Négyen úszták meg a Koszi-klánból

Index

Cigánymaffia vonulása az Erdősor utcán: sokak szerint a Koszi-klánnak köszönhettük a csepeli “cigány-afgán háborút” is

A Koszi-klán tagjait bűnszervezetben elkövetett emberölésért, rablásért, zsarolásért, illetve lopásért és más bűncselekmények miatt ítélték el első fokon. A legenyhébb ítélet másfél év felfüggesztett börtön, a legsúlyosabb pedig életfogytiglani fegyház. Négy vádlottat felmentettek. Az ítéletet még indokolja Bartkó Levente bíró.

A diósdi maffiaper 41 vádlottja közül 30-at ítélt letöltendő szabadságvesztésre kedden hozott elsőfokú ítéletében a Pest Megyei Bíróság. Egy ember kapott életfogytiglant, további nyolc vádlott kapott tíz év, vagy annál hosszabb időtartamú szabadságvesztést. A letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottak közül tucatnyinak csak néhány hónapra kell büntetés-végrehajtási intézetbe vonulniuk, mert az előzetes letartóztatás során a büntetésük jelentős részét letöltötték.

Mivel egy vádlott ügyét elkülönítették, 40 vádlott ügyében hozott ítéletet a bíróság: a letöltendő szabadságvesztések mellett további hat vádlott szabadságvesztését próbaidőre függesztette fel, hét vádlottat pedig részben, illetve egészében felmentett az ellene emelt vád alól. A rendelkező rész felolvasását követően nyolc vádlottat előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság a kiszabott szabadságvesztésre tekintettel.

D  AS20100601003

A diósdi maffiaper vádlottjai hallgatják az ítélethirdetést a Legfelsőbb

A tárgyalást különösen szigorú biztonsági intézkedések között tartották. A Legfelsőbb Bíróság épületének környékét – ahol a Pest megyei Bíróság a sok vádlottra tekintettel tárgyalta az ügyet – a rendőrség kordonokkal hermetikusan körbezárta, több tucatnyi rendőr őrizte az épületet kívül és belül egyaránt. Ugyancsak több tucatnyi kommandós tartózkodott az igazságügyi palotában, amelyet kutyákkal is átvizsgáltak.

Olajlopás, gyilkosság, rablás

A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki a Mol százhalombattai finomítóját több száz milliós, esetleg milliárdos nagyságrendben megkárosító olajlopások tettesei, a diósdi kettős gyilkosság elkövetői, illetve számos pénzszállító autó és bankfiók támadói. A hosszú bűnlajstromban szerepel az 1997-es úgynevezett Porschés robbantás is.

A diósdi kettős gyilkosság és a százhalombattai olajlopás egyesített büntetőpere 2008 áprilisában kezdődött a Pest Megyei Bíróságon (PMB). A maffiaügyben az ügyészség összesen 41 embert vádolt meg.

A Koszi-klánhoz tartozó vádlottak fő tevékenysége az olajlopás volt, de pénzszállítókat, bankokat is raboltak, és a “versenytársak” elriasztása érdekében gyakran alkalmaztak erőszakot. A bűnszervezet először 1999-ben szerepelt a híradásokban, amikor Szigetszentmiklóson összecsaptak egy rivális bandával. A lőtt és szúrt sebesülések miatt több klántag börtönbe került.

A diósdi gyilkosság volt a kulcs

A társaság 2005 áprilisában került ismét a rendőrség látókörébe: március 31-én Diósd külterületén megtalálták a több lövéssel kivégzett a Pipás becenevű F. Józsefet és Colosként ismert testőrét, K. Norbertet. A nyomozók a családjától megtudták, hogy Pipás aznap komoly pénzbevételre számított. Felderítették, hogy megzsarolta Cz. Attilát és P. Istvánt: 20 millió forintot kért, hogy ne jelentse fel őket, amiért megfúrták egy üzemanyagvezetéket a százhalombattai finomítónál.

A két megzsarolt olajtolvaj a Koszi-klán központi figuráihoz, a testvérpár Sz. Istvánhoz és Sz. Miklóshoz fordult védelemért. Sz.-ék P. Sándort és K. Ferencet bízták meg a zsarolók ártalmatlanításával. A bérgyilkosok eElállták a pénz átvételére érkező zsarolók kocsijának az útját, majd miután a kalasnyikov besült, P. Sándor pisztollyal szitává lőtte Pipást és Colost. A fegyvereket a Dunába dobták. A gyilkosságért 2,4 millió forintot kaptak.

