Elfogadták a kettős állampolgárságot

MTI, Mno.hu

Elfogadta a T. Ház a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot. A szerdai voksoláson nem volt jelen Vona Gábor Jobbik-elnök és nemmel szavazott Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket, amelyet nagy taps fogadott az ülésteremben.

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket, amelyet nagy taps fogadott az ülésteremben. Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Tartózkodott három MSZP-s – Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván – és két LMP-s – Dorosz Dávid és Szabó Tímea – képviselő. Az igen szavazatokat 224 fideszes, 34 KDNP-s, 32 szocialista, 43 jobbikos és 11 LMP-s képviselő adta le. Nem voksolt 21 szocialista frakciótag, köztük Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök. Támogatta szavazatával a javaslatot az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila és a volt házelnök, Szili Katalin.

Az elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet. Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a „kettős állampolgárságról” szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni. A törvényjavaslatot eredeti formájában fogadta el az Országgyűlés. A szöveghez csak az ellenzék nyújtott be módosító indítványokat, ezek közül azonban egyet sem támogatott a többség. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

A pozsonyi parlament kedden rendkívüli ülésen foglalkozott a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvényjavaslattal. A Fidesz a szlovákiai választási kampány részének értékelte a pozsonyi kritikákat és jelezte, nem ül fel a szlovák kormány, illetve a kormányzó pártok provokációjának.

Forrás: MTI, Mno.hu

43 hozzászólás “Elfogadták a kettős állampolgárságot” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Vona Gábor hol volt? Mellénypróbán?

    Tökmindegy. 😀

  2. Öreg halász szerint:

    Elég nagy szégyen, pedig tudnia kellett, hogy most lesz a szavazás.

    Gyurcsány viszont hozta a formáját. Elszomorító, hogy még ma is ilyen magyarellenes politikusok lehetnek a Parlamentben, hogy az MSZP-nek volt bőr az arcán ezeket bevinni. Molnár Csabán se csodálkozom, rá is jellemző ez a stílus.

  3. Manitu szerint:

    Tőlük kellene most elvenni a magyar állampolgárságot: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor.

    Szégyent hoztak az országra és a nemzetre! Gyurcsánynak már amúgy is régen börtönben volna a helye azért, amit az országgal a gyűlöletkampányával és a tolvajbandájával művelt.

  4. Gordon szerint:

    Még az utolsó percekben is osztják a pénzt a szocik:

    “Milliós pénzesővel búcsúzik hivatalától Hiller István kulturális miniszter. A kedvezményezettek a már oly sokszor kistafírozott balliberális médiumok és szervezetek: a Hócipő, a Mozgó Világ, az ATV és a Pallas Páholy. Hiller István pár millióval megsegítette miniszteri elődjét, Görgey Gábort is.”

    http://mno.hu/portal/715160

  5. Tóth Mária szerint:

    “Az lett volna a rendszerváltás reménye, hogy Lendvai Ildikók ne ülhessenek a parlamentben”-mondotta Pörzse, és tök igaza van!!!!!!!!!!

  6. Gordon szerint:

    1998-ban Pörzse mást mondott:

    http://csepel.info/?p=8730

    Szélkakas érdekember.

    Egyébként valóban jó lenne ha Lendvai nem ülne a parlamentben, bár a választók szavazták be. És hát “minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.”

  7. Öreg halász szerint:

    Gyurcsány nagyobb szégyen. Magyargyűlölő létére ő kormányfő lehetett.

  8. Attila szerint:

    Gordon, mi lenne, ha a hülyeség helyett inkább lazítanál?

  9. Tóth Mária szerint:

    Öreg halász: nagyon igazad van! gy.egy hazaáruló, és ár megint jár a szája.

  10. Gordon szerint:

    A Jobbik Ázsiához és Oroszországhoz csatlakozna 🙂

    A Jobbik a turánista felfogása miatt erősen vonzódik Ázsiához, Oroszországban pedig stratégiai partnert lát. A Jobbik külügyi vezetője, Kovács Béla Moszkvában diplomázott, felesége orosz származású.

    http://index.hu/belfold/2010/05/26/tovabb_vitaznak_a_kormanyprogramrol/

  11. DFK szerint:

    Isten hozta idehaza az elszakított testvéreinket.
    Ez járt már nekik, és jár nekünk, hogy megadhassuk.

    Persze a szocik többsége most is Fico, Slota és Meciar pártján áll.
    De ne is foglalkozzunk velük, tegyünk úgy, mintha nem is léteznének.

    Örüljünk az összetartozásnak.

