Csepeli lakópark, átvilágítás: mégis nyomoznak a Főtávnál

Rálőttek a HírTV oknyomozó riporterének házára

MTI, Népszava, Hír TV

Egy magánszemély által tett feljelentés szerint a Főtáv Zrt. nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében, amellyel az okozott vagyoni hátrány meghaladja a 180 millió forintot – olvasható a rendőrség honlapján megjelent közleményben.

A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ügyben. A Magyar Nemzet című napilap múlt szombati számában, a Hír TV Célpont című műsorára hivatkozva azt írta: a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos utasítására a fővárosi cég “- példátlanul – saját beruházásban végezte el egy csepeli lakópark bekapcsolását a távhőszolgáltatásba, sőt az önkormányzati cég meg is vásárolta (értéken felül) azt a társaságot, amelynek eredetileg el kellett volna végeznie ezt a munkát”.

Itt nézheti meg a Hír TV beszámolóját a Főtáv-nyomozásról

A BRFK szerdán azt is közölte, hogy a nyomozók vizsgálják a Főtáv Zrt. nevében egy ügyvédi iroda által tett bejelentésben foglaltakat is, “amely szerint az egyik kereskedelmi televízióban valótlanságok hangzottak el a céggel kapcsolatban, amelyek felvethetik a hamis vád bűncselekményét.”

A rendőrség tudatta: a nyomozók megkezdték az adatgyűjtést, megkeresték a Főtáv Zrt.-t, valamint a kivitelező és beruházó cégeket a csepeli lakóparkkal kapcsolatban. A nyomozásban vizsgálják a Főtáv Zrt. átvilágítását végző gazdasági társaság, valamint az abban résztvevő személyek szerepét is.

A Hír TV műsorában múlt pénteken bemutatott, két évvel ezelőtt készült videofelvételen Joó Tibor azt mondta, hogy 2007 végén nevezték ki a Főtáv munka- és tűzvédelmi igazgatójává, de saját állítása szerint akkor már öt éve körözték.

A férfi a videofelvételen azt állította, hogy a szerződés aláírása előtt néhány hónappal kereste meg az NBH egyik munkatársa, “és felajánlotta, hogy meg kell csinálni a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását”. Ezt ő, elmondása szerint, 6 millió forint plusz áfáért elvállalta, majd a végzett munka után 4 millió forintot át kellett adnia “az NBH összekötőjének”.

Elmondása szerint a munka- és tűzvédelmi átvilágítás mellett megbízták a cég gazdasági átvilágításával is.

Ehhez megkapta a cég összes szerződését és az üzleti dokumentációkat.

A férfi az interjúban beszámolt arról is, hogy Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója “hozta össze a randevút”, ahol Hagyó Miklós akkori szocialista főpolgármester-helyettessel találkozott, és ahol állítása szerint Hagyó azt kérte tőle, hogy a kiszámlázott 56 millió plusz áfából adjon vissza neki havi 50 millió forintot, Kovács Lajosnak pedig kétmillió forintot kellett volna adnia havonta, hogy “szépen működjenek a dolgok”.

A Főtáv vezérigazgatója szombaton közleményben tudatta az MTI-vel: a műsorban “alaptalan, légből kapott vádakkal” illették a fővárosi céget, a műsorban megtévesztő és hamis információkat közöltek a cégről, ami a vállalat hírnevét súlyosan károsította. Jelezte: megteszik a szükséges jogi lépéseket a Hír TV és a műsorban megszólaló Joó Tibor ellen.

A vezérigazgató leszögezte: “az adásban megszólaló Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalatunk munkavállalója: semmilyen jellegű közvetlen jogviszony nem létesült vele”. Kovács lajos a közleményében visszautasította a műsor másik állítását is, hogy 50 millió forintot kellett volna Hagyó Miklósnak visszajuttatnia Joó Tibornak.

