Átadták a felújított tüdőgondozót

Csepel.hu

 

Október 20-án átadták a teljesen felújított tüdőgondozó épületét, ahol vadonatúj röntgen berendezések is fogadják a betegeket és a munkatársakat. Az intézményt két hónap és egy nap alatt varázsolták újjá a Csepeli Városgazda munkatársainak közreműködésével.

A bensőséges ceremónián Borbély Lénárd polgármester megemlítette, hogy a kormányellenes propaganda hosszú ideig szónokolt arról, milyen elképesztő állapotok uralkodnak itt, de a mostani átadási ünnepségre már nem voltak kíváncsiak. Az eseményen mások mellett megjelent Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

Borbély Lénárd emlékeztetett rá, hogy a csepeli tüdőgondozó épületét éppen hetven esztendeje, 1947-ben készítették. Akkor Egészségház volt a neve, s 1948-tól szülőotthonként működött. Tudták, hogy rossz állapotban van az épület; a polgármester ezért tett ígéretet rá a 2014-es választási kampányában, hogy felújítják azt. Az ígéretet most tudták valóra váltani. A korábbi szocialista irányítású önkormányzatok hagyták lepusztulni a már akkor is felújításra szoruló épületet. De 2010-ben nemcsak a tüdőgondozó, hanem más egészségügyi intézmények, a bölcsődék, óvodák is elhanyagoltak voltak. 2010 és 2014 között a csődtől kellett megmenteni az önkormányzatot, miközben olyan jelentős beruházást is sikerült megvalósítani, mint a csatornázás. 2014-től már stabil gazdasági helyzetbe került az önkormányzat, és azóta már a fejlesztéseken van a hangsúly. Jelenleg több projekt fut egyszerre, amelyek érintik egyebek között a játszóterek, bölcsődék, óvodák felújítását. Ezek sorába tartozik a tüdőgondozó épületének korszerűsítése. Érdemes megemlíteni, hogy a tüdőgondozó 2016-ban csaknem 18 ezer beteget látott el, a tüdőszűrések száma pedig 15 ezer volt.

A felújítást augusztusban kezdték el, miközben a tüdőszűrő a Tóth Ilona rendelőintézetbe költözött. A munkálatok mintegy 30 millió forintba kerültek. Felújították az intézmény összes helyiségét, kicserélték a fal- és padlóburkolatokat, vadonatúj utcafronti nyílászárókat építettek be. A bejáratot úgy alakították ki, hogy a mozgássérültek is könnyen az épületbe juthassanak, emellett akadálymentessé tették a vécé használatát. A vizesblokkok új burkolatot, berendezéseket és szerelvényeket kaptak, a mennyezeten kicserélték a lámpákat. A rendelőkben korszerű bútorokat, számítástechnikai eszközöket helyeztek el. Rendbe tették az udvart, ahol a földcsere után növényeket ültettek. Borbély Lénárd megemlítette, hogy jövő nyárra klímaberendezéssel is ellátják az épületet. „A csepeli egészségügy Budapest élvonalában van” – mondta a polgármester.

Németh Szilárd azt hangsúlyozta, hogy Csepelen értékalapú fejlesztések történnek, a választásokon ezért szavaztak nekik bizalmat a lakók. Egy új birkózócsarnok felépítése is a fejlesztések sorába tartozik, ami az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül, de általa gyarapodik a kerület. Az Egészséges Budapestért Programban szerepel, hogy a csepelieket is ellátó Jahn Ferenc Kórház 3 milliárd forintot kap fejlesztésekre az idén. Szeretnék korszerűsíteni a Weiss Manfréd Kórházat is. A tervek között szerepel, hogy egy diagnosztikai központot hozzanak létre Csepelen.

Cs. A.

Csepel.hu

 

11 hozzászólás “Átadták a felújított tüdőgondozót” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Három bárgyú buta népsanyargató! Szégyen!

