Többször sokkol a BKV?

Népszabadság

Elképzelhető, hogy csak két lépcsőben, nyár végén és jövő év elején ritkítaná járatait a BKV. Kedvezőtlen fogadtatás esetén az is lehet – mondják -, hogy a második ütemet nem is indítják el. Egyesek szerint azonban ez csak porhintés, ami a felkorbácsolt hangulat csillapítására szolgál.

A Népszabadság információi szerint elkészült a BKV új, a járatritkításokat is tartalmazó paraméterkönyve, amelyről ma tárgyal a fővárosi kabinet. Az ülésre azonban nemcsak az eredeti, többek által drasztikusnak tartott, 9-10 – civilek és a szakszervezetek számításai szerint 20 – százalékos teljesítménycsökkentést, s ezzel összesen hatmilliárd forintos megtakarítást célzó változat, hanem egy finomított, úgynevezett 3 plusz 3-as variáció is készült. Ez azt jelzi, hogy a városházán fontolgatják a kétütemű bevezetést – vélhetően az elmúlt hetekben tapasztalt civil és kerületi ellenállás miatt -, mindkét periódustól 3-3 milliárd forintos megtakarítást remélve. Amennyiben a kabinet a kétlépcsős megoldást hagyja jóvá, s a főpolgármester is engedélyezi a bevezetést, akkor leghamarabb nyár végén érezhető lesz a változás a tömegközlekedésben. A folytatást, vagyis további járatok ritkítását és megszüntetését az első ütem eredményeitől teszik függővé. Vagyis kedvezőtlen fogadtatás és jelentős utasvesztés esetén elállnak a további lépésektől – legalábbis most ezt ígérik a döntéshozók. Ha mégsem így lenne, akkor jövő év elején további menetrendi változásokra kell számítani.

Sokan azonban úgy vélik – a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleményben is jelezte -, ez csak “porhintés”, amely a felkorbácsolt hangulat csillapítására szolgál, de a félmunkát valójában senki nem gondolja komolyan. A BKV azt a feladatot kapta a városüzemeltetési főpolgármester-helyettestől, hogy hatmilliárd forintot takarítson meg az üzemeltetésen, s ezt a szolgáltató végre is hajtja. Annak ellenére teljesíti az utasítást, hogy a változtatást – úgy tudjuk – már a legtöbb BKV-s szakember is vállalhatatlannak tartja.

A kétlépcsős megoldás mindenesetre a BKV-t is váratlanul érte, lóhalálában kellett dolgozniuk, hogy a finomított anyag ma reggelre a kabinet asztalára kerüljön. Úgy hírlett, még az ünnepek alatt is berendelték az embereket, ezt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMFF) a helyszínen ellenőrizte. A BKV állítása szerint az ellenőrök nem találtak az épületben szabálytalanul tartózkodó dolgozókat. Az OMFF ma hozza nyilvánosságra a hivatalos határozatát.

Forrás: Népszabadság

Egy hozzászólás “Többször sokkol a BKV?” bejegyzésre

  1. Faxa, tehát a “hot-dog party” még szűkebbre veszi az utazóközönség egymáshoz közeledését, lassan többet fogok mások pofájába lihegni, mint a férjemmel az ágyban….a pofám leszakad, hol élünk? És ez egy EU-s ország? Nevetséges Budapest, nemhiába mennek el az emberek Pestről, ez már botrányos! Húzzon el az egész bagázs a büdös francba, elég volt ennyi szenvedés, komolyan mondom jobban visszaestünk arról a szintről, mint amikor a ruszkik ittvoltak! Hány generáció kell megint a haladásra?

Itt lehet hozzászólni !