Megrendelésre is dolgoztak

A nyomozók az első letartóztatásokkal párhuzamosan tudták elkezdeni felgöngyölíteni a klán viselt dolgait. Az olajlopások mellett a szervezet másik fő profilja a “bérmunka” volt: súlyos bűncselekményeket követtek el külső megbízók megrendelésére. A diósdi kettős gyilkosság mellett egy másik emberölést is előkészítettek, amikor egy mentőszolgálat vezetőjét tetette volna el láb alól két rivális társaság tulajdonosa.

Nem kímélték az olajszállítással foglalkozó  riválisok szállítmányait sem: az egyik esetben vállról indított rakétával lőttek egy tartálykocsira, máskor lövéssorozatot adtak le egy 12 kamionból álló konvojra, egy konkurens cég vezetőjét pedig hat lövéssel sebesítették meg.

A bűnszervezet tagjai követték el 2002 októberében a 72 millió forintos pénzszállító-rablást az Egér-útnál, valamint a Szerémi úti sikertelen támadást. Kiraboltak egy K&H bankfiókot Kispesten, az IEB Vízipók utcai fiókjában pedig csak a riasztás miatt jártak sikertelenül, miután lábon lőtték a biztonsági őrt.

A klánt rendőrök is segítették

A nyomozás megállapította, hogy ha kellett, a bűnszervezet vezetői akár száz embert is is össze tudtak trombitálni egy-egy akcióhoz. A nyomozati anyag 30 ezer oldalt tesz ki, a rendőrök több száz tanút hallgattak meg.

Sz. Istvánt és Miklóst 2006 áprilisában tartóztatták le. A rendőrség szerint ők voltak a MOL-olajvezeték megdézsmálásának irányítói és fő haszonélvezői is, azonban ez mégsem szerepel a bűnlajstromukban Az ügyészség szerint ugyanakkor az olajlopással okozott kár a rendőrség által feltárt néhány tízmilliósnál jóval nagyobb, akár milliárdos nagyságrendű is lehetett.

Az ügynek volt rendőrök is a vádlottjai, ők a lopott olajszállítmányok célbajuttatásánál segédkeztek. Néhány vádlott azért menekülhetett a letartóztatások elől Thaiföldre, mert rendőrségi forrásból figyelmeztették őket.

A többi vádlott ellen a  ügyész fegyház, illetve börtönbüntetést kért bűnszervezet tagjaiként  jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás; súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás; aljas indokból elkövetett testi sértés; különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablás, illetve kísérlete; előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, illetve a bűncselekmény elkövetésében való felbujtás; lőfegyverrel és lőszerrel, robbanóanyaggal való visszaélés miatt.

Házi őrizetben

A vádlottak többsége eleve szabadlábon védekezett. A nyomozás elhúzódása miatt az addig előzetes letartóztatásban lévő, súlyosabb bűncselekményekkel vádolt kilenc vádlott (köztük a két Sz.-testvér) is házi őrizetbe került (a törvény szerint ugyanis az előzetes letartóztatás maximális hossza három év lehet). Később közülük ketten (így Sz. István) is megsértették a házi őrizet szabályait, és visszakerültek a börtönbe. A vádlottak közül négyen (köztük a bérgyilkos P. Sándor) kötöttek vádalkut és tettek teljes körű vallomást, biztonságukra a rendőrség tanúvédelmi programja keretében vigyáznak.

Forrás: Index

13 hozzászólás “Négyen úszták meg a Koszi-klánból” bejegyzésre

  1. nem jani szerint:

    “A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki….”

    Annak idején, amikor az egész büntető per elkezdődött, akkor nem 100 felett volt a gyanúsítottak száma?

    Kíváncsi vagyok, hogy a MOL fog e magánvádas pert benyújtani az okozott kár miatt.

  2. Vica szerint:

    A képen egész jó kis kocsik látszanak. Hogy nem tűnt fel senkinek, miből finanszírozhattak egyesek – akik közül szerintem nem soknak van diplomája, érettségije, de még 8 elemije sem, s talán bejelentett munkahellyel sem rendelkeznek – ilyen értékű autókat. Ez a kis társaság valószínűleg nem a cigány telepen húzza meg magát valami kis tákolt viskóban…

    Annak idején sokat beszélgettem a kisfiammal arról, hogy ha felnőttként majd normális, kiegyensúlyozott életet szeretne élni a majdani családjával, annak előfeltétele, hogy most teljes erőbedobással tanuljon, jó eredménnyel érettségizzen, majd lediplomázzon. Aztán meglátott egy szuperpempős vadiúj fehér mercit romákkal tömve, és megkérdezte, mit gondolok, hány diplomás van közöttük. Akkor mondtam Neki, van egy másik útja is a meggazdagodásnak, ami nagy valószínűséggel a börtönbe vezet, s hát én nem ilyen jövőt szántam Neki, s remélem, egyetért velem.