A zrt. közleménye szerint a Főtáv a jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásával “piacot vett”, egy új üzletág alapjait kívánta megteremteni, és így a törzstőke összege nem befolyásolta a döntést. Az akvizícióval Magyarországon elsőként a piacon a CSHSZ Kft. tud nyújtani távhő- és távhűtési szolgáltatást, amellyel a csepeli Rákóczi Liget lakópark fűtése és klimatizálása oldódott meg. A CSHSZ és a lakópark ingatlanfejlesztője erről a folyamatról többször adott tájékoztatást lakossági fórumokon.

Kovács Lajos azt is tudatta, hogy a CSHSZ esetében az eredetileg 180 millió forintos vételárat az ingatlanpiaci recesszió és a vállalat 2009 szeptemberében tartott felülvizsgálata eredménye miatt újratárgyalták. E folyamat lezárásaként, 2010 márciusában a vételárat 122,5 millió forintra csökkentették, amely 57,5 millió forinttal alacsonyabb az eredetinél.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ugyancsak szombaton közölte, hogy Balajti László altábornagy azonnali vizsgálatot rendelt el a HírTV műsorában elhangzott, az NBH-t érintő állítás miatt. Mint írták: “a Főtáv Zrt. nem szerepel a nemzetbiztonsági védelem alatt álló intézmények listáján és így az NBH-nak semmiféle hivatalos kapcsolata nem lehetett e cég tisztségviselőivel”.

Forrás: MTI, Népszava

Rálőttek a HírTV oknyomozó riporterének házára

Ismeretlenek rálőttek a hírTV egyik riporterének fővárosi házára kedd éjszaka. Az elkövetők egy földszinti és egy emeleti ablakon lőttek be kis kaliberű fegyverrel, miközben Kisberk Szabolcs és családja az épületben aludt. Kisberk abban bízik, hogy gyermekcsíny áll csak a háttérben.

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a riporter viszont az MNO-nak elmondta: éjjel fél egykor feküdt le, akkor még sértetlenek voltak az ablakok, és csak reggel vették észre, hogy azok betörtek. Kisberk a helyszínelő rendőröktől úgy tudja, valószínűleg légfegyvert használtak az éjszakai támadók. Az oknyomozó riportert visszaemlékezése szerint másfél éve fenyegették meg utoljára, a családjára célozgatva.

Kisberk Szabolcs korábban a diósdi kettős gyilkosság elkövetőjével készített interjút a Riasztás című műsor számára, amely tegnap került adásba. Előzőleg pedig a Főtáv Zrt.-ben zajló üzelmeket leplezte le.

„Az elmúlt egy évben nem nagyon kaptam fenyegetést. Pont tegnap este ment le egy interjúm a diósdi bérgyilkossal, ő ugye 40 emberre terhelő vallomást tett. Illetve múlt hét pénteken ment le a Célpontban a főtávos anyag, amiben feszegettük az NBH-s kapcsolatokat, és péntek este a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatot is rendelt el. Igazából nem tudom, hogy bármelyiknek lehet-e köze hozzá, én bízom benne, hogy nincs, és hogy mondjuk egy gyerekcsíny volt ez” – mondta el Kisberk Szabolcs a Hír Televíziónak a támadás után.

A Hír TV beszámolója itt nézhető meg, az Mno képei itt nézhetők meg

Forrás: Mno.hu

Kapcsolódó cikkek:

Gyanús csepeli üzlet a Főtávnál

Szökésben lévő bűnöző lett a Főtáv igazgatója?

Gyerekmese volt a galvániszap-sztori?