  2. Tóth kati szerint:

    Mit szégyelsz helyi,hogy tahó vagy azt?

  3. Tóth kati szerint:

    Mit szégyelsz helyi,hogy tahó vagy azt?És sanyargatásból felújították a tüdőgondozót.További jó sanyargatást kivánok nekünk!

  4. Gandalf szerint:

    Ha már ilyen jól összejöttek, Borbély Lénárd és Morovik Attila megbeszélhette volna a hivatali gépkocsihasználat engedélyezését!

    Tegnap írtam:

    “És ha valaki Borbély Lénárd matricával rakja tele Csepelt, akkor Borbély Lénárd számlát állít ki Borbély Lénárd számára? Vagy talán elgondolkodik, vajon ő rakta-e ki azokat megváltozott tudatállapotban?

    Morovik Attila alpolgármester szerint a Vona plakátokat rongálókat fel kell jelenteni, ha valaki be tudja bizonyítani hogy azt fideszesek tették! Nos kedves Borbély Lénárd, Ön bizonyítani tudja, hogy a Jobbik matricákat KI RAKATTA VAGY RAKTA KI? Szerintem ezt beszélje meg Morovik alpolgármester úrral, mert szerinte nem vádaskodni kell hanem bizonyítani?

    Amúgy meg mit szól hozzá, hogy Morovik alpolgármester úr munkaidőben, hivatali gépkocsival magánbevásárlását végzi a Csepeli Piacon? Mellesleg SUTTYÓ MÓDON (Suttyó parkolók rovat megnevezése szerint!) a Kiss János altábornagy utcai oldalon az üzletek mögötti rámpánál, a kereskedőknek fenntartott parkolót használta! Morovik úr szerint nincs ebben semmi szabálytalan, hiszen Ő ÍRJA ALÁ A GÉPKOCSI HASZNÁLATI ENGEDÉLYEKET!

    Tisztelt Polgármester úr, nem összeférhetetlen az hogy valaki a SAJÁT ENGEDÉLYÉT MAGA ÍRJA ALÁ? NEM ÖNNEK KELLENE ALÁÍRNIA ANNAK AZ ENGEDÉLYÉT, AKI AZ ENGEDÉLYEK ALÁÍRÁSÁRA EGYÉBKÉNT FELHATALMAZOTT?

    KÉREM NYILATKOZZON, SZABÁLYOS-E HOGY AZ ADÓNKBÓL FENNTARTOTT GÉPKOCSIT AZ ALPOLGÁRMESTER ÚR MUNKAIDŐBEN MAGÁNBEVÁSÁRLÁSRA HASZNÁLJA?”

  5. Matula szerint:

    A fotókon nem látom az új röntgen gépeket…

  6. Szabó Imre szerint:

    Rezsiszilárdnak azt mondta a doki elmebeteg, az meg úgy értette “elmehetek”.

  7. Nagyapó szerint:

    70 éve Csepel polgári vezetése megépítette, most Csepel polgári vezetése felújítja. Ennyi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Strici szerint:

    Ennyi annyi. A kerdes miert a valasztasok elott?

  9. Matula szerint:

    A lényeg hogy szép legyen, jó legyen! Az hogy egyéni érdekek is befolyásolják ezeket a fejlesztéseket? Addig nem baj, amíg az egyéni érdekek párhuzamosak a közérdekkel.

  10. Tóth kati szerint:

    Köszönjük

  11. […] A csepeli egészségügyben 2010 óta megújult a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi rendelője, amely sok év várakozás után légkondicionálást, új orvosi eszközöket és teljes átfestést kapott. A Táncsics Mihály utcai rendelővel egy időben felújították a Csikó sétány háziorvosi rendelőjét, de 2017-ben megújult a hetven évig (!) változatlan állapotban hagyott, teljesen lepusztult csepeli tüdőgondozó épülete is. […]

Itt lehet hozzászólni !