    Igencsak jó lenne a munka becsületét visszaszerezni, lehetőséget teremteni minden, még dolgozni akaró embernek, hogy el tudják tartani a családjukat, mielőtt még a másik utat választanák. Úgy hiszem, ez a kis brancs kis eséllyel helyezkedne el segédmunkásnak minimál bérért, s hát a gyerekeik is azt látják, hogy egész jól jövedelmez a bűnözés, így kicsi az esélye, hogy ők majd tisztességgel beilleszkednek a társadalomba. Úgy hiszem, kifizetődő vállalkozás lesz mostanában a börtönépítés (csak nehogy azokra bízzák a kivitelezést, akik idővel szállásvendégei lehetnek a cégnek).

  3. zed szerint:

    Jog, jogtalanság, jogállamiság, cikkek publikációk, vélemények egy testvérpár hányattatásáról.Okulásul, mások épülésére. Bízva a megcsúfolt demokrácia helyreállításában.
    http://koszi-lapok.hupont.hu/1/kedves-olvaso

  4. Vica szerint:

    Kedves zed!
    Elgondolkodtató, amit belinkeltél. Valójában, ha mondjuk vitába keveredsz egy bűnözővel – tegyük fel feljelented, vagy megpróbálod visszaszerezni tőle, amit ellopott -, és ezért az “úriember” megharagszik rád, megjegyzi a neved és a címed akár tisztára is moshatja magát és tanúvédelmet kap, ha pl. azt vallja, hogy Te kérted föl arra, hogy gyilkoljon meg valakit. Aztán 3 évig ülhetsz a börtönben, amíg rájönnek, hogy tévedés volt a dolog, semmi közöd az ügyhöz (ha egyáltalán rájönnek). Ekkor lehet kártérítést kérni az életedből elvett 3 év börtönért, mert ugye nincs ártatlanság vélelme…

    Jól értettem?

  5. Nem Jani szerint:

    zed: szerencsére nem ilyen durván, de én is megtanultam, hogy ebben az országban nem az igazság, hanem a jogalkalmazás az úr, amikor egy kamion hátulról letarolt és engem hoztak ki hibásnak, mert fékezésre kényszerítettem, amikor egy helyben álltam!!! Igaz, hogy 4-en ültünk az autóban, de a rendőrök azt vették fel a jegyzőkönyvbe, hogy nincs tanú!:) Hogy rohadnának meg. Azóta a szememben a rendőr nem ember, pláne, hogy 38 évesen nyugdíjas lesz.(Tisztelet a kivételnek!)

  6. Csepel-sziget szerint:

    Ezeket nem baszogatja az APEH…

    Minden, csak nem megnyugtató, hogy ezek közül a bűnözők közül jó pár szabadlábon van és lesz nemsokára. Persze tudjuk, hogy az ilyeneknek messzire elér a keze…

  7. Nem Jani szerint:

    Szerintem az a szegény APEH-es ügyintéző, akit kiküldenek egy ilyen bandához, az örül, ha csak simán lefoshatja a bokáját és más azrocitás nem éri….

  8. Nem Jani szerint:

    azrocitás = atrocitás

  9. Vica szerint:

    Lehet, hogy nem is kellene szerencsétlen ellenőröket ilyen helyekre kiküldeni, hanem egyszerűen nagyértékű ingóság (új és használt esetén is) vásárlásakor is adóívet kellene kitölteni (lehet, hogy van már ilyen, nekem már egy jó ideje nincs lehetőségem vásárolgatni…), mint ingatlanvásárláskor. A lopott kocsikat pedig úgyis észreveszi a rendőr, ha ellenőrzi (remélhetőleg).