  12. ződ szerint:

    “Haynau tábornagy (a nyugalmazott) magyar ruhában, széles szalagú darutollas túri süveggel a fején a legkizárólagosabb magyar urak társaságában jelent meg, s ezen erős mondást tette közkinccsé: Wir Ungarn lassen unsere Rechte nicht confisciren! (Mi magyarok nem hagyjuk jogainkat elorozni!)”
    Ércsük?

  13. Királyerdei szerint:

    Ércsük.
    Akkor most Csermanek,Rákosi,Farkas,Gerő,Vas Zoltán,stb. elvtársaid is poszthumusz állampolgárok lettek?

  14. ződ szerint:

    Királyerdei! Mikor a zember megkapja a lába nagyujjára a proszektúrán a lábjegyzetet, onnantól nem hiszem, hogy túlzottan érdeklik az ilyen f…ságok! Vagy úgy gondolod, koszorús költőnk József Attila az ünneplő pendelyén viseli a hálás utókor által Neki posztumusz odaítélt Kossuth díjat és egy fölhő szélén ülve figyeli, ahogy Hazájában fortélyos félelem igazgat?

  15. ződ szerint:

    folyt. Kádár kihúzott derékkal jár! Mégsem csináltam rosszul, ha húsz év alatt rájöttek és elölről kezdik!

  16. csak egy olvasó szerint:

    Pricpracpruc idézhetted volna, de megkerestem……….Hmmmm
    “… Tisztelt Képviselõtársaim? Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.) Köszönöm szépen. ”

    Ja most meg kell bővíteni a szavazótábort, mi?

  17. Öreg halász szerint:

    Amikor Gyurcsány pártpolitikai indokokkal magyarázza nemzetének meggyalázását, az pontosan újraminősíti mindazt, amit eddig tett az általa lekurvázott országgal és lakóival. De minősíti a “zedeket” is.

  18. zed szerint:

    Na majd meglátod, öreg, hogy ősszel ugyanolyan piros lesz az országtérkép, mint fent látható, várd csak ki a végit! 😉

  19. csepeli szerint:

    A szlovákiai magyarok direkt kérték, hogy várjuk meg a törvény meghozatalával a szlovákiai választásokat. De a Fidesz nagy ívben leszarja a szlovákiai magyarokat, csak azért sem várta meg, hanem megszavazta a törvényjavaslatot. Kábé ennyire foglalkoznak azzal, mi a határon túli magyarok érdeke.

  20. nagyapó szerint:

    Gordon (szerda 10:55-kor)
    Nem csak Hiller osztogat az utolsó percekben. A csepeli MSZP 400 milliót szavazott meg a költségvetés 3,2 milliárdos hiányának megnövelésével, de nem szavazták meg (másodszorra sem) a méhnyak-rák elleni ingyenes védőoltást.
    Csepeli, zed ! Miért?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. nagyapó szerint:

    Visszatérve a cikkhez. A szocik – csepeli, zed nagy bánatára – nagy többséggel megszavazták a törvényt. Mi történt? Az et-ak eltértek csepeliék vonalától?
    Semjén, Csáky elég érthetően elmondták, mi a helyzet a kettős állampolgársággal.
    Csepeli! Csáky nem a felvidéki magyarok képviselője?
    Mit tettek az et.-ak a Benes dekrétum, Hedvig Mária (Marina Hedvig), a rendőri brutalitás drukkerek ellen, a nyelvtörvény ügyében? Semmit, hallgattak, mint sír a fűben.
    Ződ! Haynau pontosan olyan jól beszélt magyarul, mint a Damjanich, Schweidel, Leiningen-Westerburg, vagy Bem, Dembinszky. Amit viszont mondott a mellette álló uraknak, akik gondolom nem értettek németül, abban mi a probléma?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. csepeli szerint:

    nagyapó: Csáky is kérte, hogy halasszák el a szavazást!

    “Árt a szlovákiai magyarságnak a kettős állampolgárság felvetése a szlovák választási kampány idején – mondta a Hírszerzőnek Bugár Béla, a Híd párt elnöke, akivel Matronyi János nem volt hajlandó találkozni. A Magyar Koalíció Pártja vezetője, Csáky Pál szerint is szerencsésebb lenne később dönteni a törvényről. Párhuzamos interjúnk a két szlovákiai magyar politikussal.”
    http://www.hirszerzo.hu/cikk.halasszak_el_a_szavazast_a_kettos_allampolgarsagrol_-_parhuzamos_interju_csaky_pallal_es_bugar_belaval.151039.html

    A Fidesz meg leszarta magasról, mit szeretne Csáky Pál!

  23. Gordon szerint:

    csepel! Ti nyolc éven át lexartátok hogy a felvidéki magyarok mit szeretnének. Nemde?

