Útvesztőben a támogatás

Magyar Hírlap

Adóbűncselekménybe keveredhet a csepeli polgármester?

 

Tesco-Önkormányzat

Hová lett 560 millió?

Kerülőút építésére adott pénzt a Tesco Csepelen, de az ötszázhatvanmillió forint eltűnt a költségvetésben. Tóth Mihály szocialista polgármester önhatalmú döntései miatt a Közigazgatási Hivatalhoz és az APEH-hez fordultak az ellenzék képviselői.

A Tesco 2004-ben döntött úgy, hogy Csepelen felépíti egyik áruházát, emiatt azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy segítse elő a minél korábbi nyitást. A Tesco nem kérte ingyen a jó szándékot, felajánlott az önkormányzatnak ötszázhatvanmillió forintot. A képviselő-testület első körben beleegyezett az üzletbe, és felhatalmazta Tóth Mihály polgármestert, hogy kössön szerződést az üzletlánccal, de a multi később közölte: két részletben fizetné az összeget, ezért a képviselők visszavonták jóváhagyásukat. Ezután szóba került, hogy adományozási szerződést kötnek az önkormányzattal, de később elvetették, mivel ez csak közhasznú szervezetek – például jótékonysági alapítványok – esetében lehetséges.

A cég vezetői ezután kiadtak egy egyoldalú támogatói nyilatkozatot, amelyben úgynevezett célzott támogatásként ajánlották fel az összeget a csepeli elkerülő út megépítésére, a környezetvédelmi szempontokat alapul véve, a megnövekedett légszennyezettség és zajártalom csökkentésére. Ez a kerület szempontjából kiemelten fontos beruházás lenne, ugyanis Csepel központján három, nagy forgalmú út halad keresztül, és egy métert sem építettek meg a Demszky Gábor által még 1993-ban megígért gerincútból. A tervek szerint a jövőben a csepeli szennyvíztisztítóból Pestszentimrére szállítják majd a felgyülemlett szennyvíziszapot – a gerincút hiányában szintén a lakótelepi központon és a kertes házas övezeten keresztül.

A célzott támogatás megérkezett, a Tesco 2006-ban megnyílt. Tóth Mihály és a kerület jegyzője, Szeles Gábor saját hatáskörben igazolást adott ki a társasági adóalap csökkentése céljából, így az adományozott pénzt a Tesco leírhatta adójából. “Ilyen igazolást kizárólag közhasznú szervezetek adhatnak ki a befogadott adományok után. Ezt a kerület polgármestere nem tehette volna meg, erre semmilyen felhatalmazása sem volt a képviselő-testülettől. A jegyzőt valószínűleg azért vitte bele ebbe az ügybe, hogy a törvényesség látszatát keltse. Emiatt a Közigazgatási Hivatalhoz fordultunk, valamint közérdekű bejelentést tettünk az APEH-nél” – mondta Németh Szilárd, az önkormányzat fideszes képviselője.

A pénzt a szocialista vezetőség nem az elkerülő út megépítésére költötte, az összeg befolyt a költségvetésbe. Németh Szilárd kijelentette, ha a vizsgálat megállapítja a jogszerűtlenséget, feljelentést tesznek adóbűncselekmény miatt.

Tóth Mihály polgármester megkeresésünkre azt felelte, hogy Szeles Gábor jegyző válaszol a kérdéseinkre. A felelősség elhárítása azért furcsa, mert az igazolás kiadásánál a jegyző a polgármesteri hivatalt, a kerületi vezető pedig az önkormányzatot képviselte. Szeles Gábort nem értük el, de később eljuttatta hozzánk egy korábbi állásfoglalását. E szerint az átutalt összeget befogadták és az önkormányzat gazdálkodásába bevonták. A jegyző az igazolás kiadását is elismeri a dokumentumban, de arról nem adott tájékoztatást, hogy szerinte jogszerű volt-e úgy eljárniuk a polgármesterrel, mintha közhasznú szervezetet képviselnének, nem pedig az önkormányzatot. A pénz felhasználásáról vagy elkülönítéséről sem informálták lapot.

