Gyanús csepeli üzlet a Főtávnál

Közleményben tagad Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója

HírTV, Főtáv Zrt., Hvg, Csepel.info

A kép illusztráció

A törzstőke 360-szorosáért akarta megvenni a Főtáv egy csepeli lakópark fűtési rendszerét kialakító társaságot. A közműcég csak akkor faragott az áron, amikor gyanússá vált az üzlet.

Elismerte a Főtáv, hogy korábban 180 millió forintért szerette volna megvenni azt a félmilliós törzstőkéjű kft.-t, amelyik helyett elkészítette egy csepeli lakópark fűtési rendszerét. A Főtáv akkor lépett akcióba, miután kiderült: a lakóparkot építtető, szocialista érdekeltségi körbe tartozó Murrus Kft. csúszik a kivitelezéssel.

A 180 milliós vételárat a Főtáv is elismerte közleményében. Igaz, azt állítják: 2010 márciusában a vételárat 122,5 millióra csökkentették. A hírTV információi szerint azonban nem márciusban, hanem májusban faragott a közműcég igazgatótanácsa a vételáron, amikor kiderült: több szereplőnek is gyanússá vált a vásárlás.

Körözött bűnöző végezte az átvilágítást

Korábban a Célpont számolt be arról, hogy egy évek óta körözött bűnözővel végezte el a Főtáv átvilágítását. Joó Tibor arra hivatkozott, az NBH kereste meg. A csalót a bemutatott dokumentumok szerint később igazgatóként alkalmazta a közműcég. Joó szerint tízmilliókat kellett visszaosztania Hagyó Miklósnak. A közműcég egyébként továbbra is tagadja, hogy körözött bűnözőt nevezett volna ki 2007-ben a vállalat élére, bár ezt a Hír Televízió dokumentummal igazolta.

hirtv.hu

A Főtáv Zrt. szerint azonban megérhet egy kft. 180 millió forintot. A cég közleményét az alábbiakban olvashatják:

Állásfoglalás – A Hír TV Célpont műsorának 2010. május 21-ei adásában elhangzottakkal kapcsolatban

A Hír TV Célpont című műsorának 2010. május 21-ei adása alaptalan, légből kapott vádakkal illette a FŐTÁV Zrt.-t. A műsor megtévesztő és hamis információkat közölt a FŐTÁV Zrt.-ről, a vállalat hírnevét súlyosan károsította, a műsort megtekintő nézőket félreinformálta. Vállalatunk elhatárolódik az objektív tájékoztatás gondolatát nélkülöző adástól, továbbá az abban elhangzott hamis vádaktól. Ezen túlmenően megtesszük a szükséges jogi lépéseket a Hír TV és a műsorban megszólaló Joó Tibor ellen.

A Célpont műsor 2010. május 21-ei adása minden alapot nélkülöz, amikor azt állítja, hogy körözött bűnöző dolgozott volna vállalatunk menedzsmentjében. Az adásban megszólaló Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalatunk munkavállalója: semmilyen jellegű közvetlen jogviszony nem létesült vele. Társaságunk 2008 márciusa elején a sajtótól értesült megdöbbenten arról, hogy a számára korábban munkát végző cég (DPE Kft.) egyik megbízott munkatársa (Joó Tibor) körözés alatt áll. A FŐTÁV azonnal vizsgálatot folytatott le, amely azt mutatta, hogy sem a fogyasztókat, sem a társaságot nem érhette kár azért, mert egy szerződött partner hamis papírokkal rendelkező, körözött személyt foglalkoztatott. Ebben a helyzetben és annak kialakulásában vállalatunk vétlen volt. A FŐTÁV Zrt. szerződéses kapcsolata a DPE Kft-vel 2008. január 11-én szűnt meg.