22 hozzászólás “Csepeli lakópark, átvilágítás: mégis nyomoznak a Főtávnál” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Csintalan kölök lehetett, meg kéne nevelni! 😉

  2. nyugalmazott tanár szerint:

    Ha valamire a szocik ráteszik a kezüket, arra “keresztet lehet vetni”. Ezek csak a másénak (nemzeti vagyon) az elherdálására szakosodtak.
    Magyarország legalább Ausztria színvonalán élhetne ma, ha a ruszkik által fegyveresen megszállt országban csalással magukhoz nem ragadják a hatalmat a szoci-komcsi-liberálisok. (éppen mikor minek nevezik magukat, megtévesztő ügyeskedéssel) Addig építették a boldogító “szocializmust”, amíg le nem rohasztották az általuk bitorolt országokat.
    A döbbenetes az, hogy még akad olyan homo sapiens, aki bedől ezeknek. Bár lehet, hogy ilyen nincsen, hanem ők maguk a saját közvéleményüket is eljátsszák. Alíg várom, hogy akadjon végre egy általuk irányított intézmény, cég, amiből nem lopták iki a lényeget!

  3. zed szerint:

    Van egy olyan érzésem, hogy nyugalmazott tanár nem történelmet tanított…

  4. nyugalmazott tanár szerint:

    Valóban.
    Fiatalokat és gyerekeket. Örülök, hogy zed érvelése csupán eddig terjed. A tények néha nem kellemesek, ezért még ideje szembenézni velük.

  5. Manitu szerint:

    Ideje lenne elővenni a galvániszapos történetet. Az a kép sokat mondó, ahogy a Murus-os kocsiból kikerül a veszélyes hulladékos hordó és bekerül a galvániszap közé.

  6. zeta szerint:

    Nem ide tartozik ugyan, de felháborító, hogy az előbb csöngettek be, (és már nem elöször) hogy a közelben aszfaltoznak, és kell-e nekem a ház előtt aszfaltozni. Magyarul a Csillagtelep környékén dolgoznak, és van rá anyaguk, idejük, hogy egy kis „zsebpénzt” összekaparjanak? Valakinek utána kellene nézni, mert ugye ez is közpénzből megy, és valahonnan elspórolják az anyagot!!

  7. anticsóka szerint:

    Nem új jelenség Csepelen, mondhatnám folyamatos, ahol aszfaltoztak.

  8. zed szerint:

    zeta: Jól dolgoznak és olcsón, kérjél nyugodtan aszfaltozást, mert megéri! Az anyagot sehonnan nem spórolják el, mivel eleve ráhagyással rendelik, azaz be van kalkulálva többlet.

  9. zeta szerint:

    Ezt nem mondhatod komolyan! Talán neked is megcsinálták?

  10. zed szerint:

    Nekem térkövezést csináltak, a kertben is, nagyon szép lett, jó munkát végeztek.

  11. hehehehe szerint:

    Csepeli távfűtéses lakásban élő társaim!!!

    el kell érnünk, hogy a Csepeli távhőszolgáltatást kiszervezzék egy a csepeli önkormányzat tulajdonában álló cégbe!

    meg kell szabadulnunk a főtávtól!!

    tudjátok, hogy egész Bp-n a Csepeli Erőmű adja legolcsóbban a hőt? mi viszont ugyanannyiért kapjuk, mint mások. Mi csepeliek fizetjük meg azt, hogy más kerületekben drágább előállítani, eljuttatni a hőt!

    mi lakunk az erőmű közelében, mi szagoljuk – csak a kárát kötelességünk élvezni, a hasznát nem?

    a főtávnál dolgoztam én is, és családom több tagja is, tehát tudom mit beszélek.
    a csepeli és erzsébeti távhőrendszer teljesen független a város többi részétől. kizárólagos hőszolgáltató a csepeli erőmű. semmi szükség nincs a főtávra.

    mivel a főtáv is állami cég így nem kerülne semmibe, hogy a csepeli és erzsébeti(vagy csak a csepeli) részt leválasszák, és az állam az egyik zsebéből(Főtáv) egy másik zsebébe(csepeli önkormányzat) kerüljön.

    ebben az esetben jelentősen csökkenhetne a távhő ára, és nem a fővárosi közgyűlés áltl megszabott egységes árat fizetnénk, amiben az is benne van, hogy gazdagrétet vagy zuglót milyen drága távhővel ellátni.