    Egyébként akkor is a magyarkérdés lenne a szlovákiai választási kampány egyik húzótémája, ha nem született volna meg a tegnapi tv. módosítás.

    Az aggodalmaskodók rosszul látják. A valóság az hogy nem kell ahhoz semmit se tennie az anyaországnak vagy a határon túli magyaroknak, hogy a szlovák pártok magyarellenes hisztériát rendezzenek, mert az a politikai stratégiájuk része. Sajnálatos tény hogy a szlovákok erre fogékonyak.

  24. nyugalmazott tanár szerint:

    Kedves Csepeli!
    Ami Magyarországon is megosztja a társadalmat, az az elcsatolt területeken is létezik. Erdélyben, Felvidéken, stb. A szocialista, de elsősorban a liberális áltudományos ideológiáról van szó. Ez okozza azt, hogy akadnak a magyar anyanyelvűek között is olyan figurák minden felé (Felvidéken is) akiknek fontosabb a megszállókkal fenntartott kollaborálás és annak révén szerzett személyes előny, mint a nemzeti érdek. Milyen ismerős ez a magatartás a kádári időkből. Nem kell sietni, nehogy szembekerüljünk a másik fél “érzékenységével”. Ha viszont bennünket bántanak akkor “azért van a gomb a készüléken, hogy ha nem testzik ki lehet kapcsolni”, meg “el lehet menni”.
    Nagyon remélem, hogy ennek a gyalázatos manipulációnak bége lesz. Engen nem igazán érdekel a magyar földet bitorlók hisztériája, mint ahogy a tolvaj meg az orgazda hisztériáját sem kell, nem szabad komolyan, figyelembe venni. Az pedig nevetséges, a valóság által már sokszor megcáfolt tévedés és hazugság, hogy vannak helyrehozhatatlan dolgok, akár a határok is. Tessék csak megnézni a volt “Jugoszlávia” vagy “Cshszlovákia” határait. A SZU-ról nem is beszélve!!!
    Magam is kisebbségi sorba taszítva éltem életem egy szakaszát a megszállt területeken. Jól ismerem ezt a viselkedést.

  25. zed szerint:

    nagyapó: A Benes dekrétumok ügyében ötpárti közös nyilatkozat született, M. Hedvig bántalmazását szintén mindegyik politikai erő elítélte, ahogyan a dunaszerdahelyi indokolatlan rendőri beavatkozást, és a nyelvtörvényt is. Közlemények, sajtónyilatkozatok születtek, külügyminiszteri és miniszterelnöki találkozók történtek, nemzetközi fórumokon is terítékre került a szlovák-magyar viszony, nagyon erős túlzás azt mondani, hogy a kormány nem szólalt meg a szlovákiai magyarok érdekében.
    Csepeli már elmondta a véleményét a HPV-oltással kapcsolatban:
    http://csepel.info/?p=9141#comment-56387
    De hogy én is hozzátegyek valamit, mi a garancia arra, hogy számottevően jelentékenyebb igény jelentkezne Csepelen a védőoltásra, ha ingyen lehetne hozzájutni? Mert ha nem így történik, az felesleges közpénzkiadás. Vagy reklámra is költsünk?

  26. nagyapó szerint:

    zed (07:36-kor)
    “A Benes dekrétumok ügyében ötpárti közös nyilatkozat született” És?
    “M. Hedvig bántalmazását szintén mindegyik politikai erő elítélte” És?
    “ahogyan a dunaszerdahelyi indokolatlan rendőri beavatkozást, és a nyelvtörvényt is” És?
    A szoci kormány semmit nem tett!!
    A védőoltás helyett fontosabb a szoci pénzeső (400 millió), de nem fontos a csepeli nők egészsége (20 millió). Ráadásul a védőoltásra előirányzott pénz, ha nem veszik igénybe, megmarad!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  27. Gordon szerint:

    zed! Most is konszenzus alakult ki a parlamenti pártok között, hisz a kettős állampolgárságról szóló tv-t a parlament 97%-a megszavazta. Persze néhányan (Gyurcsány, Vona, és pár említésre sem méltó ember) nem szavazaták meg. De a lényeg a 97%.

  28. ződ szerint:

    nagyapó!
    “Hedvig Mária (Marina Hedvig)”? Nem Marina hanem Malina úm. málna! Csepp figyelmet!
    Úgy látom Haynau pont olyan jól beszélt magyarul, mint Ön szlovákul!