A műsor második vádját – „50 millió Hagyónak” – felháborítónak tartjuk és teljes mértékben visszautasítjuk. Elképesztőnek tartjuk azt az állítást, amivel az úr vádol bennünket, ilyen vagy hasonló szerződéseink nincsenek. Megjegyzést érdemel az a tény is, hogy a FŐTÁV a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, és így valamennyi, szolgáltatás megrendelése kapcsán az említett összeg olyan mértékű, melyhez közbeszerzési eljárás lefolytatása lett volna szükséges a szerződéskötést megelőzően. Objektív tények, jogszabályok támasztják tehát alá annak az ellenkezőjét, amelyet Joó Tibor állít. A FŐTÁV Zrt. a beszerzéseknél és számlák kifizetésénél minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járt és jár el, ezért nyugodtan állunk mindenfajta vizsgálat elé, és segítjük azokat a szerveket, amelyek a beszerzésekkel kapcsolatos információk részleteit kívánják megismerni. Továbbá Kovács Lajos, vezérigazgató soha nem mutatta be Joó Tibort Hagyó Miklósnak, és soha nem fogadott el pénzt semmiért, semmilyen szerződéssel kapcsolatban.

A műsor a piacgazdaság működését teljesen figyelmen kívül hagyja, amikor azt kérdezi, hogy miért fizetett ki 180 millió forintot a FŐTÁV Zrt. egy 500 ezres törzstőkéjű cégért. Közgazdaságilag egy cég értékét alapvetően nem csak a törzstőkéje határozza meg, hanem piaci pozíciója, üzleti lehetőségei, várható árbevétele, és üzemi-pénzügyi eredménye, stb. Például a tőzsdei vállalatoknál a piac is ezt értékeli az árfolyamokkal, ezért ilyen alapon egyetlen tőzsdei cég papírjaival sem lehetne kereskedni. A FŐTÁV Zrt. a teljes körű cégértékelésre vonatkozó számításokat elvégezte és auditáltatta. A FŐTÁV Zrt.-nél minden befektetésnél, minden esetben szakértők, könyvvizsgálók értékelik az adott céget és ennek alapján az Igazgatóság dönt-döntött a tulajdonos egyetértésével a cégek megvételéről és annak vételáráról. Ez nem egyéjszakás folyamat, mint ahogy arra a műsor utalt. A FŐTÁV Zrt. a jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával piacot vett, egy új üzletág alapjait kívánta megteremteni, és így a törzstőke összege nem befolyásolta a döntést. Az akvizícióval Magyarországon elsőként a piacon a CSHSZ Kft. tud nyújtani távhő- és távhűtési szolgáltatást, amivel a csepeli Rákóczi Liget lakópark fűtése és klimatizálása oldódott meg. A CSHSZ és a lakópark ingatlanfejlesztője erről a folyamatról többször tájékoztatta a lakókat lakossági fórumokon (pl. 2009. február 16-án), ahol Balog Róbert, a FŐTÁV szóvivője, valamint a CSHSZ ügyvezetője is aktívan részt vett.

Az adásból ráadásul kiderül, hogy a Hír TV Célpont című műsora az adatokat sem ellenőrzi, inkább egy körözött személy meséjének hisz. Ugyanis a CSHSZ esetében az eredetileg 180 millió forintos vételárat az ingatlanpiaci recesszió és vállalatunk 2009 szeptemberében megtartott felülvizsgálata eredménye miatt újratárgyaltuk. A tárgyalási folyamat lezárásaként 2010 márciusában a vételárat 122,5 millió forintra csökkentettük, amely 57,5 millió Ft-tal alacsonyabb az eredetinél. A projekt kiemelkedően fontos vállalatunk életében, hiszen ezáltal nemcsak új fogyasztót szereztünk a piacon, hanem kiterjesztettük szolgáltatási tevékenységünket is.

Az alaptalan vádak miatt a FŐTÁV Zrt. bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Joó Tibor, valamint a Hír TV ellen, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását; és az alaptalan vádak valótlanságának megállapítása esetén, az azt közlő személyek felelősségének felderítését. Ezen túlmenően jogászaink jelenleg vizsgálják Joó Tibor büntetőjogi felelősségét.

Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója

fotav.hu

Kapcsolódó:

Szökésben lévő bűnöző lett a Főtáv igazgatója?