    FIGYELEM!!! a főtáv jelenleg tervezi, hogy összekösse az egymástól független rendszereket. a csepeli-erzsébeti rendszer esetében ez csak egyetlen célt szolgál, hogy később ne lehessen csak úgy egy tollvonással leválasztani a csepeli rendszert

  12. hehehehe szerint:

    “Magyarország legalább Ausztria színvonalán élhetne ma”

    hazugság. sokkal előrébb tartanánk. 1955-ben (pedig akkor már a komcsik voltak) Magyarország sokkal előrébb tartott, mint az akkor lesajnált, fejletlen, szegény ausztria. most kb 20-30 évvel vagyunk lemaradva, ezért a komcsik bűne egyértelmű.

  13. Ditte szerint:

    “mutyized ” Nekem térkövezést csináltak, a kertben is, nagyon szép lett, jó munkát végeztek.

  14. zeta szerint:

    Ditte: láttam a “mutyi” munkát, tényleg szépen csinálták. No de hová ment az a pénz és hogy adóznak utána?

  15. nyugalmazott tanár szerint:

    Néhány üzengető csak tetteti a fogyatékost? Azt képzett gyógypedagógusként kérdezem.
    Nem az a kérdés, hogy “jó munkát vélgeznek-e?” az aszfaltozók, hanem az, hogy orgazda leszek-e, ha egy önkormányzati megrendelés keretében magánszolgáltatást fogadok el.
    Szomorú az a cinizmus, amit a lenyúláshoz szocializálódott elvtársak mutatnak ilyen és ehhez hasonló kérdésekben.
    Pedig éppen a napokban volt róla szó: HA BUKTA LESZ, NE A REDNSZERT TESSÉK KÁRHOZTATNI!
    NEM KELL LOPNI!

  16. zeta szerint:

    nyugalmazott tanár:
    2010. május 28., péntek 10:43-kor
    IGAZAD VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. nyugalmazott tanár szerint:

    Köszönöm zeta, elég szomorú…

    Tetszettek látni a Szabó elvtársat? Rendörségi kihallgatásra ment bohócnak öltözve. Közben össze-vissza handabandázott.

    Sajnos félő, hogy sok ilyen bohóc fogja még rontani a képet a monitoron.
    Majd jön a szokásos műfelháborodás, a médiatámogatás, meg a vádaskodással védekezés. Kérdés, hogy most meddig lehet majd megúszni, és amit eddig hazavittek, vissza kell-e majd adni a tulajdonosnak. Hovatovább ezeknek már hírértéke sem lesz. Szokványos rutinesemény.

  18. Ditte szerint:

    zeta! Nálunk is becsöngettek egyszer, hogy 10 ezerért megcsinálnák a kocsibejárót. Mi mondtuk, hogy nem kell. Aztán megmaradt anyaguktól nem tudtak megszabadulni, ezért ingyen megcsinálták. Persze a közterületeken terveztetni szokták az ilyet (jó pénzért), nem így mutyizni, hanem fehérgallérosan. Mellesleg azóta megáll a víz a ház lábazatánál, lassabban folyik el a csapadékvíz, ezért majd, ha ráérünk felszedjük.

  19. zed szerint:

    nyugalmazott tanár: Az utcák járdái közterületen találhatók, a járókelők és a parkoló autók használják, az önkormányzat tulajdonát képezik. Ha a járdát újraaszfaltozzák, azzal mindenki jól jár, tehát nem beszélhetünk magánszolgáltatásról, orgazdaságról.

  20. Ditte szerint:

    mutyized nem hallott róla, hogy közterületen csak engedéllyel lehetne bármit telepíteni, építeni, felújítani. A kerted térkövei pedig emelik a kerület esztétikai értékét ezért szintén jogosan mutyiztad be.

  21. nyugalmazott tanár szerint:

    A pénztárca meg éppen ki akart ugrani a farzsebből…

Itt lehet hozzászólni !