  29. pricpracpruc szerint:

    Na, most akkor: Izraelben jelenleg él kb. 300 ezer olyan magyarországról elszármazott zsidó és felmenőeik (gyermekek, unokák), akik megfelenek annak, hogy ők is megkaphassáhk a magyar állampolgárságot. Ezen keresztül EU-s útéevelet kapnak. Magyar állampolgárok (is) lesznek. Nem mondhatja ezek után senki, hogy “zsidó tőke” felvásárolja Magyarországot, hiszen azok természtesen és teljes joggal a magyar állam pogárai lesznek. Tehát: magyarok fektetnek be ezntúl! Ez sem baj, mint ahogyan az sem volt az, ha tisztességes (igen, vannak ilyenek, még mielőtt valaki poénkodna ezzel) izraeli befektetők ide hozzák a pénzüket. Ám ezentúl magyar állampolgárok teszik ezt. Hoppá!!!! A fagylalt viszanyalt?

  30. Ditte szerint:

    pricpracpruc, te Szanyi-epigon vagy! Ami nem baj, ha neked nem fáj.

  31. Gordon szerint:

    Ernő! Ez fotoshop. 🙂

  32. Pannon Puma szerint:

    pricpracpruc:
    Ha igazolni tudják,hogy felmenői is magyarok voltak és ha megfelelnek majd a követelményeknek.
    Ha nekik könnyítenek, akkor mindenkinek kell majd, és reméljük,hogy nem pénzért vehetnek majd állampolgárságot mint sok Kínai most. Magyarul se tudnak,és Magyar papírokkal rendelkeznek.

  33. nyugalmazott tanár szerint:

    Egyszerűen hihetetlen az az összemosás, ami egyesek fejében végbemegy. Legalább rejtenék el ezt a zavartságot!
    A magyar papír az nem magyar állampolgárság. Kianiakközött tudtommal egyetlen magyar állampolgár csincsen. Többségüket a szoclib hozta a nyakunkra.
    – Nehogy a ránk szabaduló 20 millió román kibillentse az egyensúlyból kishazánk népességét.
    Bár nevetséges lehetne, ha nem lenne oly elkeserítő ezeknek a gyalázatos maszatolásoknak a megjelenése, eröltetése.

  34. ződ szerint:

    nyugalmazott tanár! Valószínűleg nem magyart tanítottál!
    “Kianiakközött tudtommal egyetlen magyar állampolgár csincsen”
    Önvédelemből. esetleg a magyar nyelv védelmében nyugalmaztak?

  35. nyugalmazott tanár szerint:

    Kedves Ződ!

    Aki nem elütésből, hanem tudatlanságból vét a helyesírás ellen, (idézetek kigyelmedtől: “Királyerdei! Mikor a zember megkapja a lába nagyujjára a proszektúrán a lábjegyzetet, onnantól nem hiszem, hogy túlzottan érdeklik az ilyen f…ságok!”) és a szájából trágárságok bújnak elő, az jobb, ha nem tetszeleg ződségek irogatásával.

  36. ződ szerint:

    nyugalmazott tanár!
    Mostmár egyre biztosabb vagyok a dologban! Pedegógusnak sem volt jó! A mások hibájára hivatkozás még nem ok a hasonlók elkövetésére!
    Az elütést villamos vagy vonat követte el?

  37. nyugalmazott tanár szerint:

    De jó!
    Ma láttam a TV-ben: a szocialista Szabó elvtárs bohócnak öltözve ment a rendörségi kihallgatásra!
    Szerintem ez sem jön be.
    Nem kell lopni!!

    Kiváncsian várom, hány bohóc fog még a képernyőn hőbörögni, műfelháborodással handabandázni, amikor lebukik.

    Pedig milyen egyszerű: nem kell lopni.
    Be kellett volna tartani a saját, hírhedett “lopstop” szlogent.

  38. pricpracpruc szerint:

    Egyetlen tolvajt sem akarok védeni…de: az ártatlanság vélelme – politikai hovatartozás nélkül – mindenkinek kijár. Ez ajogrendszer egyik alappillére.
    Ami Szabó bohóckodását illeti, arról annyit, hogy szegénységi bizonyítvány rá nézve is, valamint arra a rendőri vezetőre nézvést is, aki beidéztette. Ugyanis azonnal igazságügyi elmeszakértő bevonását kellett volna kezdeményeznie. Akkor Szabó Z. meggondolná a jövőben, hogy bohóckodik-e a nyomozó hatóságokkal.

  39. nyugalmazott tanár szerint:

    Hoppá!
    A bohócok lassan kezdenek eltűnni a Parlament soraiból.
    🙂
    Éppen ideje volt.
    Köszönjük, tisztelt választópolgárok!

Itt lehet hozzászólni !