18 hozzászólás “Gyanús csepeli üzlet a Főtávnál” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Várom Red Bull Borka-Szász Tamás körmönfont magyarázkodását.

  2. Mogyoró szerint:

    De Zed, és Csepeli is mondhatja megint a szokásos okoskodásait!
    Kiváncsi leszek, itt Csepelen mikor derül ki valami…

  3. zed szerint:

    A csepel.info igazán közzétehetné a FŐTÁV Zrt. válaszközleményét is.
    http://www.fotav.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/?id=64

  4. admin szerint:

    Köszönjük a linket zed, kiraktuk a közleményt.

  5. Zolika szerint:

    Szemét tolvaj banda!

  6. " ?! " szerint:

    “Állásfoglalás – A Hír TV Célpont műsorának 2010. május 21-ei adásában elhangzottakkal kapcsolatban

    A műsor a piacgazdaság működését teljesen figyelmen kívül hagyja, amikor azt kérdezi, hogy miért fizetett ki 180 millió forintot a FŐTÁV Zrt. egy 500 ezres törzstőkéjű cégért. Közgazdaságilag egy cég értékét alapvetően nem csak a törzstőkéje határozza meg, hanem piaci pozíciója, üzleti lehetőségei, várható árbevétele, és üzemi-pénzügyi eredménye, stb.
    A FŐTÁV Zrt. a jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával piacot vett, egy új üzletág alapjait kívánta megteremteni, és így a törzstőke összege nem befolyásolta a döntést.
    Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.”

    Értem, hogy Kovács úrék csak a Csepeli Hőszolgáltató Kft. új üzletágának alapjait kívánták megteremteni. de nem biztos, hogy erről a Rendőrséget is meg tudják győzni.

  7. Vica szerint:

    Van közöttetek valaki, aki úgy gondolja, hogy a CSHSZ-t 500.000 Ft-ért kellett volna eladni? Ha közületek bárki egy ilyen jól jövedelmező cég tulajdonosa lenne, és folyamatosan, havi szinten (a nyári hónapokban is) a törzstőkéjénél nagyobb bevételre tehet szert, mennyiért válna meg a cégétől? Esetleg 500.000 Ft-ért???
    Ha bármelyikőtök birtokolhatná Munkácsy Siralomház c. festményét, eladná nekem anyagáron?

  8. zed szerint:

    Hát, ha szépen kérnéd, Vica… 😉

  9. " ?! " szerint:

    #
    Vica: 2010. május 24., hétfő 10:54-kor
    Van közöttetek valaki, aki úgy gondolja, hogy a CSHSZ-t 500.000 Ft-ért kellett volna eladni? Ha közületek bárki egy ilyen jól jövedelmező cég tulajdonosa lenne, és folyamatosan, havi szinten (a nyári hónapokban is) a törzstőkéjénél nagyobb bevételre tehet szert, mennyiért válna meg a cégétől? Esetleg 500.000 Ft-ért???
    Ha bármelyikőtök birtokolhatná Munkácsy Siralomház c. festményét, eladná nekem anyagáron?
    #

    Kedves Vica!
    Ha máskor hozzászól valamihez, szíveskedjen elolvasni a témát amihez
    hozzászól!
    Ha viszont elolvasta és képes volt megérteni, akkor ne ködösítsen “Zed”-del összefogva!

    Itt Önnön kívül senki nem írt arról, hogy CSHSZ-t 500.000,- Ft-ért akarták volna eladni.
    A téma bevezető részében arról van szó, hogy a csepeli Rákóczi Ligetnek nevezett területen épült házak fűtési rendszerének a kiépítésére vállalkozó (500.000,- Ft törzstőkével bejegyzett) szocialista érdekeltségi körbe tartozó Murrus Kft.-t akarta a törzstőke 360-szorosáért ( 180 millió Ft-ért) megvásárolni a FŐTÁV Zrt., és ezt az aránytalan áron történő vásárlást próbálja a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója azzal magyarázni, hogy a FŐTÁV Zrt. a leányvállalataként működő CSHSZ-nek vásárolt piacot a Murrus Kft. megvásásárlásával.
    Tehát szó sincs a CSHSZ 500.000,- Ft-ért történő eladásáról. A CSHSZ csak a ködösítés érdekében van bele keverve az egyébként helyileg csepeli szocialista buliba.