Forrás: Magyar Hírlap

14 hozzászólás “Útvesztőben a támogatás” bejegyzésre

  1. Olivér szerint:

    “Free Zuschi!” után “Free Misi!”-t kiabálhatnaka majd a kerületi vörösek!

  2. irci szerint:

    Olcsón megúszta a TESCO mert az engedélyezés előtt kitett rajz szerint a Mag utcába kellett volna kétsávos utat építeni az úgynevezett Salakos útig, a salakos utat a gyári út-tól a TESCO árufogadójáig. Megérte a TESCO-nak.
    Az hogy ez az út nem épült meg a csepeliek érdekében tette a Misi.

  3. Nagyapó szerint:

    Cui prodest? Kinek az érdeke?
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. miska72 szerint:

    SZorul a hurok? Szorul a hurok? Gazemberek vezetik a kerületet!

  5. miska72 szerint:

    Önkormányzati MAFFIA! Nem kicsit! Nagyon!

  6. miska72 szerint:

    Kedves irci

    Te egyedül vagy ilyen hülye? Vagy valaki segít neked! Nooormális?

  7. Beluszky Tamás (Beló) szerint:

    Lehet, hogy a Teco olcsón megúszta volna, lehet, hogy az általa javasolt megoldás nem lett volna a legjobb, de sikkasztani, magyarul lopni akkor is randa dolog. Aki elkövette, tettének közvetett hatásától függetlenül gazember. A csepeliek érdekében lopni… – muris megközelítés.

    Az ügy részleteit lehet elemezgetni, erkölcsi lényege azonban szerintem nyilvánvaló: tisztességtelenek lopnak tisztességtelenektől, és sajnos nem csak tőlük, az egész közösségtől is.

  8. Bubus szerint:

    Ez az egész történet egy nagy szégyen. Lehet, hogy nem is nehéz helyzetben, hanem egyenesen csődben van az önkori? Lógunk a fővárosnak is valami egymilliárd forinttal, nem?

  9. Kedves Bubus!
    Nem egymilliárddal, hanem három milliárdokról hallani már a rémhírt adósság-ügyben. A véleményem pedig annyi, hogy ennek a pénznek már bottal üthetik a nyomát a fideszesek is. Nem az a kérdés ki, hol, miért, hogyan? Hanem az, miként tudott idáig elfajulni a TESCO botrány?Azért az átutalgatásokból ki kellene hogy derüljön, hova lett szétosztva ennyi pénz, olyan nincs, hogy amióta ez a rabló banda vezeti az önkorit, soha semmi nincs meg (??) Kizártnak tartom, hogy a krém lenne ebbe csak benne, a háttérben tuti meghúzódik egy-két érdekember, akik szintén nyújtották a kezüket “némi alamizsnáért” Máskülönben ezeket már rég keresztre feszítették volna!

  10. Unkasz szerint:

    Meg amikor lakótelep zöldterületéből jókora részt levágva építenek autómosót (300 méterre a másiktól, gondolom szépen kinéző bankjegyek zsebbe csúsztatását követően), meg amikor a Napközis tábort és a Csepel Stadiont akarják lebontani lakópark miatt, na azok is mind a csepeliek érdekében történik.

  11. leslie szerint:

    Nagy lelkierőre lesz szükség a kerület leendő vezetőinek, főleg azon a napon, amikor a kulcsot átveszik.

  12. miska72 szerint:

    Akiknél most van a kulcs, azok jó sokáig nem fogják használni, mivel rács mögött lesznek!

  13. Levente szerint:

    Misi for prisoner! 😀

  14. miska72 szerint:

    Ezt is ElQrtad! ElQrtad!

Itt lehet hozzászólni !