  10. bambula szerint:

    Minden stimmel, csupán a Kosziék nem! Ez nem más, mint egyes rendőrök bosszúja a Kosziék ellen, az 1999-es pokolhegyi csata utózöngéi miatt! Akkor nem voltak beállni a vamzerek sorába, a főhadnagy úr legnagyobb bánatára. Akkor kijelentett, hogy eltaposlak, retkes cigányok. Most eljött az idő. Nem akarom az eljárásjogi hibát, és a meg nem hallgatott védelmi tanúk. Érdemes elolvasni a tárgyalási jegyzőkönyveket. Amiben pl. Cz. a valódi bandafőnök egyik részben kijelenti, hogy őt senki sem utasíthatja, majd féloldallal később, ugyanő -állítása szerint,- a Kosziéktól kapta az utasításokat. A bíróság ezt ügyesen kihagyta. Az ügyész szerint P. vallomásait kérte figyelembe venni, kivéve a Kosdziék esetében, ahol a Cz és Pi vallomásait kérte figyelembe venni.
    Szomorú, de a “független”bíróság ezt a kérést teljesítette!
    Az sem tünt fel, hogy Cz. a Szerémi úti rablásban -rablási kisérlet, Koszi I. pedig végtrehajtott rablással volt megvádolva! Egy cselekmény, egy időpont, két megközelítés!
    Többet nem írok ezekről, mert kell a fellebbezéshez, amelyhez máris 18 gépelt oldalnyi hibát írtam össze!
    Csak sajnos, addig megy az idő és az ártatlanul megvádoltak egészsége tönkremegy!

  11. bambula szerint:

    Nem Jani!

    Rájékoztatlak, hogy a bizonyítási szakban három napot vett igénybe a tárgyaláson az, hogy a lopott árú(krakkbenzin) kereskedelmi vagy nem kereskedelmi termék. Az iü. szakértő szerint(1) nem számít kereskedelmi teméknek. (2) az árszakértő szerint, miután nem kereskedelmi termék, így áfa sem terheli. (3) a Mol szakértője szerint viszont igenis termék, így kár érte a Molt. Az ügyészség csupán a 2004.12.26-i lopást és a 2005.04.18-i lopási kisérletet tette a vád tárgyává. Továbbá igen érdekes, hogy Koszi Mikit különösen nagy értékre elkövetett lopásban is megvádolták. Csupán az a bibi, hogy a 2005-ös kisérletnél visszakerült a termék a Molba.
    A különösen nagy kár btk-s összeghatára 50 milliónál kezdődik. A lenagyobb számított érték is(ha beleszámítjuk a sikertelen lopást is) 37.800.000 ft. Ennek ellenére a bíróság elfogadta és az ítélet részévé tette a különösen nagy értékre elkövetett lopás tényét Sz. Miklós esetében. Ennyit a bírói semlegességről!
    A másik érdekes tény az, hogy a bíróság hiába kérte az Egér és a Szerémi úti rablások helyszíni szemléiről készült videókat, nem kapták meg. Vajon miért?
    Mert a PMRFK illetékesei elfelejtették archíválni a két helyszínelési videót.
    Cz. a főgengszter kifakadt a tárgyaláson, amikor az ügyész ecsetelte, hogy a tény és tárgyszerű bizonyításhoz mindent elvégeztek. Cz. dühösen számonkérte, hogy akkor miért nem vizsgálták ki a “Nagy Vállap” szerepét, akit ő nevezett meg a fenti ügyekben. Az ügyész reagálása: rossz helyen jelezte ezt, nem nekik kellett volna kivizsgálni ezt a tényt!
    A több száz anomáliából egyenlőre csak ez a három kiragadott példa a római joghoz igazított “semleges, igazságot kereső” tevékenységről!

    A másodfokon nagy balhék lesznek, nagy a valószínűsége, hogy fejek fognak porba hullani! Csak a Kosziék esetében- az írásos ítélet indoklás hiányában, – már 18 gépelt oldal hibajegyzék született! Eljárásjogi, elfogultsági, jogértelmezési és törvénytelenségi hibák!

  12. bambula szerint:

    Bocsánat! A lényeg kimaradt! A MOL a mai napig nem tett büntetőfeljentést senki ellen!

  13. matthewgemes szerint:

    elnézést,de abban egyet érthetünk hogy mindegyik bünözö!Valamelyik jobban valamelyik kevésbé.Mind börtönt érdemel és nem keveset!Amugy meg az attit azért védik mert sokat tud!Rendörökröl meg birókról is!Meg ugye szerencse játék,drog,fegyver,védelmi pénzek,ezek mind mind a számlályukon vannak.A másik meg,hogy politikusok is benne voltak.Csak körül kell nézni.Ezt nem lehetett ugy csinálni hogy ne tünjön fel senkinek!!!A másik meg érdekes ha egy ujabb kormány jön,akkor megjelennek az uj bünözök is.

Itt lehet hozzászólni !