Az európaiak pénzére hajthat az IMF

Hirado.hu

Megadóztatná az európai polgárok magánvagyonát a Nemzetközi Valutalap (IMF), legalábbis ez derül ki egy nemrég nyilvánosságra került szakértői javaslatból. Az IMF illetékese szerint azonban ez csak a szakértők véleménye, nem a nemzetközi pénzügyi szervezeté, igaz, a Valutalap nyomására Cipruson már volt hasonló adóra példa.

A német sajtó vasárnap figyelt fel a Nemzetközi Valutaalap októberben megjelent gazdasági és pénzügyi elemzésének egy eldugott részletére. Ebben az IMF szakértői gyakorlatilag egy az európai állampolgárok megtakarításaira kivetett, egyszeri adó bevezetését javasolják. A valutaalap szakértői szerint így lehetne rendbe tenni az uniós tagállamok pénzügyeit.

A Valutaalap közgazdászai úgy fogalmaztak: egyre több országban erősödik az érdeklődés a tőke megadóztatása iránt: akár “egyszeri adó formájában a magánvagyonokra”. A felvetésük szerint “10 százalékos adót kellene kivetni” azokra a háztartásokra, amelyeknek jelentősen nőttek a megtakarításaik az elmúlt években.

A Nemzetközi Valutaalap helyettes szóvivője másfél hete cáfolta, hogy az IMF javasolná az egyszeri vagyonadó bevezetését.

„Ez csak egy szakértői elemzés, egy javaslat, egy elemzői munka volt, nem pedig az IMF hivatalos álláspontja” – fogalmazott William Murray.

Tavasszal, amikor csőd közelébe került Ciprus, megadóztatták a bankokban elhelyezett nagyobb összegű bankbetéteket, ezt kérte ugyanis az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap a szigetországot megsegítő mentőcsomagért cserébe.

A baloldali pártok az elmúlt években többször kritizálták és felesleges szabadságharcnak nevezték a kormány gazdaságpolitikáját. A Híradó kereste őket az IMF új ötletével kapcsolatban. A szocialistáktól és Bajnai Gordon pártszövetségétől egyelőre nem érkezett válasz.

Gyurcsány Ferenc, akinek a kormánya 2008-ban hitel-megállapodást kötött az IMF-fel most azt mondta: a nemzetközi valutaalap nem mumus, hanem jó partner, ha szükség van rá. A volt kormányfő az új adóról szóló terv részleteit azonban nem ismeri.

„Első hallásra furcsának tűnik. De miután nem ismerem a javaslatot, fogalmam sincs, mi van benne, legyünk annyira bölcsek és körültekintőek, hogy akkor kommentáljuk igazából, hogy ha ezt ismerjük” – magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter abszurdnak tartja az IMF új ötletét. Azt mondta: Magyarországon biztosan nem lesz ilyen adó.
„Azt gondolom, hogy aki ezt az intézkedést javasolta az IMF-nek, nem mérte fel, hogy ennek az intézkedésnek milyen hatásai lehetnek” – állapította meg a gazdasági tárca vezetője.

Magyarország nyáron, jóval az eredeti határidő lejárta előtt fizette vissza a Nemzetközi Valutaalapnak a Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett hitelt. Arról is döntés született, hogy bezár az IMF budapesti irodája.

Forrás: Hirado.hu

9 hozzászólás “Az európaiak pénzére hajthat az IMF” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    Honnét fúj a szél? Ahol az IMF, székel. S azokat ki irányítja?

  2. ... Grün szerint:

    Kíváncsian várom az ilyenkor szokásos plakátokat:
    .
    “Nem leszünk az IMF adótervezetének az áldozatai!”
    .
    Esetleg a CÖF is szervezhetne egy Békemenetet! 😛 😀

  3. Etikus szerint:

    Megszűnőben vannak az óriási pénzügyi tranzakciók, a termelésből egyre kevesebb folyik be, újabb sápot kell kreálni, hogy gyengíthessük a leendő alattvaló kormányokat, s annak országait.

    “És Észre láncot doktor Balga vet
    És Hatalom előtt néma a Szó
    És Egyszerű kap Együgyű nevet
    És Rossz-kapitány rabja lett a jó.”

  4. ebihal szerint:

    Varga Mihályt rohadtul nem zavarja, hogy ők már elkezdték a külön adóztatást a
    megtakarításokra kivetett EHO-val.

  5. ... Grün szerint:

    “Nagyjából akkora dollárkötvény-kibocsátás következhet még idén, mint ami februárban volt – nyilatkozta a Bloombergnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Akkor 2 milliárd dollár (nagyjából 440 milliárd forint) adósságot kibocsátására készült az államkincstár, igaz, végül a nagy kereslet miatt 3,25 milliárd dollár lett belőle.”
    .
    Nesze neked ÁJEMEF! 😛 😀
    .
    http://index.hu/gazdasag/2013/11/06/jokora_dollaradossagba_verjuk_magunkat/

  6. Etikus szerint:

    Mindig mondtam, hogy a “zöldhasú” számít, nem is kicsit. Nagyon-nagyon, hogy mennyi van a kezedben. Egyébként nem tudom miért, de az USÁ-ban is ez a szállóige. Itthon, nem véletlenül mondotta az ismert emberünk, hogy “annyit érsz, amennyi a kezedben van.” (lehet, hogy nem pontos az idézet, de a lényegen mit sem változtat!)

  7. Nagyapó szerint:

    A hír kiszivárgása után az eetásak egyből IMF ellenessé váltak! Szegény Gyurcsány(i)nak, meg Bajnainak egyből ugrana 10%.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. ebihal szerint:

    Na, azért az Orbán által kistafírozott Mészáros sem ujjongana!

  9. szigeti szerint:

    Akinek a vagyona ’89 óta a 100-szorosára nőtt annak kelljen 98% adót fizetnie,de ne a tolvaj költségvetésbe,hanem a Máltaiaknak Vagy a Krisnásoknak,mert azok a kormány politikájával koldussá tett csórókat etetik!!!

Itt lehet hozzászólni !