  10. csepeli szerint:

    ?! : Szövegértésből elégtelen!

    A Főtáv nem a Murrus Kft.-t vásárolta meg, hanem a Csepeli Hőszolgáltatót (CSHSZ). És a fenti cikkben valóban azt kifogásolják, hogy miért a félmilliós törzstőke sokszorosáért. Tehát Vica teljesen jól érvelt, te vagy a hülye!

  11. csepeli szerint:

    Mellesleg az nem Murrus, hanem Murus, és nem Kft, hanem Zrt, de mindegy!

  12. Ditte szerint:

    Ha valaki véletlenül találkozna a ” csevakkal”, szóljon neki, hogy a Herman Iskolánál a zebra jelző tábla nincs rögzítve. A nagy szelek rendszeresen kidöntik. Eddig gyerek még nem volt alatta. Tudom, hogy nekik semmi közük hozzá, de biztos tudják ki az illetékes.

  13. Vica szerint:

    Kedves “?!” !

    Olvastad pl. az alábbi mondatot?
    “A FŐTÁV Zrt. a jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával piacot vett, egy új üzletág alapjait kívánta megteremteni, és így a törzstőke összege nem befolyásolta a döntést.”

    Az említett “lakópark” esetén az épület egyik kivitelezője tudtommal valóban a Murus Zrt. volt. (Az épületkomplexum átadási határideje jelentősen csúszott, ha jól tudom, váltás történt a kivitelezés kezdete és befejezése közötti időszakban.)
    Egy ilyen volumenű építkezésnél a fővállalkozó alvállalkozókkal dolgoztat. Ennél a kivitelezésnél egy újszerű rendszer kivitelezését és folyamatos üzemeltetését kellett megoldani, s – ha jól értelmezem – erre a feladatra a FŐTÁV egy újonnan alakult leányvállalata nyerte el a megbízást. A munkát a jelek szerint jól végezték, a rendszer működik és jól jövedelmez. Az anyavállalatnak szüksége van erre a piacra, és úgy ítéli meg, hogy megéri megvásárolnia a leányvállalatát, így egyrészt a további bevétel az Ő számlájukra csordogálhatna, másrészt pedig a továbbiakban hasonló beruházásoknál már referenciaként mutathatnák be a Rákóczi Ligeti projektet. Szerintem mindenképp jó üzlet ez a FŐTÁV-nak.

  14. növény szerint:

    RL lakó vagyok.
    A fő probléma szerintem az volt, hogy velünk lakásvásárláskor olyan szerződést írt alá a Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. amiben vállalták, hogy a társasház energiafüggetlen lesz egy altarnatív megoldást kínáló saját minierőmű megépítésével. Ennek hátterét egy Green Energy nevű cég biztosítja. Ettől nekünk, leendő lakóknak nagyon hepi lesz minden, hiszen olcsó energiagazdálkodású (zöld irányúaknak: haladó megoldású), piaci értékét sokáig megtartó lakásunk lesz alacsony rezsivel.

    Aztán egyszercsak csődbe ment egy alvállalkozó, az építés leállt. Ekkor lépett a képbe a fővállalkozó MURUS, hogy majd ők folytatják a munkát – de közben kiderült (erről tájékoztató levelet kaptunk), hogy a Green Energy is megholt. De semmi baj, ne aggódjunk, mind az 5 házban lesz egyedi gázkazán, mi mégiscsak viszonylag jó megoldás.

    Az egyedi gázkazánok beépültek, de soha nem lettek bekötve a szolgáltatásba, mert közben hogy-hogy-nem, a Csepeli Hőszolgáltatóval kötött a Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. 20 évre kizárólagos szerződést. És mi, leendő lakók örüljünk, mert így legalább 20 évre tuti minden.

