Kiszélesítették az árfolyamgátat, meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Hirado.hu

A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett indítványt.

Az összes frakció – összesen 211 képviselő – igennel szavazott a devizahitelesek megsegítésére hétfőn beterjesztett fideszes indítványtra, csak hat független képviselő tartózkodott.

E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig hosszabbodik meg. A már működő árfolyamgát pedig – amely egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre – azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be.

Az árfolyamrögzítésnél ma ugyanis több korlát is érvényben van, így például akinek 90 napon túli tartozása van, nem veheti igénybe. Az egyik előterjesztő, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn azt mondta: több mint 150 ezer olyan család van, amelynek három hónapon túli a tartozása, de szeretné fizetni a hitelét, még nem indult ellenük végrehajtási eljárás, így számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát kiszélesítése.

Szintén eltörölték azt a feltételt, hogy a devizakölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A gazdasági bizottság módosító javaslatára változnak az állami készfizető kezesség szabályai is.

A jövőben megkötendő gyűjtőszámlahiteleknél az állam kizárólag akkor lép be készfizető kezesként, ha a devizakölcsön összege nem haladja meg a fedezetül szolgáló lakóingatlan értékének 95 százalékát. Az indoklás szerint ezzel azt akarják ösztönözni, hogy a bankok engedjék el a nehéz helyzetbe került devizahitelesek tartozásának egy részét. Így – olvasható a bizottsági javaslat indoklásában – az adósok lehetőséget kapnak arra, hogy újra fizetőképessé váljanak, ami a banknak is érdeke.

Azt is rögzítették, hogy az állam készfizető kezessége nem terjed ki a gyűjtőszámla azon részére, amely az eredetileg már késedelmes tartozás banki megelőlegezéséből keletkezett.

Egy szintén most elfogadott módosító javaslat alapján a kezesség érvényesítésére a pénzügyi intézmény akkor jogosult, ha a rögzített árfolyam alkalmazása alatt beállt, 180 napot meghaladó fizetési késedelem miatt a devizakölcsönt és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződést felmondta. (Ez a határidő korábban 90 nap volt.) Ennek megfelelően a rögzített árfolyam záró időpontja is a tartozás 180 napos késedelmekor áll be.

Rogán Antal azzal indokolta Balla Györggyel közösen jegyzett javaslatát, hogy november 1-jén lejárt az a határidő, amelyet a Fidesz-KDNP szeptemberi visegrádi frakcióülésén adtak a bankoknak, hogy eldöntsék, képesek-e megoldani a devizahiteles szerződések módosítását az ügyfelek javára.

Szerződésmódosítás nem történt, a bankszövetség viszont megfogalmazott egy javaslatot, amellyel kapcsolatban a Fidesz osztja a kormány álláspontját, vagyis azt érdemes lenne nyilvánosságra hozni, és konzultációt folytatni róla az érintettekkel – közölte a frakcióvezető hétfőn.

Forrás: Hirado.hu

8 hozzászólás “Kiszélesítették az árfolyamgátat, meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot” bejegyzésre

 1. ... Grün szerint:

  “Ki jár jól a Fidesz legújabb, devizahiteleseket mentő javaslatával, amelyet a benyújtása után egy nappal már törvényi szintre is emelt a parlament? A tisztességesen fizető ügyfelek biztosan nem, de a bajban lévők sem igazán. Legfeljebb a kommunikációs zsonglőrök, vagyis a kétharmad.”
  .
  A hiteleknek egyetlen megoldása van:
  A két fél egyező akaratával aláírt szerződéseknek megfelelve visszafizetni!
  A többi parasztvakítás, tehát kampányfogás! 😛
  .
  http://www.stop.hu/belfold/nem-a-hiteleseken-csak-magan-segit-a-kormany/1191182/

 2. ebihal szerint:

  Ebből, ami egyértelmű, hogy a legrászorultabbak csak most kerülnének sorra. Eddig
  azokat preferálták, akik kevésbé voltak megroggyanva, sőt, volt aki nyert a bolton.

 3. felix szerint:

  Ez a proletár diktatúra reciproka !

 4. Nagyapó szerint:

  A DK-t nem érdeklik a devizahitelesek.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 5. ebihal szerint:

  Ha a Fideszt valóban érdekelte volna a devizahitelesek sorsa, akkor a legrászorul-
  tabbakkal kezdte volna!

 6. felix szerint:

  ebihal!
  Az úgy van, hogy először azokon kell segíteni, akik nem szorulnak rá, hogy len aki megveszi a rászorultak ingatlanát.

 7. felix szerint:

  hogy legyen…

Itt lehet hozzászólni !