánost, hogy Csillagtelepen új, önálló lelkészséget szervez. A lelkészség első alapító lelkészévé Markó Gyula hitoktató, kórházi lelkészt nevezte ki. Ebben az időben a lelkészségnek 4000 híve volt. 1929-ben a jól sikerült juniális és gyűjtés során befolyt összegből az egyházközség két harangot vett, amelyet Shvoy Lajos megyéspüspök 1929. szeptember 22-én szentelt fel.

A templom épülete 2019. április 25-én

1930. január elsejei hatállyal a Csepel II, “Jézus Szíve” lelkészséget önálló egyházközség nyilvánította. Megalakult a “Templomépítő Bizottság”, és 1930. április 2-án Shvoy Lajos megyéspüspök letette a templom alapkövét, azon a területen, melyet a Weiss család adományozott. Alig három év alatt megépült – neobarokk stílusban – a templom, vitéz Irsy László tervei szerint. A templom felépítése 42 ezer pengőbe, a felszerelés 12 ezer pengőbe került. A templom felszentelése ünnepélyes keretek között 1933. szeptember 17-én történt.

A templom és a plébánia történetét bővebben a honlapon olvashatják.

Csepel.info

2 hozzászólás “Egykor és most: a Béke téri templom” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Azért az is hozzátartozik a templom építéséhez, hogy a Weiss család telekadománya után a gyerekek sorra járták a házakat téglajegyeket árulva, valamint családok vásároltak padokat, ablakokat (az ablakokon szerepelt az adományozó család neve, amit a komcsik később nagy örömmel néztek.).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Oláh János szerint:

    Itt bérmálkoztam az ötvenes években. Megdöbbenéssel fogadtam nem olyan rég, hogy a gyönyörű régi oltár és szószék eltünt. Vajon mért kellett átépíteni, lepusztítani a jellegtelen utódjára? Ki kezdeményezte és engedélyezte a régi , méltóhoz a hozzányúlást ? Küzdöttek-e a hívők a régi megmaradásáért?
    Vajon hova került? Szörnyű, ha árnyék vetül a közreműködőkre!
    Oláh János

Itt lehet hozzászólni !