    Igen tuti.
    Tuti, hogy távfűtéses kategóriában a lakásaink piaci-forgalmi értéke kb 10-30%-kal alacsonyabb.
    Tuti, hogy az azóta kiderült tényekből rekonstruálható, hogy a Főtáv és barátaik (CSHSZ és CSLF, stb.) szépen kirakták előre a puzzle darabjait, hogy így lesz nekik hipp-hopp egy közel 500 lakásos új piaci szegmensük.
    Tuti, hogy fizetjük az alapdíjat télen-nyáron, plussz a hűtés alapdíját nyáron akkor is, ha neadjisten összesen 1 hétig akarnánk hűteni…

    És ők meg rakosgatják egyik zsebből a másikba a zsíros milliókat, kb 400 lakásban lakó (x3fő) 1200 ember bőréből lenyúzott lóvéval.

    A hajam elhullott már ettől a gusztustalan sztoritól – de örülök, hogy végre másoknak is kezd összeállni a kép és mocskosul remélem, hogy inkább előbb mint utóbb, utoléri az összes simlis korrupt szemétládát a végzet.

    Köszönöm a figyelmet.

  15. TI szerint:

    Kedves növény!
    Őszinte részvétem! Kívánom, hogy minden gazember kapja meg méltó büntetését! Az átvert emberek pedig kapják vissza a pénzüket!

  16. Vica szerint:

    Kedves növény!

    Őszintén sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek. Nem tudom, hogy annak idején a szerződésetekben szerepelt-e az, hogy milyen fűtésrendszerrel vásároljátok meg a lakásokat. Ha nem csak szóban hangzott el mindaz, amit itt leírtál, talán érdemes lenne jogi útra terelni az ügyet. Ha sikerülne kicsúszni a csapdából, a FŐTÁV ráfaragna az üzletre, Ti pedig fűtés-hűtés nélkül maradnátok. Nem is értem, miért nem geothermikus rendszert alkalmaztak annak idején, ha a lakások fűtése-hűtése volt a cél… (a rásegítéshez pedig ott állnak a gázkazánok) talán az nem lett volna számukra ennyire kifizetődő (a bőrötökön)…

  17. Királyerdei szerint:

    Hűtlen kezelés gyanúja a Főtávnál
    Megjelent: 2010.05.26. 15:53
    Frissítve: 2010.05.26. 15:53

    A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ügyben.
    Hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Főtáv Zrt.-vel összefüggésben szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság – közölte a rendőrség. Egy magánszemély által tett feljelentés szerint a Főtáv Zrt. nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében, amellyel az okozott vagyoni hátrány meghaladja a 180 millió forintot – olvasható a rendőrség honlapján megjelent közleményben.

    A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ügyben.

    A Magyar Nemzet című napilap múlt szombati számában, a Hír TV Célpont című műsorára hivatkozva azt írta: a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos utasítására a fővárosi cég “- példátlanul – saját beruházásban végezte el egy csepeli lakópark bekapcsolását a távhőszolgáltatásba, sőt az önkormányzati cég meg is vásárolta (értéken felül) azt a társaságot, amelynek eredetileg el kellett volna végeznie ezt a munkát”.

    A BRFK szerdán azt is közölte, hogy a nyomozók vizsgálják a Főtáv Zrt. nevében egy ügyvédi iroda által tett bejelentésben foglaltakat is, “amely szerint az egyik kereskedelmi televízióban valótlanságok hangzottak el a céggel kapcsolatban, amelyek felvethetik a hamis vád bűncselekményét.”

    A rendőrség tudatta: a nyomozók megkezdték az adatgyűjtést, megkeresték a Főtáv Zrt.-t, valamint a kivitelező és beruházó cégeket a csepeli lakóparkkal kapcsolatban. A nyomozásban vizsgálják a Főtáv Zrt. átvilágítását végző gazdasági társaság, valamint az abban résztvevő személyek szerepét is.

    Forrás: MTI

Itt lehet hozzászólni !